ID.nl logo
Zo maak je een checklist in Word
Huis

Zo maak je een checklist in Word

Of het nu gaat om de inhoud van je reiskoffer, de organisatie van een feest of de voorbereiding van een project; een controlelijst zorgt ervoor dat je niets vergeet. Op deze manier maak je in Word zo’n lijst die je op twee manieren kunt afvinken: op papier en digitaal.

In dit artikel laten we op twee manieren zien hoe je in Word je eigen checklist kunt maken, met échte vakjes om af te vinken:

  • Met het lettertype Wing- of Webdings, voor op papier
  • Via het tabblad Ontwikkelaars, voor gebruik in Word

Of maak lijstjes met een app: Gek op lijstjes? Dan is Microsoft Lists de app voor jou

1 Controlelijst op papier

We beginnen met een controlelijst die je wilt afdrukken. Als eerste typ je de lijst met items. Als die lijst klaar is, selecteer je deze en ga je naar het tabblad Start. In de groep Alinea kun je opsommingstekens toevoegen. Klik op het pijltje naast Opsommingstekens en kies Nieuw opsommingsteken definiëren. In dit venster kies je Symbool en in het vak lettertype selecteer je Wingdings of Webdings 2. Bij beide lettertypes vind je een selectievakje. Klik hierop en bevestig met OK. Vervolgens kun je gewoon verder typen en iedere keer dat je op Return drukt, zal er een nieuw item met een selectievakje verschijnen. Het document is nu klaar om afgedrukt te worden.

Iedere keer dat je op de Return- of de Paragraaftoets drukt, zal het selectievakje in de lijst verschijnen.

Loopt je hoofd over?

Met dit bord heb je altijd zicht op je 'done' en 'to do'

2 Het tabblad Ontwikkelaars

Als je vakjes wilt toevoegen die je zelf of iemand anders in Word kan afvinken, dan moet je eerst het tabblad Ontwikkelaars aan het lint toevoegen. Ga via Bestand naar Opties. In het dialoogvenster dat je nu ziet, selecteer je aan de linkerkant de optie Lint aanpassen. Hierdoor opent rechts een lijst. Zorg dat er een vinkje staat bij Ontwikkelaars. Klik op OK.

Eerst moet je het tabblad Ontwikkelaars toevoegen.

3 Besturingselement toevoegen

Nu ga je naar de lijst die je hebt klaargemaakt zonder opsommingstekens. Plaats de muisaanwijzer voor het eerste item en open het tabblad Ontwikkelaars. In de groep Besturingselementen vind je het selectievakje. Als je daarop klikt, verschijnt er een interactief vakje. Klik op de volgende plaats waar nog zo’n vakje moet komen en gebruik de toetscombinatie Ctrl+Y om de actie van zojuist te herhalen. Doe dit voor ieder item in de lijst. Er is helaas nog geen optie om alle items in één keer van selectievakjes te voorzien. Als het document klaar is, kun je gewoon op zo’n vakje klikken en vervolgens verschijnt er een kruisje in het afvinkvak.

Zo’n interactief controlevakje is een besturingselement.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden
© David Pereiras
Huis

Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden

Een noodpakket is geen overbodige luxe. Bij een stroomuitval of ramp kan het uitvallen van je telefoon en internet ervoor zorgen dat je belangrijke informatie mist. Een draagbare radio is in zo'n situatie onmisbaar. Het advies om er een in huis te hebben, is niet voor niets. Maar wat als de batterijen opraken? Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor radio's die niet alleen op netstroom werken.

Lees ook: ⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

In Nederland adviseren zowel de Rijksoverheid als het Rode Kruis om een noodpakket in huis te hebben voor onverwachte situaties. Wat daar allemaal in moet zitten, lees je verderop in dit artikel. Een van die essentiële items is in elk geval een draagbare radio, zodat je, ook als de telefoonlijnen en het internet uitgevallen zijn, toch nog op de hoogte kan blijven van wat er allemaal gebeurt en wat je moet doen. Het is daarbij belangrijk dat je een radio kiest die niet (alleen) op netstroom werkt. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden.

1: Radio's op batterijen

Een radio op gewone batterijen is de meest gangbare keuze. Radio's die werken op AA- of AAA-batterijen zijn overal verkrijgbaar. Het voordeel is dat deze batterijen vaak lang meegaan en eenvoudig te vervangen zijn. Zorg dat je altijd een extra voorraad batterijen in huis hebt. Er bestaan ook radio's met oplaadbare batterijen. Die kun je ook kiezen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je óók een opgeladen powerbank hebt. Voor een nood-radio zijn gewone batterijen dus een betere keuze.

2: Dynamo-radio's

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een dynamo-radio. Door aan een hendel of slinger te draaien, wek je zelf energie op. Je bent dus niet afhankelijk van batterijen of stroom. Hoe lang je een dynamo-radio moet draaien om voldoende stroom te genereren, hangt af van het model en de efficiëntie van de dynamo. Meestal levert een minuut draaien genoeg energie voor 5 tot 10 minuten gebruik, afhankelijk van het stroomverbruik en hoe krachtig je draait. Draai je 3 tot 5 minuten, dan heb je vaak voldoende stroom voor 20 tot 30 minuten gebruik.

©Fabbox

3: Radio's op zonne-energie

Voor overdag is een radio met een zonnepaneeltje een uitkomst. Leg de radio in de zon om de interne accu op te laden. Dit is een handige optie, maar houd rekening met bewolkte dagen of de nacht, wanneer zonlicht ontbreekt.

4: Radio's met meerdere energieopties

Sommige radio's combineren verschillende energiebronnen, zoals batterijen, een dynamo en zonne-energie. Dit soort modellen zijn wel ietsje duurder dan noodradio's die bijvoorbeeld alleen op batterijen werken, maar dan nog kun je al voor minder dan 50 euro klaar zijn.

📻 Regionale radio Bij een stroomstoring en zonder internetverbinding kun je nog steeds luisteren naar de regionale publieke omroep via de radio. Kies daarom voor een radio op batterijen die FM-frequenties ondersteunt. Elke regio heeft een eigen zender en bijbehorende FM-frequentie. Een overzicht van de frequentie in jouw regio vind je hier. Tip: zorg dat je je noodradio alvast hebt afgestemd op deze frequentie.

Draagbare radio's vergeleken
Type radioVoordelenNadelen
Radio op gewone batterijenEenvoudig verkrijgbaar, lange gebruiksduur, direct te gebruikenAfhankelijk van voorraad batterijen, batterijen kunnen leeg raken
Radio met oplaadbare batterijenMilieuvriendelijker, op te laden met USB of powerbankNiet bruikbaar zonder opgeladen accu of stroombron
Dynamo-radioGeen batterijen nodig, altijd op te laden door te draaienFysieke inspanning vereist, beperkte speeltijd na opladen
Radio op zonne-energieDuurzaam, ideaal bij voldoende zonlichtMinder betrouwbaar bij bewolkt weer of in het donker
Radio met meerdere energie-optiesVeelzijdig, geschikt voor verschillende situatiesVaak duurder, complexere bediening

Waar let je op bij het kiezen van een noodradio?

Bij het kopen van een draagbare radio zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Ontvangstkwaliteit

Kies een model dat in ieder geval AM- en FM-frequenties ondersteunt. Sommige radio's ondersteunen ook DAB-frequenties, maar DAB werkt niet als er geen internetverbinding of stroom is. Kies dus geen radio die alleen DAB ondersteunt.

Formaat en gewicht

In een noodsituatie wil je iets dat makkelijk mee te nemen is. Compacte modellen zijn daarom handiger. Een bouwradio die een paar kilo weegt is net wat minder handig.

Extra functies

Sommige modellen hebben ingebouwde zaklampen, USB-aansluitingen om je telefoon op te laden of noodsirene-functies. Bedenk welke extra's voor jou nuttig zijn.

Solide

Zoek naar modellen die schokbestendig en waterdicht zijn, zeker als je de radio buiten wilt gebruiken.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

💡Handige tips

Test je radio regelmatig, zodat je zeker weet dat hij goed functioneert. Vervang batterijen op tijd en laad oplaadbare modellen periodiek op. Bewaar daarnaast de gebruiksaanwijzing, zodat je bij onverwachte gebeurtenissen snel kunt terugvinden hoe de radio werkt. Zorg er ook voor dat de radio bewaart op een vaste plek, zodat je hem in noodgevallen niet eerst hoeft te gaan zoeken.

Conclusie

Een draagbare radio is onmisbaar in noodsituaties. Of je nu kiest voor een model op batterijen, een dynamo of zonne-energie, het gaat erom dat je goed voorbereid bent. Kies een radio die past bij jouw situatie en wat je nodig hebt. Met een goede radio in je noodpakket blijf je altijd goed geïnformeerd, waar je ook bent.

📋 Checklist: dit doe je in je noodpakket

Een noodpakket bevat essentiële items die je helpen om minimaal drie dagen zelfstandig te overleven tijdens een noodsituatie. Het wordt aanbevolen om onderstaande items in huis te hebben:

  • Water: Drie liter per persoon per dag, voor drie dagen.

  • Lang houdbaar voedsel: Bijvoorbeeld conserven, rijst of energierepen.

  • Hygiëneproducten: Toiletpapier, zeep, tandpasta en tandenborstel.

  • Belangrijke documenten: Kopieën van paspoort, ID-kaart, rijbewijs en verzekeringspas.

  • Radio op batterijen of opwindbare radio: Om op de hoogte te blijven van nieuws en instructies.

  • Zaklamp met extra batterijen: Voor verlichting bij stroomuitval.

  • Contant geld: Voor het geval elektronische betalingen niet mogelijk zijn.

  • Multitool of zakmes: Handig voor diverse situaties.

  • Lucifers in waterdichte verpakking en kaarsen: Voor licht en eventueel warmte.

  • Fluitje: Om aandacht te trekken in noodsituaties.

  • Warmhouddekens: Om warm te blijven bij koude omstandigheden.

  • EHBO-kit: Voor de eerste hulp bij verwondingen.

▼ Volgende artikel
Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows
© Alina
Huis

Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows

Als je last hebt van een vastplakkende toets op je toetsenbord of per ongeluk telkens op een verkeerde knop drukt, kan het handig zijn om bepaalde toetsen die je toch nooit gebruikt uit te schakelen. Daar is helaas geen makkelijke instelling voor in Windows, maar in dit artikel leggen we uit hoe je dat toch voor elkaar krijgt.

In dit artikel leggen we uit hoe je specifieke toetsen kunt uitschakelen via de PowerToys-software op Windows-computers. Ook bespreken we manieren om de Fn-toets en aan-/uitknop uit te schakelen, die niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden.

Met de PowerToys-tool kun je overigens nog veel meer dan alleen toetsen uitschakelen, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.

De makkelijkste en betrouwbaarste manier om de meeste toetsenbordtoetsen uit te kunnen schakelen, is via het Windows-programma PowerToys (te installeren in de Microsoft Store). Open het programma, klap in de lijst links het kopje Invoer / Uitvoer uit en klik op Keyboard Manager. Deze functie is vooral bedoeld om bepaalde toetsen of toetscombinaties toe te wijzen aan andere knoppen (bijvoorbeeld als je de kopieercombinatie Ctrl+C wilt veranderen in Alt+K). Voor het deactiveren van toetsen is de tool echter ook prima geschikt.

Gewenste toetsen selecteren

Druk op Keyboard Manager inschakelen en navigeer naar Een toets opnieuw toewijzen. Druk vervolgens op het plusje. Je kunt nu in de lijst onder Selecteren de toets zoeken die je wiltt uitschakelen, maar het makkelijkst is om op de Selecteren-knop te drukken, en daarna op je toetsenbord te tikken op de toets die uitgeschakeld moet worden. Die toets wordt dan automatisch herkend.

Dit werkt echter niet feilloos, want bepaalde knoppen (zoals de functietoetsen) worden helemaal niet herkend, en andere weer verkeerd. Vaak kun je dit oplossen door de Fn-toets ingedrukt te houden terwijl je op de toets tikt die je wilt uitschakelen.

Dan nog zijn er enkele toetsen die helemaal niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden, waaronder de eerdergenoemde Fn-toets en de aan-/uitknop. Deze uitzonderingen kunnen op een afzonderlijke manier uitgeschakeld worden. Voor de aan-/uitknop open je via het Windows-startmenu het Configuratiescherm, navigeer je naar Hardware en geluiden, gevolgd door Het gedrag van de aan-/uitknoppen wijzigen. Selecteer bij Actie als ik op de aan/uit-knop druk de optie Geen actie ondernemen en sla je wijzigingen op.

Hoe je de Fn-toets uitschakelt, verschilt per computer. Op sommige toetsenborden kun je daarvoor een toetsencombinatie indrukken, zoals Fn+Esc, Fn+CapsLock of Fn+Shift. De uitschakeloptie kan ook te vinden zijn in het Mobiliteitscentrum, in de Windows-instellingen onder Toegankelijkheid > Toetsenbord of ergens verstopt zitten in de bios-instellingen.

Tttttttttttttttttoetsenbord nodig?

(omdat er iets blijft hangen bijvoorbeeld)

Geselecteerde toets deactiveren

Als je in PowerToys een toets hebt geselecteerd, druk je op OK en kies je in de lijst onder Verzenden voor Disable (helemaal bovenaan). Herhaal dit voor iedere knop die je wilt deactiveren (toetsen in bulk uitschakelen is helaas niet mogelijk). Als je een fout hebt gemaakt (of als je je later bedenkt), kun je een gekozen toets met het prullenbakicoontje ongedaan maken. Ben je klaar? Druk dan op de blauwe OK-toets en kies in de pop-up die vervolgens verschijnt voor Toch doorgaan. Als het goed is, werken de gedeactiveerde toetsen nu niet meer.

Werkt het niet?

In sommige gevallen kun je na het opslaan alsnog van de uitgeschakelde toetsen gebruikmaken.  Vaak kun je dat probleem verhelpen door PowerToys als beheerder uit te voeren. Ga daarvoor in het programma naar het kopje Algemeen en klik op PowerToys opnieuw starten als beheerder. Vink daarna Altijd als beheerder uitvoeren aan. Het wil soms overigens ook helpen om je pc opnieuw op te starten.