Workshop UltraSearch
Windows kent een zoekfunctie voor het vinden van bestanden maar die is toch wel erg traaaaaag. Dat kan een stuk beter, met UltraSearch dat ook nog eens meer opties biedt.
Windows kent twee manieren van zoeken: geïndexeerd en niet geïndexeerd. In het eerste geval worden ook (bepaalde) bestanden op inhoud doorzocht, wat erg handig kan zijn. In het tweede geval zoekt Windows alleen op bestandsnaam. Wanneer u de Eigenschappen van een schijfstation opvraagt kunt u zien of dat station geïndexeerd wordt of niet en kunt u dat aanpassen. Hoe meer bestanden u laat indexeren, hoe harder Windows zal moeten werken om alle wijzigingen bij te houden.
UltraSearch zoekt alleen op bestandsnaam en dus is het van belang dat u uw bestanden van een duidelijke naam voorziet. UltraSearch is razendsnel en biedt veel meer zoekmogelijkheden dan Windows, zo veel dat u er makkelijk de weg in kwijt raakt. Reden genoeg om u de fijne kneepjes bij te brengen.
Installatie
We surfen naar www.jam-software.com/ultrasearch/ en klikken daar op de downloadknop. We kiezen Europe en klikken nogmaals op download om het exe-bestand te downloaden (er is ook een portable zip-versie). We slaan het bestand op in een map naar keuze (UltraSearchSetup.exe, 3240 kB), openen de map en starten het installatieprogramma. We geven zo nodig UAC-toestemming en klikken op OK. Dan klikken we op Next, I Accept…en tweemaal Next. We zetten vinkjes in alle vier de vakken en klikken weer op Next. Met een klik op Finish is de installatie klaar en start het programma (Afb.1).
©CIDimport
Overzicht
Het venster van UltraSearch toont een menu, een zoekvak en een reclameknop voor een commercieel product van de makers, het venster met gevonden bestanden (dat nu nog slechts zeer beknopte hulp bevat) en het venster met schijfstations. Ziet u niet al uw stations dan kunt u dit deel groter maken door de bovenste rand te verslepen. UltraSearch doorzoekt alleen vaste schijven (ook verwisselbare) en dus zult u uw dvd-station(s) tevergeefs zoeken in de lijst.
Eenvoudigste zoekopdracht
In UltraSearch kunt u bepalen welke schijfstations doorzocht moeten worden door er vinkjes bij te zetten. Om een goed beeld te krijgen van de snelheid van het programma vinken we alle stations aan, wat op onze test-pc neerkomt op zo’n 5,5 TB schijfruimte waarvan zeker 75% in gebruik is. We hebben her en der veel muziek staan en dus zal het woord ‘dream’ vast wel in enkele titels voorkomen. Zodra we het woord beginnen te typen verandert in het resultaatvenster de helptekst in ‘Indexing’. Ultrasearch doorzoekt razendsnel onze schijven en komt al na luttele seconden met een lange lijst bestanden. Helemaal onderin zien we hoeveel er precies gevonden zijn (Afb.2). Wilt u ook mappen vinden dan gaat u naar Options, Include Folders.
©CIDimport
Kolommen
De zoekresultaten zijn verdeeld in kolommen zoals u die ook van Windows Verkenner kent; bestandsnaam, mapnaam, grootte, wijzigingsdatum en bestandstype. Net als in Verkenner kunt u op elk van deze categorieën sorteren door op de kolomnaam te klikken. Eveneens als in Verkenner kunt u ook rechtsklikken op een lege plek in de balk met kolomnamen om enkele categorieën toe te voegen, al is de lijst met mogelijkheden helaas niet zo lang als in Verkenner.
Zoekresultaten weglaten
Zeker als de lijst met gevonden bestanden lang is kan het handig zijn om zoekresultaten weg te laten. Dat doen we door een vinkje te zetten bij Use Exclude Filter en vervolgens te klikken op Exclude Filter. Er wordt nu een nieuw venster geopend (Afb.3) waarin we uitsluitingscriteria kunnen opgeven. Standaard staan al twee criteria opgegeven (voor de juiste formulering van zoekcriteria zie stap 8 en 9) die aangeven dat eventuele resultaten in de Prullenbak moeten worden weggelaten. Criteria kunnen we uitschakelen door het vinkje in de kolom Active weg te halen. We zetten de twee voorbeeldcriteria uit en klikken op Add Pattern om een nieuwe toe te voegen. We typen in het nieuwe vak *.avi en kiezen daarachter File Name en Wildcard. Klikken we nu op Search dan zullen alle avi-bestanden uit de lijst worden weggelaten.
©CIDimport
Werken met zoekresultaten
Het resultaatvenster van UltraSearch is direct gekoppeld aan veel bekende functies van Verkenner. Dat betekent dat u willekeurig bestanden kunt selecteren als in Verkenner en vervolgens op de selectie kunt rechtsklikken voor een contextmenu vol standaard-elementen. Zo kunt u gevonden bestanden kopiëren, verwijderen, hernoemen, de bijbehorende map openen, enzovoort. U kunt de gemaakte selectie ook als lijst afdrukken, naar het klembord kopiëren of opslaan. Dat laatste doen we in de volgende stap ook maar dan anders.
Zoekresultaten opslaan
Het kan handig zijn om zoekresultaten op te slaan voor later gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een lijst met muziek van een bepaalde artiest (nogmaals: alles staat of valt natuurlijk met bestanden en mappen die een duidelijk herkenbare naam hebben!). Goed, we geven als nieuw zoekcriterium Beatles en sorteren op Path. We selecteren alle mappen met mp3’s en kiezen File, Save List. We kunnen de lijst nu als tekstbestand opslaan en dit bestand laat zich ook makkelijk in Excel openen.
Geavanceerd zoeken 1
Onze eerdere zoekopdracht ‘dream’ geeft elke bestandsnaam waarin het woord voorkomt, dus ook ‘dreamers’. UltraSearch verschilt hierin (behalve qua snelheid) niet van Windows. Gebruik van de jokertekens * en ? verschilt per Windows-versie. Bij UltraSearch staat ? voor één enkel karakter (zodat dr??m bijvoorbeeld ook ‘droom’ zal vinden maar niets langers) en * voor een willekeurige reeks (zodat dr*m niet alleen ‘dream’ of ‘droom’ vindt maar ook ‘draadraam’ en ‘draaiorgelmuseum’). Om het resultaat krijgen dat u wilt zult u moeten spelen met ? en *. Er zijn echter ook alternatieve methoden om precies te vinden wat we zoeken.
Wilt u alleen een bepaald woord, niet meer en niet minder, dan kunt u dubbele aanhalingstekens gebruiken. Da’s handig als u precies weet hoe een bestand heet maar niet meer weet waar het zich bevindt; “mijnbestand.doc” geeft dan direct het gewenste resultaat.
Geavanceerd zoeken 2
Heel interessant zijn de zogeheten ‘regular expressions’ of logische uitdrukkingen. De eerder genoemde onvoorspelbaarheid van dr??m als we ‘dream’ en ‘droom’ willen laat zich bijvoorbeeld oplossen door /dream|droom/. Er bestaan heel veel van dit soort uitdrukkingen. Zo vindt /[0-9]/ bestanden met een willekeurig cijfer in de naam en zoekt u met een monster als /C:\\([a-z]*\\){2,4}[^\\]*\.[^\\]*$/ mappen op schijf C die zich minimaal op 2 en maximaal op 4 niveaus diep bevinden (Afb.4). Om iets te begrijpen van dit soort geavanceerde uitdrukkingen leest u het best nl.wikipedia.org/wiki/Reguliere_expressie (of liever nog de Engelse versie en.wikipedia.org/wiki/Regular_expression).
Als dit u nog niet ver genoeg gaat kunt u zoekcriteria in UltraSearch overigens ook combineren door er een puntkomma tussen te zetten.
©CIDimport
Contextmenu
Omdat we bij stap 1 alle vakjes hebben aangevinkt start UltraSearch voortaan op met Windows en is er een functie toegevoegd aan het contextmenu van Verkenner. Wanneer we rechtsklikken op een willekeurige map en UltraSearch kiezen wordt het programmavenster geopend en verschijnt in het zoekvak automatisch x:\mapnaam\*;. Deze opdracht start meteen en geeft een lijst van alle bestanden en mappen in mapnaam en alle lagere niveaus. Uiteraard kunt u de opdracht weer naar believen aanpassen of verfijnen met Exclude.
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het kunnen vinden van bestanden en mappen staat of valt met duidelijk herkenbare namen. Alhoewel UltraSearch bestanden niet inhoudelijk kan doorzoeken en nog geen zaken ondersteunt als id3-tags in mp3’s of exif-informatie in foto’s is het een van de snelste en flexibelste bestandszoekers van dit moment; een zoekhulp die we niet meer willen missen.