ID.nl logo
Musks meesterplan: wordt X het WeChat van het Westen?
© bongkarn - stock.adobe.com
Huis

Musks meesterplan: wordt X het WeChat van het Westen?

Elon Musk heeft grootse plannen met X, het sociale netwerk dat hij in 2022 kocht. Hij wil er een super-app van maken die chat, betaaldiensten en e-commerce combineert. Kan X transformeren tot het westerse equivalent van China's immens populaire app WeChat? Of strandt Musks ambitieuze missie door regelgeving en privacybezwaren? Je leest het in dit artikel.

Dit artikel in het kort:

  • Elon Musks ambitieuze visie om van X een super-app te maken

  • De uitdagingen bij de transformatie tot nu toe

  • Vergelijking met het succes van WeChat

  • Kan X voet aan de grond krijgen in Nederland?

  • Privacy als mogelijke struikelblok

  • Ook interessant: Maak kennis met Grok: Elon Musks antwoord op ChatGPT

Elon Musk, de man achter bedrijven als SpaceX en Tesla, heeft grote plannen met X, het sociale mediaplatform dat voorheen bekend stond als Twitter. Hij wil van X een alles-in-één-app maken die meer kan dan alleen berichten posten. De visie past bij Musk, die eerder ook al enorme veranderingen teweegbracht in de ruimtevaart en de auto-industrie. De eerdere naamsverandering van Twitter naar X markeert een grote verschuiving. Het doel is om het platform te laten uitgroeien tot een veelzijdige dienst die onder andere betalingen mogelijk maakt.

Uitdagingen bij de transformatie van X

De weg naar deze transformatie verloopt niet zonder problemen. Musks beslissing om 6500 medewerkers te ontslaan zorgde eerder al voor veel ophef. Maar dat heeft het X-team onder leiding van CEO Linda Yaccarino niet tegengehouden om een aantal belangrijke vernieuwingen door te voeren.

Een van de opvallendste ontwikkelingen is de introductie van betalingsmogelijkheden op het platform. Dat kan X transformeren tot een belangrijke speler op het gebied van e-commerce en financiële dienstverlening.

Vorige maand heeft X al vergunningen voor geldovermakingen verkregen in twaalf Amerikaanse staten. Dat geeft wel aan dat er al aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt bij het realiseren van Musks plannen en dat X daadwerkelijk de potentie heeft om de e-commerce-wereld te betreden – een markt die nu wordt gedomineerd door Chinese giganten als Alibaba.

Als Musk erin slaagt om zijn plannen te realiseren, kan X een enorme impact hebben op de manier waarop we communiceren, consumeren en ons leven organiseren. De app kan een one-stop-shop worden voor al onze dagelijkse behoeften, wat ons tijd en energie kan besparen. Daar staat tegenover dat de app te complex kan worden en gebruikers daarmee afstoot. Bovendien kan de concentratie van macht in handen van Musk leiden tot privacy- en concurrentiebezwaren.

View post on X

Vergelijking met WeChat

Musks ambitie om van X een app te maken die vergelijkbaar is met het Chinese WeChat, is veelzeggend. WeChat is met maar liefst 1,33 miljard gebruikers 's werelds grootste standalone app. Het combineert social media met betalingen en e-commerce, een model dat X ook lijkt na te streven. Of X een vergelijkbare status kan bereiken hangt af van het verkrijgen van licenties en het overwinnen van regelgevende barrières.

Wat is WeChat precies? WeChat is dé alles-in-één superapp in China en heeft het dagelijks leven van de Chinezen ingrijpend veranderd. De app is in 2011 gelanceerd door het Chinese techbedrijf Tencent en biedt tegenwoordig een scala aan diensten via zogenaamde 'mini-programs':

Messaging - WeChat begon als chat-app om berichten, foto's en video's mee te sturen; een soort WhatsApp dus. Deze messaging-functie is nog steeds het meest gebruikt. Social media - Je kunt posts en statusupdates delen zoals op Facebook. Ook kun je artikelen en video's delen. Betalingen - Via WeChat Pay kunnen gebruikers online en offline betalingen doen en geld overmaken. De app vervangt vaak cash geld of creditcards. Eten bestellen - Via mini-apps kun je eten bestellen, een tafel reserveren en zelfs restaurants beoordelen. Reizen boeken - Vluchten, treintickets, hotels, taxi's; alles regel je via WeChat. Nieuws & entertainment - Je vindt nieuws, muziek-streaming, games en meer rechtstreeks in de app.

WeChat heeft anno 2024 maar liefst 1,33 miljard maandelijkse gebruikers. Voor veel Chinezen is het ondenkbaar geworden om zonder de app te leven. WeChat ís hun digitale leven geworden.

©Алина Бузунова

X-app in Nederland: gaat dat werken?

Of X met een dergelijke alles-in-één-app ook in Nederland voet aan de grond krijgt, is de vraag. Aan de ene kant is de Nederlandse markt kansrijk. Nederlanders omarmen nieuwe technologieën snel en zijn innovatief als het gaat om online diensten. Bovendien is de financiële infrastructuur en regelgeving hier prima op orde. Dat maakt het makkelijker voor een partij als X om zo'n betalingsdienst aan te bieden.

Aan de andere kant zijn er ook drempels. De Nederlandse markt wordt al bediend door gevestigde partijen als Facebook, WhatsApp en lokale banken. X zal hen dan eerst moeten zien te verdringen. Bovendien zijn Nederlanders over het algemeen terughoudend als het gaat om het delen van persoonlijke data. Dat kan de adoptie van een alles-in-één-app als X zeker bemoeilijken.

Al met al heeft X zeker kansen in Nederland. Maar of het platform hier net zo dominant kan worden als WeChat in China, is maar de vraag. Veel zal afhangen van hoe goed X inspeelt op de Nederlandse gebruikers en hun wensen rondom privacy en gemak. Het blijft in ieder geval een interessante ontwikkeling om de komende tijd in de gaten te houden.

Conclusie

Het idee om van X een alles-in-één-app te maken belooft de digitale wereld ingrijpend te veranderen. Gezien Musks staat van dienst met het op zijn kop zetten van hele industrieën, kan zijn nieuwste onderneming de manier waarop we denken over social media en e-commerce volledig transformeren. De toekomst van X ziet er ondanks alle controverse van de afgelopen maanden veelbelovend uit, met de potentie om een centrale rol te spelen in het leven van gebruikers wereldwijd. Nou ja, met uitzondering van China dan.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.