ID.nl logo
Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?
© PXimport
Huis

Review Samsung Galaxy Note 10 Lite - Smet op de Note-ervaring?

Samsung brengt voor het eerst een veel goedkopere versie van de Samsung Galaxy Note uit, in de vorm van de Samsung Galaxy Note 10 Lite. Wat is er precies ‘lite’ aan dit toestel en is die je geld waard? Of kun je beter een paar tientjes meer neerleggen en alsnog voor de reguliere variant van de Galaxy Note 10 gaan? Lees ons oordeel in deze Samsung Galaxy Note 10 Lite review.

Laat je niet foppen door de naam en het design. De Samsung Galaxy Note 10 Lite is een midrange toestel dat meelift op de bekendheid van de Note-serie, maar net even een afwijkende ervaring aanbiedt. De basale kenmerken van de Note-lijn zijn aanwezig. Je krijgt een groot amoled-scherm van 6,7-inch, dezelfde stylus als de Note 9 (er zijn bluetooth-functies beschikbaar, maar er is geen ondersteuning voor gebaren) en de frontcamera die netjes in het midden, achter het scherm, gepositioneerd is.

Ondanks het feit dat dit een mid-range smartphone is, heeft de resolutie geen klap opgelopen. Die bedraagt namelijk 1080 bij 2400 pixels, waardoor je dus meer dan een full hd-resolutie overhoudt. Dat is technisch gezien iets hoger dan op de normale Note 10, maar het scherm is hier ook groter. Gelukkig heeft dit geen effect op de beeldkwaliteit. De kleuren zijn oogstrelend, de kijkhoek is best breed en gemaakte foto’s en video’s ogen lekker scherp.

©PXimport

Bezuinigingen

Om de prijs van het toestel relatief laag te houden, heeft Samsung wel wat bezuinigingen doorgevoerd. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je de processor uit de Samsung Galaxy S9 krijgt. Met de processor an sich is weinig mis, maar het is niet de nieuwste versie die dus wel in de andere Note 10-modellen aanwezig is. In de praktijk merk je daar gelukkig weinig van. Op een lichte vertraging hier en daar, bijvoorbeeld als er wat achtergrondprocessen actief zijn, merk je niets van de anderhalf jaar oude cpu. Verder is er één speaker aanwezig aan de onderkant.

Daarnaast is er net even wat minder werkgeheugen (6 GB ten opzichte van 8 GB) en opslagruimte (128 GB tegenover 256 GB), maar dat zal voor de doorsnee gebruiker ook geen probleem zijn. 6 GB voor Android als besturingssysteem is meer dan genoeg, terwijl je met 128 GB (waar 106 GB van beschikbaar is) voldoende ruimte hebt om allerlei foto’s en video’s op te slaan. Is het niet genoeg, dan kun je nog altijd een micro-sd-kaart gebruiken. Dan kun je het geheugen uitbreiden met maximaal 1 TB.

©PXimport

Vierkant camerasysteem

De Samsung Galaxy Note 10 Lite doet mee aan de trend van het vierkante camerasysteem. Binnen dat systeem tref je drie camera’s aan, die allemaal beschikken over 12-megapixel. Dit zijn de hoofdsensor, de groothoekcamera met 2x zoom en de ultragroothoekcamera. De eerste twee lenzen beschikken tevens over optische beeld beeldstabilisatie. Voorop zit een enkele 32-megapixelcamera. Het systeem op de achterkant evenaart dat van de andere Note-neven niet, maar voorop treffen we op papier dus wel een betere camera aan.

Zoals we van Samsung gewend zijn biedt de camera behoorlijk wat mogelijkheden aan en ben je wel even zoet wanneer je ze allemaal uitproberen wil. Ook zijn er genoeg opties voor het maken van een foto of video. Zo kun je zelf de resolutie instellen en met de Pro-modus de regie in handen nemen. De foto’s die je maakt zijn over het algemeen kleurrijk, helder en vol detail, maar dat ligt wel aan de gekozen modus. Maak je gebruik van de ultragroothoekcamera, dan kan het zijn dat het beeld aan de zijkant licht vervormt. 2x inzoomen levert verder weinig verzadiging op, maar wanneer verdergaat dan dat dan kom je al snel een korrelig beeld tegen. Ook moet je altijd voor voldoende licht zorgen.

Want wanneer je in een donkere omgeving bent – zelfs wanneer je de avondmodus gebruikt – dan ogen de beelden al snel korrelig. Verder ben je in staat video’s in 4k te schieten, is er gezichtsdetectie en ondersteuning voor high dynamic range. Bovendien kan de camera de kleuren en andere waarden automatisch aanpassen aan de scene of omgeving, maar in de praktijk is het vaak beter om de standaardinstellingen te gebruiken (of te experimenteren met de Pro-modus). Ondanks het feit dat we hier niet met een high-end Samsung-toestel te maken hebben, heeft de camera redelijk wat in zijn mars.

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Er zijn ook verbeteringen

Ten opzichte van de reguliere versies van de Galaxy Note 10, beschikt de Samsung Galaxy Note 10 Lite over een koptelefoonaansluiting. Dat zal voor veel gebruikers een verademing zijn, omdat ze dan niet hoeven te werken met verloopstukjes of constant moeten stilstaan bij het opladen van een bluetoothheadset. Natuurlijk kun je die laatste nog steeds gebruiken, maar je kunt dus ook je oude, vertrouwde hoofdtelefoon op de Note 10 Lite aansluiten. Daarmee heeft het toestel een streepje voor op zijn grotere broers, maar ook op concurrerende modellen die ongeveer even duur zijn.

Ook zijn we blij dat het toestel beschikt over een accu van maar liefst 4500 mAh. Dat is 1000 mAh meer dan het reguliere model en 200 mAh meer dan op het Plus-model. Daardoor houdt de Note 10 Lite het met gemak twee dagen uit, afhankelijk van gebruik natuurlijk. Wij gebruiken hem voornamelijk voor dagelijkse dingen als mailen, bellen, whatsappen, internetten en notities maken. Ga je erop gamen of hang je heel de dag aan de telefoon, dan kan je ervaring anders zijn. Je bent ongeveer anderhalf uur kwijt om het toestel helemaal op te laden.

Helaas heeft de Galaxy Note 10 Lite geen draadloos opladen, zoals zijn grote broers wel hebben. Dat is een te dure functie die alleen is weggelegd voor high-end modellen. Heel vreemd is het dus niet dat deze optie niet aanwezig is; bovendien hebben ontzettend weinig toestellen in dit prijssegment dergelijke functionaliteit, dus hoef je hem ook ergens niet te verwachten.

©CIDimport

Software en updatebeleid

Verder is het nog steeds fijn om met het OneUI van Samsung te werken. Dit is de Android-softwareschil van het bedrijf, dat in dit geval over Android 10 gelegd is. De interface is toegankelijk en overzichtelijk en biedt gelukkig ook een donkere modus voor heel het systeem aan. Dat is fijn voor de ogen en iets beter voor de accu. Helaas worden er wel veel apps meegeleverd, die niet allemaal te verwijderen of uit te schakelen zijn.

Daarnaast lijkt Samsung steeds sneller Android-updates uit te brengen dan vroeger en kunnen we rekenen op maandelijkse software-updates. Dat is altijd even spannend als het om goedkopere toestellen gaat, maar je hoeft dus niet drie maanden te wachten totdat je voorzien bent van nieuwe updates. De updates krijg je twee jaar lang. Ook mag je rekenen op tenminste twee Android-upgrades: je krijgt dus ook Android 11 en Android 12. Meestal zitten er een paar maanden tussen de release van nieuwe Android-versies en de aangepaste versies van fabrikanten, maar de laatste tijd zien we dat Samsung dat proces versneld heeft.

Alternatieven

Echte alternatieven zijn er niet voor de Samsung Galaxy Note 10 Lite, puur en alleen wanneer we kijken naar de S Pen. Dat is een uniek onderdeel van de smartphone, zeker binnen het segment waarin het actief is met het prijskaartje van 599 euro. Echter, voor die prijs – of net iets meer - kun je andere toestellen krijgen die een meer high-end ervaring aanbieden, snelle software-updates garanderen en een bijna vanilla Android-ervaring aanbieden. Denk dan bijvoorbeeld aan de OnePlus 7T. Zoek je een telefoon met een uitgebreide camera en veel meer opslagruimte, dan kun je de Oppo Reno2 overwegen. Echter, allebei de smartphones hebben dus geen stylus.

Conclusie: Samsung Galaxy Note 10 Lite kopen?

Met een prijs van 599 euro is dit de goedkoopste Note die je tot nu toe kan kopen. Maar als je even goed zoekt, dan kom je de reguliere Note voor een paar tientjes meer tegen. Is de Note 10 Lite dan je geld niet waard? Waarschijnlijk wel. De koptelefoonaansluiting, de grotere batterij en de S Pen-functies kunnen in dit geval de doorslaggevende factor zijn. Daarnaast is de software, OneUI 2.0, nog steeds gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, maar worden er wel veel apps meegeleverd. De ietwat minder processor en de hoeveelheid opslagruimte kunnen wat roet in het eten gooien, maar zijn geen smet op de verder prima ervaring met de Samsung Galaxy Note 10 Lite. Als je vrede hebt met die twee laatste aspecten, dan hoef je die paar tientjes ook niet neer te leggen.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 599,- **OS** OS Android 10, OneUI2 **Kleuren** Zwart, rood, blauw **Scherm** 6,7 inch super amoled (2400 x 1080) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Exynos 9810) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 12, 12 en 12 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,6 x 0,87 cm **Gewicht** 199 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm, usb-c, dualsim

Plus- en minpunten
  • Koptelefoonaansluiting
  • Grotere accu
  • Stylus
  • Veel meegeleverde apps
  • Prijs net te hoog
  • Weinig opslagruimte
  • Oude processor
▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.