ID.nl logo
Juke - Hollands glorie in een muziekdienst
© PXimport
Huis

Juke - Hollands glorie in een muziekdienst

Nederland is sinds kort een streamingdienst rijker. Juke is ontstaan uit een samenwerking met Talpa en Mediamarkt en combineert een muziekbibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers met de vier grootste radiostations van Nederland. Wij hadden wel oren naar Juke en mochten de muziekdienst uitproberen.

Je kunt Juke gebruiken via een app op je smartphone of via een webapplicatie in de browser. Als je de dienst gratis gebruikt, krijg je via de app toegang tot de vier grootste radiostations van Nederland, evenals de verschillende substations die daaronder vallen. Zo kun je luisteren naar Radio 10 zoals deze live op de radio is, maar krijg je ook toegang tot stations als Radio 10 Disco Classics en Radio 10 60’s en 70’s Hits. Alle stations laden snel en de geluidskwaliteit is prima. Je kunt helaas niet zien welk nummer er op het moment van luisteren wordt afgespeeld. Een gemiste kans, aangezien het dan eenvoudiger zou worden om nummers die je hoort direct op te slaan om later weer te luisteren.

©PXimport

Want dat is juist de toevoeging van betalend abonnee zijn. Je krijgt toegang tot meer dan 40 miljoen nummers, en daarmee doet Juke niet onder voor Spotify of Apple Music. Net als die diensten kun je ook bij Juke nummers offline opslaan om zonder internet te luisteren. Op de hoofdpagina schotelt Juke je populaire nummers voor, maar ook nieuwe artiesten of albums om te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook zelf zoeken naar artiesten of specifieke albums of nummers via de zoekbalk, waarbij Juke op een slimme manier de zoekopdracht automatisch aanvult. Met behulp van icoontjes zie je tijdens het invullen al wat Juke te bieden heeft in de vorm van nummers, albums of artiesten. Het zijn kleine dingen die het vinden van je favoriete muziek toch wat makkelijker maken. Helaas maakt de dienst geen onderscheid tussen albums en singles, wat de resultaten soms een beetje onoverzichtelijk maakt. Gelukkig kun je de resultaten in de browser eenvoudig sorteren op alfabet, jaartal of populariteit.

Friends & Brands

Voor het vinden van verborgen pareltjes, kun je ook de Juke-redacteuren raadplegen. Juke heeft namelijk een aantal bekende Nederlanders uit de radio- en muziekwereld ingelijfd om afspeellijsten samen te stellen. Benieuwd welke muziek Armin van Buuren luistert als hij even geen trance luistert? Of wil je weten wie de band Racoon heeft geïnspireerd om muziek te gaan maken? Je kunt het zelf beluisteren. Zelfs de ‘Even brak chillen’-afspeellijst van Fred van Leer bevat een paar juweeltjes. De lijsten worden ingeluid met een kort fragment waarin de redacteur zelf een introductiepraatje houdt, wat de lijst een leuk persoonlijk gevoel geeft.

Naast artiesten en DJ’s komt het Nederlandse aspect van de dienst ook naar voren in de Playlistst die in samenwerking met merken worden aangeboden. Zo zijn er meerdere afspeellijsten gecureerd door het magazine Linda en hebben Nederlandse labels als Armada en Spinnin’ Records meerdere afspeellijsten beschikbaar gesteld met de nieuwste dancehits. Ook radioshows van Nederlandse DJ’s zoals Tiesto’s Clublife, Hardwell On Air en The Martin Garrix Show kunnen beluisterd worden via Juke. Het resultaat is een enorme collectie aan afspeellijsten en het Nederlandse gevoel druipt er vanaf. Juke slaagt aardig in het aantonen dat wij Nederlanders best verstand hebben van het uitkiezen en maken van muziek.

©PXimport

©PXimport

Ook zijn er verschillende afspeellijsten van Filtr en Digster aanwezig. In de afspeellijsten van Juke is het wel merkbaar dat Talpa een vinger in de pap heeft. Winnaars van The Voice of Holland en bekende artiesten die een rol spelen in Talpa-programma’s krijgen een prominent plekje in de afspeellijsten.

Juke wil duidelijk het werk uit handen nemen wat betreft het cureren van wat je luistert. Dit blijkt niet alleen uit de plaatsing van de redacteuren in de interface en de enorme hoeveelheid afspeellijsten, maar ook uit het feit dat de snelkoppeling naar Mijn Playlists en Mijn Muziek is verstopt achter een hamburgermenu links bovenin het scherm. Of dit erg is, hangt af van de gebruiker. Liefhebbers van vrij toegankelijke (pop)muziek zullen zich met de afspeellijsten die Juke voorschotelt prima kunnen vermaken. De afspeellijsten van Juke sluiten goed aan bij de vier grote radiozenders en bevatten bekende en minder bekende muziek van veel artiesten.
Heb je een wat specifiekere of minder populaire muzieksmaak? Dan zal Juke wat beperkt aanvoelen, zowel op het gebied van afspeellijsten als de verdeling van de muziek in genres. De muziek is vrij kort door de bocht verdeeld onder de genres. Zo heeft Juke wel meer dan genoeg metal, maar valt dit volgens de dienst onder het genre ‘Indie & Rock’. De radiofunctie van dit genre schotelt je dan ook allerlei soorten muziek voor, van Volbeat tot Coldplay en System Of A Down tot Spice Girls. Het is niet mogelijk om binnen genres te zoeken naar subgenres of afspeellijsten die bijvoorbeeld punk of metal bevatten – die heeft Juke overigens ook niet, tenzij je die zelf maakt. Hetzelfde geldt een beetje voor Dance. Artiesten als Martin Garrix en Clean Bandit worden op één hoop gegooid met Moby en Scooter.

Wat afspeellijsten betreft heeft het genre Dance wel genoeg te bieden, maar weer vooral in het populaire segment. Een afspeellijst met hardcore of hardstyle is er niet, terwijl laatstgenoemde toch echt wel typisch Nederlands is. We snappen dat Apple Music geen Defqon 1-afspeellijst heeft, maar dan zou Juke die als typische Nederlandse streamingdienst toch juist moeten hebben?

©PXimport

Overzicht

De grote tegels met redacteuren en afspeellijsten op de hoofdpagina worden niet gepersonaliseerd op basis van je activiteit. Mocht je geen interesse hebben in de redacteuren van Juke, wiens afspeellijsten lang niet altijd regelmatig ververst worden, dan oogt de Home-pagina vrij statisch en ben je al snel geneigd om direct naar je eigen lijsten te navigeren. Het hamburgermenu maakt de dienst overzichtelijk, maar is alleen toegankelijk vanuit het Home-scherm. Als je eenmaal op onderzoek bent uitgegaan in de enorme bibliotheek van Juke of een afspeellijst, moet je afhankelijk van de lengte van je zoektocht eerst een paar keer op Terug drukken om naar Mijn Playlists of Mijn Muziek te gaan. Juke personaliseert de muziekdienst niet echt, maar stimuleert je door de interface ook niet bepaald om dit zelf te doen.

Afspelen

Juke maakt gebruik van Dolby Audio, wat zorgt voor een prima geluidskwaliteit. In de app krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen 48 kbit/s, 192 kbit/s of 320 kbit/s. Het afspelen van muziek is wel even wennen. Bij het selecteren van een nummer van een album of afspeellijst, wordt alleen dat ene nummer aan de afspeelwachtrij toegevoegd en stopt de muziek na het afspelen van dat nummer. Bij het afspelen van een nummer van een afspeellijst of album, wordt de rest van die lijst dus niet automatisch afgespeeld. Om de andere nummers aan de lijst toe te voegen

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Het activeren van Shuffle schudt niet de nummers die nog afgespeeld moeten worden door elkaar. In plaats daarvan worden willekeurige nummers uit de hele wachtrij afgespeeld. Doordat nummers die je al beluisterd hebt in gewoon de wachtrij blijven staan, kun je in deze modus dus nummers tegenkomen die je uren eerder in je wachtrij hebt geplaatst. Hoe soepel de radiofunctie werkt, zo verwarrend is de muziekdienst van Juke.

Conclusie

Juke biedt een typisch Nederlands alternatief aan voor mensen die nieuw zijn in de wereld van streaming en radio anno 2018 nog heel belangrijk vinden. Het aanbod aan muziek is breed, maar door de nadruk op het populaire repertoire van de vier grote radiostations is de dienst van Talpa en Mediamarkt vooral interessant voor liefhebbers van populaire en Hollandse muziek. Het maken van afspeellijsten werkt soepel, maar de lijsten zelf zijn nogal verstopt en de wachtrij is wennen. Je merkt dat Juke vooral wil dat je hun afspeellijsten beluisterd, en dat is ook niet per se erg. Voor Juke is Nederlandse radio, Nederlandse artiesten en muziek die de Nederland hitlijsten vult het belangrijkst. Dat is voor veel Nederlanders ook het enige wat ze zoeken bij een muziekdienst, en dat is dan ook de groep waar Juke zich op zou moeten richten. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat Juke of de gebruikers zelf afspeellijsten maken voor genres als metal, dubstep en hardstyle, anders blijft de dienst vrij generiek.

Oké
Conclusie

**Prijs** 9,99 euro per maand, eerste maand gratis **Taal** Nederlands **Platforms** Android, iOS, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Sonos **Website** [www.juke.nl](https://start.juke.nl/)

Plus- en minpunten
  • Dienst voelt Nederlands
  • Veel en persoonlijke afspeellijsten
  • Overzichtelijk
  • Duidelijke koppeling met radio
  • Manier van afspelen is wennen
  • Weinig aandacht voor subgenres en niches
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.