Wat is WeChat en waarom is er ophef over?
WeChat is verreweg de populairste berichten-app van China, maar ook daarbuiten wint de app langzaam aan populariteit. Inmiddels gebruiken meer dan 1,2 miljard mensen de app. Toch is er recent ophef over WeChat ontstaan. Wij praten je bij.
WeChat begon als een chat-app, maar ontwikkelde zich al snel tot een app met veel meer mogelijkheden: van het regelen tot een taxi tot het boeken van vluchten, het afsluiten van verzekeringen en het regelen van bankzaken. In die zin verschilt WeChat enorm van bekende social media-platformen.
Desondanks wordt WeChat nog steeds het meest gebruikt om te chatten en dat werkt op een vergelijkbare manier als WhatsApp. In China is WeChat zo populair, dat zelfs zakelijk contact via de app gaat in plaats van via e-mail. De populariteit is ook deels te verklaren door het feit dat veel alternatieven, waaronder Facebook, in het land worden geblokkeerd.
WeChat in opspraak
WeChat valt niet bij iedereen in de smaak. Vooral de Amerikaanse president Donald Trump wil niet dat gebruikers Chinese apps gebruiken in de Verenigde Staten en eist een verbod op onder meer WeChat en TikTok. De Chinese apps zouden volgens Trump de nationale veiligheid in gevaar brengen.
Een verbod zou betekenen dat de apps niet meer worden aangeboden door Google en Apple in de Verenigde Staten.
Een rechter blokkeerde het verbod evenwel, waardoor WeChat voorlopig beschikbaar blijft in de VS. In het bijzonder de Chinees-Amerikaanse gemeenschap in het land gebruikt WeChat veel. Of met de uitspraak van de rechter nu de kous af is, valt nog te bezien.
©CIDimport
WeChat in Nederland
WeChat is ook te downloaden in de Nederlandse App Store, maar je moet, net als in China, iemand kennen die WeChat al gebruikt. Diegene moet namelijk jouw persoonlijke QR-code scannen om jouw aanmelding bij WeChat te bevestigen. Ken je geen WeChat-gebruikers, dan wordt het erg lastig (lees: onmogelijk) om de app te gebruiken. Dit zorgt al voor een wat hoge instapdrempel.
Hoewel ook in Nederland bedrijven en toeristische organisaties samenwerken met WeChat, lijkt de focus vooral op Chinese gebruikers te liggen. Of WeChat een bredere doelgroep gaat aanspreken in de toekomst, zal afhankelijk zijn van welke functies de Nederlandse versie van de app aanwezig zijn en welke meerwaarde deze opties bieden ten opzichte van het bestaande aanbod. Apps als Facebook of WhatsApp zijn nog steeds onverminderd populair en zullen zich niet zo snel van de troon laten stoten.