ID.nl logo
Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte
© SergeyBitos - stock.adobe.com
Huis

Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte

Het is prettig dat je een flink deel van de Windows 11-functionaliteit kunt aanpassen aan je werkstijl en persoonlijke smaak. Zo kun je het thema, het bureaublad en de dynamische verlichting instellen. Daarnaast heb je ook een keuze in widgets die het werken leuker of efficiënter maken.

In dit artikel laten we zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van widgets in Windows 11:

  • Pas widgets aan, pin ze vast of verwijder ze
  • Ontdek handige widgets voor productiviteit, weer en media
  • Installeer widgets van derden
  • Schakel de widget-knop uit

Voor nog meer gemakt: De handigste extensies om je browser mee uit te breiden

Widgets zijn kleine kaartjes die dynamische inhoud tonen. Met ‘dynamisch’ bedoelen we dat ze hun inhoud in realtime van een app of service halen. Het hoofddoel van widgets is je productiviteit verbeteren, doordat je in een oogopslag toegang krijgt tot een schat aan informatie. Sommige widgets zijn ook beschikbaar voor Windows 10, maar dan moet je de Widget Launcher downloaden uit de Microsoft Store.

Widgetsbord openen

Er staat standaard al een set widgets klaar binnen Windows 11 en daarnaast is het eenvoudig om nieuwe widgets te installeren. Ze worden verzameld op het widgetsbord. In dit bord kun je ze vastmaken, losmaken, verbergen, het formaat aanpassen, rangschikken en nieuwe widgets installeren. Er zijn enkele manieren om het widgetsbord te openen. Klik bijvoorbeeld op het live-pictogram links in de taakbalk. Dat is ook een dynamische knop die de actuele weersinformatie, nieuws, aandelenkoersen, sportuitslagen afwisselend toont. Het bord verschijnt ook wanneer je de muisaanwijzer over deze knop beweegt. Of je gebruikt de combinatie Windows-toets+W.

Op aanraakschermen kun je het widgetsbord zelfs openen met een veegbeweging vanaf de linkerkant. Dit venster is het vervolg van de functie Nieuws en interesses die aan Windows 10 werd toegevoegd. Waarschijnlijk staan in dit bord bij jou ook widgets voor het nieuws, de aandelenkoersen, het weer, verkeersdrukte en sportuitslagen. Maar er is veel meer mogelijk. Aan de linkerkant zit een verticale kolom met daarin alle widgets. Rechts zie je het nieuws en de onderwerpen die je mogelijk interesseren.

Door op de Widget-knop te klikken, open je het widgetsbord.

Vastpinnen, losmaken, verwijderen

In dit widgetscherm kun je de volgorde aanpassen door zo’n widget met de muisaanwijzer vast te grijpen en te verslepen. Via de knop Meer opties, dat zijn de drie puntjes, is de grootte van de widget aanpasbaar. Door een widget vast te pinnen, blijft hij op een vaste en gemakkelijk toegankelijke plaats staan in het widgetsbord. Vastgepinde widgets hebben een pin-pictogram in de rechterbovenhoek. Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Widget losmaken. Dan wordt de knop met de punaise doorgehaald.

Je kunt de widgets verbergen die standaard bij Windows 11 komen. Rechtsboven in het widgetsbord staat het plusteken om eenvoudig nieuwe widgets toe te voegen. Mocht je geen widgets zien aan de linkerkant van de taakbalk, dan staan alle widgets waarschijnlijk uit. Je kunt deze aanzetten door met Windows-toets+I naar de Instellingen te gaan en dan op Persoonlijke instellingen te klikken. In de optie Taakbalkitems zet je de widgets aan of uit. Let op: het aanbod aan widgets kan verschillen naargelang de versie van Windows 11. Bij sommige gebruikers zijn bijvoorbeeld de widgets Outlook Agenda en Microsoft To Do nog beschikbaar. Bij ons zijn deze twee nuttige widgets helaas sinds de laatste systeemupdate verdwenen.

Het is mogelijk om het formaat van de widget aan te passen.

Focussessie

Om te vermijden dat je tijdens het werk voortdurend wordt afgeleid door allerlei meldingen, helpt Windows 11 je met de functie Focus. Tijdens zo’n Focus-sessie word je zo min mogelijk gestoord. Standaard heeft Windows de duur van zo’n sessie ingesteld op 30 minuten, daarna kun je een pauze nemen. Natuurlijk is de sessieduur aanpasbaar.

Je kunt zo’n sessie starten en stoppen vanuit het widgetsbord, maar het is verstandig om vooraf de instellingen van deze productiviteitstool aan je voorkeur aan te passen. Ga met Windows-toets+I naar de Instellingen, open Systeem en daar vind je Focus. Hier staan de beschikbare opties aangegeven: de timer weergeven in de app Klok, badges en meldingen verbergen die je aandacht proberen te trekken en Niet storen inschakelen. Hierna dan kun je de focussessie vanuit de widget activeren.

Links de widget Focussessie, rechts de Focusklok.

Memodown

Memodown is een widget van derden. Die kun je bekijken en installeren. Klik daarvoor in het widgetbord eerst op de plusknop. Dan kom je in de lijst widgets die al aanwezig zijn en linksonder staat de optie Meer widgets zoeken. Die link brengt je naar de Microsoft Store waar je Memodown in het zoekvak invult. De widget kost 2,99 euro en je kunt hem voor een korte proefperiode gratis testen.

Met Memodown maak je kleurrijke memo’s die je vastpint in het Windows widgetbord. Bij de app hoort een handleiding die uitlegt hoe je tekst vet, cursief of in verschillende headerstijlen kunt zetten.

Van iedere memo kun je de kleur en de rotatiehoek bepalen.

Telefoonkoppeling

Met Telefoonkoppeling verbind je de Android- en de iOS-smartphone met de pc. Wanneer de verbinding tot stand is gekomen, kun je meldingen van je telefoon bekijken, mensen berichten sturen en bellen vanaf je Windows-pc.

Om de widget te gebruiken moet je eerst je smartphone met het besturingssysteem verbinden. Open het widgetbord en kies vervolgens in de widget Telefoonkoppeling de optie Android of iPhone. De app genereert een QR-code die je moet scannen met je mobieltje om te koppelen via bluetooth. Wie zijn Windows-computer verbindt met zijn iPhone kan ook afbeeldingen bekijken van de app Foto’s die in iCloud zijn opgeslagen.

Via een QR-code koppel je de smartphone aan de pc.

Weer

Ook de Weer-widget is een must-have. De widget toont de weersvoorspelling in de buurt. Klik op de knop Volledige weersvoorspelling bekijken en je wordt doorgeschakeld naar de MSN-pagina in Edge om de weersverwachting per uur of per dag te volgen. Wie een reis plant, kan in de widget de locatie van zijn bestemming toevoegen en op die manier schakelen tussen beide locaties. Door op de drie puntjes te klikken kun je in deze MSN-dienst ook schakelen tussen Celsius en Fahrenheit.

Vanuit de Weer-widget schakel je door naar de weerpagina van MSN.

MagicPods

MagicPods ondersteunt AirPods en Beats-koptelefoons. Je haalt de app in de Microsoft Store. Hij kost 1,99 euro en er is een proefperiode van een week. Vanuit de app kun je de oortjes en koptelefoons aan je voorkeuren aanpassen. Voeg eerst de AirPods toe aan de lijst met Windows-bluetooth-apparaten. Breng de AirPods-behuizing zo dicht mogelijk bij de computer en open het doosje. Vervolgens kies je in MagicPods de opdracht Automatisch opstarten. Zodra de connectie is gemaakt, kun je Noise-control regelen. Je kiest ook een sneltoets om via bluetooth te verbinden en om de app aan en uit te zetten. In de widget volg je het batterijniveau van de AirPods of koptelefoons en schakel je tussen de verschillende koptelefoons die je gekoppeld hebt aan het systeem.

Je volgt het batterijniveau van de oortjes en je kiest welke koptelefoon/oortjes je wilt gebruiken.

Note Sidebar

Note Sidebar, de gratis widget van Stefan Van Damme, is handig om snel notities vast te leggen. Onder aan de notitie lees je uit hoeveel tekens de inhoud bestaat. De widget heeft knoppen om de notitie af te drukken, te kopiëren of te laten voorlezen.

Note Sidebar, om heel snel korte notities te maken.

Widget-knop uitschakelen

Zit je niet te wachten op een dynamische widget-knop links onder in de taakbalk die je vertelt dat het buiten 4 graden Celsius is en bewolkt? Je kunt die knop verwijderen. Daarvoor open je de Instellingen door Windows-toets+I in te drukken. Dan ga je naar de Persoonlijke instellingen en dan vind je rechts de Taakbalkitems. Hier kun je de schakelaar Widgets uitschakelen.

Een tweede manier om dit te doen is door met rechts op de taakbalk te klikken en dan de Taakbalkinstellingen te openen. Ook dan kom je bij de optie Widgets. Dat betekent niet dat je daarna het widgetsbord niet langer kunt openen. Door de widgetknop uit te schakelen, wordt die ontoegankelijk vanaf de taakbalk. Het widgetsbord zelf blijft beschikbaar door vanaf de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen of via de sneltoets Windows-toets+W.

Door de knop Widgets uit te schakelen, blijft het widgetbord nog wel beschikbaar.

S Media Controls

Deze gratis widget uit de Microsoft Store gebruik je om media te besturen die je ondertussen op de achtergrond afspeelt. Wanneer je op de kleine luidsprekerknop klikt, kun je kiezen tussen Windows Media Player en de streamingdiensten: Spotify, Apple Music en YouTube Music. In de widget verschijnt het artwork dat je op twee manieren kunt weergeven. De interface van de widget is behoorlijk intuïtief en je beschikt over de knoppen om te pauzeren, het vorige en volgende nummer te selecteren, te herhalen of een willekeurig nummer uit de afspeellijst of het album af te spelen.

Bestuur je streamingmedia vanuit een widget.

Glance Calendar

Glance Calendar is een widget voor wie Google Agenda gebruikt. Je moet eerst wel toestaan dat deze app verbinding mag maken met je Google-account, maar daarna heb je een minikalender op je widgetbord. Door op een dag te klikken verschijnen de taken en afspraken die je in Google Agenda hebt gepland. Het is echter niet mogelijk om in Glance Calendar nieuwe afspraken vast te leggen.

Je kunt de afspraken bekijken die je gemaakt hebt in Google Agenda, maar je kunt geen nieuwe afspraken vastleggen in Glance Calendar.

Nieuws

Wanneer je de Widgets-knop aanklikt, zie je ook de Nieuws en interesses-widget. Deze widget bestaat uit verschillende deelvensters per rubriek. Het idee achter deze widget is dat je als gebruiker in één oogopslag de relevante informatie ontvangt voor de onderwerpen die je interesseren. Door bovenaan op je profielpictogram te klikken kun je aanduiden welke nieuwsonderwerpen je wilt volgen: Nationaal, Royalty, Gaming, Voetbal, Gezondheid, Economie en meer. Je kunt de selectie van je interesses dus steeds aanpassen. Klik je op een kop uit het voorgestelde lijstje dan opent Edge het bijbehorende nieuwsbericht in MSN News. Het is zelfs mogelijk om de volledige nieuwsfeed uit te schakelen. Wil je niet dat je pc in de achtergrond al die informatie verzamelt dan open je het widgetsbord en links daarvan zie je een verticale kolom waarin onderaan een tandwieltje staat. Selecteer dit en dan kun je de Microsoft-startfeed uitschakelen. Je bent dan niet alleen de nieuwsitems kwijt maar ook de feeds voor Tips, Sport en Direct spelen.

Selecteer de nieuwsonderwerpen waarvan je de feeds wilt ontvangen.

Tips

Ook de Microsoft Tips-widget is eigenlijk een feed. Als je voor het eerst met een Windows-computer werkt, dan steek je hier de kneepjes van professionals op. Maar ook als je Windows kent, zul je hier vast nog functies en trucs ontdekken. Wil je die tips laten verdwijnen, dan hoef je niet naar het deelvenster met de widget te gaan, maar kun op je profielpictogram klikken waar je daarnet de voorkeuren voor het Microsoft Nieuws hebt geselecteerd. Scrol een beetje naar onderen en dan kun je Tips uitschakelen.

Onderaan de stippen zie je hoeveel tips er over dit onderwerp zijn.

Verkeer

De widget Verkeer haalt zijn informatie van TomTom en toont op een kaartje in realtime eventuele waarschuwingen over wegwerkzaamheden, files of een ongeluk. Wanneer er verschillende incidenten in de buurt zijn, dan kun je die een na een bekijken in een minivenster. Of je klikt op de knop Zie op kaart, dan kom je op de verkeerspagina van Bing waar je ook de uitgebreide routeplanner aantreft. Wanneer je via de drie puntjes op Widget aanpassen klikt, kun je kiezen of de widget moet afgaan op je huidige locatie of op de ingegeven standaardlocatie.

Via het kleine kaartje kun je de uitgebreide Bing-routeplanner openen.

Met welk voertuig je ook gaat ...

je wilt toch wel precies weten waar je heen moet
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: