22 tips om alles uit Instagram te halen
Op Instagram kom je de fraaiste foto's tegen. Blader door prachtige natuurfoto's of neem een kijkje in iemands leven in een ver land. Ook jij kunt je mooiste platen op dit sociale netwerk laten zien. In dit artikel 22 tips voor zowel nieuwe als bestaande Instagrammers.
Tip 01: Vierkant in beeld
Instagram is een sociaal netwerk waarop het volledig om beeld draait. Tot een jaar geleden waren foto's op Instagram altijd vierkant. Dat was even wennen, omdat camerafoto's normaal gesproken langwerpig zijn. Inmiddels kun je ook staande of liggende foto's maken. Lees ook: Welke smartphone heeft de beste camera?
Een voordeel van vierkante foto's is dat het niet uitmaakt hoe je de telefoon vasthoudt, er is geen onderscheid meer tussen liggende en staande foto's. Fotografeer je vanuit de Instagram-app, dan zie je op het scherm nog steeds een vierkant beeld. Dat maakt het makkelijk om een mooie compositie te maken. Behalve foto's kun je trouwens ook korte filmpjes maken. Instagram is er voor zowel iOS als Android, terwijl er voor Windows Phone een bèta-versie bestaat. Dit artikel baseren we op de iPhone-versie van de app. Hier en daar zijn er kleine verschillen met andere platformen.
©PXimport
Tip 01 Het vierkante formaat wordt nog steeds veel gebruikt.
Tip 02: Klikken en delen
Een foto delen op Instagram verloopt via een aantal vaste stappen. Eerst start je de camera via een druk op het pictogram met de blauwe achtergrond onderin het scherm. Zodra je een foto hebt gemaakt, kom je op het Filter-scherm terecht. Hier voeg je de effecten toe waar Instagram zo bekend om is. Op het volgende scherm geef je een onderschrift op, dus een toepasselijk stukje tekst waarin je bijvoorbeeld een toelichting geeft over wat er op de foto te zien is. Via het pijltje linksboven in beeld kun je steeds terugkeren naar de voorgaande stappen. Als laatste plaats je de foto op Instagram via een tik op Delen. We gaan in dit artikel uiteraard nog dieper op deze stappen in.
Tip 03: Uit het midden
We zijn gewend om het onderwerp exact in het midden te zetten. Plaats je het meer naar de zijkant, dan blijkt een foto vaak veel interessanter om naar te kijken. Verder plaats je een horizon bij voorkeur op een derde vanaf boven. Als het om de mooie wolkenlucht gaat, dan zet je hem juist op een derde van onderen. Is er een mooie reflectie te zien, dan krijg je symmetrie met een horizon in het midden. Tijdens het fotograferen met de Instagram-app kun je een raster aanzetten via het blauwe raster-pictogram naast de voorbeeldweergave. Dat helpt enorm om mooiere composities te maken. De hulplijnen zitten precies op een derde van het beeld.
©PXimport
Tip 04: Bestaande foto's
Je mag ook bestaande foto's op Instagram plaatsen. Druk zodra de camera is geactiveerd op de miniatuur links van de afdrukknop. Je ziet dan miniaturen uit het fotoalbum met erboven een voorbeeldweergave. Wil je naar een ander album? Tik op de scheidingsbalk onder het voorbeeld, zodat je alleen nog maar miniaturen ziet. Tik dan op het pijltje in de scheidingsbalk, kies een album en de gewenste foto. De voorbeeldweergave komt dan vanzelf weer tevoorschijn. Met je vingers zoom en schuif je tot het mooiste deel van de foto in het vierkante kader past. In principe kun je dus met elke camera-app fotograferen, of zelfs foto's van je camera naar je telefoon overzetten om die te gebruiken.
©PXimport
Tip 05 De sterkte van filters is zelf aan te passen.
Tip 05: Filters
Zodra een foto is genomen of uitgekozen selecteer je een filter. Je kunt ze stuk voor stuk aflopen tot je het mooiste effect hebt. Tik twee keer op hetzelfde filter en er verschijnt een schuifregelaar waarmee je de sterkte instelt. Met het vierkantje naast de regelaar voeg je een kader toe.
Elk effect heeft een eigen kader, je kunt ze dus niet onderling combineren. Houd een filter ingedrukt en versleep hem om je favoriete filters vooraan in de rij te zetten. Of sleep een ongewenst filter omhoog om hem te verbergen. Ook helemaal achteraan is via Beheren aan te passen welke filters je ziet.
Tip 06: Optimaliseren
Foto's hebben zeker niet altijd een speciaal effect nodig. Wil je geen filter hebben, laat de keuze dan gewoon op Normal staan. Maar wacht nog even met direct publiceren, want via ditzelfde scherm kun je een foto ook nog optimaliseren. Tik op het zonnetje om alleen de helderheid aan te passen. Tik op de steeksleutel om een heel rijtje nuttige bewerkingen te zien. Zo kun je de helderheid en het contrast aanpassen, de warmte en de verzadiging van kleuren veranderen, de foto scherper maken, maar ook de belichting van schaduwen en lichte gebieden afzonderlijk aanpakken. Bewerkingen kun je oneindig aanpassen en ook weer ongedaan maken.
©PXimport
Tip 07 Zet gebouwen weer netjes rechtop.
Tip 07: In perspectief
Er zijn drie slimme bewerkingen die we apart noemen. Met Vignette voeg je donkere hoeken toe. Hierdoor gaat de aandacht van de kijker vanzelf naar het lichtere midden. Met Tilt shift vervaag je een foto deels, zodat het lijkt of je een miniatuurwereld hebt vastgelegd. Via Aanpassen zet je een scheve foto netjes recht. Daarnaast kun je het perspectief corrigeren. Staat een gebouw scheef of lijkt het achterover te vallen? Dan heb je de telefoon niet exact recht naar voren gericht. Kies boven het draaiwiel voor Verticaal perspectief of Horizontaal perspectief en in een mum van tijd zet je alles kaarsrecht. Fantastisch! Linksboven in beeld kun je nog drie varianten van rasterlijnen aanzetten om je bij deze klus te helpen.
Tip 08: Delen
Na het bewerken van je foto, kom je op het scherm Delen met terecht. Hier kun je een fotobijschrift toevoegen. Het is niet verplicht, maar het wordt gewaardeerd als je hier iets vertelt over wat er op de foto te zien is. Daarnaast kun je de zogeheten hashtags toevoegen. Net als op Twitter zijn dat steekwoorden die voorafgegaan worden door een #-teken. Hashtags zijn de ultieme manier om jouw foto's onder de aandacht te brengen. Dit is waar mensen wereldwijd op zoeken, dus kies ze zorgvuldig. Analyseer je foto en bedenk steekwoorden waar men op zou kunnen zoeken. Je mag er maximaal dertig opgeven. Op ditzelfde scherm kun je de foto rechtstreeks doorzetten naar andere sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter en Flickr.
Tip 09: Lekker wegdromen
Op Instagram kun je heerlijk ronddolen tussen prachtige foto's en een kijkje nemen in het leven van anderen. Tik linksonder op het vergrootglas om een stroom van recente foto's te zien. Rechtstreeks zoeken kan ook via het invoerveld boven aan het scherm. Via tabbladen kun je op Gebruikers en op Hashtags zoeken. Zo ontdek je snel het mooiste beeld en de interessante mensen om te volgen. Let tijdens het bekijken van foto's van anderen ook eens op de bijschriften en hashtags die ze gebruiken. Zo leer je hoe je jouw foto's nog beter vindbaar maakt en kun je soortgelijk beeld makkelijker opsporen.
Tip 10: Liken
©PXimport
Tip 11 Vergeet niet je profiel in te vullen.
Vinden Instagrammers jouw foto leuk, dan kunnen ze hem liken. Je krijgt er een melding van op jouw telefoon en je ziet likes netjes bij elkaar als je rechtsonderin op de tekstballon met het hartje tikt. Over het algemeen waarderen Instagrammers het als jij dan ook even een kijkje neemt bij hun foto's. Dat kan eenvoudig door op de naam bij de like te tikken. Dubbeltikken op een foto volstaat om hem te liken. Vaak komt die persoon daarna nog even terug om jouw fotoverzameling aandachtiger te bekijken en zo sprokkel je extra likes bij elkaar. Reacties bij foto's achterlaten kan ook. Wil je iemand in een reactie vermelden of bedanken? Vermeld de naam dan met een @-teken ervoor, net als in Twitter.
Tip 11: Profiel
Tik je op het hoofdscherm van Instagram rechtsonder op het poppetje, dan zie je alle foto's die jij op Instagram hebt geplaatst. Ook is jouw profiel hier te zien. Een duidelijk profiel geeft anderen inzicht in wat ze kunnen verwachten als ze jou gaan volgen. Tik daarom op Je profiel bewerken en geef in de omschrijving aan wie je bent of wat voor soort foto's je zoal plaatst. Richt jij je op een internationaal publiek, dan schrijf je dit het liefst in het Engels. Wil je niet dat zomaar iedereen je foto's ziet, maar alleen door jou goedgekeurde volgers? Schakel dan Berichten zijn privé in.
Tip 12: Vrienden
Wil je snel je al je vrienden vinden om ze te volgen op Instagram? Tik rechtsonder op het poppetje en daarna bovenin op het tandwiel. Kies Personen zoeken om te volgen. Vervolgens kun je je vriendenlijst uit Facebook en ook het adresboek van je telefoon importeren en door Instagram laten doorzoeken op bestaande gebruikers. Zodoende hoef je niet alle bekenden handmatig op te snorren. Op hetzelfde scherm zie je ook een lijstje met personen die Instagram speciaal voor jou aanbeveelt.
©PXimport
Tip 13 Een overzicht van foto's die je hebt geliked.
Tip 13: Onterechte like
Geeft Instagram te veel meldingen op je telefoon, heb je per ongeluk een twijfelachtige foto geliked, of wil je inzage hebben in waar jouw Instagram-foto's gedeeld worden? Dit regel je allemaal via de instellingen van de app. Tik op het poppetje onderin en daarna op het tandwiel bovenin.
Bij Berichten die je leuk vindt zie je alle foto's waar je twee keer op getikt hebt. Handig om een favoriete foto weer terug te vinden. Een onterechte like kun je hier intrekken door de foto op te vragen en onderin op Vind ik leuk te tikken. Je schakelt de like hiermee als het ware uit. Het rode hartje op de donkere achtergrond wordt nu weer lichtgrijs.
Tip 14: Meldingen
Via Gekoppelde accounts (zie vorige tip) beheer je de koppelingen met andere sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Je bepaalt sowieso altijd zelf waar een foto verschijnt. Dat geef je namelijk aan op het moment dat je een foto deelt op Instagram (zie tip 8). Bij Instellingen voor pushmeldingen bepaal je waar je meldingen van wilt krijgen, zodat je niet overspoeld wordt en het overzicht verliest. En wil je alleen de vierkante plaatjes bewaren die je met Instagram schiet, of ook de originele rechthoekige foto's? Dit regel je via de schakelaar Oorspronkelijke foto's opslaan. Het is slim om dit ingeschakeld te laten. Je kunt een foto dan altijd opnieuw bewerken en andere effecten aanbrengen.
©PXimport
Tip 15 Bepaal of je de fotolocatie bekend wilt maken.
Tip 15: Locatiegegevens
Deel je foto's die gemaakt zijn met je smartphone? Dan zitten er vrijwel zeker locatiegegevens in. Perfect als je de Eiffeltoren of Euromast op de plaat zet, maar wat als je thuis foto's maakt? Wil je dat iedereen weet waar jij woont? Op het scherm Delen met waar je de foto-omschrijving en hashtags intikt (zie tip 8), kun je Toevoegen aan fotokaart uitzetten om dit te voorkomen. Wil je wel locatiegegevens gebruiken en er meteen een leuke naam aangeven omdat je er vaker fotografeert, dan tik je dit in bij Geef deze locatie een naam.
Tip 16: Locatie aanpassen
Staat een foto al op Instagram, dan zijn de locatiegegevens altijd nog aan te passen of te verwijderen. Tik op het poppetje en bekijk de foto die je wilt aanpassen. Scrol indien nodig omlaag, zodat je rechtsonderin op het pictogram met drie puntjes kunt tikken. Kies vervolgens Bewerken. Als de locatie een naam heeft, zie je die linksboven de foto onder je eigen naam. Tik erop en kies Locatie verwijderen of Locatie wijzigen. Tijdens het wijzigen kun je zoeken op adressen en namen, of je huidige locatie gebruiken. Heeft de locatie geen naam of bevat de foto geen locatiegegevens? Tik dan op Locatie toevoegen om een (andere) locatie op te geven.
©PXimport
Tip 17 Locatiegegevens verwijderen kan op meerdere manieren.
Tip 17: Locatie verwijderen
Een locatie verwijderen werkt als volgt. Tik weer op het poppetje, maar daarna op de locatieballon boven jouw foto's. Op een wereldkaart zie je foto's die locatiegegevens hebben. Zoom eventueel in tot je de gezochte foto('s) ziet. Locatiegegevens verwijderen kan nu op twee manieren. Allereerst kun je onderin op het pictogram met de negen kleine blokjes tikken. Een matrix met miniaturen verschijnt, maar alleen van foto's die je nu op de kaart ziet. Tik op Bewerken en haal vinkjes weg bij foto's waar de locatie uitgehaald moet worden. Tik op Klaar en bevestig dat je dit wilt doen. De tweede manier is dat je op de kaart op Bewerken tikt. Tik je vervolgens op een foto waarop een groen rondje met het cijfer één is te zien, dan kleurt dat grijs en het cijfer verandert in nul (oftewel: geen locatiegegevens). Staat er een hoger cijfer in het rondje, dan is het een groepje foto's. Je moet dan nogmaals Bewerken kiezen en haalt vinkjes bij de miniaturen weg.
Tip 18: Features
Er bestaan accounts die het beste werk van anderen verzamelen. Met vaak tienduizenden of honderdduizenden volgers. Het is superleuk als jij het voor elkaar krijgt in zo'n fotogalerij te pronken. Zoiets heet een feature en je zet er jezelf en je foto's flink mee in de belangstelling. Kies dus wel je allerbeste foto uit. Voorwaarde om mee te doen is dat je het account volgt en een specifieke hashtag bij de foto opneemt. Welke hashtag dat is, lees je in het profiel en meestal ook bij de foto's die zijn herplaatst. Er bestaan enorm veel van dit soort accounts. Zoals @igersamsterdam met de mooiste foto's van Amsterdam en @igersholland voor Nederlands beeld. Bij @seemycity kun je met een foto van elke (wereld)stad terecht, terwijl @phototag_h2o beelden toont die iets met water te maken hebben. Voor nagenoeg elk onderwerp bestaat een groep.
Tip 19: Rechthoekig
Op Instagram kom je niet alleen telefoonfoto's tegen. Ook foto's gemaakt met spiegelreflexen en andere camera's zijn er populair. Je hoeft de plaatjes alleen even over te zetten naar je telefoon om ze te delen, bijvoorbeeld via Dropbox. Instagram maakt foto's altijd vierkant. Soms wil je dat niet, met name als je iets heel zorgvuldig in beeld hebt gebracht. De oplossing is door net als bij (oudere) televisieprogramma's balken toe te voegen, zodat de foto alsnog in een vierkant past. Of je voegt rondom randen toe zodat het op een Polaroid-foto lijkt. Dat kan met een fotobewerker, maar het werkt simpeler met een app. Zoals Squaready op de iPhone en Square InstaPic op Android.
Tip 20: Gramblr
Eenmalig een foto van je pc naar Instagram brengen is goed te doen, maar als het vaker voorkomt, is een tooltje wel zo handig. Grabmlr is zo'n tooltje. Het programma is beschikbaar voor Windows en OS X en laat je in één keer foto's vanaf je pc of Mac naar Instagram uploaden. Je hebt beschikking over een flink arsenaal aan filters en andere effecten. En als je bent ingelogd en je Instagram-account hebt gekoppeld, is delen ook een fluitje van een cent.
©PXimport
Tip 20 Met Gramblr upload je in één keer foto's van je pc naar Instagram.
Tip 21: Website
Delen op Instagram doe je via een telefoon. Toch bestaat er ook een website. Op www.instagram.com kun je je met je account aanmelden om een overzicht te krijgen van foto's die geplaatst zijn door iedereen die je volgt. Naast het bekijken van deze tijdlijn, kun je ook je profiel bijwerken. Het is apart dat het niet rechtstreeks kan, maar voeg je een gebruikersnaam toe achter het adres, dan kun je iemands foto's bekijken. Die van jezelf bijvoorbeeld, of van een willekeurige andere Instagrammer. Bijvoorbeeld www.instagram.com/keeskrick. Je kunt foto's en filmpjes zodoende ook op een groter beeldscherm bekijken.
©PXimport
Tip 21 Via de website iemands foto's bekijken kan met een omweg.
Tip 22: Account verwijderen
Als je genoeg hebt van Instagram, kun de app op twee manieren aan de wilgen hangen. Het is niet mogelijk om vanuit de Instagram-app je account te deactiveren. Hiervoor moet je naar de website van Instagram gaan en op de dienst inloggen. Dit kan vanaf je computer of je mobiele apparaat. Klik of druk rechts bovenaan op je gebruikersnaam en kies Profiel bewerken. Selecteer vervolgens Mijn account tijdelijk uitschakelen en volg de instructies op het scherm. Ben je er helemaal klaar mee? Op deze pagina kun je je account definitief verwijderen.