ID.nl logo
In 11 stappen je oude games op je moderne pc spelen
© PXimport
Huis

In 11 stappen je oude games op je moderne pc spelen

Virtualiseren en emuleren zijn handige manieren om andere besturingssystemen op je pc te kunnen testen. Ook zijn het prachtige oplossingen om oude computergames te spelen op je pc. We laten je zien hoe bijna veertig jaar computergeschiedenis op een moderne computer kunt terughalen.

1 Wat is emuleren?

Waarschijnlijk weet je wel wat virtualiseren is: een manier om via een programma een extra besturingssysteem binnen je 'echte' besturingssysteem gebruiken. Anders dan met virtualiseren, waarbij de software compatibel is met de hardware, wordt met emuleren ook de hardware gesimuleerd. Zo kan een moderne Windows-pc met een emulator dus doen alsof het een oude Commodore 64 is, zodat je er software uit de jaren 80 op kunt draaien. Een emulator is zeker niet alleen aan Windows gebonden. Er zijn ook emulators voor Android en andere systemen te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld ook Commodorespellen op je tablet spelen.

2 Een ROM-back-up

Back-ups van oude spellen worden ook wel ROM's genoemd. Van oorsprong is een ROM-back-up een back-up van de chip op een cartridge. Tegenwoordig wordt de benaming ook gebruikt voor andere media. Cd's en diskettes kun je vaak nog lezen op je pc, maar een cartridge is iets lastiger. Hiervoor heb je een zogenoemde ROM-dumper of een copybox nodig. Overigens is zelf een back-up maken de enige manier om legaal een ROM op de pc af te spelen. Het is in veel gevallen verboden om ROM's te downloaden, vanwege auteursrechtbescherming. De website www.pdroms.de daarentegen is een leuke uitzondering: hier vind je allemaal ROM's die legaal en vrij te gebruiken zijn.

©PXimport

3 Controllers

Om echt dat nostalgische gevoel te krijgen, is het natuurlijk ontzettend leuk om de originele controller te gebruiken van de spelcomputer die je probeert te emuleren. Op internet zijn converters te vinden die het mogelijk maken je oude SEGA- of Nintendo-controller op de usb-poort aan te sluiten. Heb je geen oude controller, dan zijn er ook imitatiecontrollers te vinden. Op eBay kun je al een imitatiecontroller vinden vanaf zo'n twee euro. Moderne controllers zoals de Wiimote kun je via een bluetooth-verbinding koppelen. De meestgebruikte en best ondersteunde controller is de usb-controller van de Xbox 360.

4 RetroArch

Het programma RetroArch kan overweg met veel verschillende ROM-back-ups, waardoor je niet telkens een ander programma hoeft te installeren. Op deze website kun je twee archiefbestanden downloaden. Download eerst het archiefbestand RetroArch-v1.0.0.2.zip en pak de inhoud uit naar de map RetroArch. Maak in deze map een map met de naam cores aan. Download het tweede archiefbestand Cores-v1.0.0.2.zip en kopieer de inhoud naar de zojuist gemaakte map cores. Open in de map RetroArch het bestand retroarch.cfg met het kladblok. Verander de tekst config_save_on_exit = "true" naar config_save_on_exit = "false" en sla het bestand op.

©PXimport

5 Spellen afspelen

RetroArch herkende automatisch onze Xbox360-controller, maar als je zelf een controller wil instellen, kan dat via Settings / Input Options / Configure All (RetroPad). Gebruik de Z-, X- en pijltjestoetsen op het toetsenbord om door het programma te navigeren. Start een spel door naar Load Content (Detect Core) te gaan en vervolgens te zoeken naar je back-up. Via de F-toets kun je naar een volledig scherm overschakelen. Wil je een ander spel spelen, druk dan op de toets F1 en herhaal de stappen. Overigens kun je RetroArch ook vinden in de Google Play Store, zodat je de spellen ook op je smartphone of tablet kunt spelen.

Veel oldies opnieuw te koop

Oude retrospellen zijn ontzettend populair. Daarom kiezen ontwikkelaars er steeds vaker voor om hun spellen op te poetsen en opnieuw uit te brengen. Klassiekers, zoals recent Grim Fandango, worden klaargemaakt om aan de huidige wensen te voldoen. Zo ondersteunen ze hogere resoluties (waaronder Full HD) en zijn ze compatibel met de huidige besturingssystemen en hardware. De games worden aangeboden via downloaddiensten als Steam, Origin of uPlay. De website www.gog.com (voorheen Good Old Games) pakt het anders aan: zij bieden originele games aan, die via een emulator gestart worden. Via de website koop je voor slechts enkele euro's klassiekers als Sam and Max, Rayman, Ultima of Leisure Suit Larry. Via een enkel installatiebestand word de emulator met het spel geïnstalleerd, waarna je het spel gewoon kunt spelen op een moderne pc.

©PXimport

6 Wii-spellen op je pc

Dolphin startte in 2003 als vrij beperkte emulator voor GameCube-spellen. Pas vijf jaar later werd de software opensource, waarna al snel ondersteuning voor Wii-spellen werd toegevoegd. De emulator is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige emulators tot nu toe gemaakt. Zo kun je de spellen opschalen naar veel hogere resoluties en kun je spellen in 3D of virtual reality spelen. Met deze extra's krijgen spellen als Zelda the Windwaker en Luigi's Mansion een compleet nieuwe speelervaring. Het geheel werkt zo goed dat het lijkt of de spellen speciaal gemaakt zijn voor Full-HD, 3D of virtual reality. Je kunt de meest recente, stabiele versie van Dolphin downloaden via deze website.

7 Wiimote gebruiken

De Wiimote en Nunchuck worden gekoppeld aan de pc via een bluetooth-verbinding. Klik op het bluetooth-pictogram in het systeemvak, kies Nieuw apparaat toevoegen en druk op het oranje knopje aan de onderkant van de Wiimote. Zodra je een Nintendo-apparaat ziet, klik je erop en kies je Koppelen. Als gevraagd wordt om een wachtwoord vul je niets in en druk je op OK. Open Dolphin en klik op de knop Wiimote. Bij Wiimote 1 verander je de waarde van Geëmuleerde Wiimote in Echte Wiimote. Om te kunnen richten op het scherm heb je een infrarood sensorbalk nodig. Er zijn draadloze sensorbalken te koop, maar er bestaat ook een supertrucje waarbij je twee waxinelichtjes zo'n vijftien centimeter uit elkaar voor het beeldscherm plaatst.

©PXimport

8 Dolphin instellen en spelen

Zorg dat je de meest recente versie van DirectX hebt geïnstalleerd en klik in Dolphin op de knop Grafische. Open het tabblad Algemeen en wijzig de optie Geluids backend in Direct3D. Stel bij Scherm de gewenste resolutie in en schakel desgewenst Gebruik Volledig Scherm in. Achter het tabblad Verbeteringen kun je de resolutie opschalen en Stereoscopisch 3D inschakelen. Sluit het venster.

9 Wii- en GameCube-spellen back-uppen

Niet alle dvd-spelers kunnen back-ups van Wii-spellen maken. Via deze link vind je een lijst met spelers die wel werken met de schijfjes. Om een back-up te maken, download je het programma RAWdump (let op: deze link begint gelijk met downloaden). Plaats de schijf in de dvd-speler en klik op Start Dump. Wanneer het wegschrijven is voltooid, klik je op Convert raw to .iso. Om de back-up te starten, open je Dolphin en ga je naar Bestand / Blader door ISO's. Selecteer de map met jouw back-ups en klik op Map selecteren. Klik op de knop Ververs om alle back-ups te laden. Dubbelklik op een spel om het te spelen.

©PXimport

De Wii en Wii U als emulator

Ben je een fan van oude spelletjes uit de jaren 90, dan zijn het eerste model Wii en de nieuwe Wii U geweldig alternatieven voor het emuleren. Via de eShop van de Wii U kun je de populairste spelletjes voor een klein bedrag aanschaffen. Ook spellen voor andere systemen zoals de Sega Mega Drive, Commodore 64, Neo Geo, TuboGrafx en Nintendo 64 zijn hier te vinden. Een volledig overzicht van alle 'virtual consolespellen' vind je op Wikipedia. Heb je nog een oude controller op zolder liggen, dan zijn er verschillende manieren om deze aan je Wii te koppelen. Zo kun je hem zelf 'modden', maar er zijn op eBay ook converters te vinden die je op de Wiimote kunt aansluiten. Zo kun je de SNES-controller gewoon op de Wii gebruiken.

10 Vice

Het is ruim dertig jaar geleden dat de Commodore 64 op de markt kwam, om vervolgens alle verkooprecords te verbreken. Wil je graag de goede oude tijd herbeleven, dan is Vice de perfecte emulator om dit te doen. Download het opensource-programma en pak het archief uit. Het programma is onderverdeeld in verschillende toepassingen. Elke toepassing is voor een ander Commodore-systeem of andere videochip. Voor de Commodore64-versie is x64.exe de beste keus. Is je kennis van BASIC ontoereikend, dan kun je back-ups ook automatisch via File / Autostart disk/tape opstarten.

©PXimport

11 Vice configureren

Om in Vice Nederlands als taal in te stellen, ga je naar Language en kies je Dutch. Vervolgens kun je de besturing instellen via Instellingen / Joystick instellingen. Kies Keyset A onder Joystick in poort #1 en klik op Configureer Keyset A. Het is het gemakkelijkst om hier het numerieke gedeelte te gebruiken. Klik op Instellingen en zorg dat de optie Sla instellingen op bij afsluiten is ingeschakeld, anders worden de gemaakte instellingen niet doorgevoerd. De mogelijkheden binnen deze emulator zijn enorm, op deze website vind je een zeer uitgebreide handleiding.

Meer emulators

Voor bijna alle oude computers en spelcomputers is wel een emulator gemaakt. Helaas hebben we niet de ruimte om ze allemaal te bespreken. Naast de besproken emulators vind je op de website www.emulator-zone.com nog veel meer emulators voor verschillende systemen. Ga je liever aan de slag met DOS of pc-games uit jaren 90, dan ben je beter af met ScummVM of DOSBox. Daar hebben we al eerder uitgebreid aandacht aan besteed. De cursus om oude software en games op een nieuw systeem af te spelen, vind je hier.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips