Zo kun je een video naar gif omzetten
Op social media zie je tegenwoordig meer dan eens een grappige of satirische gif-animatie voorbijkomen. Het is dan ook veel kleiner en gemakkelijker dan het uploaden van een videootje. Met de gratis Video to GIF Converter kun je een video naar gif omzetten.
Stap 1: Uploaden
Aiseesoft is bekend van meerdere videobewerkings- en conversietools. Naast een hele reeks commerciële producten is Video to GIF Converter gratis te downloaden (Windows en MacOS). De tool slikt de meest veelvoorkomende video-indelingen zoals mp4, avi, mov en wmv en werkt bovendien razendsnel. Heel prettig is ook dat het vrij van advertenties is en het resultaat ook geen watermerk bevat. Eenmaal gedownload, open je het werkvenster. Om een video toe te voegen, klik je op de knop Add File. In macOS kun je de filmpjes ook gewoon naar het werkvenster slepen, iets wat ons in Windows niet lukte.
©PXimport
Stap 2: Settings
Aan de rechterkant zie je het Preview-venster met de voorvertoning van het eindresultaat. In principe kun je gewoon op de knop Convert klikken, dan produceert de software in enkele seconden een gif-bestand op basis van de video. Onderaan, bij Destination geef je aan waar het resultaat opgeslagen moet worden. Maar om te voorkokmen dat je een veel te groot gif-bestand krijgt, kun je beter eerst wat instellingen aanpassen. Ga naar de Settings en zet de framerate op hoogstens 12 fps (beelden per seconde). Geef vervolgens achter Resolution op hoe groot de animatie mag worden. Wanneer een video op volledige schermbreedte is ingesteld, win je heel veel bestandsruimte door hier een lagere resolutie te selecteren. Wil je je gifje in een loop laten draaien, vink dan Loop Animation aan.
©PXimport
Stap 3: Bewerken
Wanneer je meerdere video’s toevoegt, kun je ze allemaal met dezelfde profielinstellingen verwerken. Bovendien heeft deze tool twee geavanceerde functies: Clip en Edit. In Clip krijg je een tijdlijn waarmee je het videobestand kunt bijsnijden. Je bepaalt het begin- en eindpunt van het filmpje door de twee stops naar de juiste posities te slepen. Bij Edit regel je het geluidsvolume en de beeldkwaliteit op basis van helderheid, contrast, verzadiging en kleurtoon. Op die manier kun je alleen het interessante deel van een video gebruiken én daarbij de helderheid en kleuren optimaliseren.
©PXimport