ID.nl logo
1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies
© Pixel-Shot - stock.adobe.com
Huis

1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

Niet alles hoeft altijd om productiviteit te draaien. We zijn daarom op zoek gegaan naar even leuke als nutteloze Chrome-extensies, want soms kun je daar gewoon behoefte aan hebben, toch?

We zetten in dit artikel een aantal Chrome-extensies op een rijtje, die meer nutteloos zijn dan dat ze echt een doel dienen:

  • Tetris Classic
  • Vissen in een aquarium voeren
  • Cursor aanpassen
  • Piano spelen met je toetsenbord
  • Google Doodle personaliseren
  • Virtueel huisdier verzorgen
  • Jezelf afreageren door rotte tomaten te gooien
  • Nutteloos besteedde tijd tracken

Wèl nuttig: 20 handige browserextensies voor meer surfgemak

Verveel je je? Heb je weinig om handen? Of wil je iemand in de maling nemen? Er zijn veel Chrome-extensies waarmee je de tijd op een leuke maar nutteloze manier mee kunt doden. ‘Nutteloos’ hoeft trouwens niet altijd minderwaardig te zijn. Hebben zaken als een bos bloemen, een kerstboom of mascara dan praktisch nut? Vaak heeft het al waarde als iets een glimlach op het gelaat tovert.

Pak de muis

Maak een keuze uit een van de zes katten die achter je muisaanwijzer aangaan. Toch is Cursor Cat geen al te hinderlijke extensie, want meestal loopt de kat niet in de weg. Als je de cursor stil houdt, gaat de kat zelfs braaf zitten. Iets voor de kattenliefhebber dus!

Maak een keuze uit deze zes katten.

Blokjes schuiven

Tetris Classic is de browserversie van het klassieke spel. Je kunt het zelfs spelen zonder internetverbinding. Je laat de blokjes met behulp van de pijltjes van je toetsenbord op de juiste plaatsen vallen. De blokjes zijn er in vier verschillende vormen, die je moet draaien en verplaatsen om in de lege ruimten in het pop-upvenstertje te passen. Het spel eindigt wanneer de blokken de bovenkant van het scherm bereiken. Wees gerust, het geluid zal je op kantoor niet verraden, want het typische Tetris-muziekje ontbreekt. Je hoogste score wordt bijgehouden en je kunt vrienden uitdagen.

Tetris houdt je score bij.

Mini-aquarium

In deze opsomming van grappige extensies is aB Fish de enige die door Google zelf is gemaakt. Met deze toevoeging verschijnt een mini-aquarium met kleine visjes in de browser. Je moet de digitale diertjes wel voeren; dat doe je door op het wateroppervlak te klikken. Er zijn maximaal tien visjes en je kunt de kleur van elke exemplaar afzonderlijk aanpassen. Kijk hoe ze de cursor volgen in de hoop dat ze iets te eten krijgen. Er is verder geen doel, gewoon een leuke tijdverspiller …

Geef iedere vis een eigen kleur.

Op je bolle ogen

Met Googlifier plaats je automatisch bolle ogen op foto’s die op webpagina’s verschijnen. Het tooltje vindt feilloos de juiste locatie in de foto’s en plakt er maffe ogen op. Je kunt de foto’s die ‘gegooglified’ zijn opslaan zoals iedere online foto.

Googlifier zet bolle Google-ogen op iedere figuur.

Extensies beheren Een extensie is een aanvulling voor de browser. Je vindt alle extensies voor Google Chrome in de Chrome Web Store. Als je na de installatie in de knoppenbalk op het pictogram van het puzzelstukje klikt, kun je een geïnstalleerde extensie activeren. Naast iedere extensie vind je ook een punaise waarmee je het pictogram van de extensie vastmaakt aan de knoppenbalk van Chrome. Op die manier blijft de knop zichtbaar en kun je er sneller bij. Via het puzzelstukje kom je ook bij de functie Extensies beheren waarmee je een overzicht krijgt van alle uitbreidingen die je ondertussen hebt geïnstalleerd.

Hier kun je extensies beheren en dus ook eenvoudig aan- en uitschakelen. 

Weg met het pijltje

Deze extensie is leuk en verstoort de gebruikservaring van de browser niet. Met Custom Cursor for Chrome ruil je de normale muisaanwijzer namelijk in voor een pizzapunt, een snoepcursor, een Minecraft-cursor en nog veel meer. Het gaat telkens om een set van twee: een aanwijscursor en een klikcursor, want die twee verschillen wel degelijk. Je kunt een van de leuke muisaanwijzers uit de bibliotheek van de extensie selecteren, maar er wachten nog achtduizend verschillende sets op de website van Custom Cursor. Door op het tandwieltje te klikken, kun je de verzameling beheren.

Naast de set cursors van de extensie kun je nog meer sets downloaden via de website.

Genieten van kunst

Voeg een vleugje cultuur aan je dagelijkse portie browsen toe met de Google Arts & Culture-extensie. Iedere keer dat je een nieuw tabblad opent, word je begroet door een meesterwerk, variërend van klassiekers van Rembrandt en Monet tot hedendaagse werken van bekende straatartiesten. Het kunstwerk verandert dagelijks en je krijgt telkens de naam van het werk en de naam van de maker te lezen. Links beneden staat overigens een knop om alvast het volgende kunstwerk op te roepen. Wie graag musea bezoekt, zal hier zeker van genieten.

Je krijgt de kunstwerken mooi groot in beeld.

Kunstmatige kunstwerken

Een variant op de Arts & Culture-extensie is AI Image of the Day. Iedere dag zie je, telkens als je een nieuw tabblad opent in Google Chrome, een nieuwe virtuele afbeelding die werd gemaakt door AI. De afbeeldingen zijn afkomstig van www.aiimageoftheday.com, een AI-bedrijf in Londen.

Dagelijks een verse AI-afbeelding op ieder nieuw tabblad.

Betere bassen

Bass Boost geeft de video’s en songs die je via het web beluistert veel meer diepgang. Je moet uiteraard goede luidsprekers of een koptelefoon hebben om de boost tot in je darmen te voelen. Bij de reviews in de Chrome Web Store lezen we de reactie van een gebruiker die niet veel verschil merkte … Nou, wij wel hoor, enorm verschil zelfs. Je moet natuurlijk wel het schakelaartje van Bass Boost aanzetten of je drukt op de spatiebalk om deze extensie te activeren. Wij zijn in ieder geval fan!

Geef muziek meer diepgang met Bass Boost.

Ingrijpen in de tekst

Met Edit Anything kun je iedere tekst op een webpagina aanpassen. Het lettertype van de webpagina blijft daarbij ongewijzigd. Je kunt deze webpagina helaas niet delen met vrienden. Om effect te sorteren moet je dus een schermafbeelding maken van de onzin die je zelf hebt toegevoegd.

Je kunt eenvoudig teksten op webpagina’s aanpassen.

Piano spelen en beluisteren

Meer dan honderdduizend gebruikers schakelen hun Chrome-browser regelmatig om naar Chrome Piano alwaar je via de muis, of nog beter via het toetsenbord, een eigen deuntje kunt laten horen. Om het je makkelijker te maken, laat je de tekens van het computerklavier op de pianotoetsen weergeven. Het is ook mogelijk om eigen liedjes op te nemen en de geïntegreerde bibliotheek bevat een ruim aanbod aan composities die je kunt laten afspelen.

Leren spelen?

Op een echte piano of keyboard is veel leuker!

Speel zelf op de piano of laat een van de bestaande muziekstukken afspelen.

Slinkse pesterij

Met de Prank ‘em-extensie kun je vrienden en collega’s knettergek maken. De toevoeging bevat een breed scala aan tools om de weergave van Chrome te verstoren, zoals het scherm wazig maken, de cursor verbergen, het bureaublad roteren, naar grijswaarden omzetten … Prank ‘em pest op een even gemene als subtiele manier. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het effect op de volledige webpagina of een deel daarvan moet gebeuren. Bovendien bepaal je hoe regelmatig deze tool de boel moet verstoren. Als je de instelling Hide Cursor apply 10% kiest, dan zal je slachtoffer slechts een tiende van de tijd zijn muisaanwijzer kwijt zijn. Je moet natuurlijk wel de kans krijgen om de extensie op de computer van iemand te installeren.

Door de pranks slechts sporadisch in te stellen wordt het effect nog groter.

Gepersonaliseerde doodles

Verras vriend of vijand met een aangepaste Google Doodle. Stel je eigen tekst samen en vervang de Google Doodle door iets leuks uit de voorinstellingen of gebruik een gratis Doodle van www.custom-doodle.com. Je kunt de grootte van de Doodle en de tekst aanpassen. Op de website van Custom Doodle vind je een bibliotheek met thema’s als Tekenfilm, Spelletjes, Memes, Films en series en Esthetiek. Je vrienden, collega’s of huisgenoten zullen verrast zijn wanneer je in de doodle naar hen persoonlijk verwijst en hen bijvoorbeeld feliciteert met hun verjaardag, pensioen of andere feestelijke gelegenheid. Laat de persoon in de waan dat hij of zij zo beroemd is dat Google hem of haar als Doodle heeft ingesteld.

Toch mooi als je iemand een Doodle-verjaardagswens stuurt.

Een haartje wegvegen

Geniet van de gedachte dat je slachtoffer aanhoudend zit te pulken aan zijn scherm. Hoe hard die ook zijn best doet, hij zal het haartje dat op zijn scherm plakt niet kunnen verwijderen. Uiteraard werkt Hair on Screen het best op webpagina’s met een lichte achtergrond. Soms zijn de simpelste pranks nog het leukst.

Aanvankelijk valt het haartje nog niet zo op, maar het gaat op den duur behoorlijk irriteren.

Schetenklikker

In de lijst irritant-met-verstand-op-nul is Fart Attack een topper voor de liefhebbers van pies-en-poep-humor. Deze extensie zorgt dat er een vette wind klinkt, iedere keer dat de Chrome-gebruiker op een link of op een knop klikt. Zet het volume hoog.

Bij welke acties wil je een scheet laten klinken?

Verslavende game

Nog een verslavende tijdverspiller is Boxel Rebound, een opzwepende mini-game met vijftig levels en vijf thema’s. In deze platformgame spring je over obstakels en laat je je vallen om anderen te ontwijken. Je kunt het spel in mini-weergave of op het volledige scherm spelen. Het is, als lid van de Boxel Rebound-gemeenschap, mogelijk om je eigen parcours te ontwerpen dat je daarna via de website deelt met anderen. In de nieuwste versie is de beloningspagina geactiveerd, wat voor nog betere gameplay zorgt.

Met de pijltjestoetsen bestuur je de bewegende stip.

Virtueel huisdier

Zit je helemaal in je eentje te werken? Wat dacht je van een nieuwe vriend in de vorm van een virtueel huisdier? Iedere keer dat je een nieuw tabblad in Chrome opent, ontmoet je een schattig nieuw beestje. De exentensie heet Tabby Cat, maar ben je niet zo’n kattenmens, dan kun je ook een konijn, hond, varken of zelfs een pinguïn adopteren. De beestjes gedragen zich net als echte huisdieren: ze knipperen met hun ogen, doen een dutje en je kunt ze aaien. Ze geven je zelfs cadeautjes.

De minimalistische dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor.

Schreeuwlelijk

Helpen motiverende gesprekken of beloningen niet om je tijdverspillende kroost in het gareel te krijgen? Tijd voor oldskool harde taal. Deze extensie wordt chagrijnig als je tijdens het studeren een nieuw tabblad opent. Het is dus de bedoeling dat je eerst alle tabbladen opent die je nodig hebt voor het werk of voor de studie en daarna de extensie inschakelt. Angry Study Helper is een unieke en eigenzinnige tool die je er verbaal van langs geeft als je je laat afleiden.

Een boze man schreeuwt je toe.

Rotte tomaten en eieren

Is er een website die je haat? Bevalt het je niet wat je op het internet leest? Of is een YouTube-filmpje een grote teleurstelling? Krop je frustratie niet op en laat je eens goed gaan met de Rotten Tomato Destroyer, een Chrome-extensie om tomaten te smijten naar webpagina’s. De tomaten spatten open op het scherm met bijbehorend geluid. Je kunt het geluidseffect in deze extensie uitzetten om je in alle discretie af te reageren. In plaats van tomaten kun je ook met slijm, eieren en rotte bananen gooien.

Laat die tomaten en eieren maar komen!

Eindeloos filmpjes kijken

YouTube spant de kroon als het gaat om websites die je urenlang weghouden van het echte werk. Improve YouTube is het Zwitserse zakmes onder de YouTube-extensies. Het verwijdert alle rommel die je niet interesseert, zoals advertenties en aanbevolen video’s. Je kunt tal van instellingen aanpassen, zoals de automatische ondertiteling en de videokwaliteit. De extensie opent tegelijk de deur naar veel thema’s voor YouTube en het is mogelijk om geluidsnormalisatie in te schakelen die te harde geluiden in de weergave vermindert. Als je een beetje tijd spendeert aan de instellingen, dan krijg je een veel betere YouTube-ervaring.

Bepaal zelf het uiterlijk van YouTube.

Meet je tijdverlies

Een mooie afsluiter in het kader van tijdverlies en nutteloosheid is Wasted Time Tracker, een tool die meet hoeveel tijd je iedere dag, iedere week en iedere maand spendeert aan websites die je afleiden. De Wasted Time Tracker vertelt hoelang je op onproductieve websites rondhangt. Eerst moet je zelf de webadressen ingeven van de sites waarvan je weet dat je er (te) veel tijd aan verspilt. De extensie werkt op de achtergrond en wanneer je met de muisaanwijzer over de knop gaat, krijg je de confronterende timer te zien.

Oeps, 3 uur en 6 minuten besteed aan nutteloos amusement!

Toe aan een nieuwe laptop?

Voor elke toepassing, voor elk budget
▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.