Sneller werken met de computer: tips voor Windows en Curl
Vind je het leuk om Windows zoveel mogelijk naar eigen hand te zetten en/of heb je interesse in tools die het werken met de computer makkelijker maken? In dit artikel hebben we een aantal handige tips voor je verzameld!
Sneller en efficiënter werken? In dit artikel laten we je zien hoe je in Windows applicaties opstart met uitgebreide bevoegdheden, hoe je de Taakplanner kunt gebruiken om pop-upmeldingen te genereren en hoe je taken plant en uitvoert met PowerShell. Ook laten we zien hoe je het programma Curl gebruikt voor het downloaden en uploaden van bestanden. Maak je klaar om je digitale efficiëntie te verhogen! De tips voor Windows herken je aan het pictogram ⊞; bij de tips voor Curl zie je een ➰.
Ook al zo'n tijdwinnaar: sneltoetsen! Lees bijvoorbeeld ook: Sneltoetsen voor de Chromebook
⊞ Taak met meer bevoegdheden
Telkens je een applicatie opstart met de optie Als administrator uitvoeren, verschijnt er een UAC-prompt waarin je om bevestiging wordt gevraagd. En Windows wil zo’n applicatie ook niet zomaar uitvoeren bij het opstarten van het systeem. Via een omweg krijg je dat desgewenst alsnog voor elkaar.
Daar gebruiken we de Taakplanner voor. Druk op Windows-toets+R en voer taskschd.msc uit. Klik op Taak maken en vul een naam in, bijvoorbeeld Admin-taak. Plaats een vinkje bij Met meeste bevoegdheden uitvoeren en selecteer bij Configureren voor de optie Windows 10. Op het tabblad Acties klik je op Nieuw en vul je bij Programma/script het commando C:\Windows\System32\cmd.exe in (cmd.exe kan in principe volstaan gezien dit pad normaliter al in de path-variabele van je systeem is opgenomen). Bij Parameters toevoegen tik je dit in:
/c start "taaknaam" "pad_naar_applicatiebestand"
Om bijvoorbeeld een Windows Terminal-sessie als administrator te starten:
/c start "Admin-taak" "wt.exe"
Bevestig met OK (2x) en sluit Taakplanner af.
Klik nu met rechts op je bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. In het invoerveld vul je in:
schtasks /run /tn "taaknaam"
Bijvoorbeeld:
schtasks /run /tn "Admin-taak"
Bevestig met OK, vul een geschikte naam in en rond af met Voltooien. Je kunt deze snelkoppeling nog een ander pictogram geven, haar aan de Windows-taakbalk koppelen of haar automatisch laten opstarten door haar te kopiëren naar de map c:\Users\<accountnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup.
⊞ Pop-up Taakplanner
We blijven nog even bij de Taakplanner, want je hebt vast gemerkt dat je op het tabblad Acties wel Programma starten kunt selecteren, maar niet meer een optie Een bericht weergeven (deze mogelijkheid is afgeschaft). Met het juiste opdrachtregelcommando of met een PowerShell-script kan dat alsnog. Selecteer in beide gevallen gewoon Programma starten.
Kies je voor een opdrachtregelcommando, tik dan bij Programma/script het commando msg in en bij Parameters * <mijn notificatie>, bijvoorbeeld * Aandacht: back-up maken!.
Wil je een script uitvoeren, vul dan powershell.exe in bij Programma/script en tik bij Parameters de volgende scriptregel in:
-WindowStyle hidden -Command "& {[System.Reflection.Assembly]::LoadWithPartialName('System.Windows.Forms'); [System.Windows.Forms.MessageBox]::Show('notificatie','venstertitel')}"
Uiteraard vervang je hier notificatie en venstertitel door de gewenste inhoud. Bij het uitvoeren van de taak verschijnt het betreffende pop-upvenster.
⊞ Taken plannen
Taken inplannen kan dus vanuit de Taakplanner, maar vaak werkt het handiger vanaf de Opdrachtprompt of vanuit een PowerShell-script.
We beperken ons hier tot een voorbeeld waarbij we elke dag om 17:00 uur een back-uptaak laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld in Windows PowerShell met de drie volgende commando’s:
$action = New-ScheduledTaskAction -Execute 'c:\progs\mijnbackup.bat'
$trigger = New-ScheduledTaskTrigger -Daily -At 5pm
Register-ScheduledTask -Action $action -Trigger $trigger -TaskName "Mijn back-up"
Een vergelijkbare taak plan je als volgt in vanuit de Opdrachtprompt, uit te voeren als administrator:
schtasks /create /tn "Mijn back-up" /sc daily /st 17:00 /tr "c:\progs\mijnbackup.bat"
De parameters spreken voor zich. Met dit commando voer je een specifieke taak uit:
schtasks /run /tn "<taaknaam>"
En met schtasks zonder toevoegingen krijg je een overzicht van de ingeplande taken. Zoals gebruikelijk levert schtasks /?
de nodige informatie op. Voor meer specifieke informatie gebruik je schtasks /create /?
enzovoort.
Curl
➰ Downloaden met curl
Het programma curl biedt een flexibele manier aan om bestanden op de opdrachtregel te downloaden, meestal van een webserver. Als je gewoon een url als argument opgeeft, krijg je de inhoud van het bestand op die url in je terminal te zien:
curl https://ifconfig.me
Meestal wil je het bestand niet alleen zien, maar ook opslaan. Bevat de url een bestandsnaam, dan kun je het bestand onder diezelfde bestandsnaam opslaan met de optie -O:
curl -O https://pcmweb.nl/index.html
Bevat de url geen bestandsnaam of wil je zelf de bestandsnaam kiezen waaronder je het bestand opslaat, geef die bestandsnaam dan op met de optie -o:
curl -o pcm-index.html https://pcmweb.nl
Je kunt ook meerdere bestanden tegelijk downloaden. Voor de bestandsnamen moet je dan wel voor elk bestand een optie -o <bestandsnaam> of -O toevoegen.
➰ Uploaden met curl
Je kunt met curl niet alleen bestanden downloaden, maar ook uploaden. Geef daarvoor het lokale bestand op met de optie -T. Doorgaans zul je ook een gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren. Dat kan met de optie -u, waarbij je de gebruikersnaam en het wachtwoord van elkaar scheidt door een dubbele punt (:). Als je alleen de gebruikersnaam opgeeft, vraagt curl je om het wachtwoord.
Zo’n uploadopdracht ziet er dan bijvoorbeeld voor Nextcloud als volgt uit:
curl -u <gebruikersnaam> -T <bestand> https://<domein>/remote.php/dav/files/<pad>
Overigens ondersteunt curl niet alleen websites, maar ook FTP-sites. Gebruik gewoon een FTP-url:
curl -u <gebruikersnaam> -T <bestand> ftp://ftp.example.com
➰ Voortgangsbalk in curl
Standaard toont curl de voortgang van het downloaden of uploaden in een tabel met allerlei continu veranderende parameters, zoals de huidige en gemiddelde snelheid en de verstreken en nog te verwachten tijd. Maar dat is niet zo overzichtelijk. Wil je gewoon een voortgangsbalk zien met een percentage, voeg dan de optie -# toe.
Met uploads naar webservers (bijvoorbeeld via WebDAV naar een Nextcloud-server) toont curl standaard geen voortgang. De reden is dat curl de uitvoer van de server in de terminal toont en de voortgang daarom niet toont, omdat die anders door de uitvoer heen komt. Wil je toch de voortgang zien, leidt dan de uitvoer om naar /dev/null, bijvoorbeeld:
curl -u <gebruikersnaam> -T <bestand> -# https://<domein>/remote.php/dav/files/<pad> > /dev/null
➰ Download of upload hervatten
Een download via http(s) of FTP die onderbroken is, kun je eenvoudig hervatten, zodat je het bestand niet meer helemaal opnieuw vanaf het begin hoeft te downloaden. Voeg daarvoor de opties -C - toe, bijvoorbeeld:
curl -C - -O -# https://ftp.belnet.be/ubuntu-releases/22.04/ubuntu-22.04-desktop-amd64.iso
Verbind je met een FTP-server, dan kun je ook een onderbroken upload hervatten:
curl -C - -u <gebruikersnaam> -T <bestand> ftp://ftp.example.com