Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest

Geplaatst: 20 mei 2024 - 07:31

Toon van Daele

Een bestand van 10 MB verstuur je makkelijk als e-mailbijlage, maar bij grotere bestanden is het handig als je een alternatief hebt. Er zijn verschillende webdiensten waarmee je meerdere gigabytes kunt overzetten. We bekijken en vergelijken er een aantal.

Om een groot bestand te versturen, kun je dat comprimeren naar een zip-bestand. Met een gratis tool als 7-Zip kun je dat vervolgens ook met een wachtwoord beveiligen. Een andere optie is het grote bestand eerst opdelen met een gratis tool als GSplit, maar heel handig is dat niet.

Een eigen ftp-server, zoals FileZilla, een P2P-bestandsserver, zoals Resilio Sync, of een cloudopslagserver, zoals NextCloud, zijn alternatieven voor wie enigszins technisch onderlegd is en frequent bestanden deelt.

De gemakkelijkste oplossing is gebruik te maken van een upload- of transferdienst. We stellen je enkele gratis diensten voor, van typische https-diensten via P2P-diensten tot oplossingen die neigen naar cloudhosting en -sharing. In het tekstkader ‘Cloudopslagdienst’ aan het eind van dit artikel vermelden we enkele klassieke cloudopslagdiensten.

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-KfEPUaFgRuenPsRXV6d66Q

Een eigen ftp-server zoals FileZilla is een wat technischer oplossing voor wie bestanden wil delen.

Grootte en snelheid

Voor we enkele transferdiensten van naderbij bekijken, gaan we eerst na waarop je zoal moet letten bij het kiezen van zo’n dienst. Prijs hoeft geen issue te zijn, want in dit artikel hebben we het uitsluitend over diensten die je (ook) helemaal gratis kunt gebruiken.

Een belangrijk criterium is wel de maximale bestandsgrootte die je in één keer kunt versturen. In onze selectie is dit minimaal 2 GB.

De transfersnelheid voor het uploaden (en downloaden) van data is ook van belang. We hebben dit weliswaar bij de diverse diensten op verschillende tijdstippen getest, maar dit is vooral toch afhankelijk van de kwaliteit van je internetverbinding en de serverdrukte. Bij zuivere P2P-diensten is dit laatste minder relevant vanwege de directe connectie tussen zender en ontvanger.

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-Adub1_gXSoi0njU3eYCPaA

Upload bestanden tot wel 20 GB (maar lees ook de kleine lettertjes bij een gratis account).

Extra criteria

Wie privacygevoelige bestanden verstuurt, wil de zekerheid hebben dat deze niet worden onderschept. De meeste diensten gebruiken https-encryptie (tls) tot aan de server. Sommige bieden zelfs end-to-end-encryptie, waarbij de bestanden enkel door de beoogde ontvanger kunnen worden ontcijferd. Dit betekent dat zelfs de serviceprovider geen toegang heeft tot de encryptiesleutels, wat bekend staat als ‘zero knowledge’.

Het is ook van belang om te weten vanaf welk platform of apparaat je bestanden kunt verzenden. Zijn dit enkel webbrowsers, of zijn er ook mobiele apps (voor Android en iOS) en desktopapplicaties (voor Windows en macOS) beschikbaar?

Bij het kiezen van een dienst zijn er nog meer overwegingen. Bijvoorbeeld of een aanmelding verplicht is, of je de transfer met een wachtwoord kunt beveiligen en of je meerdere bestanden tegelijk kunt versturen. Denk ook aan of er een daglimiet is, hoelang bestanden op de server beschikbaar blijven en of er een link of QR-code naar het geüploade bestand is. Ook handig is het om te weten of je een melding krijgt wanneer de ontvanger het bestand heeft gedownload en of je de (download)interface kunt personaliseren.

Voor diensten die zich ook profileren voor cloudhosting en sharing, zijn er nog andere overwegingen, maar dit is niet de focus van ons artikel. Alle diensten die in dit artikel worden besproken, bieden – tenzij anders aangegeven – standaard de volgende functies: versleutelde dataoverdracht, een uploadlink, een minimale retentietijd van zeven dagen, mobiele apps voor Android en iOS, en betaalde abonnementen met extra of verbeterde mogelijkheden.

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-fr7YWYZ5SHCabkWqNQXiGA

Retentietijd en wachtwoordbeveiliging zijn ook niet onbelangrijk.

Transferdiensten

WeTransfer

We beginnen met de Nederlandse dienst WeTransfer, die al meer dan een decennium bestaat en (ook) in onze regio erg populair is. WeTransfer laat je toe een complete map of meerdere bestanden tegelijk te versturen, die automatisch worden gezipt, aan maximaal drie ontvangers tegelijk.

De uploadlimiet is 2 GB. De data worden versleuteld (met AES-256) opgeslagen op de servers, maar je kunt geen wachtwoord instellen. Zowel de verzender als de ontvanger ontvangen een melding van de verzending. Daarnaast krijg je een bericht zodra de ontvanger de data heeft gedownload. Voor elke upload moet je een verificatiecode invoeren die je via de e-mail ontvangt, maar dit is niet nodig bij een gratis account.

Pluspunten

 • sobere interface

 • snelle meldingen

Minpunten

 • geen wachtwoordprotectie

 • beperkt aantal ontvangers

Oordeel

⭐⭐⭐

www.wetransfer.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-Wi0bN0rHRGuLmqxbxv2N2g

Er is geen sprake van toeters en bellen in de gratis versie.

TransferXL

TransferXL heeft een uploadlimiet van 5 GB per keer, met een daglimiet van 10 GB. Je kunt bestanden naar maximaal vijf ontvangers tegelijk versturen. Een account is niet nodig. Net als bij WeTransfer kun je kiezen tussen het versturen van een mail met een link of het creëren van een link die je zelf kunt doorsturen.

Een unieke functie van TransferXL is dat je de opslagregio kunt instellen, waaronder Europa (Duitsland). Je kunt je upload ook met een wachtwoord beschermen en de data worden al in je browser versleuteld voordat ze worden verstuurd. Dat staat bekend als end-to-end-encryptie. De ontvanger ziet in de mail ook miniaturen van verstuurde afbeeldingen en video’s. Dankzij automatische compressie verlopen transfers net iets sneller.

Pluspunten

 • tot 5 GB

 • gebruiksvriendelijk

 • end-to-end-encryptie

 • miniaturen

Minpunten

 • enkel webapp

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

www.transferxl.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-J4zEVx5QRJaEPhWNAF33gQ

Versleep je data naar het venster en voeg eventueel een wachtwoord voor end-to-end-versleuteling toe.

Niet voor andermans ogen bestemd?

Bescherm je gegevens op deze usb-sticks met encryptie

Smash

Smash heeft in theorie geen uploadlimiet, maar in de praktijk betekent dit dat je in een wachtrij komt zodra je meer dan 2 GB wilt uploaden. Als grootte belangrijker is dan snelheid, biedt Smash een goede oplossing. Net als bij andere diensten kun je kiezen tussen het genereren van een uploadlink of het verzenden van een e-mail met de link. Je upload kan ook met een wachtwoord worden beschermd.

Standaard ontvang je een melding wanneer de ontvanger je data heeft gedownload en je kunt voorbeeldweergaves van mediabestanden tonen, maar beide opties kun je uitschakelen. Je moet wel telkens een code invoeren om je e-mailadres te bevestigen. Uit enkele informele tests bleek dat de transfers bij Smash vaak net iets sneller verlopen dan bij de meeste andere diensten.

Pluspunten

 • onbeperkt aantal ontvangers

 • geen uploadlimiet (wel wachttijd bij meer dan 2 GB)

 • wachtwoordbescherming

 • miniaturen

 • snel

Minpunten

 • verplichte e-mailverificatie

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

www.fromsmash.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-NcKTk7kPR7G6UVVDMosl4w

Een langere retentietijd en gepersonaliseerd design zijn helaas alleen in de betaalde versies beschikbaar.

SurgeSend

SurgeSend maakt het mogelijk om zonder account bestanden tot 3 GB te versturen, met een totale opslaglimiet van 5 GB, naar maximaal drie ontvangers tegelijk. De bewaartijd van de bestanden kun je zelf instellen, met een maximum van zeven dagen. Voor het versturen is het invullen van een captcha vereist, maar e-mailverificatie, zoals bij Smash, is niet nodig.

Bestanden kunnen enkel via een link in een e-mail worden verzonden. Tijdens tests meldde de dienst soms dat er geen internetverbinding was, terwijl de connectie met andere sites wel werkte. Het verzenden van data en het ontvangen van mails, bleken doorgaans iets trager te verlopen.

Pluspunten

 • geen account nodig

 • instelbare retentietijd (tot zeven dagen)

Minpunten

 • paar keer connectieverlies

 • iets tragere transfer en respons

 • geen afzonderlijke uploadlink

 • geen wachtwoordbescherming

 • beperkt aantal ontvangers

Oordeel

⭐⭐

www.surgesend.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-OXaBjNAeSTKzA6IQfSQlpw

Een klassieke, no-nonsense-aanpak met af en toe met haperingen.

SendAnywhere

SendAnywhere biedt een hybride methode van bestandsoverdracht. Met deze dienst kun je direct data versturen van jouw apparaat naar de ontvanger via een P2P-verbinding. Hierbij worden de data versleuteld verstuurd en vindt er geen opslag op servers plaats. Voor deze methode moeten je data beschikbaar zijn en moet de ontvanger een zescijferige code invoeren. Als beide apparaten zich in hetzelfde netwerk bevinden, leidt dit tot zeer snelle transfers. Bovendien is er geen uploadlimiet via deze weg. Daarnaast biedt SendAnywhere de mogelijkheid om bestanden te uploaden via e-mail of een link. In dit scenario worden de data online bewaard, voor maximaal 48 uur. Hierbij geldt een uploadlimiet van 10 GB en is een (gratis) account vereist.

Pluspunten

 • zowel P2P als via link

 • 10 GB tot onbeperkt

 • ook desktopapps en browserextensies

Minpunten

 • geen wachtwoordbescherming

 • beperkte retentietijd

Oordeel

⭐⭐⭐⭐⭐

www.send-anywhere.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-GNR2URnySEWfmWm_7nU_Tw

De hybride aanpak van SendAnywhere is best wel doordacht en handig.

PairDrop

PairDrop is een webapp die, net als SendAnywhere, bestanden overbrengt via een P2P-verbinding. Deze app is vooral bedoeld voor transfers tussen apparaten binnen hetzelfde netwerk of via een virtueel VPN-netwerk, een zogenoemde Tailscale LAN. Dit maakt in principe snelle en onbeperkte transfers mogelijk. Gebruikers binnen zo’n netwerk die naar de PairDrop-website gaan, zien hun eigen persona verschijnen. Vanaf daar kun je zowel tekstberichten als data naar de gewenste persona versturen.

Voor het verzenden van bestanden naar externe ontvangers maakt PairDrop gebruik van een zogeheten TURN-server, die wel de data doorstuurt maar niet opslaat. Je creëert hiermee een tijdelijke openbare ruimte. Zodra de ontvanger toestemming geeft, vindt de dataoverdracht plaats.

Pluspunten

 • onbeperkte uploadgrootte (tenminste er is geen limiet bekend)

 • snelle transfers via P2P

Minpunten

 • geen wachtwoordbescherming

 • wat omslachtig voor uploads naar externe ontvangers

 • alleen webapp(let)

 • enkel directe uploads (zonder cloudopslag)

Oordeel

⭐⭐⭐

https://pairdrop.net

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-LuncpP1kRO6fvriLflNzLA

Deelnemers binnen hetzelfde netwerk (of openbare ruimte) zien zichzelf als een persona verschijnen.

pCloud

De dienst pCloud is in de basis een cloudopslag- en sharingplatform, maar biedt ook de mogelijkheid om data te versturen via een minimalistische interface, zelfs zonder account. Net als bij veel andere diensten, kun je kiezen tussen het genereren van een uploadlink die je zelf verstuurt of het verzenden van een e-mail met een geïntegreerde link, naar maximaal tien ontvangers tegelijk.

De uploadlimiet is 5 GB per bestand. Als je kiest voor versleuteling is de limiet 200 MB per bestand, met een totaal van maximaal 5 GB aan data. De bestanden blijven zeven dagen beschikbaar. Uit informele tests bleek dat de transfersnelheid van pCloud niet erg hoog is, met gemiddeld vijf minuten per GB. Je ontvangt bevestigingsberichten bij het ontvangen, na het versturen en na de download van de bestanden.

Pluspunten

 • geen account nodig

 • 5 GB uploadlimiet

 • dataversleuteling mogelijk

Minpunten

 • niet zo snel

 • apps alleen voor complete platform

Oordeel

⭐⭐⭐⭐

https://transfer.pcloud.com

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-UFSGPzIcSl2gVUkZzVxFpw

De pCloud-transferservice: rechttoe-rechtaan.

Lees ook: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Gratis grote bestanden versturen: 7 diensten getest-aLEU8nkgQaee22JlKhzNuQ

OneDrive zorgt voor een handige integratie in Windows en Office-applicaties.

Conclusie

Voor het af en toe versturen van minder dan 2 GB aan data naar een beperkt aantal ontvangers, zijn eigenlijk alle genoemde diensten geschikt. Het is helaas lastig om een algemene uitspraak te doen over de transfersnelheden. Als je regelmatig grotere hoeveelheden data wilt versturen, kunnen we TransferXL aanbevelen, met een limiet tot 5 GB. Maar wat ons betreft is de testwinnaar toch het flexibele SendAnywhere, tenzij je de ingebouwde encryptie onvoldoende vindt en je je upload met een eigen wachtwoord wilt kunnen afschermen.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten