Zo maak je een checklist in Word

Zo maak je een checklist in Word

Geplaatst: 30 mei 2024 - 07:34

Dirk Schoofs

Of het nu gaat om de inhoud van je reiskoffer, de organisatie van een feest of de voorbereiding van een project; een controlelijst zorgt ervoor dat je niets vergeet. Op deze manier maak je in Word zo’n lijst die je op twee manieren kunt afvinken: op papier en digitaal.

1 Controlelijst op papier

We beginnen met een controlelijst die je wilt afdrukken. Als eerste typ je de lijst met items. Als die lijst klaar is, selecteer je deze en ga je naar het tabblad Start. In de groep Alinea kun je opsommingstekens toevoegen. Klik op het pijltje naast Opsommingstekens en kies Nieuw opsommingsteken definiëren. In dit venster kies je Symbool en in het vak lettertype selecteer je Wingdings of Webdings 2. Bij beide lettertypes vind je een selectievakje. Klik hierop en bevestig met OK. Vervolgens kun je gewoon verder typen en iedere keer dat je op Return drukt, zal er een nieuw item met een selectievakje verschijnen. Het document is nu klaar om afgedrukt te worden.

Zo maak je een checklist in Word -QAS_-OL4SJeDKDomyMlFiA

Iedere keer dat je op de Return- of de Paragraaftoets drukt, zal het selectievakje in de lijst verschijnen.

Loopt je hoofd over?

Met dit bord heb je altijd zicht op je 'done' en 'to do'

2 Het tabblad Ontwikkelaars

Als je vakjes wilt toevoegen die je zelf of iemand anders in Word kan afvinken, dan moet je eerst het tabblad Ontwikkelaars aan het lint toevoegen. Ga via Bestand naar Opties. In het dialoogvenster dat je nu ziet, selecteer je aan de linkerkant de optie Lint aanpassen. Hierdoor opent rechts een lijst. Zorg dat er een vinkje staat bij Ontwikkelaars. Klik op OK.

Zo maak je een checklist in Word -Tye1_0whSdGE3zvJkobQmA

Eerst moet je het tabblad Ontwikkelaars toevoegen.

3 Besturingselement toevoegen

Nu ga je naar de lijst die je hebt klaargemaakt zonder opsommingstekens. Plaats de muisaanwijzer voor het eerste item en open het tabblad Ontwikkelaars. In de groep Besturingselementen vind je het selectievakje. Als je daarop klikt, verschijnt er een interactief vakje. Klik op de volgende plaats waar nog zo’n vakje moet komen en gebruik de toetscombinatie Ctrl+Y om de actie van zojuist te herhalen. Doe dit voor ieder item in de lijst. Er is helaas nog geen optie om alle items in één keer van selectievakjes te voorzien. Als het document klaar is, kun je gewoon op zo’n vakje klikken en vervolgens verschijnt er een kruisje in het afvinkvak.

Zo maak je een checklist in Word -OUCrRkpvTuCGTFSUtSdbGQ

Zo’n interactief controlevakje is een besturingselement.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten