Journaley - Een dagboek voor iedereen
Het schijnt dat het bijhouden van een dagboek je creativiteit aanwakkert en je mentaal gezond houdt. Zegt je dat wel iets maar heb je weinig zin om je in een nieuw programma in te werken, dan heb je met Journaley nauwelijks een excuus: de interface is eenvoudig en nodigt meteen uit tot schrijven.
Start je Journaley (na een supersnelle installatie) de eerste keer op, dan kun je kiezen tussen het creëren en importeren van een dagboek. Wat dit laatste betreft: Journaley blijkt geheel compatibel met het vergelijkbare programma Day One, dat onder OS X en iOS draait.
Wachtwoord
Er wordt gevraagd om een geschikte opslaglocatie in te vullen. Dat kan ook je Dropbox- of OneDrive-map zijn, zodat je ook vanaf een andere computer in je dagboek kunt. In dit geval doe je er wellicht wel verstandig aan je dagboek met een wachtwoord af te schermen. Hoewel, bij nader inzicht blijken de dagboeknotities ook dan nog in leesbare tekst te worden opgeslagen (in een xml-bestand). De maker van de tool overweegt echte encryptie in een latere versie.
Overzichtelijk
Journaley blijkt erg eenvoudig in het gebruik. Je duidt de gewenste dag aan in een minikalender waarna je je tekst invoert in een editor. Die blijkt erg basaal: er is keuze uit drie tekstgroottes en twee lettertypes en dat is het wel zo'n beetje. De ingebouwde spellingscontrole ondersteunt vooralsnog geen Nederlands. Anderzijds: het is wellicht net deze no-nonsens omgeving die je beter op de tekst zelf doet focussen. Een plaatje toevoegen kan wel nog net: dat belandt dan boven je tekst.
©PXimport
Een eenvoudige no-nonsense interface nodigt uit tot gefocust schrijven.
Tagging
Gezien een ingebouwde zoekfunctie ontbreekt, is de mogelijkheid meer dan welkom om zelf tags oftewel trefwoorden toe te kennen aan je dagboekingangen. Ook kun je een 'ster' koppelen aan een dagboekingang (op de achtergrond hangt Journaley dan de tag 'starred' aan die tekst). Een druk op de knop volstaat voor een overzicht van alle toegekende tags, waarbij je bij elke tag een overzicht van de bijhorende dagboekingangen in miniatuur te zien krijgt. Je hoeft maar een item in dit overzicht aan te klikken om het in vol ornaat te zien, klaar om opnieuw te bewerken mocht je dat willen.
Conclusie
Wie zich voor het bijhouden van zijn dagelijkse mijmeringen en ervaringen wel in een sobere, no-nonsense aanpak weet te vinden, heeft aan Journaley een handig dagboekprogramma. Houd er wel rekening mee dat je schrijfsels als 'platte tekst' worden opgeslagen.
Journaley --------- **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10 **Website** [www.journaley.com](http://www.journaley.com/)
- Gebruiksvriendelijk
- Overzichtelijk
- Geen encryptie
- Editor
- Geen NL spelling