ID.nl logo
Zo maak je een opvallend portfolio van foto's
© PXimport
Huis

Zo maak je een opvallend portfolio van foto's

Hobby- en professionele fotografen die hun werk willen uitstallen, hebben een online fotoportfolio nodig. Gelukkig hoef je daar echt geen websitebouwer voor in te huren, je kunt het makkelijk zelf! Wij zetten de voordelen per dienst op een rij en geven tips en om je werk echt te laten schitteren.

Tip 01: Platform kiezen

Een online fotoportfolio is veel meer dan een visitekaartje. Het is een etalage die 24/7 en 365 dagen per jaar geopend is. Het is de ultieme manier om een goede eerste indruk achter te laten. Het kan dus maar beter helemaal goed zijn, zeker als je potentiële klanten wilt overtuigen en er daadwerkelijk wat aan wilt verdienen. Je bent immers niet alleen. Als er iemand online op zoek gaat naar een fotograaf die gespecialiseerd is in baby- en kinderfotografie, vindt ie in een handomdraai heel wat kandidaten.

De allereerste - en wellicht moeilijkste - stap om een online portfolio te maken is het kiezen van het juiste platform. Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden en we kunnen onmogelijk voor jou beslissen welke dienst je moet kiezen. Dat is voornamelijk een persoonlijke keuze. Het hangt af van je wensen maar ook van je technische kennis, doelen en budget. We gaan in dit artikel heel wat verschillende diensten voorstellen zodat je de knoop sneller kunt doorhakken. We sommen de voor- en nadelen op, bespreken de mogelijkheden en beoordelen de beschikbare designs. Let wel, omdat het onmogelijk is om alle beschikbare diensten onder de loep te nemen, beperken we ons tot een gevarieerde selectie.

Tip 01 De eerste stap is het moeilijkst: het platform kiezen. (Portfolio: Martin Stranka)

Tip 02: Flickr

Ben je op zoek naar een grootschalig community-platform waar je niet alleen foto's maar ook videofragmenten kunt publiceren? Dan is Flickr een aanrader. Met een gratis account krijg je maar liefst een terabyte opslagruimte. Je kunt er heel eenvoudig beelden in hoge resolutie uploaden, organiseren en delen. De dienst is bovendien erg gebruiksvriendelijk omdat je niet enkel toegang via de browser krijgt, maar ook via apps ( iOS en Android). Flickr is heel toegankelijk en biedt de mogelijkheid om werk van anderen te ontdekken. Dat kan inspirerend werken.

Andere troeven? Je kunt gebruikmaken van tags, bezoekers kunnen commentaar achterlaten, je kunt meerdere albums aanmaken, er bestaan plug-ins om rechtstreeks vanuit Lightroom te publiceren en je kunt vanuit Flickr fotoboeken of canvassen bestellen. Wil je nog meer opties? Voor 50 dollar per jaar krijg je een Flickr pro-account waarmee je onder andere van vervelende advertenties verlost bent, statistieken kunt opvragen en toegang krijgt tot de Auto-Uploadr. Het nadeel? Een Flickr-profielpagina ziet er nagenoeg altijd hetzelfde uit. Aanwezig zijn op Flickr lijkt ons een must als je vaak met fotografie bezig bent, maar het mag eigenlijk niet het enige online platform zijn. Probeer het zeker eens uit via www.flickr.com.

Tip 02 De mogelijkheden van Flickr zijn uitgebreid maar helaas kun je niets wijzigen aan de vormgeving. (Portfolio: Li Feng)

Meer dan foto's

We hebben het in deze workshop de hele tijd over foto's, maar je kunt uiteraard ook een portfolio maken van je mooiste schilderijen, tekeningen of andere creatieve uitspattingen. Alle besproken tips gelden ook voor portfolio's van pakweg graffitikunst of vectortekeningen.

Tip 03: Jimdo Portfolio

Via Jimdo kun je gratis en eenvoudig een volledige website bouwen aan de hand van kant-en-klare sjablonen. Jimdo Portfolio is ideaal voor fotografen die uitsluitend een portfolio nodig hebben, zonder al te veel toeters en bellen. Surf naar deze website om de mogelijkheden te zien.

Eén van de grootste voordelen is dat de klus erg snel geklaard is omdat je start vanaf een portfoliotemplate. Via de WYSIWYG-editor (what you see is what you get) maak je in een handomdraai een portfolio dat uit verschillende categorieën bestaat. Desgewenst voeg je ook nog een Over mij-pagina of blog toe. Het aantal sjablonen is uitgebreid en ze zijn stuk voor stuk erg mooi. Rome, Miami en Osaka zijn onze favorieten. Ook de editor zit goed in elkaar. Je kunt erg snel een ander design kiezen en titels, tekstvakken of foto's toevoegen is eenvoudig. Via Instellingen kun je onder andere een mobiele startpagina bekijken of controleren hoeveel ruimte er van je 500 MB nog vrij is. Ook handig is dat de makers aandacht besteden aan SEO (optimalisatie voor zoekmachines), je kunt heel eenvoudig een paginatitel en -beschrijving toevoegen. Wil je meer opslagruimte, een eigen domeinnaam, toegang tot statistieken en een reclamevrije footer? Dan kun je voor 78 euro per jaar upgraden naar een pro-versie.

Tip 03 De makers van Jimdo hebben erg veel werk in de templates gestopt.

Tip 04: WordPress Portfolio

WordPress is één van de populairste diensten om websites of blogs op te zetten. Sinds een jaar of twee zijn er ook specifieke thema's speciaal voor mensen die een portfolio willen tonen. Om aan de slag te gaan, surf je naar de Portfolio-pagina van WordPress. Je start met één van de verschillende thema's en vervolgens kun je het desgewenst helemaal aanpassen aan je eigen voorkeuren. Eén van de troeven van WordPress is dat je met meerdere personen tegelijkertijd aan één project kunt werken. Daarnaast zijn er waanzinnig veel plug-ins en extra's beschikbaar, zodat je je portfolio kunt uitbouwen tot een echt pareltje. Heel wat functionaliteiten en thema's zijn gratis maar er zijn ook enkele sjablonen en plug-ins waarvoor je moet betalen. Nog een nadeel is dat je iets meer technische kennis nodig hebt in vergelijking met een WSYIWYG-editor zoals Jimdo of Wix.

Tip 04 Het portfoliothema Orvis is volledig gratis en erg in trek bij fotografen en designers.

Tip 05: Wix Portfolio

Wix is een beetje vergelijkbaar met het eerder besproken Jimdo. De website biedt ontzettend veel sjablonen aan - waaronder ook veel populaire one-pagers. De dienst is volledig in het Nederlands beschikbaar. Het grootste voordeel is de gebruiksvriendelijkheid, nagenoeg alles wijst zichzelf waardoor het heel eenvoudig is om een mooi portfolio in elkaar te steken. Zelfs zonder enige ervaring.

Bovendien zijn de opties zo uitgebreid dat ook een doorwinterde webdesigner nog baat heeft bij de dienst. Het enige minpunt is dat het volledig in de hmtl5-standaard gemaakt wordt. Dat biedt erg veel voordelen, maar kan voor problemen zorgen als je bezoekers een oude, niet-geüpdatete browser gebruiken. Ondanks dit euvel is het één van onze favoriete diensten. De gratis versie is al waanzinnig uitgebreid, maar als dat niet volstaat kun je upgraden. Er bestaan verschillende formules van zo'n 4 tot 25 euro per maand.

Tip 05 'What you see is what you get'. Letterlijk!

Ook een blog?

Wil je recent werk tentoonstellen? Of wil je je bezoekers op de hoogte houden van recente nieuwtjes? Prima idee, dat kan perfect aan de hand van een blog! Houd je blog dan wel up-to-date. Het komt helemaal niet professioneel over als je een online portfolio met een blog uitbreidt maar dat dan niet regelmatig van nieuwe content voorziet. Probeer een regelmaat te vinden, bijvoorbeeld één publicatie per week, en houd je daar dan ook strikt aan. Wil je bezoekers naar je blog trekken? Verspreid elk nieuw bericht dan via sociale media. Facebook en Twitter zijn ideaal.

Tip 06: Adobe Portfolio

Een van de meest recente diensten is Adobe Portfolio. Via dit platform kun je waanzinnig mooie portfolio's maken met een responsive design. Dat zorgt ervoor dat je site op ieder apparaat (smartphone, tablet, computer) netjes in beeld komt. Enig addertje is dat de dienst alleen beschikbaar is voor Adobe Creative Cloud-leden. Voor 9,99 dollar per maand krijg je wel wat: een licentie voor Adobe Photoshop én Lightroom.

Om gebruik te maken van de dienst surf je naar www.myportfolio.com en log je in met je Creative Cloud-account. De designs zijn erg hip en de interface is gebruiksvriendelijk. Webmasterskills zijn absoluut geen must. Nadat je een sjabloon gekozen hebt, kun je onmiddellijk content toevoegen. Je kunt je foto's onderverdelen in verschillende projecten of categorieën en zelfs rechtstreeks invoegen uit Lightroom. Koppelen met Behance behoort eveneens tot de mogelijkheden. De dienst is uitsluitend beschikbaar in het Engels.

Tip 06 Het aantal sjablonen is nog erg mager, maar de beschikbare templates zijn wel oogstrelend. (Portfolio: Thomas Moeller)

Tip 07: Nog meer?

Ook het Amerikaanse Squarespace is een aanrader. Deze dienst biedt echt fantastische responsive ontwerpen aan. Het grootste nadeel is dat er geen gratis versie is. Na de proefversie van veertien dagen ben je verplicht om te betalen: maandelijks 8 dollar. Wij vinden Squarespace erg geschikt voor professionele fotografen maar te duur voor hobbyisten.

Nog een goed alternatief is het Zweedse Portfoliobox. De troeven van deze dienst? Portfoliobox is beschikbaar in het Nederlands, biedt erg fraaie sjablonen en werkt volledig zonder advertenties. Minpunt is dat de gratis versie maar plek voor vijftig afbeeldingen biedt. Wie meer wil, kan upgraden naar een Pro-account voor net geen 7 dollar per maand. Viewbook is ook erg mooi maar die tarieven vinden we te hoog. De dienst geeft je dan wel een eigen domeinnaam en zou goede technische ondersteuning hebben, maar met 190 dollar per jaar doen we liever andere dingen.

Tip 07 De designs van Portfoliobox zijn echt de moeite.

Tip 08: Foto's selecteren

Zodra je weet welk platform je gaat gebruiken, is het tijd om je foto's te selecteren. Als je een collectie van enkele honderden gigabytes hebt, kan dat wel wat tijd in beslag nemen. Maak er ook tijd voor. Het is vooral belangrijk om de allerbeste foto's te kiezen. Liever 30 echte pareltjes dan 300 foto's die simpelweg oké zijn.

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Kies je allerbeste foto's zorgvuldig uit. Beeld je in dat je een curator bent en het werk van iemand anders in handen hebt. Wees kritisch en ga breed. Kies bijvoorbeeld verschillende reportages of deel je foto's in verschillende categorieën in. Onthoud dat de kwaliteit van je portfolio maar zo goed is als je zwakste foto. Stop ook geen foto's in je portfolio van klussen die je eigenlijk niet graag deed. Ben je sterk in portretten, focus je daar dan op. Heb je één fantastische architectuurfoto maar hou je er eigenlijk niet van om gebouwen te fotograferen, publiceer die foto dan ook niet in je portfolio. Onthoud ook dat je portfolio niet klaar is zodra het online staat. Houd je portfolio up-to-date en publiceer regelmatig nieuw werk.

Tip 08 Liever 30 echte pareltjes dan 300 beelden die zo-zo zijn.

Tip 09: Watermerk

Niks is zo vervelend als iemand anders die met de credits van jouw foto gaat lopen. Beveilig je afbeeldingen tegen kopiëren en voorzie je beelden altijd van een watermerk. Op die manier beperk je de schade grotendeels. Zo'n watermerk toevoegen kan op verschillende manieren. In professionele software zoals Adobe Lightroom zit de functionaliteit standaard ingebakken. Gebruik je dat programma niet? Geen nood, er bestaat gelukkig heel wat freeware om een watermerk toe te voegen. FastStone Photo Resizer en Irfanview zijn prima tools.

Je kunt je naam of website in het watermerk plaatsen. De positie kies je helemaal zelf. Sommige fotografen plaatsen hun watermerk meerdere keren over de volledige foto, andere fotografen doen het iets subtieler en plaatsen hun naam wat minder opvallend in een hoekje. Het tweede ziet er vaak mooier uit, maar het eerste beveiligt beter. Een foto is namelijk eenvoudig bij de snijden zodat een watermerk in een hoekje wegvalt.

Tip 09 Voeg een watermerk toe om je foto's te beveiligen tegen diefstal.

Tip 10: Voeg informatie toe

Hoewel een beeld vaak al veel zegt, is het soms toch goed om ook extra details aan je bezoekers mee te geven. Geef meer uitleg over die ene reportage of laat zien wat het eindresultaat van een huwelijksreportage is. Ook informatie zoals de plaats en het tijdstip van de opname kan in sommige gevallen interessant zijn. Probeer wel een lijn te houden in de verschillende categorieën. Geef ook informatie over jezelf. Dat hoeft helemaal geen lang epistel te zijn, een korte bio en je contactgegevens is voldoende. Ja, een zelfportret mag daar ook bij, en link zo veel mogelijk naar sociale netwerken.

Tip 10 Een epistel is niet nodig, maar voeg wel een korte tekst over jezelf toe.

Tip 11: Niet te complex

Het allerbelangrijkste in je online fotoportfolio is de content: je eigen foto's. Publiceer ze daarom groot. Dat geeft meer impact. Uiteraard mag je kiezen voor een gelikt design, maar houd het voor de bezoeker zo eenvoudig mogelijk. Overdrijf niet in het aantal menu's en submenu's en houd in het achterhoofd dat een minimalistisch design rustiger overkomt. Kies liever voor eenvoudige achtergronden in plaats van schreeuwerige kleuren en beperk ook het aantal lettertypes dat je op je website gebruikt. Nagenoeg elk online fotoportfolio kun je personaliseren. Doe dat ook. Door hier en daar een beetje te tweaken aan de kant-en-klare sjablonen voorkom je dat iemand anders exact hetzelfde design heeft.

Tip 11 De keuze voor je sjabloon: less is more.

Tip 12: Testcase

Het maken van een online fotoportfolio hoeft echt niet binnen een dag. Neem je tijd om alles op de juiste plek te krijgen. Zorg ook dat je de tijd neemt om in het laatste stadium alles goed te controleren. Zorg dat alle links werken, check je teksten op spelfouten en vraag eventueel de mening van anderen voordat je de website echt online publiceert. Een online portfolio dat tjokvol fouten staat, komt erg onprofessioneel over en kan de reden zijn dat een potentiële klant afhaakt. Check het portfolio zeker ook op andere apparaten: op je smartphone, op een tablet of in een andere browser op je computer.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

▼ Volgende artikel
Laat je laptop langer leven
© Denys Prykhodov
Huis

Laat je laptop langer leven

Met je laptop wil je zo lang mogelijk werken, ook als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hoe maak je optimaal gebruik van de accucapaciteit? En als je batterij bijna leeg is: welke stappen kun je dan nemen om de laatste energie uit je laptop te persen?

In dit artikel laten we zien hoe je de accuduur van je laptop maximaliseert en de levensduur van je batterij verlengt:

  • Schakel energiebesparing in
  • Laat het scherm automatisch uitschakelen bij inactiviteit
  • Pas schermhelderheid aan of automatiseer deze op basis van omgevingslicht
  • Gebruik de slaapstand strategisch om energie te besparen
  • Analyseer je batterijgezondheid met het verborgen Windows-hulpprogramma
  • Pas energiebeheerschema’s aan en maak gebruik van fabrikantspecifieke tools
  • Maak gebruik van de optimalisaties in Edge en Chrome

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Met een paar slimme ingrepen haal je meer plezier uit de accu van je laptop. Daardoor kun je langer met je computer doorwerken en verleng je ook nog eens de technische levensduur van je laptop. In dit artikel nemen we je mee langs de stappen voor het beste resultaat. Deze gelden voor zowel Windows 10 als Windows 11. Waar de instellingen tussen de Windows-versies onderling afwijken, vermelden we dit.

De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober 2025, dus vergeet niet op tijd over te stappen naar Windows 11: Windows upgraden of herstellen? Zo maak je een installatiestick

Besparing inschakelen

In Windows kun je de nodige stappen nemen om de accu van de laptop optimaal te gebruiken en de levensduur ervan te verlengen. Ben je draadloos aan het werk en raakt de batterij bijna leeg? Dan kun je Windows automatisch niet-essentiële onderdelen laten uitschakelen, zodat je langer met de accu kunt doorwerken.

In Windows 10 open je hiervoor het instellingenvenster en kies je voor Systeem / Batterij. Zet de schuif op Aan bij Batterijbesparing. Geef eronder aan vanaf welk batterijpercentage de functie moet activeren. Wij kiezen voor 20%. Plaats ook een vinkje bij De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld.

Voor Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Energiebesparing uit. Zet een vinkje bij Altijd energiebesparing gebruiken en geef in het vak eronder aan bij welk batterijpercentage dit gebeurt, bijvoorbeeld 20%. Activeer ook de optie Helderheid van het scherm verlagen bij het gebruik van energiebesparing.

Wanneer mag de besparing van jou actief worden?

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voor je laptop biedt uitkomst

Scherm onder controle

Gebruik je de laptop enige tijd niet, dan bespaar je relatief veel energie door het ingebouwde scherm uit te schakelen. Bij Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en slaapstand. Kies een korte duur (bijvoorbeeld 2 minuten) bij Batterijvoeding, uitschakelen na.

In Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand open. Het gaat ons om de sectie Op batterijstroom. Kies bij Mijn scherm uitschakelen na de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten.

Usb-apparaten

Je kunt usb-apparaten ook laten slapen zodra het scherm uitschakelt. Hiermee bespaar je eveneens de nodige energie. In het instellingenvenster van Windows 11 kies je Bluetooth en apparaten / USB / USB-batterijbesparing.

Je kunt ook je usb-apparaten laten slapen en zo energie besparen.

Slaapstand vervroegen

Door de computer bij inactiviteit sneller in de slaapstand te zetten, bespaar je ook kostbare energie. In Windows 10 kies je voor Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Bij Slaapstand selecteer je de gewenste tijd onder Bij gebruik van batterijstroom slaapstand van pc inschakelen na.

In Windows 11 kies je in het venster Aan/uit en Accu wederom voor Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand. In de sectie Op batterijstroom bepaal je hoelang Windows inactief mag zijn bij Mijn apparaat in slaapstand laten gaan na.

Gezondheid

Wil je weten hoe het is gesteld met de gezondheid van je batterij? In Windows vind je een verborgen hulpje dat een gezondheidsrapport van de accu opstelt. Open het startmenu en typ Opdrachtprompt. Typ vervolgens op de opdrachtregel: Powercfg /batteryreport. Druk op Enter. Windows maakt een rapport en plaatst dit in de map C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>. Het bestand heet Battery-report.html en je opent het in de browser.

Bovenin lees je met welke capaciteit de batterij uit de fabriek kwam (bij Design Capacity). Bij Full Charge Capacity lees je hoeveel capaciteit de batterij nu maximaal aanbiedt. Dit getal neemt af naarmate je de accu langer in gebruik hebt. De blokken erna geven informatie over de details van de batterij. Bij Recent Usage lees je hoe de batterij de afgelopen drie dagen heeft gefunctioneerd.

De grafiek en de tabel eronder tonen hoe de batterijlading is afgenomen in de afgelopen zeven dagen. In de tabel Usage History lees je de verhouding af tussen het gebruik van de accu en het gebruik van het stroomnet.

Ook de rubriek Battery Capacity History is interessant. Hier zie je hoe de beschikbare capaciteit zich in de loop van de maanden en jaren ontwikkelt. Bij Battery Life Estimates lees je een inschatting van de tijd die de accu het volhoudt. In het laatste blok van het rapport zie je een inschatting van de batterijduur op basis van alle verzamelde gegevens. Je kunt het rapport uiteraard meerdere keren laten opmaken, bijvoorbeeld elk half jaar. Zo houd je een goed overzicht van de gezondheid van je accu.

Het gezondheidsrapport geeft je meer inzicht.

Helderheid aanpassen

De schermhelderheid heeft een relatief grote invloed op het uithoudingsvermogen van je accu. Wil je meer tijd halen uit de laptopaccu, dan verlaag je de schermhelderheid. Gebruik hiervoor de toetsen op het toetsenbord (als je laptop die heeft) of pas het aan via Windows. Of klik op het batterijpictogram in de Windows Taakbalk. Verschuif de schuif bij de optie Helderheid (herkenbaar aan het pictogram van de zon).

In Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Beeldscherm / Helderheid automatisch wijzigen wanneer verlichting verandert. In Windows 11 kies je Systeem / Beeldscherm. Klap de sectie Helderheid uit en activeer Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert. In Windows 11 heb je bovendien de optie om de helderheid te optimaliseren op basis van wat er wordt getoond: kies Helderheid wijzigen op basis van inhoud.

De schermhelderheid heeft grote invloed op je batterij.

Hulp van buitenaf

Afhankelijk van het merk en model laptop, kun je mogelijk gebruikmaken van externe hulp. Sommige fabrikanten bieden apps aan waarmee je nog meer controle over de accu houdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Power Manager van Dell en de Power Manager van HP. Via deze apps kun je aangeven hoe je de laptop gebruikt.

Op basis van het gebruikersprofiel past de app de batterij-instellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de laptop grotendeels met stekker gebruikt. De app stelt de accu dan in dat deze niet boven de 80 procent of 85 procent wordt opgeladen. Heb je juist altijd alle capaciteit nodig, dan kies je ervoor om de accu altijd voor de volle 100 procent op te laden.

Sommige fabrikanten leveren aanvullende batterijhulpjes mee.

Achtergronden

Sommige instellingen zijn eenvoudig te veranderen, maar hebben een flinke impact op de batterijduur. Zo bespaar je energie door gebruik te maken van een donkere bureaubladachtergrond. Klik met rechts op het bureaublad, kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en selecteer een donkere achtergrond. Voor het beste resultaat kies je ook een donker thema. Je verandert deze instellingen in de sectie Thema’s.

Vliegtuigstand

Mogelijk ken je de truc van de telefoon, maar deze werkt ook op de laptop: het inschakelen van de vliegtuigstand om energie te besparen. Als je geen gebruik hoeft te maken van draadloze verbindingen (zoals wifi en bluetooth), dan activeer je deze modus. Klik in de taakbalk op de knop van de batterij, zodat het actiecentrum verschijnt en klik op Vliegtuigstand.

Energiebeheerschema

Met een energiebeheerschema bepaal je hoe Windows omgaat met de accu. Een bekend energiebeheerschema is het besparingsschema. Klik in Windows Taakbalk op de batterij en kies voor Energiebesparing. Er bestaan meerdere standaardschema’s. In de Windows-instellingen kies je Systeem Aan/uit en accu. Kies het schema bij Energiemodus: Windows maakt onderscheid tussen Aangesloten op netstroom en Op batterijstroom. Voor het beste uithoudingsvermogen kies je voor Beste energie-efficiëntie.

Je kunt de energiebeheerschema’s ook aanpassen. Open het startmenu en typ Energiebeheerschema. Kies Energiebeheerschema bewerken. Kies Geavanceerde energie-instellingen bewerken.

Een energiebeheerschema bepaalt hoe Windows omgaat met de accu.

Apps optimaliseren

Welke apps je gebruikt, heeft eveneens invloed op het energieverbruik van je laptop. In Windows 11 heb je hierover verregaande controle. In het instellingenvenster kies je voor Systeem / Aan/uit en accu / Accuverbruik. Een overzicht verschijnt van het batterijverbruik per app. Via het zoekvenster kun je bovendien op zoek gaan naar specifieke apps, als je wilt weten wat hiervan het verbruik is.

Rechtsboven vind je het filter Sorteren op. Standaard toont Windows het totale gebruik, maar interessanter is de optie Op achtergrond. Hiermee zie je welke apps op de achtergrond energie verbruiken.

Klik op Meer opties bij een app en kies Activiteit op de achtergrond beheren. Bij Machtigingen voor achtergrond-app kies je voor Stroom geoptimaliseerd. Hierbij beperkt Windows zoveel mogelijk het energieverbruik van de app, maar kan de app nog steeds functioneren. Kies voor Nooit als je energie wilt besparen: de app wordt flink beperkt en mag niet meer op de achtergrond draaien en energie verbruiken.

Optimaliseer het gedrag van de apps en bespaar hiermee kostbare energie.

Nog meer inzicht

Via taakbeheer in Windows 11 heb je ook inzicht in het energieverbruik van verschillende programma’s. Open Windows Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl+Alt+Esc. Klik op de tab Processen. In de kolom Status zie je een groen blaadje bij apps die zich in de efficiëntiemodus bevinden, daarover heb je in de vorige stap gelezen.  Klik op Status om alle programma’s in de efficiëntiemodus in één keer te zien.

Via taakbeheer kun je de efficiëntiemodus ook afdwingen voor een programma. Klik op het betreffende programma. De knop Efficiëntiemodus rechtsboven verschijnt: klik hierop en kies OK in het bevestigingsvenster.

Taakbeheer toont voor welke apps de energiemodus is ingeschakeld.

Extra aanbevelingen

We hebben de belangrijkste stappen uitgevoerd. Kies in Windows 11 in het venster Aan/uit en accu voor Aanbevelingen voor energie. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om nog meer energie te besparen. Er zijn tien stappen en een balk geeft aan hoeveel stappen je al hebt uitgevoerd. Klik op de suggesties die je wilt doorvoeren.

Energiezuinig met Edge

Maak je gebruik van Edge, dan kun je deze browser ook laten helpen met het behoud van de accu. Zo kan de browser ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen, zodat ze minder beslag op het systeem leggen. Klik op de knop Instellingen en meer (rechtsboven in het Edge-venster) en kies Instellingen / Systeem en prestaties. In de sectie Prestaties optimaliseren zorg je dat de optie Efficiëntiemodus ingeschakeld is.

Standaard gebruikt Edge de modus Gebalanceerde besparingen. Wil je voor maximaal resultaat gaan, dan kies je voor Maximale besparingen. De modus wordt alleen gebruikt wanneer de laptop gebruikmaakt van een accu, maar je kunt de modus ook gebruiken als je een stekker gebruikt: kies De efficiëntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Je kunt ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen.

Meer Edge-optimalisaties

In Edge heb je controle over het in slaap brengen van ongebruikte tabbladen. In het instellingenvenster kun je de slaapstand volledig uitschakelen, als je dit niet op prijs stelt. Zet de schuif op Uit bij Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Maak je wel gebruik van de slaapstand voor de tabbladen, dan kun je bepalen na hoeveel tijd een tab in slaap moet worden gebracht. Kies de gewenste tijd bij Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. Heb je tabbladen die je nooit in een slaapstand wilt brengen? Sluit deze uit. Klik op Toevoegen bij Deze sites nooit in slaapstand zetten.

Optimalisaties in Chrome

In Googles browser Chrome kun je ook een paar slimme instellingen wijzigen om het maximale uit je batterij te halen. Open de instellingen via de knop met de drie puntjes, rechtsboven in het venster en ga naar Instellingen / Prestaties. Bij Voeding zorgt de optie Energiebesparing voor de batterijbesparing. Schakel deze in als dat nog niet is gebeurd.

Kies vervolgens voor Alleen aanzetten als je batterijlading 20% of minder is of voor Aanzetten als je computer niet is aangesloten. Die tweede optie gaat daarmee nóg zuiniger om met de batterij. Wil je dat niet-gebruikte tabbladen niet meer geheugen gebruiken, dan zet je de schuif op Aan bij Geheugenbesparing. Pas wanneer je de tab weer opent, kent Chrome opnieuw geheugen toe.

Het gevolg is soms een stroperige browser, zo los je het op: Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Laat Chrome je ook helpen bij het besparen van energie.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.