ID.nl logo
Huis

Review: OxygenOS is OnePlus' matige antwoord op CyanogenMod

OnePlus heeft zijn eigen Android-ROM OxygenOS uitgebracht. Met het nieuwe besturingssysteem wil het bedrijf achter de OnePlus One de concurrentie aangaan met open source-ROMs zoals CyanogenMod. Het besturingssysteem heeft heel veel weg van CM, maar is Oxygen echt de moeite waard? We gingen aan de slag met bootladers en ROMs en zochten het uit.

OxygenOS werkt vooralsnog alleen nog op de OnePlus One, maar moet later op open source op meer toestellen beschikbaar komen. Gelukkig hebben wij hier altijd wel een OPO slingeren, dus gingen we aan de slag met het nieuwe besturingssysteem.
 

Never Settle

Het eerste dat je je afvraagt als je OxygenOS ziet, is of de installatie wel goed is gegaan. Oxygen ziet er namelijk exact hetzelfde uit als CyanogenMod, met als grote verschil een andere achtergrond waarop OnePlus' 'Never Settle'-slogan prijkt.
 

 

Google-apps

Opvallend is ook dat OxygenOS met het complete Google-pakket wordt geleverd. Dat betekent dat je GApps niet meer los hoeft te installeren tijdens het flashen van je rom, en dat is in theorie best handig. In de praktijk betekent het dat je met werkelijk alle Google-apps opgescheept zit. En dan bedoelen we écht alle, want ook Google Keep en het office-pakket met Sheets, Slides en Docs staan op de telefoon. Ook de gallerij-app is verdwenen, want die heeft plaats moeten maken voor de Photos-app van Google.

 

©PXimport


 

Slechtere camera

Grootste gemis van OxygenOS is dan ook de camera die je krijgt meegeleverd. In CM11 had Cyanogen nog één van de beste camera-apps geïnstalleerd die er überhaupt voor Android beschikbaar zijn, met RAW-afbeeldingen en veel opties en standen. In OxygenOS moet je gebruik maken van de Google Camera-app, die significant slechter is en veel minder opties biedt.

4K-video's zijn in de ROM ook weggehaald - je kunt alleen nog maar video's schieten in full HD (1920 x 1080).
 

 

Vanilla-build

Buiten dat komt OxygenOS wel lekker kaal geleverd, zonder veel bloatware-poespas die we in andere ROMs wel zien. Dat is de essentie van de software, zegt OnePlus, die het besturingssysteem zo kaal en leeg mogelijk wil houden.
 

 

Belangrijke apps ontbreken

Hoewel Oxygen erg lijkt op CyanogenMod merk je dat er een paar essentiële apps en functies zijn weggelaten. Dat is niet om het systeem beter te maken, maar omdat CyanogenMod nu eenmaal een aantal functies zelf had gemaakt.

Privacy Guard
De belangrijkste daarvan is Privacy Guard. Met die feature kun je de permissies van alle apps op je telefoon regelen. Zo kun je instellen dat apps geen toegang krijgen tot je locatie-gegevens of je adresboek. Privacy Guard was voor veel fanatieke gebruikers een belangrijke reden om CyanogenMod te gebruiken, dus de afwezigheid daarvan is een slechte zaak.
 

 

Vrijheid

De vrijheid van CyanogenMod is bij OxygenOS sowieso een stuk teruggeschroefd. Je kunt veel minder veranderen aan het uiterlijk van je telefoon. Neem als voorbeeld je accu-logo bovenin. In CyanogenMod worden er 5 manieren om de accuduur weer te geven, zoals een percentage of juist alleen icoontje. In OxygenOS kun je dat niet meer veranderen. Het is een klein, maar tekenend voorbeeld van de ROM, die in het algemeen minder 'vrij' voelt dan CyanogenMod.
 

 

Toevoegingen

Daar staat tegenover dat OnePlus wel een paar extra features mee heeft geleverd in OxygenOS.

Vingergebaren zaten al ook in CyanogenMod, maar krijgen in OxygenOS meer aandacht. Je kunt vanuit standby-stand het scherm aanzetten door te dubbeltikken. Het is nog steeds niet mogelijk om het scherm ook te ontgrendelen met een speciale code, zoals dat op LG-toestellen wel kan met de Knock Code. Buiten de dubbeltik kun je ook de camera starten door op het standby-scherm een cirkel te tekenen, en met een V-vorm activeer je de zaklamp. Al die functies zaten ook al in CyanogenMod, maar daar werd weinig gebruikt van gemaakt.

©PXimport



Apps sluiten
Ook handig is dat je nu alle openstaande apps in één keer kunt sluiten, met een speciale knop in het multitask-menu.

©PXimport



Toggles aan of uit
In het notificatiecentrum kun je ook je meestgebruikte icoontjes aan of juist uit zetten. Als je je tethering-hotspot dus nooit gebruikt, kun je die daar makkelijk verbergen.

©PXimport

 

 

Belabberde accuduur

Een groot nadeel van OxygenOS is wel dat de accuduur belabberd is. De meest recente CM12-nightly builds hadden al steeds meer last van battery drain, maar de standaard-ROM CM11 leverde op de OnePlus One een prachtige accu-duur op. In OxygenOS valt de accu-duur ook flink tegen, en er is een merkbaar verschil mar CyanogenMod te werken.
 

 

Conclusie: Installeren of niet?

OxygenOS staat nog in de kinderschoenen, maar OnePlus' eerste poging tot een eigen besturingssysteem is tot nu toe eerder een stap terug dan vooruit. Te veel essentiële functies ontbreken nog, functies die CyanogenMod op de OPO juist zo aantrekkelijk maakten. Hopelijk komt OnePlus later met nieuwe functies die wél verrassend zijn, want een knop om alle apps in één keer te sluiten is eerder een handige toevoeging dan een complete feature.

Ons advies? Probeer Oxygen als je nog een OnePlus One over hebt, of dualboot het op je toestel. Maar maak het niet je standaard-besturingssysteem.

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇