ID.nl logo
Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken
© Kittiphan - stock.adobe.com
Huis

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken

Het geld groeit je niet op de rug, het is dan ook belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Wie het moeilijk vindt om overzicht over zijn uitgaven te houden, kan zich laten bijstaan door een financieel adviseur in de vorm van een mobiele app.

We hebben 10 apps voor je verzameld die je kunnen helpen met inzicht in je financiën:

  • iBilly
  • Mijn huishoudboek
  • Money Lover
  • WieBetaaltWat
  • Dyme
  • Moneon
  • Buddy
  • ANWB Onderweg
  • Tikkie
  • Gimi

Kom je geld tekort, lees dan dit artikel: 5 manieren om geld te verdienen met sociale media

Lang niet iedereen heeft een goed inzicht in de eigen inkomsten en uitgaven, en weet dus niet exact hoe hij of zij er financieel voorstaat. Ben jij ook niet zo’n held in geldzaken, dan kun je met de apps in dit artikel op z’n minst zien waar je aan het eind van de maand al je zuurverdiende centen aan hebt uitgegeven.

iBilly – personal accountant

De app iBilly ziet er goed uit en de gratis versie is prima geschikt om mee te beginnen. Dit Nederlandse product komt van dezelfde ontwikkelaars als MijnKassabon, maar iBilly is meer toegespitst op de thuisgebruiker. Je voert om te beginnen in hoeveel geld er op je rekening staat, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je de app aan je bankrekening(-en) koppelt. iBilly is compatibel met meer dan 15.000 internationale banken. De app is beveiligd met een pincode, net als de mobiele toepassing van je eigen bank. Op die manier zal Billy de uitgaven van dat rekeningnummer automatisch verwerken. Wil je bijvoorbeeld een beeld krijgen van wat je iedere maand in de supermarkt besteedt, dan maak je daar een aparte categorie voor aan, zodat Billy deze uitgaven automatisch bij de juiste categorie noteert.

Voor elke categorie is het mogelijk om een budget vast te leggen. Op die manier zie je hoeveel er nog overblijft om uit te geven aan andere zaken. Het is ook mogelijk om spaardoelen in te stellen voor grote uitgaven die je in de toekomst verwacht. Duidelijke grafieken geven weer hoe je er financieel voor staat.

Een belangrijk voordeel van deze app is dat je bonnetjes, facturen en garantiebewijzen kunt scannen en digitale klantenkaarten aan iBilly kunt toevoegen. Er is ook een betaald abonnement (1,99 euro per maand of 21,89 euro per jaar). Aan die variant kun je meerdere rekeningen koppelen van zowel binnen- als buitenlandse banken. Bovendien kun je de app dan samen met je partner gebruiken.

Het is aan te raden om de app aan je bankrekening te koppelen.

Mijn huishoudboek – no-nonsense boekhouder

Voor Mijn huishoudboek betaal je eenmalig 1,99 euro voor de volledige functionaliteit. Als je deze app hebt geïnstalleerd, verschijnt hij vreemd genoeg onder de naam Budget op je telefoon. In een no-nonsense weergave zonder enige opsmuk bekijk je de uitgaven en inkomsten. Ook hier kun je budgetten vastleggen bij de categorieën, zodat je weet wanneer je voor welke categorie over de limiet dreigt te gaan. Bij deze app ben je wel verplicht om de transacties handmatig in te voeren. Ondanks het feit dat het design niet meer van deze tijd is, kun je wel grafieken en gedetailleerde rapporten opvragen.

Mijn huishoudboek is sober, maar de grafieken zijn wel helder.

Money Lover – inclusief handige extraatjes

Money Lover is een volledig gratis app om je persoonlijke financiën te beheren. Eerst moet je je registreren, dat kan bijvoorbeeld met een Google-account. Dit heeft als voordeel dat je de portemonnee die je hebt vastgelegd kunt synchroniseren met andere apparaten en met de webversie.

In de app geef je eerst aan hoeveel budget je wilt spenderen en daarna hoeveel je werkelijk uitgeeft. Op die manier zie je per categorie hoe je er voorstaat. Je kiest de periode die je wilt volgen: per week, per maand, per kwartaal of je selecteert een eigen periode. Je ontvangt een waarschuwing als je op punt staat het budget te overschrijden. Bovendien visualiseert Money Lover je financiën met leuke grafiekjes.

Deze app heeft enkele interessante extraatjes. Zo is er een tool om in de buurt een bepaalde bank of een pinautomaat te vinden. Met de tip-calculator (te gebruiken in restaurants) voer je eerst het totaalbedrag van de rekening in. Daarna noteer je het aantal mensen aan je tafel en aan de hand van hartjes geef je aan hoe tevreden je bent. Het resultaat is een totaalbedrag voor de fooi en hetzelfde bedrag opgesplitst per persoon. Er is ook een calculator om de rentelast te berekenen bij hypothecaire leningen. De app beschikt tevens over een reismodus om uitgaven in het buitenland bij te houden, rekening houdend met de actuele wisselkoersen.

We zijn met vier mensen én tevreden, dus geven we een tip van 15 procent.

WieBetaaltWat – eerlijk verdelen

Ben je op reis met vrienden, dan betaalt vaak de een de taxi, terwijl de ander het hotel heeft voorgeschoten. Ook de etentjes en entreetickets komen dan vaak uit verschillende portemonnees. Met WieBetaaltWat voert iedereen gewoon zijn uitgaven in. Ieder lid van de groep kan volgen hoeveel de groep ondertussen heeft besteed en hoeveel iedereen afzonderlijk moet betalen om de uitgaven eerlijk te verdelen. Dit is ook superhandig wanneer je boodschappen doet met een huisgenoot of rondjes geeft op een festival.

De app kan overweg met meer dan 150 valuta’s en de verrekening wordt automatisch verstuurd naar alle deelnemers. Zelf zie je natuurlijk aan wie jij nog moet betalen en van wie je nog geld krijgt. Voor dat laatste kun je rechtstreeks een betaalverzoekje verzenden. Wie wil, kan zijn bankrekening of PayPal-account koppelen aan de app, dan hoef je onderling geen rekeningnummers door te geven en ontvang je een notificatie wanneer iemand je heeft betaald.

Je ontvangt een overzicht van hoe alles eerlijk verrekend wordt.

Dyme – onderhandelaar

Ook bij Dyme moet je een account aanmaken en de app stelt meteen voor om een koppeling met je bank te maken. Dat is niet verplicht, want je kunt zelf rekeningen toevoegen en het is eveneens eenvoudig een bankrekening later weer te ontkoppelen.

Ook Dyme houdt je uitgaven en inkomsten in de gaten, maar deze app onderscheidt zich door bepaalde vaste kosten en abonnementen kritisch tegen het licht houdt. De app bekijkt bijvoorbeeld je verzekeringen om te zien of er overlappingen zijn; ook een mooie manier om eindelijk van zombie-abonnementen af te komen. Op de website staan genoeg voorbeelden van diensten waarop je gemakkelijk inschrijft, maar waarbij het lastig is om ze op te zeggen. Dyme genereert de opzegbrief en verzendt die naar het bedrijf. De app biedt aan om te onderhandelen over verlenging, uiteraard met korting. Wanneer het lukt om de prijs te doen dalen, gaat 30 procent van de winst naar Dyme en 70 procent kun je dan in eigen zak steken.

Je mag Dyme gratis gebruiken. Er is ook een betaald abonnement van 44,99 euro waarmee je categorieën kunt aanmaken en maximale budgetten kunt instellen. Over die abonnementsprijs valt vermoedelijk niet te onderhandelen.

Dyme zoekt de diensten waarop het besparingen kan realiseren.

Moneon – met budgetadvies

Moneon – Mijn Huishoudboekje geeft een goed beeld van je bestedingspatroon. De eerste zeven dagen gebruik je deze Engelstalige app gratis, daarna betaal je 22 euro per jaar. Je voegt je uitgaven toe en categoriseert ze via tags als Eten, Kleding en Goede doelen. Je kunt ook eigen tags aanmaken, zoals Verwennerij of Impulsaankoop. Iedere categorie heeft zijn eigen emoji. Je voegt per uitgave eventueel een korte opmerking, een locatie of een foto toe. Tegelijk is het mogelijk om met je partner een gedeelde portemonnee samen te stellen, of je maakt per gezinslid een afzonderlijke wallet aan. Door de notificaties te activeren, ontvang je regelmatig advies over je budgettering. De app werkt ook op de Apple Watch.

Iedere tag krijgt zijn eigen pictogram.

Buddy – mooi maar prijzig

De app Buddy (ook in het Nederlands) geeft op een grafisch sterke manier je uitgaven weer, houdt rekening met budgetten, zorgt dat gemeenschappelijke transacties gemakkelijk gedeeld kunnen worden en toont wie wat moet betalen. Deze tool heeft geen desktopversie en is alleen beschikbaar voor de iPhone, Apple Watch en iPad.

Je koppelt deze app aan je bankrekening, zodat deze je kan helpen aan het einde van de maand genoeg geld over te houden. Ook Buddy kun je met je partner of huisgenoten delen.

De app is niet goedkoop. Je mag Buddy zeven dagen gratis proberen, daarna betaal je 51,99 euro per jaar.

Buddy toont op een grafisch sterke manier hoe je er financieel voor staat.

ANWB Onderweg – drukt brandstof- en parkeerkosten

De ANWB brengt een app uit die je als routeplanner kunt gebruiken en waarmee je files kunt vermijden, maar ANWB Onderweg toont ook op een interactieve plattegrond de benzinestations en de brandstofkosten per liter. De pomp waar je het minst voor de brandstof betaalt, wordt gemarkeerd in het groen. Chauffeurs met een elektrisch voertuig ontvangen een overzicht van alle oplaadpalen in de gehele Benelux.

Het is zelfs mogelijk om de app als parkeer-app te gebruiken. Is er op loopafstand van je bestemming een goedkopere parkeerplek, dan geeft de app je een seintje. Je kunt tevens parkeertransacties starten, stoppen en betalen met je smartphone.

Het goedkoopste tankstation op het traject wordt groen gemarkeerd.

Tikkie – verrekenen met betaalverzoekjes

De uitdrukking ‘ik stuur je wel even een Tikkie’ is al behoorlijk ingeburgerd. Toch is pas recent het maximale bedrag voor een Tikkie verhoogd tot 950 euro. De app is voor de gelegenheid in een nieuw jasje gestoken. Dat merk je als je een overzicht van eerdere Tikkies opvraagt.

Tikkie helpt als je geld hebt voorgeschoten dat je aan anderen terug wilt vragen, of als je zelf geld wilt overmaken aan anderen. Met Tikkie stuur je dan een betaalverzoekje, bijvoorbeeld via WhatsApp, Telegram of Messenger. In dit verzoekje staat dan een link waarmee de ander je eenvoudig kan terugbetalen. Je hoeft dus geen rekeningnummers meer uit te wisselen. Sterker nog, je vrienden hoeven niet eens de app Tikkie te hebben. De enige voorwaarde is dat alle partijen een Nederlandse betaalrekening hebben en een Nederlands, Belgisch of Duits telefoonnummer.

Je kunt ook zogenaamde Groepies aanmaken. Nodig je vrienden in de groep uit en klaar. Groepie-vrienden moeten wél de Tikkie-app geïnstalleerd hebben. Tikkie is een product van ABN AMRO, dat betekent dat je gegevens veilig zijn en alleen worden gebruikt voor deze betaalverzoekjes en nooit voor commerciële activiteiten.

Lees ook: Eenvoudig groepsuitgaven bijhouden met Groepie

Je ontvangt een melding als de ander je betaling heeft ontvangen.

Gimi – zakgeld via de telefoon

Jong geleerd is oud gedaan … Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd met geld hebben leren omgaan, later minder vaak in de schulden komen. Gimi is bedacht om kinderen tussen de 8 en 13 jaar te leren omgaan met hun zakgeld. Jonge klanten bij ING, SNS, Rabobank en ABN AMRO kunnen met de app hun spaargeld bijhouden en spaardoelen stellen. Ouders of grootouder die de app installeren, ontvangen een herinnering wanneer het tijd is om zakgeld te geven. De kinderen wordt geadviseerd hun ouders om klusjes vragen om op die manier extra zakgeld te verdienen. Via Gimi krijg je als ouder toegang tot het uitgavenoverzicht van je kind.

Ouderwets sparen met een spaarpot

Niets mis mee!

Gimi deelt bovendien basiskennis en vaardigheden over geld door middel van educatieve quizzen en korte spelletjes. Ook maakt Gimi kinderen bewust van de waarde van geld en van verhoudingen. Bij een van de spelletjes moeten kinderen bijvoorbeeld raden wat een bepaald product kost of hoeveel broodjes kroket je kunt kopen voor de prijs van een spijkerbroek.

Gimi leert ook de waardeverhoudingen van dingen.

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips