Juke - Hollands glorie in een muziekdienst

© PXimport

Juke - Hollands glorie in een muziekdienst

Geplaatst: 4 mei 2018 - 06:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Jelle Peterse

Nederland is sinds kort een streamingdienst rijker. Juke is ontstaan uit een samenwerking met Talpa en Mediamarkt en combineert een muziekbibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers met de vier grootste radiostations van Nederland. Wij hadden wel oren naar Juke en mochten de muziekdienst uitproberen.

Je kunt Juke gebruiken via een app op je smartphone of via een webapplicatie in de browser. Als je de dienst gratis gebruikt, krijg je via de app toegang tot de vier grootste radiostations van Nederland, evenals de verschillende substations die daaronder vallen. Zo kun je luisteren naar Radio 10 zoals deze live op de radio is, maar krijg je ook toegang tot stations als Radio 10 Disco Classics en Radio 10 60’s en 70’s Hits. Alle stations laden snel en de geluidskwaliteit is prima. Je kunt helaas niet zien welk nummer er op het moment van luisteren wordt afgespeeld. Een gemiste kans, aangezien het dan eenvoudiger zou worden om nummers die je hoort direct op te slaan om later weer te luisteren.

© PXimport

Want dat is juist de toevoeging van betalend abonnee zijn. Je krijgt toegang tot meer dan 40 miljoen nummers, en daarmee doet Juke niet onder voor Spotify of Apple Music. Net als die diensten kun je ook bij Juke nummers offline opslaan om zonder internet te luisteren. Op de hoofdpagina schotelt Juke je populaire nummers voor, maar ook nieuwe artiesten of albums om te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook zelf zoeken naar artiesten of specifieke albums of nummers via de zoekbalk, waarbij Juke op een slimme manier de zoekopdracht automatisch aanvult. Met behulp van icoontjes zie je tijdens het invullen al wat Juke te bieden heeft in de vorm van nummers, albums of artiesten. Het zijn kleine dingen die het vinden van je favoriete muziek toch wat makkelijker maken. Helaas maakt de dienst geen onderscheid tussen albums en singles, wat de resultaten soms een beetje onoverzichtelijk maakt. Gelukkig kun je de resultaten in de browser eenvoudig sorteren op alfabet, jaartal of populariteit.

Friends & Brands

Voor het vinden van verborgen pareltjes, kun je ook de Juke-redacteuren raadplegen. Juke heeft namelijk een aantal bekende Nederlanders uit de radio- en muziekwereld ingelijfd om afspeellijsten samen te stellen. Benieuwd welke muziek Armin van Buuren luistert als hij even geen trance luistert? Of wil je weten wie de band Racoon heeft geïnspireerd om muziek te gaan maken? Je kunt het zelf beluisteren. Zelfs de ‘Even brak chillen’-afspeellijst van Fred van Leer bevat een paar juweeltjes. De lijsten worden ingeluid met een kort fragment waarin de redacteur zelf een introductiepraatje houdt, wat de lijst een leuk persoonlijk gevoel geeft.

Naast artiesten en DJ’s komt het Nederlandse aspect van de dienst ook naar voren in de Playlistst die in samenwerking met merken worden aangeboden. Zo zijn er meerdere afspeellijsten gecureerd door het magazine Linda en hebben Nederlandse labels als Armada en Spinnin’ Records meerdere afspeellijsten beschikbaar gesteld met de nieuwste dancehits. Ook radioshows van Nederlandse DJ’s zoals Tiesto’s Clublife, Hardwell On Air en The Martin Garrix Show kunnen beluisterd worden via Juke. Het resultaat is een enorme collectie aan afspeellijsten en het Nederlandse gevoel druipt er vanaf. Juke slaagt aardig in het aantonen dat wij Nederlanders best verstand hebben van het uitkiezen en maken van muziek.

© PXimport

© PXimport

Ook zijn er verschillende afspeellijsten van Filtr en Digster aanwezig. In de afspeellijsten van Juke is het wel merkbaar dat Talpa een vinger in de pap heeft. Winnaars van The Voice of Holland en bekende artiesten die een rol spelen in Talpa-programma’s krijgen een prominent plekje in de afspeellijsten.

Juke wil duidelijk het werk uit handen nemen wat betreft het cureren van wat je luistert. Dit blijkt niet alleen uit de plaatsing van de redacteuren in de interface en de enorme hoeveelheid afspeellijsten, maar ook uit het feit dat de snelkoppeling naar Mijn Playlists en Mijn Muziek is verstopt achter een hamburgermenu links bovenin het scherm. Of dit erg is, hangt af van de gebruiker. Liefhebbers van vrij toegankelijke (pop)muziek zullen zich met de afspeellijsten die Juke voorschotelt prima kunnen vermaken. De afspeellijsten van Juke sluiten goed aan bij de vier grote radiozenders en bevatten bekende en minder bekende muziek van veel artiesten.
Heb je een wat specifiekere of minder populaire muzieksmaak? Dan zal Juke wat beperkt aanvoelen, zowel op het gebied van afspeellijsten als de verdeling van de muziek in genres. De muziek is vrij kort door de bocht verdeeld onder de genres. Zo heeft Juke wel meer dan genoeg metal, maar valt dit volgens de dienst onder het genre ‘Indie & Rock’. De radiofunctie van dit genre schotelt je dan ook allerlei soorten muziek voor, van Volbeat tot Coldplay en System Of A Down tot Spice Girls. Het is niet mogelijk om binnen genres te zoeken naar subgenres of afspeellijsten die bijvoorbeeld punk of metal bevatten – die heeft Juke overigens ook niet, tenzij je die zelf maakt. Hetzelfde geldt een beetje voor Dance. Artiesten als Martin Garrix en Clean Bandit worden op één hoop gegooid met Moby en Scooter.

Wat afspeellijsten betreft heeft het genre Dance wel genoeg te bieden, maar weer vooral in het populaire segment. Een afspeellijst met hardcore of hardstyle is er niet, terwijl laatstgenoemde toch echt wel typisch Nederlands is. We snappen dat Apple Music geen Defqon 1-afspeellijst heeft, maar dan zou Juke die als typische Nederlandse streamingdienst toch juist moeten hebben?

© PXimport

Overzicht

De grote tegels met redacteuren en afspeellijsten op de hoofdpagina worden niet gepersonaliseerd op basis van je activiteit. Mocht je geen interesse hebben in de redacteuren van Juke, wiens afspeellijsten lang niet altijd regelmatig ververst worden, dan oogt de Home-pagina vrij statisch en ben je al snel geneigd om direct naar je eigen lijsten te navigeren. Het hamburgermenu maakt de dienst overzichtelijk, maar is alleen toegankelijk vanuit het Home-scherm. Als je eenmaal op onderzoek bent uitgegaan in de enorme bibliotheek van Juke of een afspeellijst, moet je afhankelijk van de lengte van je zoektocht eerst een paar keer op Terug drukken om naar Mijn Playlists of Mijn Muziek te gaan. Juke personaliseert de muziekdienst niet echt, maar stimuleert je door de interface ook niet bepaald om dit zelf te doen.

Afspelen

Juke maakt gebruik van Dolby Audio, wat zorgt voor een prima geluidskwaliteit. In de app krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen 48 kbit/s, 192 kbit/s of 320 kbit/s. Het afspelen van muziek is wel even wennen. Bij het selecteren van een nummer van een album of afspeellijst, wordt alleen dat ene nummer aan de afspeelwachtrij toegevoegd en stopt de muziek na het afspelen van dat nummer. Bij het afspelen van een nummer van een afspeellijst of album, wordt de rest van die lijst dus niet automatisch afgespeeld. Om de andere nummers aan de lijst toe te voegen

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Het activeren van Shuffle schudt niet de nummers die nog afgespeeld moeten worden door elkaar. In plaats daarvan worden willekeurige nummers uit de hele wachtrij afgespeeld. Doordat nummers die je al beluisterd hebt in gewoon de wachtrij blijven staan, kun je in deze modus dus nummers tegenkomen die je uren eerder in je wachtrij hebt geplaatst. Hoe soepel de radiofunctie werkt, zo verwarrend is de muziekdienst van Juke.

Conclusie

Juke biedt een typisch Nederlands alternatief aan voor mensen die nieuw zijn in de wereld van streaming en radio anno 2018 nog heel belangrijk vinden. Het aanbod aan muziek is breed, maar door de nadruk op het populaire repertoire van de vier grote radiostations is de dienst van Talpa en Mediamarkt vooral interessant voor liefhebbers van populaire en Hollandse muziek. Het maken van afspeellijsten werkt soepel, maar de lijsten zelf zijn nogal verstopt en de wachtrij is wennen. Je merkt dat Juke vooral wil dat je hun afspeellijsten beluisterd, en dat is ook niet per se erg. Voor Juke is Nederlandse radio, Nederlandse artiesten en muziek die de Nederland hitlijsten vult het belangrijkst. Dat is voor veel Nederlanders ook het enige wat ze zoeken bij een muziekdienst, en dat is dan ook de groep waar Juke zich op zou moeten richten. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat Juke of de gebruikers zelf afspeellijsten maken voor genres als metal, dubstep en hardstyle, anders blijft de dienst vrij generiek.

6,0

ONS OORDEEL

Juke

Pluspunten

Dienst voelt Nederlands

Veel en persoonlijke afspeellijsten

Overzichtelijk

Duidelijke koppeling met radio

Minpunten

Manier van afspelen is wennen

Weinig aandacht voor subgenres en niches

Conclusie

**Prijs** 9,99 euro per maand, eerste maand gratis **Taal** Nederlands **Platforms** Android, iOS, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Sonos **Website** [www.juke.nl](https://start.juke.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000