MythTV 0.21
Als u een hometheater-pc (htpc) wilt bouwen, dan kunt u daar natuurlijk een Media Center-editie van Windows opzetten. Ook is het mogelijk om uw htpc laten draaien op Linux. In dat geval kunt u niet om MythTV heen.
MythTV wordt door de makers gezien als een digitale videorecorder. Het is een opensourceproject waar sinds 2002 hard aan wordt gewerkt. De resultaten zijn er ook naar als we kijken naar de lijst met mogelijkheden. Zo kunt u (natuurlijk) tv-kijken en opnemen - hdtv wordt ondersteund - maar ook kunt u er muziek mee afspelen, films en foto's bekijken en nog veel meer. Alles wordt bediend vanuit een fraaie gebruikersinterface, die ook nog eens volledig aanpasbaar is. Bij het maken van opnames komen nog extra handigheidjes, zoals het automatisch overslaan van reclameblokken (wie kijkt er nu graag naar de reclame als je midden in een spannende film zit) en extra hulp bij het programmeren, om zodoende programmaconflicten te vermijden.
Aan de slag
MythTV draait op Linux, BSD en MacOS X. Er wordt ook gewerkt aan een versie voor Windows. Wij hebben MythTV op onze Fedora 10 Linux-computers gebruikt. Installatie is erg eenvoudig: bij Fedora krijgt u alles geïnstalleerd met yum install MythTV (bij Fedora beschikbaar in de zogeheten 'rpmfusion repository'). Voor Ubuntu gaat dit met het commando apt-get install MythTV. Op die manier worden de MythTV front-end en back-end, diverse MythTV-uitbreidingen en thema's en bijbehorende bibliotheken geïnstalleerd. Wie vervolgens denkt met het commando (of het pictogram) MythTV lekker tv te kunnen gaan kijken, komt bedrogen uit. Zo simpel als de installatie is, zo complex is de configuratie. Er moet een (MySQL-)database worden aangemaakt voor MythTV. Vervolgens moet de back-end worden geconfigureerd om deze database te specificeren, een tv-kaart te configureren, paden aan te geven waar video-opnames moeten worden opgeslagen, et cetera. Als daarna de back-end gestart is, moet deze zijn database vullen met tv informatie. En ten slotte kan dan de front-end worden geconfigureerd. Het voordeel van die aparte front-end en back-end is dat u de front-end op een willekeurige andere computer kunt laten draaien. Voorwaarde is dan wel dat u de firewall op de back-end zo configureert dat deze inkomend verkeer op de MythTV-poorten toestaat.
Resultaten?
Helaas lukt het ons niet om tv te kijken met MythTV. Nadat we uiteindelijk alles geconfigureerd hebben en we begrepen dat 'communicatie met de back-end' iets anders is dan communicatie met de database, blijkt MythTV geen kanalen op te halen voor de tv. Eén en ander wordt bemoeilijkt, doordat er op onze Fedora-desktop (met een klassiek 4:3-beeldscherm) een probleem is met de tekengrootte: met name in de configuratieschermen zien we alleen de onderste helft van de letters. Met alles wat we proberen, inclusief herinstalleren en googelen, kunnen we dit niet oplossen. Wel kunnen we dvd's afspelen, maar alle mooie recorderfunctionaliteit gaan aan ons voorbij. En dat is jammer, want MythTV heeft wel de potentie om de ultieme htpc-oplossing te zijn. Zo heeft het een handig Informatiescherm met Nieuws, Weer, Youtube-links en zelfs een eigen browser. Dankzij het schermtoetsenbord kunt u vanaf de bank op internet. Jammer is dan wel dat MythTV ons geen weerbericht van Eindhoven kan geven, laat staan van Helmond, waar onze htpc staat.PluspuntenMinpuntenConclusie
zeer veelzijdig
gelikte interface
zeer complexe configuratie
onverklaarbare problemen met weergave
MythTV is een toonbeeld van hoe knap opensourcesoftware in elkaar kan steken. Het biedt volledige en praktische functionaliteit voor de htpc. Aan de andere kant is het een erg complex programma, mede door z'n client-serversetup. Voor een beginnende (Linux-) gebruiker is MythTV dan ook zeker niet aan te raden.