1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

© Pixel-Shot - stock.adobe.com

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

Geplaatst: 31 maart 2024 - 07:31

Dirk Schoofs

Niet alles hoeft altijd om productiviteit te draaien. We zijn daarom op zoek gegaan naar even leuke als nutteloze Chrome-extensies, want soms kun je daar gewoon behoefte aan hebben, toch?

Verveel je je? Heb je weinig om handen? Of wil je iemand in de maling nemen? Er zijn veel Chrome-extensies waarmee je de tijd op een leuke maar nutteloze manier mee kunt doden. ‘Nutteloos’ hoeft trouwens niet altijd minderwaardig te zijn. Hebben zaken als een bos bloemen, een kerstboom of mascara dan praktisch nut? Vaak heeft het al waarde als iets een glimlach op het gelaat tovert.

Pak de muis

Maak een keuze uit een van de zes katten die achter je muisaanwijzer aangaan. Toch is Cursor Cat geen al te hinderlijke extensie, want meestal loopt de kat niet in de weg. Als je de cursor stil houdt, gaat de kat zelfs braaf zitten. Iets voor de kattenliefhebber dus!

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-BN4YTng7SOSrzIMatZ4FzQ

Maak een keuze uit deze zes katten.

Blokjes schuiven

Tetris Classic is de browserversie van het klassieke spel. Je kunt het zelfs spelen zonder internetverbinding. Je laat de blokjes met behulp van de pijltjes van je toetsenbord op de juiste plaatsen vallen. De blokjes zijn er in vier verschillende vormen, die je moet draaien en verplaatsen om in de lege ruimten in het pop-upvenstertje te passen. Het spel eindigt wanneer de blokken de bovenkant van het scherm bereiken. Wees gerust, het geluid zal je op kantoor niet verraden, want het typische Tetris-muziekje ontbreekt. Je hoogste score wordt bijgehouden en je kunt vrienden uitdagen.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-JuWjZPdVSou3gXXY6ufkCw

Tetris houdt je score bij.

Mini-aquarium

In deze opsomming van grappige extensies is aB Fish de enige die door Google zelf is gemaakt. Met deze toevoeging verschijnt een mini-aquarium met kleine visjes in de browser. Je moet de digitale diertjes wel voeren; dat doe je door op het wateroppervlak te klikken. Er zijn maximaal tien visjes en je kunt de kleur van elke exemplaar afzonderlijk aanpassen. Kijk hoe ze de cursor volgen in de hoop dat ze iets te eten krijgen. Er is verder geen doel, gewoon een leuke tijdverspiller …

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-F6BtlrgdSdKF4fGflHLo1A

Geef iedere vis een eigen kleur.

Op je bolle ogen

Met Googlifier plaats je automatisch bolle ogen op foto’s die op webpagina’s verschijnen. Het tooltje vindt feilloos de juiste locatie in de foto’s en plakt er maffe ogen op. Je kunt de foto’s die ‘gegooglified’ zijn opslaan zoals iedere online foto.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-AKMq9uoBTvmX76NWZWvXdw

Googlifier zet bolle Google-ogen op iedere figuur.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-XV99qM12RmW29gX5Dwnxsw

Hier kun je extensies beheren en dus ook eenvoudig aan- en uitschakelen. 

Weg met het pijltje

Deze extensie is leuk en verstoort de gebruikservaring van de browser niet. Met Custom Cursor for Chrome ruil je de normale muisaanwijzer namelijk in voor een pizzapunt, een snoepcursor, een Minecraft-cursor en nog veel meer. Het gaat telkens om een set van twee: een aanwijscursor en een klikcursor, want die twee verschillen wel degelijk. Je kunt een van de leuke muisaanwijzers uit de bibliotheek van de extensie selecteren, maar er wachten nog achtduizend verschillende sets op de website van Custom Cursor. Door op het tandwieltje te klikken, kun je de verzameling beheren.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-R9nVhbptTSivw9L3Rx0nsw

Naast de set cursors van de extensie kun je nog meer sets downloaden via de website.

Genieten van kunst

Voeg een vleugje cultuur aan je dagelijkse portie browsen toe met de Google Arts & Culture-extensie. Iedere keer dat je een nieuw tabblad opent, word je begroet door een meesterwerk, variërend van klassiekers van Rembrandt en Monet tot hedendaagse werken van bekende straatartiesten. Het kunstwerk verandert dagelijks en je krijgt telkens de naam van het werk en de naam van de maker te lezen. Links beneden staat overigens een knop om alvast het volgende kunstwerk op te roepen. Wie graag musea bezoekt, zal hier zeker van genieten.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-CZjHmrEiTCqGH8cxHeqtTQ

Je krijgt de kunstwerken mooi groot in beeld.

Kunstmatige kunstwerken

Een variant op de Arts & Culture-extensie is AI Image of the Day. Iedere dag zie je, telkens als je een nieuw tabblad opent in Google Chrome, een nieuwe virtuele afbeelding die werd gemaakt door AI. De afbeeldingen zijn afkomstig van www.aiimageoftheday.com, een AI-bedrijf in Londen.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-ZdJovCZUSseEd6Oc4t7KLQ

Dagelijks een verse AI-afbeelding op ieder nieuw tabblad.

Betere bassen

Bass Boost geeft de video’s en songs die je via het web beluistert veel meer diepgang. Je moet uiteraard goede luidsprekers of een koptelefoon hebben om de boost tot in je darmen te voelen. Bij de reviews in de Chrome Web Store lezen we de reactie van een gebruiker die niet veel verschil merkte … Nou, wij wel hoor, enorm verschil zelfs. Je moet natuurlijk wel het schakelaartje van Bass Boost aanzetten of je drukt op de spatiebalk om deze extensie te activeren. Wij zijn in ieder geval fan!

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-U3vPMaX1Sni4RisBMsu0ZQ

Geef muziek meer diepgang met Bass Boost.

Ingrijpen in de tekst

Met Edit Anything kun je iedere tekst op een webpagina aanpassen. Het lettertype van de webpagina blijft daarbij ongewijzigd. Je kunt deze webpagina helaas niet delen met vrienden. Om effect te sorteren moet je dus een schermafbeelding maken van de onzin die je zelf hebt toegevoegd.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-IZVhcj-dTM-_vRktqzrd7Q

Je kunt eenvoudig teksten op webpagina’s aanpassen.

Piano spelen en beluisteren

Meer dan honderdduizend gebruikers schakelen hun Chrome-browser regelmatig om naar Chrome Piano alwaar je via de muis, of nog beter via het toetsenbord, een eigen deuntje kunt laten horen. Om het je makkelijker te maken, laat je de tekens van het computerklavier op de pianotoetsen weergeven. Het is ook mogelijk om eigen liedjes op te nemen en de geïntegreerde bibliotheek bevat een ruim aanbod aan composities die je kunt laten afspelen.

Leren spelen?

Op een echte piano of keyboard is veel leuker!

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-dwJ2vKSqR5SNfQHGy1-aVQ

Speel zelf op de piano of laat een van de bestaande muziekstukken afspelen.

Slinkse pesterij

Met de Prank ‘em-extensie kun je vrienden en collega’s knettergek maken. De toevoeging bevat een breed scala aan tools om de weergave van Chrome te verstoren, zoals het scherm wazig maken, de cursor verbergen, het bureaublad roteren, naar grijswaarden omzetten … Prank ‘em pest op een even gemene als subtiele manier. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het effect op de volledige webpagina of een deel daarvan moet gebeuren. Bovendien bepaal je hoe regelmatig deze tool de boel moet verstoren. Als je de instelling Hide Cursor apply 10% kiest, dan zal je slachtoffer slechts een tiende van de tijd zijn muisaanwijzer kwijt zijn. Je moet natuurlijk wel de kans krijgen om de extensie op de computer van iemand te installeren.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-OSFbGL7sS0WG0Lz_YUpbgQ

Door de pranks slechts sporadisch in te stellen wordt het effect nog groter.

Gepersonaliseerde doodles

Verras vriend of vijand met een aangepaste Google Doodle. Stel je eigen tekst samen en vervang de Google Doodle door iets leuks uit de voorinstellingen of gebruik een gratis Doodle van www.custom-doodle.com. Je kunt de grootte van de Doodle en de tekst aanpassen. Op de website van Custom Doodle vind je een bibliotheek met thema’s als Tekenfilm, Spelletjes, Memes, Films en series en Esthetiek. Je vrienden, collega’s of huisgenoten zullen verrast zijn wanneer je in de doodle naar hen persoonlijk verwijst en hen bijvoorbeeld feliciteert met hun verjaardag, pensioen of andere feestelijke gelegenheid. Laat de persoon in de waan dat hij of zij zo beroemd is dat Google hem of haar als Doodle heeft ingesteld.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-XUaMyin0SuusPADl0Ak0PQ

Toch mooi als je iemand een Doodle-verjaardagswens stuurt.

Een haartje wegvegen

Geniet van de gedachte dat je slachtoffer aanhoudend zit te pulken aan zijn scherm. Hoe hard die ook zijn best doet, hij zal het haartje dat op zijn scherm plakt niet kunnen verwijderen. Uiteraard werkt Hair on Screen het best op webpagina’s met een lichte achtergrond. Soms zijn de simpelste pranks nog het leukst.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-Ql7T15SSQO6Xli-srMs34Q

Aanvankelijk valt het haartje nog niet zo op, maar het gaat op den duur behoorlijk irriteren.

Schetenklikker

In de lijst irritant-met-verstand-op-nul is Fart Attack een topper voor de liefhebbers van pies-en-poep-humor. Deze extensie zorgt dat er een vette wind klinkt, iedere keer dat de Chrome-gebruiker op een link of op een knop klikt. Zet het volume hoog.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-UOorSsvNQuCL_0J-z9puZQ

Bij welke acties wil je een scheet laten klinken?

Verslavende game

Nog een verslavende tijdverspiller is Boxel Rebound, een opzwepende mini-game met vijftig levels en vijf thema’s. In deze platformgame spring je over obstakels en laat je je vallen om anderen te ontwijken. Je kunt het spel in mini-weergave of op het volledige scherm spelen. Het is, als lid van de Boxel Rebound-gemeenschap, mogelijk om je eigen parcours te ontwerpen dat je daarna via de website deelt met anderen. In de nieuwste versie is de beloningspagina geactiveerd, wat voor nog betere gameplay zorgt.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-WmsBbPxkSNuNG1xrbhpzXQ

Met de pijltjestoetsen bestuur je de bewegende stip.

Virtueel huisdier

Zit je helemaal in je eentje te werken? Wat dacht je van een nieuwe vriend in de vorm van een virtueel huisdier? Iedere keer dat je een nieuw tabblad in Chrome opent, ontmoet je een schattig nieuw beestje. De exentensie heet Tabby Cat, maar ben je niet zo’n kattenmens, dan kun je ook een konijn, hond, varken of zelfs een pinguïn adopteren. De beestjes gedragen zich net als echte huisdieren: ze knipperen met hun ogen, doen een dutje en je kunt ze aaien. Ze geven je zelfs cadeautjes.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-YbnddfLKSR2xU549nnsCpA

De minimalistische dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor.

Schreeuwlelijk

Helpen motiverende gesprekken of beloningen niet om je tijdverspillende kroost in het gareel te krijgen? Tijd voor oldskool harde taal. Deze extensie wordt chagrijnig als je tijdens het studeren een nieuw tabblad opent. Het is dus de bedoeling dat je eerst alle tabbladen opent die je nodig hebt voor het werk of voor de studie en daarna de extensie inschakelt. Angry Study Helper is een unieke en eigenzinnige tool die je er verbaal van langs geeft als je je laat afleiden.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-f5ZEQTE-T7Kixb5zmRxUJw

Een boze man schreeuwt je toe.

Rotte tomaten en eieren

Is er een website die je haat? Bevalt het je niet wat je op het internet leest? Of is een YouTube-filmpje een grote teleurstelling? Krop je frustratie niet op en laat je eens goed gaan met de Rotten Tomato Destroyer, een Chrome-extensie om tomaten te smijten naar webpagina’s. De tomaten spatten open op het scherm met bijbehorend geluid. Je kunt het geluidseffect in deze extensie uitzetten om je in alle discretie af te reageren. In plaats van tomaten kun je ook met slijm, eieren en rotte bananen gooien.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-UHl-lYjWTmSsPtr1MX3XtQ

Laat die tomaten en eieren maar komen!

Eindeloos filmpjes kijken

YouTube spant de kroon als het gaat om websites die je urenlang weghouden van het echte werk. Improve YouTube is het Zwitserse zakmes onder de YouTube-extensies. Het verwijdert alle rommel die je niet interesseert, zoals advertenties en aanbevolen video’s. Je kunt tal van instellingen aanpassen, zoals de automatische ondertiteling en de videokwaliteit. De extensie opent tegelijk de deur naar veel thema’s voor YouTube en het is mogelijk om geluidsnormalisatie in te schakelen die te harde geluiden in de weergave vermindert. Als je een beetje tijd spendeert aan de instellingen, dan krijg je een veel betere YouTube-ervaring.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-LY8vLubeQqeOsR2oGgFlpg

Bepaal zelf het uiterlijk van YouTube.

Meet je tijdverlies

Een mooie afsluiter in het kader van tijdverlies en nutteloosheid is Wasted Time Tracker, een tool die meet hoeveel tijd je iedere dag, iedere week en iedere maand spendeert aan websites die je afleiden. De Wasted Time Tracker vertelt hoelang je op onproductieve websites rondhangt. Eerst moet je zelf de webadressen ingeven van de sites waarvan je weet dat je er (te) veel tijd aan verspilt. De extensie werkt op de achtergrond en wanneer je met de muisaanwijzer over de knop gaat, krijg je de confronterende timer te zien.

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies-SsAhQv1VQLWbqTJRh7Fymw

Oeps, 3 uur en 6 minuten besteed aan nutteloos amusement!

Toe aan een nieuwe laptop?

Voor elke toepassing, voor elk budget

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten