Whitelisten: help je favoriete websites uit de brand
Dat een deel van internetgebruikend Nederland een adblocker gebruikt, dat mag geen geheim zijn. Het kan echter raadzaam zijn om voor je favoriete websites een oogje dicht te knijpen en ze te whitelisten. Dat kan in elk geval met add-ons in je browser, maar ook binnen de Adblock Browser of zelfs je Raspberry Pi.
Vooropgesteld: adblockers zijn handig voor gebruikers, maar kunnen funest zijn voor websites. Bij veel gratis websites (ja, ook computertotaal.nl) wordt een aanzienlijk deel van de inkomsten gegenereerd uit advertenties. Het blokkeren ervan leidt tot minder inkomsten en daardoor minder financiële mogelijkheden. Áls je dus een adblocker besluit te gebruiken, is het wellicht handig websites die je vaak gebruikt op een whitelist te zetten. Lees ook: Zo krijg je minder advertenties in Gmail.
AdBlock Plus
AdBlock Plus is al sinds jaar en dag de eerste keuze van veel gebruikers als het om het blokkeren van advertenties gaat. Of dat de komende jaren zo blijft valt nog te bezien, omdat de makers onlangs besloten bepaalde advertenties toch door te laten, maar voorlopig gebruiken veel mensen de add-on voor Firefox en Chrome nog.
Om een website binnen AdBlock Plus te whitelisten, klik je op het pictogram met ABP in je browser en druk je op Ingeschakeld op deze website. Het groene vinkje verandert nu in een rood kruisje en advertenties op het domein waarop je je bevindt worden niet meer geblokkeerd.
©PXimport
uBlock
uBlock timmert de laatste tijd aardig aan de weg en staat vooraan de lijst met gegadigden om de positie van AdBlock Plus over te nemen, mocht die inderdaad advertenties gaan doorlaten.
Als je website waarop je je nu bevindt (wat een toeval, dat is computertotaal.nl) wil whitelisten met uBlock, hoef je alleen maar op het pictogram in je browser te klikken en op de grote aan/uitknop in te drukken. Wil je meerdere websites in één keer op de whitelist zetten? Klik dan op het woordje uBlock bovenaan in de plugin, zodat je in het dashboard terechtkomt. In het tabje Whitelist kun je dan meerdere websites toevoegen (één per regel).
©PXimport
Adblock Browser
De Adblock Browser voor Android is een manier om advertenties te blokkeren op je Android-tablet of -smartphone.
Het werkt niet perfect, maar het gros van de vervelende advertenties kan worden geblokkeerd.
Handig is ook een automatische optie voor het toestaan van niet-irrirante en 'goede' advertenties.
Binnen de Adblock Browser een website whitelisten is net zo simpel als bij de add-ons hierboven. Klik in de app op de drie verticale puntjes rechtsbovenin en zet het vinkje bij Advertenties op deze site blokkeren uit.
Nu staat de betreffende website op de whitelist.
©PXimport
Pi-Hole
Met Pi-Hole voor de Raspberry Pi is het iets ingewikkelder. Dat komt doordat veel advertenties op een ander domein worden gehost dan waar ze te vinden zijn. In ons eigen voorbeeld: het whitelisten van computertotaal.nl zorgt er niet voor dat advertenties worden goedgekeurd, omdat die bijvoorbeeld via Google Ads of een andere partij worden gehost.
Wil je onze advertenties op de whitelist zetten, dan kan dat via het bestand whitelist.sh. Dat doe je met een simpele regel code:
/usr/local/bin/whitelist.sh domein.nl anderdomein.nl ennogeendomein.nl
Maar welke domeinen moet je nu whitelisten? Dat kun je opzoeken met een handige Chrome-plugin, Whitelist Assistant by DNSthingy. Installeer de plugin en ga naar computertotaal.nl (zorg dat alle adblockers tijdelijk uitstaan). Druk nu op het icoontje van de plugin rechtsbovenin je browservenster. Je krijgt een lijst te zien met alle domeinen die content op Computer!Totaal hebben geplaatst. Door deze lijst te kopiëren en te plakken in bovenstaande regel code kun je alle advertentiedomeinen die Computer!Totaal gebruikt in één keer op de whitelist zetten.
Mocht bovenstaande regel niet werken, dan kun je via de volgende stappen handmatig een lijst aanmaken:
- Maak in /etc/pihole/ het bestand whitelist.txt.
- Voeg de domeinnamen toe die je wil whitelisten (een per regel).
- Sla het bestand op.
- Voer het bestand /usr/local/bin/gravity.sh uit om de wijzigingen door te voeren.
Heb je een andere vraag? Stel hem in ons gloednieuwe Techcafé.