Video bewerken met Story Remix
Windows Movie Maker bestaat niet meer. In plaats daarvan heeft Microsoft Story Remix ontwikkeld. Met deze Windows 10-app maak je in een handomdraai een leuke video van je vakantiefoto’s of -video’s.
1 Installeren
Story Remix is geen apart programma: je vindt de functie in de app Foto’s. Je moet hiervoor wel de Fall Creators Update van Windows 10 hebben gedownload. In de meeste gevallen waarschuwt Windows je dat je de update gratis kunt downloaden. Is dit niet het geval, ga dan hiernaartoe en klik op Hulpprogramma nu downloaden. Je kunt zien of je de Fall Creators Update op je systeem hebt geïnstalleerd als bij Start / Instellingen / Systeem / Info achter Versie het nummer 1079 staat.
©PXimport
2 Starten
Open nu de app Foto’s. Al je foto’s en video’s worden weergegeven en op datum gesorteerd. De app scant je foto’s en kan bepaalde dingen automatisch herkennen. Zoek bijvoorbeeld bovenin op Stad of Portret en de kans is groot dat de app de juiste foto’s weergeeft. Je ziet dat er een nieuw menu is bijgekomen met de naam Maken. Klik erop en kies voor de optie Video-remix om een nieuwe Story Remix te maken. De volgende stap is om items te selecteren die je aan je video wilt toevoegen.
3 Items toevoegen
Kies de foto’s of video’s die je wilt gebruiken door op het vierkantje rechts bovenin te klikken. Als je klaar bent met selecteren, kies je voor Toevoegen. Je kunt overigens de weergave van je foto’s en video’s wijzigen door bovenin op een van de drie icoontjes te klikken. Story Remix maakt nu automatisch een video van je items zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Speel de video af door op de afspeelknop te drukken, mocht de app het niet al uit zichzelf afspelen.
©PXimport
4 Remix
Uiteraard kun je nu je video bewerken en naar je eigen hand zetten, maar het leuke van Story Remix is dat je de app ook gewoon een nieuw voorstel kunt laten doen. Hiervoor klik je op de grote blauwe knop met het recycle-icoontje. De volgorde van de items wordt gewijzigd, het filter dat over alle foto’s ligt wordt aangepast en ook de muziek wordt opnieuw gekozen. Je kunt zo vaak als je wilt op de remix-knop drukken. Wil je weer terug naar een vorige remix, dan klik je op Ongedaan maken.
5 Bewerken
Als je een versie ziet die je bevalt, wordt het tijd om in de bewerkingsopties te duiken. Kies voor Video bewerken en een nieuw venster wordt geopend. Bovenin zie je de foto’s en video’s die je al aan je project had toegevoegd. Onderin zie je de volgorde van de items en rechts bovenin kun je het eindresultaat afspelen. Story Remix noemt deze items overigens clips. Wil je helemaal opnieuw beginnen, dan kies je onder de video voor Alles verwijderen. Je moet nu alle clips opnieuw naar je project importeren.
©PXimport
6 Volgorde veranderen
Onderin zie je een tijdlijn met alle afzonderlijke clips. Je kunt de volgorde aanpassen door een foto beet te pakken en naar een andere plek in je tijdlijn te slepen. Wil je een extra foto of video toevoegen, klik dan links bovenin op Foto’s toevoegen. Je kunt ook het formaat van de gehele video wijzigen. Standaard is breedbeeld geselecteerd, maar als je bovenin op 16:9 liggend klikt, kun je bijvoorbeeld ook voor 4:3 kiezen. Kies voor Staand maken als je je video in portretmodus wilt hebben.
7 Thema
Je kunt het complete thema van je video wijzigen. Dat heeft effect op alle filters, tekststijlen en muziek. Het is dus handig om eerst een thema te kiezen voordat je individuele clips gaat bewerken. Klik op Thema’s en kies een van de opties daaronder. Wacht een paar seconden en speel je video af om te kijken hoe je remix er nu uitziet. Klaar? Dan is het tijd om je video helemaal naar je eigen wensen aan te passen. Elke wijziging start door een van de clips onderin te selecteren.
©PXimport
8 Duur en knippen
Onder in elke foto of video zie je hoelang het in de uiteindelijke video wordt getoond. Standaard is dat 3 seconden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een clip korter of langer weer te geven. Hiervoor selecteer je de desbetreffende foto of video en kies je voor Duur. Je hebt de keuze uit 1, 2, 3, 5 of 7 seconden, maar je kunt ook zelf een waarde ingeven. Er zit geen limiet aan de duur van een weergave. Als je een videobestand hebt toegevoegd, verandert de knop Duur in Knippen. Hier kun je het start- en eindpunt van je video bepalen.
9 Filter
Story Remix voegt automatisch een filter aan je foto of video toe, maar uiteraard kun je dat aanpassen. Je vindt een heleboel Instagram-achtige filters terug als je op een clip klikt en voor Filters kiest. Kies een van de opties aan de rechterkant en je ziet meteen een voorbeeld van hoe je foto of video er met het gekozen filter uitziet. Ben je tevreden, klik dan bovenin op Gereed. Wees gerust: je kunt altijd weer terug naar een clip en het filter aanpassen.
©PXimport
10 Tekst
Per clip is het mogelijk om een tekst toe te voegen. Klik hiervoor op Tekst. In het volgende venster typ je je tekst bovenin; het wordt meteen getoond in het voorbeeld links. Je kunt een tekst ook een animatiestijl meegeven. Daarvoor moet de clip wel langer zijn dan 2 seconden. Je hebt een paar opties met verschillende stijlen of lettertypes. Onder Kies je lay-out bepaal je vervolgens waar je de tekst wilt laten verschijnen. Klik weer op Gereed om je wijzigingen te bevestigen.
11 Beweging
In je videovoorbeeld heb je al kunnen zien dat je foto’s niet statisch worden getoond, maar dat Story Remix er automatisch camerabewegingen aan toevoegde. Je kunt per clip een andere camerabeweging kiezen. Hiervoor klik je op Beweging. Rechts zie nu de beschikbare opties. Bij de optie Naar links pannen zie je bijvoorbeeld dat de camera langzaam van rechts naar links beweegt. Een optie als Inzoomen op midden betekent dat de camera langzaam inzoomt op het middelste punt van je foto.
©PXimport
12 3D-effecten
Een leuke functie is dat je aan video’s 3D-effecten kunt toevoegen. Klik op 3D-effecten en rechts zie je een overzicht van alle effecten die Story Remix aanbiedt. Je kunt meerdere effecten aan een clip toevoegen door op het plusje te klikken. Om een effect te bewerken, klik je op het potloodje. Achter Volume bepaal je of je wilt dat het effect een geluid laat horen. Met de knoppen naast het vierkantje regel je hoe en waar het effect precies tevoorschijn komt. Onderin vind je een schuif waarmee je bepaalt hoelang en waar in je clip het effect opduikt.
13 Muziek
Op het eind kun je nog bepalen of je muziek aan je video wilt toevoegen of dat je de automatisch toegevoegde muziek wilt aanpassen. Klik bovenin op Muziek en kies een van de standaard muziekbestanden door onder Aanbevolen op een muziekje te klikken. Druk op de afspeelknop om het muziekbestand af te spelen. Je kunt ook een liedje uit je eigen bibliotheek toevoegen door op Uw muziek te klikken. Kies voor Gereed om de muziek aan de video toe te voegen.
©PXimport
14 Exporteren
Geef je project een naam door bovenin op Nieuwe video te klikken en een naam op te geven. Als je helemaal tevreden bent met je video, dan klik je bovenin op Exporteren of delen. De app geeft je nu drie opties: S, M of L. Voor kleine video’s die je aan een e-mail wilt toevoegen, kies je idealiter voor S, maar als je je video op een groot scherm wilt laten afspelen, dan ga je voor de optie L. Wacht een paar seconden en in het volgende scherm wordt het pad weergegeven waar je de video op je harde schijf kunt vinden. Je kunt vanaf hier ook meteen je video delen.