ID.nl logo
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: paaseieren in de winter
© Steven - stock.adobe.com
Huis

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: paaseieren in de winter

Aan creativiteit heeft de ontwerpafdeling van Google geen gebrek. De ingenieurs hebben in al die jaren al heel wat grapjes en games verstopt in de zoekmachine. Inmiddels strekt het repertoire van paaseieren, zo worden deze verborgen schatten genoemd, zich uit over het volledige platform.

In dit artikel vind je 16 nutteloze maar leuke grapjes van Google:

  • Scheef scherm
  • Pac-Man
  • Dino-game
  • Patience en Snake
  • Vliegsimulator
  • Metronoom en tuner
  • Licht ontsteken
  • Trivia
  • Pictionary met AI
  • Kop of munt
  • Schimmel op je scherm
  • Doodle-spelletjes
  • Kerstman volgen
  • Zwaartekracht
  • Breakout
  • De zin van het leven

Nog meer leuks van Google: 1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

Easter eggs zijn boodschappen, spelletjes of grappen die verborgen zitten in een computerprogramma, een website of een game. Het is de bedoeling dat je ze vindt door er expliciet naar te zoeken, maar vaak worden ze toevallig gevonden. Nuttig zijn ze nooit. Maar is dat nodig?  

Geef opdrachten

Askew betekent in het Engels scheef. Als je in de zoekmachine het woord askew typt, krijg je niet alleen de vertaling van het woord. Google toont de resultaten ook een beetje scheef. Maar ach, zoals grootmoeder altijd zei: “Schoon scheef is ook schoon.”

Om het Google-scherm een rondje te laten draaien, tik je Do a barrel roll en druk je op Enter. Wanneer je Dart Mission in het zoekvak tikt, verschijnt er ineens een satelliet die op een asteroïde afstevent en crasht. Daardoor kantelt de inhoud van het Google-venster een beetje. Deze laatste paasei is bedoeld als ode aan de DART-missie van NASA.

Ineens verschijnt er een satelliet die op de asteroïde afstevent.

Pac-Man

Om de dertigste verjaardag van Pac-Man te vieren, maakte de zoekgigant het mogelijk om je tijd heerlijk te verprutsen met dit spel. De game is nog steeds actief. Je tikt Pac-Man in het zoekvak, drukt op Enter en dan verschijnt de doodle. Daarna klik je op de blauwe knop Spelen en vervolgens bestuur je de Pac-Man met de pijltjestoetsen van het keyboard.

De muziek en de retro geluidseffecten horen erbij, maar als je omgeving hier gek van wordt, kun je het geluid uitzetten. Om het spel even te pauzeren, dubbelklik je ergens in het doolhof. Op dezelfde manier ga je ook weer verder. Als je de 255 levels hebt voltooid, krijg je het fameuze 256ste level te zien met het Game Over-scherm.

Bestuur de Pac-Man met de pijltjestoetsen.

Dino

Een van de klassiekste Google-paaseieren is de Dinosaur Game. De meeste mensen weten niet dat het spel bestaat, omdat het pas tevoorschijn komt als de internetverbinding uitvalt. Om het te spelen, zet je dus even de wifi-verbinding uit en dan tik je in Google Chrome een willekeurige zoekopdracht.

Nu verschijnt het bericht dat je geen internet hebt. Daarbij zie je een schattige T-rex staan. Gebruik de pijltoets omhoog of de spatiebalk om het beestje over obstakels te laten springen.

Er is ook een manier om de game toch online te spelen. Daarvoor ga je in je browser naar chrome://dino. Om het spel op je telefoon te spelen, tik je op de T-rex.

Dinosaur Game speel je als het internet wegvalt.

Patience en Snake

Bijna iedereen heeft ooit Solitaire of Patience op de computer gespeeld. Je kunt dit klassieke kaartspel rechtstreeks in Google Search spelen. Tik gewoon Solitaire of Patience in en druk op Enter. Bepaal eerst de moeilijkheidsgraad: Makkelijk of Moeilijk.

Er verschijnt een klein spelvenster bovenaan de zoekresultaten. Nu moet je op Spelen klikken en daarna kun je de kaarten stapelen in aflopende volgorde en afwisselende kleuren. Google houdt de tijd, de score en het aantal verplaatsingen bij. Het ziet er trouwens nog leuk uit ook.

Andere arcade-klassiekers zijn op dezelfde manier beschikbaar, zoals Snake en Boter, kaas en eieren (Tic Tac Toe). Bij die laatste is het mogelijk om een moeilijkheidsgraad te selecteren. Je kunt er ook voor kiezen om alleen of tegen een vriend te spelen.

Google houdt bij Patience de score en het aantal verplaatsingen bij.

Vliegsimulator

In Google Earth zit een erg leuke vliegsimulator. De allereerste release zat verborgen in een bètaversie, maar nu kan iedereen in de cockpit kruipen van een F16 of een propellervliegtuig. Er wel een voorwaarde: je moet eerst Google Earth Pro downloaden en installeren op je Windows-, Mac- of Linux-computer.

Open dan het menu Extra bovenaan en kies voor de opdracht Vluchtsimulator openen. Selecteer vervolgens een toestel en een van de beschikbare vliegvelden. Om te starten, druk je op de toets PageUp. Zolang je op de grond bent, kun je sturen met de toetsen Komma en Punt. Hiermee bedien je de linker- en de rechterrem.

Wanneer het toestel voldoende snelheid heeft, mag je opstijgen. Sturen doe je door de muis in het midden te plaatsen en te slepen naar links of rechts. Om te stijgen en te dalen, moet je even andersom denken. Om te stijgen, klik en beweeg je de muis naar beneden. Om te dalen, doe je dit andersom. Dit spel ondersteunt overigens ook een joystick. Dit is, zoals elke vliegsimulator, een technisch spel. Raak dus niet gefrustreerd als je enkele keren crasht. Om te pauzeren, gebruik je trouwens de spatiebalk.

//05vliegsimulator.png//

We stijgen op vanaf Londen Heathrow.

Gek van vliegen?

Koop Microsoft Flight Simulator

Metronoom en tuner

Twee Google-paaseieren die bij elkaar horen zijn Google Tuner en Google Metronoom. Als je deze namen intikt, krijg je ze te zien. Tuner kun je bijvoorbeeld gebruiken om je gitaar te stemmen, want hij toont perfect de geluidstoon dat de computer via de ingebouwde microfoon registreert. Met de metronoom bepaal je de beat die door je luidspreker klinkt.

Het gaat om twee aparte online apps, maar we hebben ze hier samengevoegd.

Licht en donker

Een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme is Diwali. Daarmee wordt de overwinning van het licht op de duisternis gevierd, wat symbolisch staat voor de triomf van de wijsheid op de onwetendheid. Het feest gaat meestal gepaard met het branden van de typische Diwali-lampen. Typ Diwali in het zoekvak en klik op de lamp die de zoekresultaten voor je verlicht. Je kunt met de lamp ook de andere lampen aansteken.

Over licht en duisternis gesproken: heb je de laatste zonsverduistering gemist? Dan kun je deze alsnog bekijken als je Totale zonsverduistering 2024 in het zoekvak tikt.

Met de eerste lamp kun je de andere aansteken.

Trivia

Ook de zoekopdracht I’m feeling curious is een leuk paasei van Google. Daarmee krijg je willekeurig interessante feiten of trivia waarnaar je wellicht zelf nooit zou hebben gezocht. Je ontdekt meer over wetenschap, geschiedenis of cultuur. Het zijn van die heerlijke feitjes waarmee je in de kroeg respect afdwingt.

Leuk feitje: alleen wilde bananen hebben zaadjes.

Laat de AI raden

Deze vorm van Pictionary vind je niet in Google Search. Je opent voor dit spel Google Quick Draw. Je krijgt twintig seconden de tijd om een specifiek object te tekenen, bijvoorbeeld een appel, een beer of een kangoeroe. Terwijl je tekent, blijft de AI raden wat je tekent. Op deze manier help je ook om Googles neurale netwerken te verbeteren.

Na zes seconden heeft de AI de klok herkend.

Kop of munt

Twijfel je in een bepaalde situatie tussen twee opties? Laat Google de beslissing voor je nemen. Typ Gooi een dobbelsteen of Kop of munt in het zoekvak. Google doet wat je vraagt. Natuurlijk kun je de rollende dobbelsteen ook gebruiken tijdens een gezelschapsspel. Wanneer je de knop Tools onder een van beide opties uitvouwt, krijg je nog meer kleine toepassingen, zoals een ademhalingsoefening (Mediteren) om in een minuut helemaal zen te worden.

Google gooit voor jou een muntje op.

Schimmel op je scherm

Een van de vreemdste paaseieren is The Last of Us. Iemand bij Google is blijkbaar fan van de gelijknamige HBO-serie. Typ deze titel in het zoekvak en wacht een seconde tot er een rode paddenstoel onder aan het scherm verschijnt. Soms valt hij weg, dus je moet goed kijken. Als je erop klikt, zie je hoe schimmels op je scherm groeien. Hoe vaker je klikt, hoe groter die schimmels worden. Je laat alles weer verdwijnen door op de rode X te klikken.

Met elke muisklik groeien er meer schimmels op je scherm.

Google Doodles

De schattige plaatjes die je boven de zoekbalk vindt, zijn doodles. Heel vaak zitten er paaseieren verstopt in deze doodles. Wanneer je in de zoekbalk Google Doodles invoert, krijg je een willekeurig Google Doodle-spel. Je weet nooit op voorhand welke game je krijgt. Vind je er eentje heel leuk, onthoud dan de naam om deze de volgende keer weer te kunnen laden. Je kunt ook naar de Google Doodle-site gaan om alle doodles te bekijken. Op dit adres vind je ook de doodles terug die op je verjaardagen te zien waren.

Laat je verrassen door een Google Doodle-spel.

Track de kerstman

Googles Santa Tracker gebruik je om met de jongste huisgenoten de reis van de kerstman te volgen. De echte tracking-functie wordt pas in december actief, maar nu kun je al enkele leuke spelletjes spelen. Er is het Sneeuwbalgevecht, Memory, Cadeautjes schieten, de Rendierrace, de Elfenvlucht, de Elf Jetpack en nog veel meer. Met elk spelletje scherp je vaardigheden verder aan, denk aan je reactievermogen en je geheugen. Het is ook mogelijk om de kerstman een make-over te geven.

Geniet van de vele spelletjes op Googles Santa Tracker.

Zwaartekracht

Google Gravity is ook een van de vele grapjes die in de zoekmachine verborgen zitten. In het zoekvak geef je de opdracht Google Gravity, maar je drukt niet op Enter. Onder het zoekvak staat de optie Ik doe een gok of I’m feeling lucky. Klik daarop om de zwaartekracht-animatie te laden. Het is een oude truc die al sinds 2009 bestaat. Het grapje is nog steeds heel goed.

Dit doet de zwaartekracht met de Google-homepage.

Atari Breakout

Breakout was echt een product van zijn tijd. Om de 37ste verjaardag van dit spel te vieren, heeft Google Breakout bij de paaseieren verstopt als een Google Search-ervaring. Je moet wel even weten hoe je het spel vindt.

Eerst typ je Atari Breakout in het zoekvak zonder op Enter te drukken. Dan klik je op de optie Ik doe een gok of I’m feeling lucky. Als je die laatste optie niet gebruikt, wordt het spel niet geladen. Breakout komt in een groot venster te staan. Als speler kun je de pijltjestoetsen van je toetsenbord of de muis gebruiken. De bedoeling is om door zo veel mogelijk blokken te breken. Je hebt vijf levens om de hoogste score te bereiken.

Ook het Atari Breakout-spel bereik je als Google-paasei.

De zin van het leven

Google weet alles. Blijkbaar ook het antwoord op de vraag naar de zin van het leven, het universum en alles. Dit is een knipoog naar het boek ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ van Douglas Adams. Wanneer je answer to life the universe and everything als zoekopdracht ingeeft, verschijnt er een rekenmachine die aangeeft dat het antwoord op deze prangende vraag het getal 42 is.

Wat Adams ooit als grapje bedoelde, blijkt nu toch bittere ernst. Wetenschappers hebben een manier gevonden om vast te stellen of een comapatiënt binnen het jaar nog bij het bewustzijn kan komen. Er moet minimaal 42 procent hersenactiviteit zijn. Het eerste boek dat tot stand kwam via de boekdrukkunst bevatte 42 regels per pagina. Een Big Mac bevat 42 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout. En Elvis stierf op 42-jarige leeftijd. I rest my case!

Hoe eenvoudig kan het antwoord op de vraag naar de zin van het leven, het universum en alles zijn?

▼ Volgende artikel
Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android
Huis

Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android

Als je nu een Android-toestel koopt, dan is de kans groot dat je daar zowel Google Assistent als Google Gemini op aantreft. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je de assistenten uitschakelt.

Dit artikel in het kort:

  • Je kunt beide uitschakelen via de Google-app en de instellingen.
  • Google Gemini wordt eerst uitgeschakeld door naar de Assistent over te stappen en deze daarna te deactiveren.
  • Handmatige stappen omvatten het navigeren in de Google-app en het omzetten van schuifregelaars.
  • Volledig verwijderen van de assistenten is niet mogelijk, maar opnieuw inschakelen kan via de instellingen.

Meer weten over Gemini? Lees dan: Alles over Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT

Laten we wel wezen: chatbots op je smartphone kunnen handig zijn. Zelf kunnen we niet zonder Google Gemini als we Lord of the Rings: The Rings of Power aan het kijken zijn, maar niet iedereen zit op die digitale hulp te wachten.

Buiten dat zitten ze soms in de weg. Als je een verkeerd knopje indrukt of een bepaalde zin uitspreekt, kan het zomaar zijn dat er onder in beeld ineens een pop-up verschijnt met de vraag waar de Assistent of Gemini je mee kan helpen. Nou, met het uitschakelen van je aanwezigheid, wat dacht je daarvan?

Eerste stap: overstappen op Google Assistent

De kans is heel groot dat je Android-toestel standaard Gemini ingeschakeld heeft als stemassistent. Je kunt die chatbot uitschakelen door over te stappen op de Google Assistent, die we daarna uitzetten. Maar eerst moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Gemini.

  • Scrol naar beneden en tik op De digitale assistenten van Google.

  • Selecteer Google Assistent.

  • Bevestig je keuze.

Tweede stap: Google Assistent uitschakelen

Nu hebben we Google Gemini uitgeschakeld. Vervolgens kunnen we de Google Assistent uitschakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op.

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Google Assistent.

  • Zet de schuifregelaar naast Hey Google om (naar uit). Doe hetzelfde voor Tijdens het autorijden.

  • Je kunt tot slot nog eventueel het Voice Match-profiel verwijderen. Daarmee zet je eveneens Hey Google uit.

Je kunt de stemassistenten weer inschakelen door de bovenstaande stappen op te volgen en een andere keuze te maken, of door bijvoorbeeld de powerknop ingedrukt te houden. Het is helaas niet mogelijk de Assistent of Gemini volledig te verwijderen.


▼ Volgende artikel
Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!
© Batorskaya Larisa
Huis

Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Is je smartphonebatterij veel te snel leeg of merk je dat bepaalde apps veel van je batterij vragen? Met deze 15 praktische tips voor zowel iOS als Android kun je de batterijduur verlengen.

We geven allerlei tips om slimmer – en daarmee langer – om te gaan met de batterij van je smartphone:

  • Verlaag de helderheid van je scherm
  • Zet de donkere modus aan
  • Beperk de achtergrondactiviteit van apps
  • Schakel de locatieservices uit
  • Zet nutteloze meldingen uit
  • Zet de vliegtuigmodus aan
  • Synchroniseer alleen handmatig
  • Update het besturingssysteem

Lees ook: Je smartphone kan slecht tegen kou: zo bescherm je ‘m in de winter

Let erop dat de menustructuur van jouw Android-smartphone kan afwijken van wat wij beschrijven.

1 Schermhelderheid

Je beeldscherm is een van de grootste stroomverbruikers van je smartphone. Als je de helderheid van je scherm aanpast, kun je aanzienlijk meer tijd doorbrengen op je mobiel. Zet de helderheid zo laag mogelijk of schakel de automatische helderheid in die op basis van het omgevingslicht werkt. Zo zal je scherm niet helderder dan nodig worden verlicht. Vrijwel alle smartphones hebben een instelling om de helderheid handmatig aan te passen in het bedieningspaneel.

In iOS veeg je omhoog om het bedieningspaneel te openen, hier pas je handmatig de helderheid aan.

2 Donkere modus

Op een oledscherm, wat de meeste recente smartphones hebben, vragen donkere kleuren minder van je batterij dan heldere kleuren. Gelukkig kun je zowel in iOS als Android een donkere modus instellen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid en kies je voor Donker. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Scherm en selecteer je Donker thema. Dit vermindert overigens niet alleen het energieverbruik, maar is ook prettiger voor je ogen in slecht verlichte omgevingen.

De donkere modus is niet alleen beter voor het energieverbruik, maar ook voor je ogen.

3 Achtergrondactiviteit

Veel apps blijven je batterij belasten, zelfs als je die apps niet actief gebruikt. Door de achtergrondactiviteit te beperken, kun je de batterijduur verlengen. Controleer in de instellingen van je telefoon welke apps onnodig veel stroom gebruiken en beperk de achtergrondactiviteit. In iOS ga je naar Instellingen / Algemeen / Ververs op achtergrond. In Android ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en schakel je App-gegevens automatisch synchroniseren uit.

Bepaal per app of ze op de achtergrond mogen blijven draaien.

Goed om te weten: Zo doe je jarenlang met je smartphone

4 Locatie uitschakelen

Locatieservices, zoals gps, zijn erg handig, maar vreten heel veel stroom. Bovendien is het helemaal niet nodig dat elke app op elk moment toegang tot je locatie heeft.

Op een iPhone ga je naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Locatievoorzieningen. Geef daar bij Bij gebruik aan welke apps toegang tot jouw locatie mogen hebben. Op Android-telefoons ga je naar Instellingen / Locatie en pas je de machtigingen aan, zodat apps alleen toegang tot je locatie hebben wanneer het nodig is. Voor een nog grotere batterijbesparing kun je de locatieservices volledig uitschakelen. Maar wees je ervan bewust dat je dan bijvoorbeeld niet meer kunt navigeren binnen Google Maps.

Continue locatiebepaling kan veel van je batterij vragen.

5 Meldingen uitschakelen

Als je een melding krijgt, dan gebeuren er een aantal dingen: je scherm licht op, je smartphone speelt een geluid af, het vibreert en waarschijnlijk wordt er ook nog een animatie afgespeeld. Niet alle meldingen zijn nuttig, schakel dan ook de meldingen van die apps uit. Dat is niet alleen handig om de batterijduur te verlengen, maar het voorkomt ook dat je voortdurend naar je smartphone kijkt. In iOS vind je de notificaties bij Instellingen / Meldingen, waar je de instellingen per app aanpast. Binnen Android ga je naar Instellingen / Meldingen / App-meldingen.

Van welke apps hoef jij niet per se meldingen te ontvangen?

6 5G uitschakelen

Hoewel 5G-snelheden indrukwekkend zijn, verbruikt het ook meer energie dan oudere netwerktypen. Als je geen gebruik hoeft te maken van de hogere snelheden, overweeg dan om terug te schakelen naar 4G om de batterij te besparen. In iOS vind je dit bij Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data / Gesprekken en data. Binnen Android ga je naar Instellingen / Netwerk en internet / Simkaarten waar je terugschakelt naar 4G.

Schakel terug naar 4G als je de snelheid van 5G niet per se nodig hebt.

7 Vliegtuigmodus aanzetten

Ben je op een plek waar je slecht bereik hebt, zet je telefoon dan op vliegtuigmodus. Heb je namelijk ergens een belabberde ontvangst, dan blijft je smartphone constant naar een sterker signaal zoeken. Dit trekt de batterij snel leeg. Als die locatie wel beschikt over een wifi-netwerk, schakel dan alleen de wifi in. Je smartphone is hierdoor niet bereikbaar voor inkomende belletjes (tenzij je bellen via wifi hebt ingeschakeld) of andere zaken waarvoor het mobiele netwerk of bluetooth nodig is. De vliegtuigmodus vind je in het bedienings- of notificatiepaneel op je smartphone.

De vliegtuigmodus kan veel batterij besparen.

8 Synchronisatie aanpassen

Automatische synchronisatie van e-mails en de agenda kan de batterij sneller leeg laten lopen. Overweeg eens om de synchronisatie-instellingen aan te passen, zodat apps minder vaak worden gesynchroniseerd of zelfs alleen worden gesynchroniseerd als jij dat handmatig aangeeft. In iOS kun je dit voor mails en agenda’s apart instellen. Ga naar Instellingen en kies voor Agenda of Mail. Bij beide opties tik je op Accounts / Nieuwe gegevens en kies je voor een langer interval onder Ophalen. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en beheer je de synchronisatie-instellingen per account.

Door handmatig apps te synchroniseren, bespaar je batterij.

9 Batterijgebruik inzichtelijk

Dat je batterij snel leeg raakt, kan ook te maken hebben met een bepaalde app die buitengewoon veel energie verbruikt. Om te zien welke apps de meeste energie slurpen, ga je in iOS naar Instellingen / Batterij. Je ziet nu welke apps in de afgelopen 24 uur het meest hebben verbruikt. Door op Toon activiteit te tikken, zie je hoeveel minuten je de app hebt gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Batterij / Batterijverbruik.

Achterhaal welke apps (te) veel gebruikmaken van de batterij.

Nog maar 5% batterij over?

Met een powerbank heb je 'm zo weer opgeladen

10 Batterijcapaciteit controleren

Algemeen bekend is dat een batterij van een smartphone ook gewoon na verloop van tijd slechter wordt. In iOS kun je de batterijgezondheid controleren via Instellingen / Batterij / Batterijconditie en opladen. Achter Maximumcapaciteit zie je wat de status van je batterij is. Bij Apple kun je je batterij laten vervangen tussen de 79 en 109 euro, afhankelijk van je model. Op een Android-smartphone vind je informatie over de capaciteit van je batterij bij Instellingen / Batterij. Een extra app als AccuBattery maakt inzichtelijk in hoeverre je accu versleten is.

Is jouw batterij nog gezond? Deze batterij is aan vervanging toe.

11 Batterijbesparingsmodus

Elke moderne smartphone heeft tegenwoordig een optie om de batterij te ontlasten met een batterijbesparingsmodus. Deze modus beperkt bijvoorbeeld de achtergrondactiviteit van apps, verlaagt de helderheid van je scherm en schakelt animaties uit. Op iOS activeer je dit via Instellingen / Batterij / Energiebesparingsmodus. Binnen Android kun je naar Instellingen / Batterij / Batterijbesparing gaan om deze modus in te schakelen. Het gebruik van deze functie is vooral nuttig wanneer je batterij al bijna leeg is.

De batterijbesparingsmodus is vooral handig als je geen oplader bij de hand hebt en je telefoon bijna leeg is.

12 App-updates beheren

Vergelijkbaar met het beperken van de achtergrondactiviteit, is het voorkomen van automatische app-updates. Ook deze vinden vaak in de achtergrond plaats en belasten de batterij. Om zuiniger met je batterij om te gaan, kun je deze instelling uitschakelen en ervoor kiezen om apps alleen te updaten wanneer je je telefoon oplaadt. In iOS ga je naar Instellingen / App Store en schakel je App-updates uit. Binnen Android open je de Google Play Store, ga je naar Instellingen / Netwerkvoorkeuren / Apps automatisch updaten en kies je Apps niet automatisch bijwerken.

Je kunt ervoor kiezen om apps niet automatisch te laten updaten.

13 OS updaten

Het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem is belangrijk om de prestaties te optimaliseren. In elke update worden bugs en foutjes gecorrigeerd die ook voor je batterij gunstig uit kunnen pakken. Op je iPhone controleer je op updates via Instellingen / Algemeen / Software-update. Op je Android-toestel ga je naar Instellingen / Systeem / Systeemupdate. Onder Instellingen / Beveiliging en privacy / Updates kun je ook de status van Google Play-systeemupdates controleren. Zorg ervoor dat je smartphone volledig is opgeladen of opgeladen wordt wanneer je een update uitvoert.

Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is.

14 Widgets uitzetten

Widgets en live achtergronden zijn visueel aantrekkelijk, maar ze verbruiken wel constant stroom, doordat ze gegevens verversen en je scherm activeren. In iOS kun je widgets verwijderen door naar het Vandaag-scherm te gaan (één veeg naar rechts), onderin op Wijzig te tikken en ongewenste widgets te verwijderen. Binnen Android kun je door lang te drukken op het startscherm widgets verwijderen. Als je dynamische of live achtergronden hebt ingesteld en je batterij is niet meer zo best, dan kun je beter een statische afbeelding instellen via het instellingenmenu van je smartphone. Dit werkt op elke smartphone net even anders.

Verwijder widgets van je startscherm.

15 Algemene tips

Er zijn een aantal algemene tips wat betreft het opladen en het gebruik van je smartphone. De 20/80-regel betekent dat je je smartphone oplaadt wanneer je rond de 20 procent lading over hebt. Stop vervolgens met opladen als je rond de 80 procent zit. Dit is optimaal voor je batterij. Mede hierom is het niet handig om je smartphone ’s nachts aan de oplader te laten liggen. Doe je dat wel, en heb je een iPhone die beschikt over de functie Geoptimaliseerd opladen, controleer dan of die optie is ingeschakeld. Tot slot: kijk uit met het gebruik van je smartphone in weersextremen, zoals in volle zon of bij hele lage temperaturen.

Laat een smartphone nooit compleet leeglopen voordat je hem weer oplaadt.

Draadloos of met een kabeltje?

De juiste oplader voor jouw telefoon vind je bij bol

Watch on YouTube