ID.nl logo
Sennheiser 4.50BTNC - Compacte over-ear
© PXimport
Huis

Sennheiser 4.50BTNC - Compacte over-ear

Sennheiser heeft twee bluetooth-modellen toegevoegd aan zijn populaire HD 4-serie: de HD 4.40BT en HD 4.50BTNC. Het verschil tussen de twee modellen zit ‘m in de noice-cancelling functionaliteit. Dit is terug te zien aan de letters NC in de naam van de laatstgenoemde. Wij mochten de HD 4.50BTNC een poosje uitproberen.

Ontwerp

De Sennheiser 4.50BTNC is een compacte over-ear koptelefoon. Ondanks de grotere oorschelpen en dikke oorkussens, geeft de koptelefoon een slanke indruk. De nieuwe gesloten over-ear van Sennheiser is duidelijk ontworpen voor onderweg: hij is opvouwbaar en wordt geleverd met een vrij stevige opbergzak. Net als veel andere koptelefoons van Sennheiser heeft de HD 4.50BTNC een kabel die je met behulp van een draaisysteem stevig aan de koptelefoon kan bevestigen. Zo vliegt de kabel niet gelijk uit de koptelefoon als er spanning op komt te staan.

Lees ook: Tips voor het vinden van de beste koptelefoon

©PXimport

Dit leek me handig, maar door dit systeem wordt wel het risico gecreëerd dat je de kabel volledig kapottrekt als je bijvoorbeeld met je volle gewicht tegen de kabel loopt. Als je de kabel niet kapottrekt, wordt de koptelefoon van je hoofd gerukt, wat me ook niet prettig lijkt. Je zou in zulke situaties zowel je kabel als koptelefoon kunnen redden door gewoon een kabel te hebben die losschiet.

Lees ook: Sennheiser Urbanite XL Wireless - Premium genot zonder draadje.

Een groot pluspunt van de Sennheiser 4.50BTNC is de verstelbaarheid van de hoofdband en het feit dat de oorschelpen vrij ruim kunnen kantelen. Hierdoor was het voor mij heel makkelijk om een hele fijne pasvorm te vinden.

©PXimport

De grootte van de oorschelpen is goed. Hiermee bedoel ik dat de koptelefoon zonder te knellen over mijn oren passen, zonder in te leveren op compactheid. Vaak raken de punten van je oren bij zulke koptelefoons de binnenkant van de oorschelpen, omdat de fabrikant ze te ondiep maakt. De kussens zijn dik, comfortabel en goed isolerend. Ze zijn dusdanig isolerend dat het soms voelt alsof je oren luchtdicht zijn afgesloten. Na een goed uur gaan ze voor mij wel benauwd aanvoelen en laat ik m’n oren even luchten.

Voor de rest geef Sennheiser ons de vertrouwde bouwkwaliteit. Het ontwerp bestaat vooral uit stevig plastic en rubber voor de oorkussens en hoofdband. Het materiaal en de zilver-met-zwarte kleur geeft de 4.50BTNC een vrij serieuze en bijna zakelijke indruk.

Geluid en bediening

Gelukkig brengt het serieuze uiterlijk ook serieus goed geluid met zich mee. Het geluid van de HD 4.50BTNC schommelt tussen vrij neutraal en een lichte nadruk op de lagere frequenties. Dit geeft het koptelefoon een iets zwoeler geluid. Dit is waarschijnlijk ook deels te danken aan de zeer isolerende oorkussens van de koptelefoon in combinatie met de gesloten klankkast.

©PXimport

De Sennheiser 4.50BTNC is uitgerust met NoiseGard, Sennheisers eigen actieve noise-cancelling technologie, die je kunt activeren met de knoppen op de rechter oorschelp. De bediening hiervan is wel een beetje raar, aangezien deze verandert op het moment dat je van draadloze verbinding naar een verbinding met draad schakelt. Wanneer je de koptelefoon met draad gebruikt, schakel je noise-cancelling in met de aan/uit-knop, terwijl je dit in draadloze modus doet door de beide volumeknoppen tegelijkertijd in te houden. Het went wel, maar het is toch verwarrend.

Lees ook: Sennheiser Flex 5000 - Zijn tijd iets te ver vooruit.

Met de knoppen op de koptelefoon kun je oproepen beantwoorden en je muziek bedienen: afspelen, pauzeren, volgende selecteren, vorige selecteren en zelfs voor- en achteruit spoelen. Deze functionaliteit missen we bij veel koptelefoons en is een belangrijk pluspunt.

App

Sennheiser heeft ook een app waarmee je het geluid van je koptelefoon kunt tweaken. Je kunt CapTune downloaden in de App Store voor iOS en in de Play Store voor Android. De app dient als aparte muziek-app, waarmee je lokale muziek kunt afspelen en toegang krijgt tot je Tidal-account. That’s it. Geen Spotify. We snappen dat Sennheiser zich met de HD-4 serie wil richten op het hogere segment en muziekliefhebbers, maar ze maken de app wel voor een groot publiek nutteloos door Spotify niet in de app te verwerken.

©CIDimport

©CIDimport

Als je lokale muziek op je bluetooth-apparaat hebt staan of een Tidal-abonnement hebt, is het wel leuk spelen met de app. Je kunt kiezen uit meerdere equalizer-presets kiezen of zelf eentje maken en opslaan. Veel meer voegt de app eigenlijk niet toe, maar het is een leuk extraatje.

Conclusie

De Sennheiser 4.50BTNC is een heel degelijke koptelefoon. Het geluid is prettig en de oorkussens zijn zo isolerend dat actieve noise-cancelling voor mij niet per se noodzakelijk is. De 4.40BT zonder noise-cancelling is 50 euro goedkoper, waardoor we die boven de 4.50BTNC van 200 euro zou verkiezen. Desalniettemin is 200 euro voor de Sennheiser 4.50BTNC niet veel als je kijkt naar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, vooral als je noise-cancelling belangrijk vindt - die is namelijk prima. De vele bedieningsmogelijkheden in combinatie met de comfortabele over-ear kussens maken de koptelefoon een prima keuze voor de muziekliefhebber.

Goed
Conclusie

**Prijs:** € 199,- **Type:**Over-ear met noise-cancelling **Batterijduur:**Max. 25 uur **Frequentiebereik:**18 Hz – 22 kHz **Gevoeligheid:**113 dB **Website:**[sennheiser.nl](http://nl-nl.sennheiser.com/draadloos-hoofdtelefoon-bluetooth-noise-cancelling-hd-4-50-btnc)**Kopen:**[bol.com](http://bit.ly/2rQ5Y9J)

Plus- en minpunten
  • Veel bedieningsknoppen
  • Isolerende oorkussens
  • NoiseGard
  • App voegt weinig toe
▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.