© PXimport

Tekst samenvoegen in Excel

Geplaatst: 21 juli 2021 - 02:09

Aangepast: 25 november 2022 - 11:03

Dirk Schoofs

In Excel bewaren we de namen, voornamen en adresgegevens graag in afzonderlijke kolommen. Toch komt er altijd een dag dat je de informatie uit diverse kolommen wilt samenvoegen. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een slimme manier te combineren.

De ampersand-truc

De meest eenvoudige manier om inhoud uit verschillende kolommen samen te voegen is gebruikmaken van het ampersand-teken. Je selecteert de cel waar je gecombineerde tekst wilt zien. Daar typ je eerst een =. Zo weet Excel dat er een formule volgt. Vervolgens selecteer je de eerste cel die je wilt combineren. Daarna typ je een & (ampersand) en je plaatst een spatie tussen aanhalingstekens. Op die manier vertel je aan Excel dat er spatie moet staan tussen de twee velden. Klik daarna op de tweede cel die je wilt samenvoegen met de eerste en druk op Enter. De formule ziet er bijvoorbeeld als volgt uit =A2&" "&B2.

Met de ampersand kun je eenvoudig cellen samenvoegen.

© PXimport

Tekst samenvoegen

Wil je een stukje tekst toevoegen aan de gecombineerde inhoud van verschillende cellen, dan gebruik je beter de functie Tekst samenvoegen. In dit voorbeeld willen we de velden waarin de aanspreking, voornaam, naam, straat, huisnummer, postcode en gemeente staan, samenvoegen met de tekst woont op. De formule die je daarvoor gebruikt:

=TEKST.SAMENV(A2;" ";B2;" ";C2;" ";"woont op ";D2;" ";E2;" ";F2;" ";G2)

De formule is lang maar niet ingewikkeld. Je gebruikt de puntkomma om cellen te scheiden en alles wat Excel letterlijk moet toevoegen zoals de woorden woont op en de spaties plaats je tussen haakjes.

Het resultaat is ‘De heer Jan Bussem die woont op Stationsstraat 105 9400 Assen’.

© PXimport

Tekst combineren

Het omslachtige aan de vorige formule is dat je telkens moet aanduiden wat er tussen de cellen moet komen. Met de formule Tekst.combineren geef je slechts een keer aan wat er tussen de verschillende cellen komt. Omdat je niet wilt dat voornamen, de tussenvoegsels en de achternamen aan elkaar plakken, geef je in het begin van de formule aan dat er een spatie wordt toegevoegd tussen ieder veld. Bovendien bepaal je of de lege cellen meetellen of dat Excel die moet negeren. Je ziet in dit voorbeeld dat we een kolom voor de tussenvoegsels gebruiken. Wanneer je ONWAAR gebruikt, zal Excel de lege cellen negeren. Gebruik je WAAR, dan voegt Excel ook de lege cellen toe. In dit voorbeeld zou er dus een dubbele spatie komen bij namen die geen tussenvoegsel hebben. De formule ziet er dus uit als:

Met de functie Tekst.combineren wordt de formule veel eenvoudiger.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000