ID.nl logo
Artikel: iOS 7 en Mac OS X
Huis

Artikel: iOS 7 en Mac OS X

Apple heeft stevig gesleuteld aan zowel iOS als aan OS X: zowel qua uiterlijk, functionaliteit als compatibiliteit. Wat zijn de mooiste nieuwe features van beide besturingssystemen, hoe gebruikt u ze en hoe houdt u ze in bedwang?

Versie 7 van iOS is sinds 18 september beschikbaar. Visueel is het een enorm grote verandering. Té groot voor sommigen, die het te kinderlijk vinden. Met name door de zuurstokkleuren en het platte design, met simplistische iconen en soms onherkenbare buttons. Het thuisscherm heeft nog wel de vertrouwde indeling, maar geeft animaties bij het navigeren door mappen en heeft een opvallend parallax-effect, waardoor het uit meerdere lagen lijkt te bestaan als u het zijdelings beweegt. U kunt dit overigens flink beperken door onder Instellingen, Algemeen, Toegankelijkheid de optie Verminder beweging in te schakelen.

Designhoofd Jonathan Ive heeft bijna niets bij het oude gelaten. Ook de standaard-apps kregen een passende make-over. De indeling is in de meeste gevallen niet veranderd, maar toch is het wennen door de nieuwe stijlen. Aan de andere kant: kijk na enkele weken nog eens terug naar iOS 6, en u zult schrikken hoe ouderwets dat oogt. Een enkele app wordt wellicht overbodig door de verbeterde features: iOS 7 biedt bijvoorbeeld filters voor uw camera, een verbeterde fotogalerij die sorteert op basis van plaats en tijd, en een mooiere en functionelere agenda-app. Ook kunt u het mobiele dataverbruik per app zien, en per app uitzetten, zodat dit beter in de hand is te houden. Jammer is dat de spraak-assistent Siri nog steeds niet in het Nederlands aanspreekbaar is.

Het thuisscherm heeft dezelfde indeling als iOS 7, maar is uitgebreid met animaties en een parallax-effect

Bedieningspaneel

De mooiste functionele uitbreiding is het Bedieningspaneel, dat u met een veeg vanaf de onderkant van het scherm naar boven haalt. Hier kunt u snel instellingen als wifi, bluetooth, het volume en de schermhelderheid aanpassen. Tevens kunt u hier AirDrop bedienen, de nieuwe functie om eenvoudig materiaal te delen met gebruikers in uw omgeving. Hoewel de Mac ook AirDrop ondersteunt, is het zelfs met de komst van Mavericks niet mogelijk om langs deze weg bestanden uit te wisselen tussen een Mac en een iPhone of iPad. Bovendien ondersteunen de iPhone 4 en 4S en de iPad 3 geen AirDrop, al kregen ze wel een upgrade naar iOS 7. Een dienst als Dropbox is dan toch wat nuttiger.

Apps

Onder de motorkap is de verbeterde multitasking voor apps van derden de belangrijkste vernieuwing. Zo kunnen apps gegevens zoals feeds op de achtergrond verversen. Android heeft dit al vanaf het begin, en dat blijkt zeker een meerwaarde, maar het vormt ook een flinke aanslag op het uithoudingsvermogen. Gebruikers van iOS 7 merken dit nu ook. Wel kent iOS 7 een mooie voorziening om het verversen op de achtergrond uit te zetten voor geselecteerde apps, of zelfs in één keer voor alle apps.

Apps kunnen op de achtergrond gegevens verversen, maar soms moet u ze temperen omdat het veel van de batterij vraagt

Automatisch bijwerken

De uiterlijke veranderingen van iOS 7 dringen niet automatisch door tot de apps die u uit de App Store ophaalt. Wel heeft een hele waslijst aan apps al kleine of grote updates gekregen om op zijn minst compatibel te blijven met iOS 7. Vaak hebben ze ook een passend design gekregen: soms grondig, maar vaak genoeg alleen wat subtiele wijzigen. Opvallend veel ontwikkelaars kiezen ervoor een geheel nieuwe app voor alleen iOS 7 uit te brengen, zoals Clear en OmniFocus. Dat komt vermoedelijk deels omdat Apple geen betaalde updates toestaat. Vervelend is dat u hierdoor wel opnieuw moet betalen voor een app die u wellicht al eerder hebt gekocht. Een fijne verbetering is dat apps in iOS 7 voortaan automatisch bijgewerkt kunnen worden.

In iOS 7 kunnen apps automatisch bijgewerkt worden

Mac OS X 10.9 Mavericks

Mac OS X, het besturingssysteem voor laptops en desktops, sluit met de komst van Mavericks weer wat beter aan bij iOS 7. Het is beschikbaar sinds 22 oktober. Hebt u nog een oude versie, dan is dit het moment om te upgraden. U kunt het gratis downloaden en installeren als u Snow Leopard (10.6.8) of hoger gebruikt, en een niet al te oude machine hebt. Een geruststelling voor velen is dat het qua uiterlijk dicht bij Mountain Lion blijft, en dus niet zo drastisch is veranderd als iOS 7. Niettemin is het op verschillende vlakken verbeterd. Het systeem voelt veel sneller aan en is zuiniger, waardoor u volgens Apple 72 procent langer op uw laptop kunt werken. Kleine processoracties worden in één keer afgehandeld, Timer Coalescing genoemd, en App Nap zorgt dat verborgen vensters en niet-zichtbare tabs in Safari op een lager pitje draaien. Het werkgeheugen wordt slimmer verdeeld, of zelfs gecomprimeerd. Al deze verbeteringen leveren veel winst op: de nieuwe Macbook Air haalt op papier een batterijduur van negen tot twaalf uur.

Voor professionele gebruikers zijn er ook aantrekkelijke verbeteringen. De meldingen zijn uitgebreid, met meer interactie, en LinkedIn is op veel plaatsen geïntegreerd. Werken met meerdere schermen gaat comfortabeler, met het menu en de Dock op alle schermen. Ook spiegelen naar een televisie met Apple TV is mogelijk.  Het zoeken naar bestanden wordt eveneens een stuk eenvoudiger dankzij tabbladen in Finder. U kunt bestanden van het ene naar het andere tabblad slepen. Bovendien kunt u tags aan bestanden toevoegen, bijvoorbeeld privé, werk en vakantie.

Er zijn enkele nieuwe apps, zoals Kaarten en de iBooks Store inclusief uw boeken. Een Mac is niet het ideale leesapparaat, maar het is een handige uitbreiding, te meer omdat markeringen, notities en uw leespositie ook worden gesynchroniseerd. Agenda kreeg een heel nieuw uiterlijk, en integreert ook slim met Kaarten: adressen voor bekende locaties worden automatisch ingevuld, samen met de reistijd (te voet en met de auto), kaartje en link naar de routebeschrijving, eventueel te openen op uw iPhone. Safari geeft een overzichtelijke navigatiekolom met bladwijzers, leeslijst en gedeelde koppelingen van Twitter en LinkedIn. Via de instellingen, Internetaccounts kunt u de verschillende accounts gemakkelijk toevoegen.

Safari presenteert een overzichtelijke navigatiekolom met bladwijzers, leeslijst en gedeelde koppelingen

iCloud-sleutelhanger

Met uw iCloud-account profiteert u ook direct van de iCloud-sleutelhanger, een van de mooiste uitbreidingen in Mavericks 10.9 en iOS 7.0.3. Hiermee kunt u inloggegevens voor websites en eventueel uw creditcardgegevens opslaan en synchroniseren tussen bijvoorbeeld uw Mac, iPhone en iPad. Dat gaat uiteraard via uw iCloud-account. Ook kan deze functie assisteren bij het kiezen van een wachtwoord: met één druk op de knop wordt een complex wachtwoord voorgesteld.

De inloghulp werkt direct in de Safari-browser onder iOS en OS X, en is dus veel sterker geïntegreerd dan bekende (en soms prijzige) alternatieven als 1Password en Roboform. Daar staat weer tegenover dat iCloud-sleutelhanger alleen in de Safari-browser werkt, en niet in bijvoorbeeld Chrome en Firefox. Voor sommige websites, zoals Dropbox, moet u het opslaan van wachtwoorden forceren, via de instellingen van Safari. Dit vereist dan weer wel een codeslot, maar dat is toch al een aanbeveling als u al uw wachtwoorden in de sleutelhanger stopt.

Bewaar wachtwoorden automatisch in de iCloud-sleutelhanger

Safari stelt automatisch een sterk wachtwoord voor

iCloud-instellingen met sleutelhanger voor het opslaan van wachtwoorden

Tekst: Gertjan Groen

Dit artikel komt uit Computer Idee 2, jaargang 2014.