ID.nl logo
Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest
Huis

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest

Een bestand van 10 MB verstuur je makkelijk als e-mailbijlage, maar bij grotere bestanden is het handig als je een alternatief hebt. Er zijn verschillende webdiensten waarmee je meerdere gigabytes kunt overzetten. We bekijken en vergelijken er een aantal.

In dit artikel bespreken we 7 diensten waarmee je grote bestanden, van minimaal 2 GB, kunt versturen:

  • WeTransfer
  • TransferXL
  • Smash
  • SurgeSend
  • SendAnywhere
  • PairDrop
  • pCloud

Zeker interessant om ook te lezen: Veilig bestanden opslaan in de cloud? Dit zijn 5 versleutelde cloudopslagdiensten

Om een groot bestand te versturen, kun je dat comprimeren naar een zip-bestand. Met een gratis tool als 7-Zip kun je dat vervolgens ook met een wachtwoord beveiligen. Een andere optie is het grote bestand eerst opdelen met een gratis tool als GSplit, maar heel handig is dat niet.

Een eigen ftp-server, zoals FileZilla, een P2P-bestandsserver, zoals Resilio Sync, of een cloudopslagserver, zoals NextCloud, zijn alternatieven voor wie enigszins technisch onderlegd is en frequent bestanden deelt.

De gemakkelijkste oplossing is gebruik te maken van een upload- of transferdienst. We stellen je enkele gratis diensten voor, van typische https-diensten via P2P-diensten tot oplossingen die neigen naar cloudhosting en -sharing. In het tekstkader ‘Cloudopslagdienst’ aan het eind van dit artikel vermelden we enkele klassieke cloudopslagdiensten.

Grootte en snelheid

Voor we enkele transferdiensten van naderbij bekijken, gaan we eerst na waarop je zoal moet letten bij het kiezen van zo’n dienst. Prijs hoeft geen issue te zijn, want in dit artikel hebben we het uitsluitend over diensten die je (ook) helemaal gratis kunt gebruiken.

Een belangrijk criterium is wel de maximale bestandsgrootte die je in één keer kunt versturen. In onze selectie is dit minimaal 2 GB.

De transfersnelheid voor het uploaden (en downloaden) van data is ook van belang. We hebben dit weliswaar bij de diverse diensten op verschillende tijdstippen getest, maar dit is vooral toch afhankelijk van de kwaliteit van je internetverbinding en de serverdrukte. Bij zuivere P2P-diensten is dit laatste minder relevant vanwege de directe connectie tussen zender en ontvanger.

Extra criteria

Wie privacygevoelige bestanden verstuurt, wil de zekerheid hebben dat deze niet worden onderschept. De meeste diensten gebruiken https-encryptie (tls) tot aan de server. Sommige bieden zelfs end-to-end-encryptie, waarbij de bestanden enkel door de beoogde ontvanger kunnen worden ontcijferd. Dit betekent dat zelfs de serviceprovider geen toegang heeft tot de encryptiesleutels, wat bekend staat als ‘zero knowledge’.

Het is ook van belang om te weten vanaf welk platform of apparaat je bestanden kunt verzenden. Zijn dit enkel webbrowsers, of zijn er ook mobiele apps (voor Android en iOS) en desktopapplicaties (voor Windows en macOS) beschikbaar?

Bij het kiezen van een dienst zijn er nog meer overwegingen. Bijvoorbeeld of een aanmelding verplicht is, of je de transfer met een wachtwoord kunt beveiligen en of je meerdere bestanden tegelijk kunt versturen. Denk ook aan of er een daglimiet is, hoelang bestanden op de server beschikbaar blijven en of er een link of QR-code naar het geüploade bestand is. Ook handig is het om te weten of je een melding krijgt wanneer de ontvanger het bestand heeft gedownload en of je de (download)interface kunt personaliseren.

Voor diensten die zich ook profileren voor cloudhosting en sharing, zijn er nog andere overwegingen, maar dit is niet de focus van ons artikel. Alle diensten die in dit artikel worden besproken, bieden – tenzij anders aangegeven – standaard de volgende functies: versleutelde dataoverdracht, een uploadlink, een minimale retentietijd van zeven dagen, mobiele apps voor Android en iOS, en betaalde abonnementen met extra of verbeterde mogelijkheden.

Transferdiensten

WeTransfer

We beginnen met de Nederlandse dienst WeTransfer, die al meer dan een decennium bestaat en (ook) in onze regio erg populair is. WeTransfer laat je toe een complete map of meerdere bestanden tegelijk te versturen, die automatisch worden gezipt, aan maximaal drie ontvangers tegelijk.

De uploadlimiet is 2 GB. De data worden versleuteld (met AES-256) opgeslagen op de servers, maar je kunt geen wachtwoord instellen. Zowel de verzender als de ontvanger ontvangen een melding van de verzending. Daarnaast krijg je een bericht zodra de ontvanger de data heeft gedownload. Voor elke upload moet je een verificatiecode invoeren die je via de e-mail ontvangt, maar dit is niet nodig bij een gratis account.

Pluspunten

  • sobere interface

  • snelle meldingen

Minpunten

  • geen wachtwoordprotectie

  • beperkt aantal ontvangers

Oordeel

⭐⭐⭐

www.wetransfer.com

TransferXL

TransferXL heeft een uploadlimiet van 5 GB per keer, met een daglimiet van 10 GB. Je kunt bestanden naar maximaal vijf ontvangers tegelijk versturen. Een account is niet nodig. Net als bij WeTransfer kun je kiezen tussen het versturen van een mail met een link of het creëren van een link die je zelf kunt doorsturen.

Een unieke functie van TransferXL is dat je de opslagregio kunt instellen, waaronder Europa (Duitsland). Je kunt je upload ook met een wachtwoord beschermen en de data worden al in je browser versleuteld voordat ze worden verstuurd. Dat staat bekend als end-to-end-encryptie. De ontvanger ziet in de mail ook miniaturen van verstuurde afbeeldingen en video’s. Dankzij automatische compressie verlopen transfers net iets sneller.

Pluspunten

  • tot 5 GB

  • gebruiksvriendelijk

  • end-to-end-encryptie

  • miniaturen

Minpunten

  • enkel webapp

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

www.transferxl.com

Niet voor andermans ogen bestemd?

Bescherm je gegevens op deze usb-sticks met encryptie

Smash

Smash heeft in theorie geen uploadlimiet, maar in de praktijk betekent dit dat je in een wachtrij komt zodra je meer dan 2 GB wilt uploaden. Als grootte belangrijker is dan snelheid, biedt Smash een goede oplossing. Net als bij andere diensten kun je kiezen tussen het genereren van een uploadlink of het verzenden van een e-mail met de link. Je upload kan ook met een wachtwoord worden beschermd.

Standaard ontvang je een melding wanneer de ontvanger je data heeft gedownload en je kunt voorbeeldweergaves van mediabestanden tonen, maar beide opties kun je uitschakelen. Je moet wel telkens een code invoeren om je e-mailadres te bevestigen. Uit enkele informele tests bleek dat de transfers bij Smash vaak net iets sneller verlopen dan bij de meeste andere diensten.

Pluspunten

  • onbeperkt aantal ontvangers

  • geen uploadlimiet (wel wachttijd bij meer dan 2 GB)

  • wachtwoordbescherming

  • miniaturen

  • snel

Minpunten

  • verplichte e-mailverificatie

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

www.fromsmash.com

SurgeSend

SurgeSend maakt het mogelijk om zonder account bestanden tot 3 GB te versturen, met een totale opslaglimiet van 5 GB, naar maximaal drie ontvangers tegelijk. De bewaartijd van de bestanden kun je zelf instellen, met een maximum van zeven dagen. Voor het versturen is het invullen van een captcha vereist, maar e-mailverificatie, zoals bij Smash, is niet nodig.

Bestanden kunnen enkel via een link in een e-mail worden verzonden. Tijdens tests meldde de dienst soms dat er geen internetverbinding was, terwijl de connectie met andere sites wel werkte. Het verzenden van data en het ontvangen van mails, bleken doorgaans iets trager te verlopen.

Pluspunten

  • geen account nodig

  • instelbare retentietijd (tot zeven dagen)

Minpunten

  • paar keer connectieverlies

  • iets tragere transfer en respons

  • geen afzonderlijke uploadlink

  • geen wachtwoordbescherming

  • beperkt aantal ontvangers

Oordeel

⭐⭐

www.surgesend.com

SendAnywhere

SendAnywhere biedt een hybride methode van bestandsoverdracht. Met deze dienst kun je direct data versturen van jouw apparaat naar de ontvanger via een P2P-verbinding. Hierbij worden de data versleuteld verstuurd en vindt er geen opslag op servers plaats. Voor deze methode moeten je data beschikbaar zijn en moet de ontvanger een zescijferige code invoeren. Als beide apparaten zich in hetzelfde netwerk bevinden, leidt dit tot zeer snelle transfers. Bovendien is er geen uploadlimiet via deze weg. Daarnaast biedt SendAnywhere de mogelijkheid om bestanden te uploaden via e-mail of een link. In dit scenario worden de data online bewaard, voor maximaal 48 uur. Hierbij geldt een uploadlimiet van 10 GB en is een (gratis) account vereist.

Pluspunten

  • zowel P2P als via link

  • 10 GB tot onbeperkt

  • ook desktopapps en browserextensies

Minpunten

  • geen wachtwoordbescherming

  • beperkte retentietijd

Oordeel

⭐⭐⭐⭐⭐

www.send-anywhere.com

PairDrop

PairDrop is een webapp die, net als SendAnywhere, bestanden overbrengt via een P2P-verbinding. Deze app is vooral bedoeld voor transfers tussen apparaten binnen hetzelfde netwerk of via een virtueel VPN-netwerk, een zogenoemde Tailscale LAN. Dit maakt in principe snelle en onbeperkte transfers mogelijk. Gebruikers binnen zo’n netwerk die naar de PairDrop-website gaan, zien hun eigen persona verschijnen. Vanaf daar kun je zowel tekstberichten als data naar de gewenste persona versturen.

Voor het verzenden van bestanden naar externe ontvangers maakt PairDrop gebruik van een zogeheten TURN-server, die wel de data doorstuurt maar niet opslaat. Je creëert hiermee een tijdelijke openbare ruimte. Zodra de ontvanger toestemming geeft, vindt de dataoverdracht plaats.

Pluspunten

  • onbeperkte uploadgrootte (tenminste er is geen limiet bekend)

  • snelle transfers via P2P

Minpunten

  • geen wachtwoordbescherming

  • wat omslachtig voor uploads naar externe ontvangers

  • alleen webapp(let)

  • enkel directe uploads (zonder cloudopslag)

Oordeel

⭐⭐⭐

https://pairdrop.net

pCloud

De dienst pCloud is in de basis een cloudopslag- en sharingplatform, maar biedt ook de mogelijkheid om data te versturen via een minimalistische interface, zelfs zonder account. Net als bij veel andere diensten, kun je kiezen tussen het genereren van een uploadlink die je zelf verstuurt of het verzenden van een e-mail met een geïntegreerde link, naar maximaal tien ontvangers tegelijk.

De uploadlimiet is 5 GB per bestand. Als je kiest voor versleuteling is de limiet 200 MB per bestand, met een totaal van maximaal 5 GB aan data. De bestanden blijven zeven dagen beschikbaar. Uit informele tests bleek dat de transfersnelheid van pCloud niet erg hoog is, met gemiddeld vijf minuten per GB. Je ontvangt bevestigingsberichten bij het ontvangen, na het versturen en na de download van de bestanden.

Pluspunten

  • geen account nodig

  • 5 GB uploadlimiet

  • dataversleuteling mogelijk

Minpunten

  • niet zo snel

  • apps alleen voor complete platform

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

https://transfer.pcloud.com

Cloudopslagdienst Naast gespecialiseerde transferdiensten kun je klassieke cloudopslagdiensten gebruiken om bestanden te uploaden en te delen. Voorbeelden zijn Google Drive, OneDrive en Dropbox. Bij deze diensten deel je specifieke bestanden die al in je opslagruimte staan. Je hebt meestal de mogelijkheid om te bepalen welke rechten je aan ontvangers geeft, zoals alleen lezen of ook bewerken. Vaak is het mogelijk een verloopdatum aan de deellink toe te voegen, waarna de toegang vervalt.

Afhankelijk van de dienst kun je dit proces direct vanuit Windows uitvoeren. Bijvoorbeeld vanuit de verkenner in je synchronisatiemap of, in het geval van OneDrive, rechtstreeks vanuit een Microsoft Office-applicatie na upload naar je cloudopslagruimte.

Lees ook: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Conclusie

Voor het af en toe versturen van minder dan 2 GB aan data naar een beperkt aantal ontvangers, zijn eigenlijk alle genoemde diensten geschikt. Het is helaas lastig om een algemene uitspraak te doen over de transfersnelheden. Als je regelmatig grotere hoeveelheden data wilt versturen, kunnen we TransferXL aanbevelen, met een limiet tot 5 GB. Maar wat ons betreft is de testwinnaar toch het flexibele SendAnywhere, tenzij je de ingebouwde encryptie onvoldoende vindt en je je upload met een eigen wachtwoord wilt kunnen afschermen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!