ID.nl logo
1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies
© Pixel-Shot - stock.adobe.com
Huis

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

Niet alles hoeft altijd om productiviteit te draaien. We zijn daarom op zoek gegaan naar even leuke als nutteloze Chrome-extensies, want soms kun je daar gewoon behoefte aan hebben, toch?

We zetten in dit artikel een aantal Chrome-extensies op een rijtje, die meer nutteloos zijn dan dat ze echt een doel dienen:

  • Tetris Classic
  • Vissen in een aquarium voeren
  • Cursor aanpassen
  • Piano spelen met je toetsenbord
  • Google Doodle personaliseren
  • Virtueel huisdier verzorgen
  • Jezelf afreageren door rotte tomaten te gooien
  • Nutteloos besteedde tijd tracken

Wèl nuttig: 20 handige browserextensies voor meer surfgemak

Verveel je je? Heb je weinig om handen? Of wil je iemand in de maling nemen? Er zijn veel Chrome-extensies waarmee je de tijd op een leuke maar nutteloze manier mee kunt doden. ‘Nutteloos’ hoeft trouwens niet altijd minderwaardig te zijn. Hebben zaken als een bos bloemen, een kerstboom of mascara dan praktisch nut? Vaak heeft het al waarde als iets een glimlach op het gelaat tovert.

Pak de muis

Maak een keuze uit een van de zes katten die achter je muisaanwijzer aangaan. Toch is Cursor Cat geen al te hinderlijke extensie, want meestal loopt de kat niet in de weg. Als je de cursor stil houdt, gaat de kat zelfs braaf zitten. Iets voor de kattenliefhebber dus!

Blokjes schuiven

Tetris Classic is de browserversie van het klassieke spel. Je kunt het zelfs spelen zonder internetverbinding. Je laat de blokjes met behulp van de pijltjes van je toetsenbord op de juiste plaatsen vallen. De blokjes zijn er in vier verschillende vormen, die je moet draaien en verplaatsen om in de lege ruimten in het pop-upvenstertje te passen. Het spel eindigt wanneer de blokken de bovenkant van het scherm bereiken. Wees gerust, het geluid zal je op kantoor niet verraden, want het typische Tetris-muziekje ontbreekt. Je hoogste score wordt bijgehouden en je kunt vrienden uitdagen.

Mini-aquarium

In deze opsomming van grappige extensies is aB Fish de enige die door Google zelf is gemaakt. Met deze toevoeging verschijnt een mini-aquarium met kleine visjes in de browser. Je moet de digitale diertjes wel voeren; dat doe je door op het wateroppervlak te klikken. Er zijn maximaal tien visjes en je kunt de kleur van elke exemplaar afzonderlijk aanpassen. Kijk hoe ze de cursor volgen in de hoop dat ze iets te eten krijgen. Er is verder geen doel, gewoon een leuke tijdverspiller …

Op je bolle ogen

Met Googlifier plaats je automatisch bolle ogen op foto’s die op webpagina’s verschijnen. Het tooltje vindt feilloos de juiste locatie in de foto’s en plakt er maffe ogen op. Je kunt de foto’s die ‘gegooglified’ zijn opslaan zoals iedere online foto.

Extensies beheren Een extensie is een aanvulling voor de browser. Je vindt alle extensies voor Google Chrome in de Chrome Web Store. Als je na de installatie in de knoppenbalk op het pictogram van het puzzelstukje klikt, kun je een geïnstalleerde extensie activeren. Naast iedere extensie vind je ook een punaise waarmee je het pictogram van de extensie vastmaakt aan de knoppenbalk van Chrome. Op die manier blijft de knop zichtbaar en kun je er sneller bij. Via het puzzelstukje kom je ook bij de functie Extensies beheren waarmee je een overzicht krijgt van alle uitbreidingen die je ondertussen hebt geïnstalleerd.

Weg met het pijltje

Deze extensie is leuk en verstoort de gebruikservaring van de browser niet. Met Custom Cursor for Chrome ruil je de normale muisaanwijzer namelijk in voor een pizzapunt, een snoepcursor, een Minecraft-cursor en nog veel meer. Het gaat telkens om een set van twee: een aanwijscursor en een klikcursor, want die twee verschillen wel degelijk. Je kunt een van de leuke muisaanwijzers uit de bibliotheek van de extensie selecteren, maar er wachten nog achtduizend verschillende sets op de website van Custom Cursor. Door op het tandwieltje te klikken, kun je de verzameling beheren.

Genieten van kunst

Voeg een vleugje cultuur aan je dagelijkse portie browsen toe met de Google Arts & Culture-extensie. Iedere keer dat je een nieuw tabblad opent, word je begroet door een meesterwerk, variërend van klassiekers van Rembrandt en Monet tot hedendaagse werken van bekende straatartiesten. Het kunstwerk verandert dagelijks en je krijgt telkens de naam van het werk en de naam van de maker te lezen. Links beneden staat overigens een knop om alvast het volgende kunstwerk op te roepen. Wie graag musea bezoekt, zal hier zeker van genieten.

Kunstmatige kunstwerken

Een variant op de Arts & Culture-extensie is AI Image of the Day. Iedere dag zie je, telkens als je een nieuw tabblad opent in Google Chrome, een nieuwe virtuele afbeelding die werd gemaakt door AI. De afbeeldingen zijn afkomstig van www.aiimageoftheday.com, een AI-bedrijf in Londen.

Betere bassen

Bass Boost geeft de video’s en songs die je via het web beluistert veel meer diepgang. Je moet uiteraard goede luidsprekers of een koptelefoon hebben om de boost tot in je darmen te voelen. Bij de reviews in de Chrome Web Store lezen we de reactie van een gebruiker die niet veel verschil merkte … Nou, wij wel hoor, enorm verschil zelfs. Je moet natuurlijk wel het schakelaartje van Bass Boost aanzetten of je drukt op de spatiebalk om deze extensie te activeren. Wij zijn in ieder geval fan!

Ingrijpen in de tekst

Met Edit Anything kun je iedere tekst op een webpagina aanpassen. Het lettertype van de webpagina blijft daarbij ongewijzigd. Je kunt deze webpagina helaas niet delen met vrienden. Om effect te sorteren moet je dus een schermafbeelding maken van de onzin die je zelf hebt toegevoegd.

Piano spelen en beluisteren

Meer dan honderdduizend gebruikers schakelen hun Chrome-browser regelmatig om naar Chrome Piano alwaar je via de muis, of nog beter via het toetsenbord, een eigen deuntje kunt laten horen. Om het je makkelijker te maken, laat je de tekens van het computerklavier op de pianotoetsen weergeven. Het is ook mogelijk om eigen liedjes op te nemen en de geïntegreerde bibliotheek bevat een ruim aanbod aan composities die je kunt laten afspelen.

Leren spelen?

Op een echte piano of keyboard is veel leuker!

Slinkse pesterij

Met de Prank ‘em-extensie kun je vrienden en collega’s knettergek maken. De toevoeging bevat een breed scala aan tools om de weergave van Chrome te verstoren, zoals het scherm wazig maken, de cursor verbergen, het bureaublad roteren, naar grijswaarden omzetten … Prank ‘em pest op een even gemene als subtiele manier. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het effect op de volledige webpagina of een deel daarvan moet gebeuren. Bovendien bepaal je hoe regelmatig deze tool de boel moet verstoren. Als je de instelling Hide Cursor apply 10% kiest, dan zal je slachtoffer slechts een tiende van de tijd zijn muisaanwijzer kwijt zijn. Je moet natuurlijk wel de kans krijgen om de extensie op de computer van iemand te installeren.

Gepersonaliseerde doodles

Verras vriend of vijand met een aangepaste Google Doodle. Stel je eigen tekst samen en vervang de Google Doodle door iets leuks uit de voorinstellingen of gebruik een gratis Doodle van www.custom-doodle.com. Je kunt de grootte van de Doodle en de tekst aanpassen. Op de website van Custom Doodle vind je een bibliotheek met thema’s als Tekenfilm, Spelletjes, Memes, Films en series en Esthetiek. Je vrienden, collega’s of huisgenoten zullen verrast zijn wanneer je in de doodle naar hen persoonlijk verwijst en hen bijvoorbeeld feliciteert met hun verjaardag, pensioen of andere feestelijke gelegenheid. Laat de persoon in de waan dat hij of zij zo beroemd is dat Google hem of haar als Doodle heeft ingesteld.

Een haartje wegvegen

Geniet van de gedachte dat je slachtoffer aanhoudend zit te pulken aan zijn scherm. Hoe hard die ook zijn best doet, hij zal het haartje dat op zijn scherm plakt niet kunnen verwijderen. Uiteraard werkt Hair on Screen het best op webpagina’s met een lichte achtergrond. Soms zijn de simpelste pranks nog het leukst.

Schetenklikker

In de lijst irritant-met-verstand-op-nul is Fart Attack een topper voor de liefhebbers van pies-en-poep-humor. Deze extensie zorgt dat er een vette wind klinkt, iedere keer dat de Chrome-gebruiker op een link of op een knop klikt. Zet het volume hoog.

Verslavende game

Nog een verslavende tijdverspiller is Boxel Rebound, een opzwepende mini-game met vijftig levels en vijf thema’s. In deze platformgame spring je over obstakels en laat je je vallen om anderen te ontwijken. Je kunt het spel in mini-weergave of op het volledige scherm spelen. Het is, als lid van de Boxel Rebound-gemeenschap, mogelijk om je eigen parcours te ontwerpen dat je daarna via de website deelt met anderen. In de nieuwste versie is de beloningspagina geactiveerd, wat voor nog betere gameplay zorgt.

Virtueel huisdier

Zit je helemaal in je eentje te werken? Wat dacht je van een nieuwe vriend in de vorm van een virtueel huisdier? Iedere keer dat je een nieuw tabblad in Chrome opent, ontmoet je een schattig nieuw beestje. De exentensie heet Tabby Cat, maar ben je niet zo’n kattenmens, dan kun je ook een konijn, hond, varken of zelfs een pinguïn adopteren. De beestjes gedragen zich net als echte huisdieren: ze knipperen met hun ogen, doen een dutje en je kunt ze aaien. Ze geven je zelfs cadeautjes.

Schreeuwlelijk

Helpen motiverende gesprekken of beloningen niet om je tijdverspillende kroost in het gareel te krijgen? Tijd voor oldskool harde taal. Deze extensie wordt chagrijnig als je tijdens het studeren een nieuw tabblad opent. Het is dus de bedoeling dat je eerst alle tabbladen opent die je nodig hebt voor het werk of voor de studie en daarna de extensie inschakelt. Angry Study Helper is een unieke en eigenzinnige tool die je er verbaal van langs geeft als je je laat afleiden.

Rotte tomaten en eieren

Is er een website die je haat? Bevalt het je niet wat je op het internet leest? Of is een YouTube-filmpje een grote teleurstelling? Krop je frustratie niet op en laat je eens goed gaan met de Rotten Tomato Destroyer, een Chrome-extensie om tomaten te smijten naar webpagina’s. De tomaten spatten open op het scherm met bijbehorend geluid. Je kunt het geluidseffect in deze extensie uitzetten om je in alle discretie af te reageren. In plaats van tomaten kun je ook met slijm, eieren en rotte bananen gooien.

Eindeloos filmpjes kijken

YouTube spant de kroon als het gaat om websites die je urenlang weghouden van het echte werk. Improve YouTube is het Zwitserse zakmes onder de YouTube-extensies. Het verwijdert alle rommel die je niet interesseert, zoals advertenties en aanbevolen video’s. Je kunt tal van instellingen aanpassen, zoals de automatische ondertiteling en de videokwaliteit. De extensie opent tegelijk de deur naar veel thema’s voor YouTube en het is mogelijk om geluidsnormalisatie in te schakelen die te harde geluiden in de weergave vermindert. Als je een beetje tijd spendeert aan de instellingen, dan krijg je een veel betere YouTube-ervaring.

Meet je tijdverlies

Een mooie afsluiter in het kader van tijdverlies en nutteloosheid is Wasted Time Tracker, een tool die meet hoeveel tijd je iedere dag, iedere week en iedere maand spendeert aan websites die je afleiden. De Wasted Time Tracker vertelt hoelang je op onproductieve websites rondhangt. Eerst moet je zelf de webadressen ingeven van de sites waarvan je weet dat je er (te) veel tijd aan verspilt. De extensie werkt op de achtergrond en wanneer je met de muisaanwijzer over de knop gaat, krijg je de confronterende timer te zien.

Toe aan een nieuwe laptop?

Voor elke toepassing, voor elk budget
▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.