Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken

© Kittiphan - stock.adobe.com

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken

Geplaatst: 17 juni 2024 - 07:32

Dirk Schoofs

Het geld groeit je niet op de rug, het is dan ook belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Wie het moeilijk vindt om overzicht over zijn uitgaven te houden, kan zich laten bijstaan door een financieel adviseur in de vorm van een mobiele app.

Lang niet iedereen heeft een goed inzicht in de eigen inkomsten en uitgaven, en weet dus niet exact hoe hij of zij er financieel voorstaat. Ben jij ook niet zo’n held in geldzaken, dan kun je met de apps in dit artikel op z’n minst zien waar je aan het eind van de maand al je zuurverdiende centen aan hebt uitgegeven.

iBilly – personal accountant

De app iBilly ziet er goed uit en de gratis versie is prima geschikt om mee te beginnen. Dit Nederlandse product komt van dezelfde ontwikkelaars als MijnKassabon, maar iBilly is meer toegespitst op de thuisgebruiker. Je voert om te beginnen in hoeveel geld er op je rekening staat, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je de app aan je bankrekening(-en) koppelt. iBilly is compatibel met meer dan 15.000 internationale banken. De app is beveiligd met een pincode, net als de mobiele toepassing van je eigen bank. Op die manier zal Billy de uitgaven van dat rekeningnummer automatisch verwerken. Wil je bijvoorbeeld een beeld krijgen van wat je iedere maand in de supermarkt besteedt, dan maak je daar een aparte categorie voor aan, zodat Billy deze uitgaven automatisch bij de juiste categorie noteert.

Voor elke categorie is het mogelijk om een budget vast te leggen. Op die manier zie je hoeveel er nog overblijft om uit te geven aan andere zaken. Het is ook mogelijk om spaardoelen in te stellen voor grote uitgaven die je in de toekomst verwacht. Duidelijke grafieken geven weer hoe je er financieel voor staat.

Een belangrijk voordeel van deze app is dat je bonnetjes, facturen en garantiebewijzen kunt scannen en digitale klantenkaarten aan iBilly kunt toevoegen. Er is ook een betaald abonnement (1,99 euro per maand of 21,89 euro per jaar). Aan die variant kun je meerdere rekeningen koppelen van zowel binnen- als buitenlandse banken. Bovendien kun je de app dan samen met je partner gebruiken.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-bkrtI_gjQ4eJ56pViW9OFA

Het is aan te raden om de app aan je bankrekening te koppelen.

Mijn huishoudboek – no-nonsense boekhouder

Voor Mijn huishoudboek betaal je eenmalig 1,99 euro voor de volledige functionaliteit. Als je deze app hebt geïnstalleerd, verschijnt hij vreemd genoeg onder de naam Budget op je telefoon. In een no-nonsense weergave zonder enige opsmuk bekijk je de uitgaven en inkomsten. Ook hier kun je budgetten vastleggen bij de categorieën, zodat je weet wanneer je voor welke categorie over de limiet dreigt te gaan. Bij deze app ben je wel verplicht om de transacties handmatig in te voeren. Ondanks het feit dat het design niet meer van deze tijd is, kun je wel grafieken en gedetailleerde rapporten opvragen.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-JA9cOguaRIGuwsl_E8fdag

Mijn huishoudboek is sober, maar de grafieken zijn wel helder.

Money Lover – inclusief handige extraatjes

Money Lover is een volledig gratis app om je persoonlijke financiën te beheren. Eerst moet je je registreren, dat kan bijvoorbeeld met een Google-account. Dit heeft als voordeel dat je de portemonnee die je hebt vastgelegd kunt synchroniseren met andere apparaten en met de webversie.

In de app geef je eerst aan hoeveel budget je wilt spenderen en daarna hoeveel je werkelijk uitgeeft. Op die manier zie je per categorie hoe je er voorstaat. Je kiest de periode die je wilt volgen: per week, per maand, per kwartaal of je selecteert een eigen periode. Je ontvangt een waarschuwing als je op punt staat het budget te overschrijden. Bovendien visualiseert Money Lover je financiën met leuke grafiekjes.

Deze app heeft enkele interessante extraatjes. Zo is er een tool om in de buurt een bepaalde bank of een pinautomaat te vinden. Met de tip-calculator (te gebruiken in restaurants) voer je eerst het totaalbedrag van de rekening in. Daarna noteer je het aantal mensen aan je tafel en aan de hand van hartjes geef je aan hoe tevreden je bent. Het resultaat is een totaalbedrag voor de fooi en hetzelfde bedrag opgesplitst per persoon. Er is ook een calculator om de rentelast te berekenen bij hypothecaire leningen. De app beschikt tevens over een reismodus om uitgaven in het buitenland bij te houden, rekening houdend met de actuele wisselkoersen.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-NjdlAVW7RJq-q37UrLO2uw

We zijn met vier mensen én tevreden, dus geven we een tip van 15 procent.

WieBetaaltWat – eerlijk verdelen

Ben je op reis met vrienden, dan betaalt vaak de een de taxi, terwijl de ander het hotel heeft voorgeschoten. Ook de etentjes en entreetickets komen dan vaak uit verschillende portemonnees. Met WieBetaaltWat voert iedereen gewoon zijn uitgaven in. Ieder lid van de groep kan volgen hoeveel de groep ondertussen heeft besteed en hoeveel iedereen afzonderlijk moet betalen om de uitgaven eerlijk te verdelen. Dit is ook superhandig wanneer je boodschappen doet met een huisgenoot of rondjes geeft op een festival.

De app kan overweg met meer dan 150 valuta’s en de verrekening wordt automatisch verstuurd naar alle deelnemers. Zelf zie je natuurlijk aan wie jij nog moet betalen en van wie je nog geld krijgt. Voor dat laatste kun je rechtstreeks een betaalverzoekje verzenden. Wie wil, kan zijn bankrekening of PayPal-account koppelen aan de app, dan hoef je onderling geen rekeningnummers door te geven en ontvang je een notificatie wanneer iemand je heeft betaald.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-eiVn8NlSQXqPUIckQGU9mA

Je ontvangt een overzicht van hoe alles eerlijk verrekend wordt.

Dyme – onderhandelaar

Ook bij Dyme moet je een account aanmaken en de app stelt meteen voor om een koppeling met je bank te maken. Dat is niet verplicht, want je kunt zelf rekeningen toevoegen en het is eveneens eenvoudig een bankrekening later weer te ontkoppelen.

Ook Dyme houdt je uitgaven en inkomsten in de gaten, maar deze app onderscheidt zich door bepaalde vaste kosten en abonnementen kritisch tegen het licht houdt. De app bekijkt bijvoorbeeld je verzekeringen om te zien of er overlappingen zijn; ook een mooie manier om eindelijk van zombie-abonnementen af te komen. Op de website staan genoeg voorbeelden van diensten waarop je gemakkelijk inschrijft, maar waarbij het lastig is om ze op te zeggen. Dyme genereert de opzegbrief en verzendt die naar het bedrijf. De app biedt aan om te onderhandelen over verlenging, uiteraard met korting. Wanneer het lukt om de prijs te doen dalen, gaat 30 procent van de winst naar Dyme en 70 procent kun je dan in eigen zak steken.

Je mag Dyme gratis gebruiken. Er is ook een betaald abonnement van 44,99 euro waarmee je categorieën kunt aanmaken en maximale budgetten kunt instellen. Over die abonnementsprijs valt vermoedelijk niet te onderhandelen.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-INuUZqwqRcCzvll_TRclkA

Dyme zoekt de diensten waarop het besparingen kan realiseren.

Moneon – met budgetadvies

Moneon – Mijn Huishoudboekje geeft een goed beeld van je bestedingspatroon. De eerste zeven dagen gebruik je deze Engelstalige app gratis, daarna betaal je 22 euro per jaar. Je voegt je uitgaven toe en categoriseert ze via tags als Eten, Kleding en Goede doelen. Je kunt ook eigen tags aanmaken, zoals Verwennerij of Impulsaankoop. Iedere categorie heeft zijn eigen emoji. Je voegt per uitgave eventueel een korte opmerking, een locatie of een foto toe. Tegelijk is het mogelijk om met je partner een gedeelde portemonnee samen te stellen, of je maakt per gezinslid een afzonderlijke wallet aan. Door de notificaties te activeren, ontvang je regelmatig advies over je budgettering. De app werkt ook op de Apple Watch.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-BacKM6dwQEWmRzCdQVFHdg

Iedere tag krijgt zijn eigen pictogram.

Buddy – mooi maar prijzig

De app Buddy (ook in het Nederlands) geeft op een grafisch sterke manier je uitgaven weer, houdt rekening met budgetten, zorgt dat gemeenschappelijke transacties gemakkelijk gedeeld kunnen worden en toont wie wat moet betalen. Deze tool heeft geen desktopversie en is alleen beschikbaar voor de iPhone, Apple Watch en iPad.

Je koppelt deze app aan je bankrekening, zodat deze je kan helpen aan het einde van de maand genoeg geld over te houden. Ook Buddy kun je met je partner of huisgenoten delen.

De app is niet goedkoop. Je mag Buddy zeven dagen gratis proberen, daarna betaal je 51,99 euro per jaar.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-K9qiCe77Tv-zzP8GdXjGhQ

Buddy toont op een grafisch sterke manier hoe je er financieel voor staat.

ANWB Onderweg – drukt brandstof- en parkeerkosten

De ANWB brengt een app uit die je als routeplanner kunt gebruiken en waarmee je files kunt vermijden, maar ANWB Onderweg toont ook op een interactieve plattegrond de benzinestations en de brandstofkosten per liter. De pomp waar je het minst voor de brandstof betaalt, wordt gemarkeerd in het groen. Chauffeurs met een elektrisch voertuig ontvangen een overzicht van alle oplaadpalen in de gehele Benelux.

Het is zelfs mogelijk om de app als parkeer-app te gebruiken. Is er op loopafstand van je bestemming een goedkopere parkeerplek, dan geeft de app je een seintje. Je kunt tevens parkeertransacties starten, stoppen en betalen met je smartphone.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-eZjCPV1FSWa0-7ykbQVpaA

Het goedkoopste tankstation op het traject wordt groen gemarkeerd.

Tikkie – verrekenen met betaalverzoekjes

De uitdrukking ‘ik stuur je wel even een Tikkie’ is al behoorlijk ingeburgerd. Toch is pas recent het maximale bedrag voor een Tikkie verhoogd tot 950 euro. De app is voor de gelegenheid in een nieuw jasje gestoken. Dat merk je als je een overzicht van eerdere Tikkies opvraagt.

Tikkie helpt als je geld hebt voorgeschoten dat je aan anderen terug wilt vragen, of als je zelf geld wilt overmaken aan anderen. Met Tikkie stuur je dan een betaalverzoekje, bijvoorbeeld via WhatsApp, Telegram of Messenger. In dit verzoekje staat dan een link waarmee de ander je eenvoudig kan terugbetalen. Je hoeft dus geen rekeningnummers meer uit te wisselen. Sterker nog, je vrienden hoeven niet eens de app Tikkie te hebben. De enige voorwaarde is dat alle partijen een Nederlandse betaalrekening hebben en een Nederlands, Belgisch of Duits telefoonnummer.

Je kunt ook zogenaamde Groepies aanmaken. Nodig je vrienden in de groep uit en klaar. Groepie-vrienden moeten wél de Tikkie-app geïnstalleerd hebben. Tikkie is een product van ABN AMRO, dat betekent dat je gegevens veilig zijn en alleen worden gebruikt voor deze betaalverzoekjes en nooit voor commerciële activiteiten.

Lees ook: Eenvoudig groepsuitgaven bijhouden met Groepie

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-SwfGxMdUR8Gj3lDGcdTkow

Je ontvangt een melding als de ander je betaling heeft ontvangen.

Gimi – zakgeld via de telefoon

Jong geleerd is oud gedaan … Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd met geld hebben leren omgaan, later minder vaak in de schulden komen. Gimi is bedacht om kinderen tussen de 8 en 13 jaar te leren omgaan met hun zakgeld. Jonge klanten bij ING, SNS, Rabobank en ABN AMRO kunnen met de app hun spaargeld bijhouden en spaardoelen stellen. Ouders of grootouder die de app installeren, ontvangen een herinnering wanneer het tijd is om zakgeld te geven. De kinderen wordt geadviseerd hun ouders om klusjes vragen om op die manier extra zakgeld te verdienen. Via Gimi krijg je als ouder toegang tot het uitgavenoverzicht van je kind.

Ouderwets sparen met een spaarpot

Niets mis mee!

Gimi deelt bovendien basiskennis en vaardigheden over geld door middel van educatieve quizzen en korte spelletjes. Ook maakt Gimi kinderen bewust van de waarde van geld en van verhoudingen. Bij een van de spelletjes moeten kinderen bijvoorbeeld raden wat een bepaald product kost of hoeveel broodjes kroket je kunt kopen voor de prijs van een spijkerbroek.

Met deze 10 apps ben jij de baas over jouw geldzaken-QGX5UKJhSgePAmtulEISJg

Gimi leert ook de waardeverhoudingen van dingen.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten