Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers

© PXimport

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers

Geplaatst: 27 juni 2016 - 07:22

Aangepast: 24 november 2022 - 12:01

Richard Veenstra

Mobiele speakers zijn er in allerlei vormen en maten en kunnen een goed alternatief zijn voor conventionele luidsprekers. Er zijn een aantal dingen waar je over na moet denken bij het kopen van één of meer speakers. Met deze checklist kan je zo naar de winkel.

Tip 01: Allerlei soorten

Luidsprekers zijn er in verschillende afmetingen, vormen en types. Voor je tot aanschaf over gaat, is het belangrijk te weten waar je precies naar op zoek bent. Er zijn namelijk allerlei soorten en maten speakers. Je hebt simpele luidsprekers die je in je badkamer of werkkamer neerzet en waar je muziek naartoe kunt streamen, maar er zijn ook complete draagbare 5.1-surround-systemen die voor een thuisbioscoop geschikt zijn. Lees ook: De 5 beste speakers van 2015.

Vervolgens heb je nog multiroom-oplossingen waarbij je in meerdere kamers dezelfde muziek kunt luisteren of zelfs verschillende muziekstukken in alle vertrekken kunt afspelen. Wil je compleet mobiel zijn, dan zijn er luidsprekers verkrijgbaar die op batterijen werken. En tot slot zijn er uiteraard de traditionele luidspreker-setjes die je met een kabel aan je pc hangt.

Voor de verschillende luidspreker-types zijn vervolgens ook weer talloze opties in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, dus het is taak om eerst eens orde in de luidsprekerchaos aan te brengen.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 01 Hoe draagbaar moet je nieuwe luidspreker zijn?

Tip 02: Functie

Kijk eerst waarvoor je de luidsprekers wilt gebruiken. Ben je een muziekliefhebber en wil je 's avonds na het eten genieten van een album in je woonkamer, dan zijn je eisen hoger dan wanneer je af en toe eens wat muziek wilt horen tijdens het koken. Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke ruimte de luidsprekers komen te staan. Een ruimte van 50 m2 heeft krachtigere luidsprekers nodig dan een ruimte van 10 m2. Heb je geen zin in grote luidsprekers in je woonkamer, maar wil je wel genieten van een stevige bassen, dan kun je een aparte subwoofer aanschaffen en deze ergens in de ruimte zetten. Is esthetiek voor jou belangrijk of vind je een paar plastic luidsprekers goed genoeg? En hoe groot mogen de luidsprekers eigenlijk zijn? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je naar de winkel rent.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 02 De hoeveelheid opties maakt het kiezen van een luidspreker geen gemakkelijke opgave.

Tip 03: Draagbaar

Als je aan draagbare luidsprekers denkt, zul je automatisch aan draadloze varianten denken. Maar ook luidsprekers met een draadje kunnen wel degelijk mobiel zijn. Denk aan de klassieke luidsprekersetjes die je op je laptop of desktop-pc aan kunt sluiten. Deze hebben vaak een geïntegreerde kabel voor de doorvoer van audio of doen dit via een usb-kabel. Sommige modellen werken op batterijen, andere halen hun stroom uit de usb-poort van je computer. Heb je krachtigere luidsprekers voor je pc nodig, dan zul je een setje moeten kopen met een stroomsnoer. Het voordeel van luidsprekers met een kabel is dat ze in veel gevallen veel goedkoper zijn dan draadloze versies. Maar een draagbare of draadloze luidspreker of luidspreker-set is vele malen flexibeler.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 03 Deze luidspreker-set voert audio door de usb-kabel naar de luidsprekers.

Tip 04: Bluetooth

De technologie die door verreweg de meeste draadloze luidsprekers wordt gebruikt, is bluetooth. Het voordeel van bluetooth is dat het op vrijwel elk hifi-apparaat en elke smartphone te vinden is. Het is daardoor het makkelijkste protocol om muziek door de lucht te streamen. Inmiddels is bluetooth bij versie 4.2 aanbeland en de stabiliteit is ten opzichte van een paar jaar geleden enorm verbeterd. Om een luidspreker via bluetooth aan te kunnen sturen, mag je niet te ver van de speaker verwijderd zijn. Zo'n tien meter wordt over het algemeen aangegeven als wenselijk.

Ook al hoef je een apparaat niet te richten op een bluetooth-luidspreker, het zendende en het ontvangende apparaat moeten zich wel in dezelfde ruimte bevinden. Wanden, plafonds en andere obstakels reduceren de verbindingskwaliteit enorm. Voordat je een signaal van bijvoorbeeld je smartphone naar een luidspreker kunt zenden, moet je beide apparaten koppelen. Hoe dit werkt, lees je in de gebruiksaanwijzing van de luidspreker. Een bluetooth-verbinding is overigens niet altijd actief, het kan zijn dat je bij nieuw gebruik de apparaten even weer draadloos met elkaar moet verbinden. Dit is iets anders dan koppelen, dat hoef je slechts één keer te doen.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 04 Een draadloze bluetooth-luidspreker is zeer flexibel in gebruik.

Tip 05: Wifi

Een wifi-netwerk leent zich uitermate voor het draadloos verzenden van informatie, een aantal fabrikanten gebruiken dan ook het wifi-netwerk voor het draadloos afspelen van muziek. Waar bluetooth een gestandaardiseerd protocol is, is dit in het geval van streamen via een wifi-netwerk niet zo. Er zijn meerdere fabrikanten die elk hun eigen protocol hebben om muziek via een wifi-netwerk af te spelen. Zowel het verzendende als het ontvangende apparaat moeten dit protocol begrijpen. Apple heeft de technologie AirPlay ontwikkeld. Als je een Apple-apparaat zoals een iPhone, iPad, Mac of Apple TV hebt, dan kun je muziek via dit protocol naar een AirPlay-compatibele luidspreker sturen. Andere fabrikanten hebben andere systemen die via je wifi-netwerk informatie verzenden. Bekende fabrikanten als Sonos, Teufel en Samsung hebben allemaal hun eigen protocollen en luidsprekers van deze fabrikanten zijn niet zomaar door elkaar te gebruiken, tenzij ze het protocol van de andere fabrikant ondersteunen.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 05 De luidsprekers van Teufel Raumfeld bedien je over je wifi-netwerk via een app.

Tip 06: Multiroom

Er zijn ook systemen op de markt die het mogelijk maken om meerdere luidsprekers in verschillende vertrekken aan te sturen, dit worden multiroom-systemen genoemd. Een bekend voorbeeld zijn de producten van Sonos. Je kunt meerdere luidsprekers op je wifi-netwerk aanmelden en via de Sonos Controller-app bepaal je welke muziek je over de luidsprekers wilt horen. Het mooie van zo'n systeem is dat je op elke luidspreker andere muziek kunt afspelen. De luidspreker-configuratie is heel flexibel en kun je via de app veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld twee luidsprekers met de app combineren tot een stereopaar of luidsprekers in verschillende vertrekken tot groepen samenvoegen. Sonos is niet de enige speler op de markt, Teufel heeft met zijn Raumfeld-systeem een vergelijkbare optie en ook fabrikanten als Philips, Samsung, LG en Bang & Olufsen bieden multiroom-systemen aan.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 06 Met een multiroom-systeem zoals dat van Sonos kun je in elk vertrek andere muziek luisteren.

Tip 07: Mono en stereo

Voordat je een luidspreker aanschaft, is het van belang om het verschil tussen mono en stereo te weten. Mono betekent dat er slechts één audiokanaal beschikbaar is, stereo heeft twee kanalen: links en rechts. Vroeger waren alle geluidsopnames en weergaveapparaten mono, maar al sinds de jaren zestig werd er geëxperimenteerd om muziek in stereo op te nemen. Op deze manier konden bepaalde instrumenten bijvoorbeeld alleen op het linkerkanaal worden weergegeven en andere instrumenten op het rechterkanaal.

Als je tegenwoordig een luidspreker-set koopt, sluit je altijd één luidspreker op het linker- en één op het rechterkanaal van de versterker aan. Soms gaat dit overigens via één kabel, het meest courante voorbeeld is als je een computer-luidspreker-set op je computer aansluit via een minijack-kabel. Aan de computerkant heb je één kleine stekker, aan de andere kant splitst de kabel zich in tweeën. Eén draadje gaat naar de linker luidspreker en de andere gaat naar de rechter luidspreker. In de meeste gevallen staat de rode kabel voor rechts, de zwarte of witte kabel voor links. Stereo-luidsprekers plaats je normaal gesproken ver genoeg uit elkaar zodat je verschillen in het linker- en rechtersignaal kunt waarnemen. Veel kleine mobiele luidsprekers geven aan dat ze stereo-luidsprekers zijn, maar de conussen voor het linker- en rechterkanaal zitten zo dicht bij elkaar dat er niet echt sprake is van een stereogeluid. Zo'n luidspreker kan een goede optie zijn voor in de badkamer of keuken, maar kies je beter niet voor je woonkamer als je voor een perfecte klank gaat.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 07 Eén kabel voor twee kanalen, rood voor rechts en wit voor links. Aan de andere kant zijn de twee kanalen tot één stereo-plug samengevoegd.

Surround

Mono is één kanaal en stereo is twee kanalen, maar voor surround-geluid heb je nog meer kanalen tot je beschikking. Het bekendste surround-systeem is 5.1. Dit houdt in dat je zes individuele kanalen tot je beschikking hebt: vijf normale kanalen voor luidsprekers plus één kanaal voor een subwoofer. Er zijn ook andere surround-configuraties op de markt: een 7.1-surround-systeem bestaat bijvoorbeeld uit zeven normale kanalen en een kanaal voor een subwoofer.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Een draagbaar draadloos surround-systeem van Logitech.

Positionering

Waar je luidsprekers neer moet zetten, hangt af van het systeem. Als je een stereoset aanschaft, is het handig om deze op oor-hoogte te positioneren, gemeten vanaf de plek waar je het meest muziek zult luisteren. Je kunt het beste een imaginaire driehoek uitdenken. Als je bijvoorbeeld op de bank zit, ben jij het eerste punt van de driehoek, de luidsprekers zijn dan hoek twee en drie. Zorg dat de luidsprekers iets van de wand staan voor een optimaal geluid. Bij een subwoofer is positionering iets minder belangrijk, aangezien het menselijk oor bij lage frequenties niet weet uit welke richting het komt. Pas wel op dat een subwoofer in een hoek voor te veel basfrequenties kan zorgen.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Een optimale opstelling voor een set stereoluidsprekers. Jij bent het witte vierkant, linksboven en rechtsboven de luidsprekers voor het linker- en rechterkanaal. Als je een 5.1-systeem hebt, kun je de luidsprekers ongeveer zoals de zwarte vierkanten positioneren.

Tip 08: Outdoor

Je hebt natuurlijk veel keuze als het gaat om draadloze luidsprekers in je woning, maar er zijn ook speciale luidsprekers voor buiten verkrijgbaar. Deze kun je via een kabel of via bluetooth met je smartphone verbinden, ideaal voor een picknick! Uiteraard moet een outdoor-luidspreker aan andere eisen voldoen als een luidspreker voor thuis. Buiten heb je te maken met veel meer omgevingsgeluiden en een luidspreker moet voldoende volume kunnen genereren.

Uiteraard moet een outdoor-luidspreker lang genoeg meegaan op batterijen of via alternatieve bronnen zoals zonne-energie. Ook is het handig om te kijken naar een luidspreker die je makkelijk meeneemt en tegen een stootje kan. Veel outdoor-luidsprekers zijn bovendien (spat)waterdicht en sommige modellen kunnen je smartphone of tablet tegelijkertijd opladen. Verder is het bij een outdoor-luidspreker belangrijk dat hij de laatste bluetooth-standaard ondersteunt.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 08 De Eton Rukus is perfect geschikt voor buitengebruik en heeft zelfs zonnecellen aan boord.

Tip 09: Versterker

In een normaal hifi-systeem moet je je luidsprekers op een versterker aansluiten. Bij draadloze luidsprekers werkt dit iets anders en zal er in de meeste gevallen een versterker in de luidspreker zijn geïntegreerd, zodat je meteen muziek vanaf een smartphone of tablet naar de luidsprekers kunt sturen. Als je een stereo-luidspreker-set aanschaft, bieden de meeste fabrikanten een master- en een slave-model aan. Het master-model heeft dan de versterker aan boord, het slave-model wordt door versterker in het master-model aangestuurd. De twee luidsprekers zijn met een kabel met elkaar verbonden.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 09 Links de master-luidspreker van Raumfeld Stereo M, rechts de slave-versie.

Tip 10: Specificaties

Het beoordelen van de geluidskwaliteit is alleen mogelijk als je in de winkel verschillende luidsprekers test met je favoriete muziek. Selecteren op basis van specificaties is lastig, omdat het bij geluid ook om smaak draait en meer vermogen niet automatisch betekent dat de luidspreker beter klinkt.

Toch kun je op basis van specificaties wel een voorselectie maken. Bij mobiele luidsprekers zul je in de meeste gevallen voor een versie met geïntegreerde versterker gaan, kleinere luidsprekers hebben over het algemeen een geringer vermogen dan grotere. Ook het aantal ingangen kan belangrijk zijn. Als je een ouderwetse cd-speler op je luidsprekers wilt kunnen aansluiten, heb je een externe ingang nodig, deze wordt vaak aangegeven als AUX. Een platenspeler heeft een ander soort ingang nodig en kun je niet zomaar op een AUX-ingang aansluiten. Een traditionele versterker heeft vaak een PHONO-ingang voor platenspelers, een draadloze luidspreker meestal niet.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Tip 10 Je kunt een platenspelers wel op de Play:5-luidspreker van Sonos aansluiten, maar je hebt wel een zogenaamde voorversterker nodig.

Kooptips

Ook dit keer hebben we weer drie verschillende modellen voor je geselecteerd. Of een luidspreker bij je past, hangt af van je wensen en de ruimte waar de luidspreker geplaatst moet worden.

Bose Companion 2 Serie III

Prijs: € 88,-

Deze relatief gunstige luidspreker-set van Bose is perfect geschikt om muziek en geluid vanaf je computer te beluisteren en heeft bovendien een extra AUX-ingang om bijvoorbeeld een tablet of smartphone aan te sluiten. De luidsprekers hebben een eigen volumeknop zodat je het geluid niet via je computer harder of zachter hoeft te zetten.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

UE Boom 2

Prijs: € 149,-

Deze draagbare luidspreker neem je overal mee naartoe. Doordat de luidspreker met bluetooth-technologie is uitgerust, kun je zonder problemen vanaf elke smartphone of tablet naar de luidspreker streamen. De accu gaat zo'n vijftien uur mee. De UE Boom 2 is waterdicht en kan tegen een stootje.

Sonos Play:1

Prijs: € 229,-

Als je een multiroom-systeem van Sonos in je huis wilt installeren, heb je keuze uit verschillende luidsprekers. De Play:1 is het instapmodel, maar biedt een perfecte klank voor niet al te grote ruimtes. Als je wilt, kun je van twee Play:1 luidsprekers een stereo-set maken. Via de Sonos-app stream je meteen over je wifi-netwerk muziek naar de Play:1.

Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers-15082296

© CIDimport

Op zoek naar tips voor de beste draadloze speaker? In de koopgids draadloze speakers vind je alles wat je moet weten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000