ID.nl logo
Hysolate - Bescherm je pc tegen spam en virussen
© PXimport
Huis

Hysolate - Bescherm je pc tegen spam en virussen

De dag dat je slachtoffer wordt van ransomware vergeet je nooit meer. Antispam, antivirus en webfiltering helpen, maar de grootste bedreiging voor de computer ben je uiteindelijk toch zelf. Je probeert bijvoorbeeld een spelletje uit of je gebruikt een onbekende usb-stick. Als je deze handelingen in een geïsoleerde omgeving uitvoert, loop je geen risico. Dat kan met Hysolate.

Het is niet verkeerd om gezonde argwaan te koesteren tegenover onbekende applicaties die je van internet downloadt. Je zou van minder paranoïde kunnen worden met al die verontrustende berichten. De oplossing om zulke software toch te draaien zonder dat je het risico loopt dat je basissysteem wordt beschadigd, is een geïsoleerde omgeving voor risicotoepassingen. Zelfs al bevat de applicatie malware, je gewone systeem wordt nooit aangetast. Er bestaan al enkele oplossingen om hiervoor een sandbox-omgeving te creëren. Sinds kort is er een heel gebruiksvriendelijke variant bijgekomen: Hysolate.

Juiste gratis versie

Hysolate komt in twee varianten: er is een gratis versie voor thuisgebruikers en een enterprise-editie voor bedrijven. Over de prijs van de laatste is Hysolate onduidelijk; je moet contact opnemen met de vertegenwoordiger in Londen. Dat wordt even slikken. Hij heeft het over pakketlicenties voor vijftien, vijfentwintig, vijftig of honderd computers. Er valt te onderhandelen over jaarprijzen die schommelen rond de 400 euro per persoon.

Is Hysolate daarmee niet interessant voor onze lezers? Toch wel, bij ons draait de gratis, reclamevrije versie nu al enkele weken als een zonnetje. Je moet alleen wel de juiste free version downloaden. Op www.hysolate.com klik je op Download Hysolate Free. Dan kom je op een webpagina waar twee gratis versies staan: Hysolate Free for Isolating Endpoint Threats en Hysolate Free for Isolating Sensitive Access. Kies de eerste (linker)optie, anders download je een pakket waarin nog niet de helft van de functies zitten die we hier beschrijven.

©PXimport

Registreren

Om de gratis versie te downloaden, moet je je registreren. Daarna ontvang je per mail een downloadlink. Het installatiebestand is ongeveer 334 MB groot. Open het exe-bestand en voer het uit. Na de installatie moet je nog een keer je e-mailadres invoeren, daarmee krijg je een verificatiecode via de mail.

Daarna vraagt de set-up of je ook de browserextensie wilt installeren die niet-vertrouwde, risicovolle websites automatisch naar de geïsoleerde omgeving leidt. Doe dat! De extensie werkt overigens uitsluitend in Google Chrome. Als Chrome dus niet op je computer staat, sla deze extensie dan over.

©PXimport

Niet voor Windows Home

Belangrijk om te weten is dat je een computer met fatsoenlijke specificaties nodig hebt. Je pc moet minstens 8 GB geheugen hebben, er moet een ssd in zitten en een Intel Core i5-processor of hoger. Bovendien haakt de installer af wanneer je de gratis versie op Windows Home installeert. Je moet beschikken over Windows 10 Pro/Enterprise.

Paars bureaublad

Hysolate wordt automatisch geactiveerd zodra je de computer opnieuw opstart. Het programma stelt voor om een rondleiding te volgen. Die rondleiding bestaat slechts uit drie schermpjes, wat pleit voor de gebruiksvriendelijkheid van dit programma.

Eigenlijk moet je alleen weten dat je op Windows-toets+Alt+PijltjeLinks of PijltjeRechts moet drukken om naar de geïsoleerde omgeving te gaan of om naar de gewone Windows-omgeving terug te keren. Die laatste omgeving noemen we de host. Op het paarse bureaublad van Hysolate staan al een paar applicaties, zoals Chrome, Microsoft Edge, Notepad++ en 7zip. Je kunt dus al op het web surfen, zip-pakketten downloaden en programma’s installeren.

©PXimport

Schakelen

De software heeft een interessante optie voor als je met twee beeldschermen werkt. Wanneer je in de beveiligde omgeving met de rechtermuisknop in het systeemvak op het Hysolate-pictogram klikt, kun je bij Show Workspace drie mogelijkheden selecteren. Hysolate komt daarmee op beide schermen, op één scherm of op het andere scherm.

Er zijn trouwens drie manieren om van omgeving te wisselen. De eerste is ons al bekend: Windows-toets+Alt+PijltjeLinks of PijltjeRechts. De tweede optie is door rechts te klikken op het Hysolate-pictogram. Daarmee kom je bij de knop Switch Environment. De derde mogelijkheid is via de snelkoppeling op je bureaublad.

Werkruimtes

Als je in de veilige werkruimte Windows Verkenner opent, dan zie je Workspace Desktop, Workspace Downloads en Workspace Documents in plaats van het bureaublad, de map Downloads en de map Documenten. Hysolate is vooral bedoeld voor mensen die in netwerken werken en die toegang moeten blijven hebben tot documenten, applicaties, websites en randapparatuur.

De filosofie van Hysolate beschouwt de computers van een netwerk als eindpunten die door de software naar gescheiden omgevingen kunnen schakelen. Hysolate is een oplossing die de isolatietechnologie toepast die in Microsofts Windows Sandbox zit om een permanente geïsoleerde gebruiksstructuur te creëren.

©PXimport

Openen in beveiligde ruimte

Hysolate integreert enkele interessante functies in het gewone Windows 10-systeem. Stel dat je een verdacht bestand via de e-mail of op een andere manier hebt ontvangen, dan kun je dat vanuit je gewone systeem kopiëren naar de geïsoleerde omgeving of zelfs rechtstreeks openen in de Hysolate Workspace.

Wanneer dit bestand op het bureaublad staat, klik je met rechts op het bestand en kies je Copy to Workspace of Open in Workspace. Er is ook een gedeeld klembord tussen de host en de geïsoleerde omgeving. Gebruik de gewone Ctrl+C en Ctrl+V om bestanden en zelfs mappen te kopiëren en te plakken. Dit werkt twee richtingen op.

Usb-sticks

Hysolate is erg voorzichtig met usb-sticks. Er zijn namelijk veel gevallen bekend van usb-drives die malware-verspreiders bleken te zijn. Wanneer het programma actief is, komt het meteen in actie op het moment dat je zo’n drive in de pc plugt.

Er verschijnt een pop-up die vraagt of je de flash-drive wilt openen in de Hysolate Workspace. Je kunt vervolgens de bestanden in de Hysolate-werkruimte bekijken en nadat je ze hebt verifieerd, kun je ze kopiëren naar je host-systeem.

©PXimport

Website-omleiding

Als je bij de installatie de Google Chrome-extensie hebt toegevoegd, dan kun je tijdens het surfen in de gewone Windows-omgeving deze uitbreiding activeren. Je krijgt daarmee in enkele steekwoorden te lezen hoe Hysolate de geopende webpagina inschat.

De website van ComputerTotaal plaatst Hysolate bij de categorieën: Business, Education and Self-Help en Information Technology. Daaronder kun je beslissen om de webpagina onmiddellijk te openen in de geïsoleerde omgeving. Je kunt via de extensie de browser instellen zodat sites met een hoog risico (phishing, hacking, kwaadaardige extensie) en met een gemiddeld risico (gokken, inhoud voor volwassen, illegale inhoud) altijd in de Hysolate Workspace worden geopend.

Health check

Als je met rechts op het pictogram in het systeemvak klikt, kun je in de Settings ook aangeven wanneer Hysolate in rust gaat. Dit is vooral bij laptops belangrijk om hun batterij te sparen. Standaard staat dit ingesteld op dertig seconden. Je leest hier ook de status van de software. Je ziet of Hysolate Workspace actief en up-to-date is en je monitort de gezondheid (health check) van het veiligheidssysteem.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇