ID.nl logo
Gooi sociale media op slot: 4 keiharde privacymaatregelen
© PXimport
Huis

Gooi sociale media op slot: 4 keiharde privacymaatregelen

Je maakt vast gebruik van een sociaal netwerk - vermoedelijk zelfs meerdere. Je weet waarschijnlijk ook genoeg over de privacy-instellingen van je favoriete netwerk om te zorgen dat niet de hele wereld alles van je weet. Er zijn echter manieren om je privacy nog beter te beschermen.

Je moet natuurlijk beginnen met de instellingen van je sociale netwerk. Als je de zichtbaarheid van je posts niet beperkt, of er niet voor zorgt dat je niet overal getagd wordt, heeft het geen nut om verder te gaan. Facebook heeft de meest ingewikkelde instellingen van alle sociale netwerken, dus volg onze handleiding voor volledige instructies.

©PXimport

Nadat je ervoor gezorgd hebt dat je foto's, contactgegevens en politieke mijmeringen niet voor de hele wereld zichtbaar zijn, kun je een aantal extra stappen nemen om je privacy te beschermen.

Houd permissies in de gaten

Telkens wanneer je een smartphone app downloadt, stel je de ontwikkelaars in staat om een deel van je informatie te zien. Soms is het iets simpels zoals je naam. Andere keren is het je adresboek, je Facebook of Twitter account informatie, je locatie, of je foto's.

©PXimport

Dus hoe weet je nu welke apps je adresboek plunderen of toegang tot je foto's hebben? iOS-apps moeten je tijdens de installatie toestemming vragen om je contactpersonen, locatie, Facebook account en microfoon te benaderen, en je kunt dergelijke toegang eenvoudig verlenen of intrekken in het Privacy gedeelte van de iOS Settings app.

Android had even een verborgen functie die App Ops heette waarmee je de permissies van elke app streng kon controleren, maar Google trok de functie in, drie weken na de lancering vorig jaar. Desalniettemin, in Android versie 4.3 tot en met 4.4.1 kan App Ops nog benaderd worden via controllers van derden, zoals App Opps 4.3/4.4 van Color Tiger. Je kunt deze app gebruiken voor permissiecontrole voor een breed scala van Android-apps. Wees erop bedacht dat App Ops geen officiële Android functie is, en dat controllers van derden de apps die ze aanpassen dan ook kapot kunnen maken.

Een app ontwikkelaar zou niets liever willen dan toegang hebben tot al je data, en soms is een dergelijke regeling zinvol. Bijvoorbeeld, als je je Instagram foto's op een ander sociaal netwerk wilt delen, dan is het logisch dat dat netwerk je camerarol wil benaderen. Maar die app hoeft niet je adresboek te kunnen zien, en daarom is het een goed idee om MyPermissions te gebruiken als toezichtsysteem om de permissies die je verleend hebt bij te houden.

©PXimport

De dienst, die beschikbaar is als desktop plugin, en als app voor iOS, Android, en Kindle Fire, houdt alle apps die gelinkt zijn met je Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, en Twitter accounts in de gaten. Als je één van je sociale netwerken gebruikt om op een andere site of app in te loggen, zal MyPermissions een melding geven.

Facebook vereist al apps die de "Login with Facebook" functie gebruiken waarmee om toestemming gevraagd wordt om op je tijdlijn te posten, maar MyPermissions gaat verder dan die eenvoudige stap.

Afluisteren op het web

Een aantal sites tegelijk in de gaten houden is eenvoudig genoeg, maar hoe zit het met de plekken die je niet bezoekt of de netwerken waarvan je geen account hebt? Hoe weet je of je naam niet steeds genoemd wordt, zoals in de roddels in een klein dorp? Je kunt meldingen instellen met de vrij nieuwe dienst Mention, een Google Alerts alternatief voor sociale netwerken.

©PXimport

Stel trefwoord meldingen in voor je naam - of andere dingen waarvan je op de hoogte wilt blijven - met Mention's iOS en Android apps, website, of Chrome app, en stel filters in voor de plekken die je in gaten wilt houden (bijvoorbeeld, Facebook en Twitter maar geen blogs of forums). Net als met Google Alerts kun je de frequentie van de meldingen kiezen. Mention lijkt vooral handig voor publieke personen of bedrijven, en de dienst biedt betaalde niveaus voor grote merken, maar het is een goede manier om je sociale reputatie te controleren.

Je kunt Google Alerts blijven gebruiken, maar Mention biedt een prettigere gebruikersinterface, meer context over de melding binnen de app, statistieken over de frequentie waarmee je genoemd wordt, en de mogelijkheid tot interactie met een melding - zo kun je op een tweet reageren zonder dat je Mention hoeft te verlaten, als je dat wilt.

Zeg gewoon nee tegen geotags

We delen zonder nadenken foto's op sociale netwerken, maar zelfs een onschuldige foto kan meer informatie bevatten dan je wilt. Wanneer je een afbeelding post, kunnen nieuwsgierige mensen de locatie van achterhalen met behulp van de geotags van de foto, of de informatie die je smartphone aan de foto's die je neemt toevoegt.

©PXimport

Onderzoekers van de University of California, Berkeley, en het International Computer Science Institute hebben een super griezelig project samengesteld dat laat zien hoeveel informatie je weggeeft wanneer je op Twitter of Instagram post - en de resultaten zijn slechts gebaseerd op posts met geotags, niet op de metadata van je foto's. Als je regelmatig voldoende afbeeldingen van een paar plaatsen deelt, kunnen stalkers eenvoudig zien waar je de meeste tijd doorbrengt en dat in hun voordeel gebruiken.

Om te voorkomen dat je de hele wereld vertelt waar je hoogstwaarschijnlijk op een bepaalde dag zult zijn, kun je het beste de locatiediensten uitschakelen wanneer je op sociale netwerken post. Je kunt voorkomen dat je smartphone geotags aan je foto's toekent door de instellingen van de camera aan te passen.

Ga ondergronds

Als je je privacy erg serieus neemt wil je uiteraard geen netwerk gebruiken dat informatie aan adverteerders doorspeelt. Nieuwe sociale sites en messaging apps beweren extra privacy te bieden in de vorm van encryptie, geheime groepen, en peer-to-peer protocollen om te voorkomen dat bedrijven (of de NSA) je gangen nagaan.

BitTorrent, Sgrouples, Silent Circle, en Wickr zijn slechts een paar van de bekende namen in de geheime sociale ruimte, die je manieren bieden om te communiceren zonder dat je je data op het spel zet.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Oven als airfryer? Met ETNA kan het gewoon!
© ETNA
Huis

Oven als airfryer? Met ETNA kan het gewoon!

De matzwarte ovens uit de ETNA 3- en 9-serie kenmerken zich door een stijlvol design met innovatieve functies. Zoals de AirCrisp-technologie. Combineer je die met de speciaal ontwikkelde HS3006 AirFry bakmand, dan kan deze oven precies hetzelfde als een heteluchtfriteuse. Je hebt dus geen aparte airfryer meer nodig! Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met ETNA

De AirCrisp-technologie in de ovens van ETNA werkt zoals je gewend bent van een airfryer. Met het krachtige heteluchtsysteem bereid je gerechten met weinig tot geen extra olie, terwijl ze heerlijk krokant worden. Denk aan aardappelschijfjes, groenten, vissticks of broodjes: alles wordt gelijkmatig gebakken en krijgt die vertrouwde knapperigheid.

Deze functie is ideaal als je geen extra apparaten op je aanrecht wilt. In plaats van een aparte airfryer gebruik je een multifunctionele oven die kan bakken, braden én frituren. Dat scheelt ruimte en zorgt voor een opgeruimde keuken.

De kracht van de HS3006 AirFry bakmand

De HS3006 bakmand is speciaal ontworpen voor de AirCrisp-technologie in ETNA-ovens. Door de open structuur van roestvrij staal kan de hete lucht goed circuleren, waardoor gerechten overal even goed garen. Waar je in een gewone oven vaak gerechten moet omdraaien, is dat met deze bakmand niet meer nodig. Het resultaat: krokante frietjes, goudbruine snacks en perfect gegaard eten zonder gedoe.

De bakmand mag bovendien in de vaatwasser, wat je een hoop schoonmaaktijd bespaart. Een klein maar belangrijk detail is dat de mand niet gebruikt mag worden in combinatie met de magnetronfunctie van de ETNA CM914MZ-oven. Dit kun je eenvoudig omzeilen door de AirCrisp-functie te gebruiken voor alle gerechten waarbij je de bakmand inzet.

©ETNA

Gezond koken zonder concessies

Met de combinatie van de AirCrisp-functie en de HS3006 bakmand kun je gezonder koken zonder in te leveren op smaak of het gewenste krokante resultaat zoals je dat gewend bent van een traditionele airfryer. Voor wie gezonder wil eten, is dit dus een echte uitkomst! Van geroosterde bloemkool en zoete aardappelfrietjes tot bitterballen of kaassoufflés: alles smaakt zoals het moet smaken, maar met minder vet en calorieën.

GEBRUIKSTIPS VOOR DE AIRFRY BAKMAND

Kies de AirCrisp-functie: De bakmand werkt het best in combinatie met deze oveninstelling. Hiermee zorg je voor een gelijkmatige verdeling van hete lucht.

De juiste bereidingstijd: Gebruik de standaard baktijden voor ovens, in plaats van de bereidingstijd die je gewend bent van een traditionele Airfryer. Omdat de inhoud van de oven groter is dan die van een airfryer, heeft de bereiding iets meer tijd nodig.

Kleiner = sneller: Hoewel de bakmand royaal van formaat is, zijn kleinere stukken eten makkelijker te garen. Denk aan aardappelpartjes, kipstukjes of kleine visfilets.

Schoonmaken is simpel: Laat de bakmand na gebruik even afkoelen en plaats hem direct in de vaatwasser. Zo blijft hij in topconditie voor de volgende keer.

Een oven die alles kan

De matzwarte ovens uit de ETNA 3- en 9-serie zijn veel meer dan alleen ovens. Naast de ingebouwde AirCrisp-functie beschikken ze over slimme programma’s zoals SteamAssist*, waarmee je perfect brood bakt, en StepBake, ideaal voor gerechten die verschillende baktijden en temperaturen nodig hebben. Met een temperatuurbereik van 30 tot 300 graden en een snelle opwarmtijd zijn deze ovens geschikt voor elke kookstijl. Of je nu wilt bakken, stomen, frituren of slow cooken, alles kan zonder extra apparaten.

Ook het schoonmaken is eenvoudig dankzij de slimme Hydrolyse- en Pyrolyse-technieken*, waarmee je oven in een handomdraai weer klaar voor gebruik is. Deze functies maken de ovens uit de 3- en 9-serie een praktische keuze voor zowel hobbykoks als drukke gezinnen.

*Beschikbaarheid functie afhankelijk van model

©ETNA

Nog tot eind 2024: gratis AirFry bakmand

Een extra reden om de AirCrisp-functie en de HS3006 bakmand te proberen: tot eind 2024 ontvang je deze bakmand gratis bij aankoop van een matzwarte oven uit de 3- of 9-serie. Na registratie op de website van ETNA wordt de bakmand direct opgestuurd. Daarmee haal je zonder extra kosten nóg meer uit je nieuwe oven.

Conclusie

De AirCrisp-functie van de matzwarte ovens uit de ETNA 3- en 9-serie maakt gezonder koken een stuk eenvoudiger. Samen met de HS3006 AirFry bakmand gebruik je je oven als een veelzijdige hulp in de keuken. Gerechten worden heerlijk krokant en gelijkmatig gebakken, zonder extra olie of dat je ze hoeft om te draaien. De bakmand is makkelijk schoon te maken en tot eind 2024 gratis verkrijgbaar bij aankoop van een oven. Zo bespaar je ruimte en tijd in de keuken, terwijl je gezonder kunt koken zonder gedoe.

ETNA ovens met heteluchtfunctie

Welke past het best bij jou?

▼ Volgende artikel
Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur
© Stefano - stock.adobe.com
Huis

Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur

Heb je al jarenlang hetzelfde e-mailadres, dan ontvang je hoogstwaarschijnlijk aan de lopende band ongewenste berichten. Oftewel spam! Gelukkig kun je daar op verschillende manieren iets aan doen. Gebruik bijvoorbeeld een tijdelijk e-mailadres voor online proefaccounts en verplaats ongewenste berichten naar de spammap.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat je moet doen om te profiteren van een schone inbox:

  • Gebruik een tijdelijk e-mailadres
  • Meld je af voor nieuwsbrieven
  • Rapporteer ongewenste mails in Outlook en Gmail
  • Gebruik Spamihilator voor lokale e-mailclients

Let altijd op: Phishing via e-mail? Dit kun je doen om jezelf en ál je apparaten veilig te houden

Je ontvangt spam wanneer jouw e-mailadres op een ‘verkeerde’ lijst voorkomt. Op internet speuren cybercriminelen namelijk continu naar persoonlijke gegevens van nietsvermoedende burgers. Zij krijgen deze data in handen wanneer je bijvoorbeeld een formulier op een onbetrouwbare website invult. Een andere mogelijkheid is dat jouw gegevens bij een bepaalde instantie zijn gelekt. Datalekken komen helaas nog altijd veelvuldig voor. Dat gebeurt zowel bij kleine als grote bedrijven. Criminelen verhandelen voor veel geld lijsten met e-mailadressen en andere persoonsgegevens. Zogeheten spammers kopen deze datasets vervolgens op en bestoken mensen vervolgens met nutteloze e-mails.

Cybercriminelen hengelen naar jouw gegevens

Maar wie weet vang jij op déze manier wel wel wat

Check je hack

De politie onderschept geregeld datasets van cybercriminelen. Benieuwd of jouw e-mailadres in zo’n lijst voorkomt? Ga dan naar www.politie.nl/informatie/checkjehack.html en vul je e-mailadres in. Klik vervolgens op Check. Wanneer jouw e-mailadres in één van de lijsten staat, ontvang je een bericht van de politie. Hierin staan diverse tips en waarschuwingen. Heb je geen e-mail gekregen? Fijn, want dan komt jouw e-mailadres niet in een lijst voor. Houden zo!

Staat jouw e-mail in de lijst, dan ontvang je vermoedelijk vaak spam- en phishingberichten.

Tijdelijk e-mailadres gebruiken

Voorkomen is beter dan genezen! Probeer daarom op het web je e-mailadres zo min mogelijk achter te laten, zoals op social media en fora. Op die manier verklein  het risico dat cybercriminelen via zoekrobots jouw digitale postadres in hun bezit krijgen. Bij veruit de meeste onlinediensten is het noodzakelijk om een account met e-mailadres aan te maken. Je komt er dan niet onderuit om dat te vermelden. Wil je een dienst tijdelijk eens via een proefabonnement uitproberen? Overweeg dan voor relatief onbelangrijke accounts het gebruik van een tijdelijk e-mailadres.

Er bestaan verschillende aanbieders van tijdelijke e-mailadressen. Surf maar eens naar www.spamok.nl en typ in het lege veld het beoogde adres. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld je naam, maar je kunt ook iets anders verzinnen. Bevestig met Open e-mailbox om het digitale postvak te bekijken. Via het oranje pictogram kun je het tijdelijke e-mailadres kopiëren. Nuttig voor het geval je ergens een nieuw account aanmaakt.

Nieuwe e-mails verschijnen vanzelf in beeld. Je kunt elk bericht weliswaar lezen, maar beantwoorden is niet mogelijk. Wel kun je gegevens uit de e-mail kopiëren en plakken. Verder open je weblinks in een nieuw tabblad van de browser. Wil je een kopie op de computer bewaren, dan gebruik je linksboven de downloadknop (pijltje omlaag). Via het kruisje wis je het bericht. Overigens installeer je deze tijdelijke maildienst net zo makkelijk op een smartphone of tablet, want SpamOK.nl is ook voor Android en iOS beschikbaar.

Gebruik een tijdelijk e-mailadres voor het aanmaken van een nieuw (proef)account.

Sóms komt er nog iets via de post

Maar dan heb je wel een brievenbus nodig

Afmeldlink nieuwsbrieven

Commerciële bedrijven proberen zo veel mogelijk abonnees voor hun nieuwsbrief te werven. Heb je in een ver verleden iets gekocht, een nieuw account aangemaakt of een klantenpas aangevraagd? Mogelijk bestookt de desbetreffende (web)winkel je om de haverklap met nieuwsbrieven. Hoewel deze e-mails officieel niet onder de noemer spam vallen, kunnen ze evengoed erg irritant zijn. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je niet meer wilt ontvangen. Dat werkt simpel. Bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om ergens in het bericht een afmeldoptie te vermelden. Bestudeer daarom goed de kleine lettertjes onderaan de e-mail. Vaak staat hier bijvoorbeeld Unsubscribe, Afmelden, Uitschrijven nieuwsbrief of een soortgelijke term. Klik daarop en volg de instructies om je definitief uit te schrijven.

Een waarschuwing is trouwens wel op zijn plaats. Spam- en phishingberichten hebben onderaan vaak ook een ‘afmeldoptie’. Klik daar niet op, want de spammer ziet zo dat het e-mailadres actief is. Kortom, meld je uitsluitend af voor nieuwsbrieven waarvan je zeker weet dat de afzenders authentiek zijn.

Heb je een (digitale) loep nodig om onder deze nieuwsbrief de kleine letters te lezen?

Online spamfilter

De veelgebruikte webmaildiensten Gmail en Outlook.com hebben van zichzelf al een behoorlijk streng spamfilter. Dat plaatst nutteloze e-mails in een andere map, namelijk Ongewenste e-mail (Outlook.com) of Spam (Gmail). Wanneer je deze maildiensten (nog) niet gebruikt, is het misschien een goed moment om over te stappen. Zo begin je meteen met een schone lei. Maildiensten van internetproviders houden veelal minder spam tegen. Je kunt het e-mailaccount van je internetprovider desgewenst aan de digitale postbus van Gmail of Outlook.com koppelen.

Ongewenste e-mails in Outlook.com

Helaas belandt er tóch weleens een vreemd e-mailbericht in het standaardpostvak van Outlook.com. Geen enkel spamfilter is tot dusver volledig waterdicht. Het is daarom zinvol om dergelijke berichten als spam te markeren. Microsoft en Google kunnen aan de hand van deze informatie hun filters verbeteren.

Zorg in de webversie van Outlook.com dat het juiste e-mailbericht is geselecteerd. Je klikt nu achter Rapporteren op het kleine pijtje, waarna je Ongewenste e-mail melden kiest. Bevestig vervolgens met Rapporteren en afmelden. Je zult voortaan geen spam vanaf dit e-mailadres ontvangen.

Een andere mogelijkheid is door phishingberichten te rapporteren. Dat zijn e-mails die ‘hengelen’ naar je privégegevens. Cybercriminelen sturen bijvoorbeeld uit naam van een bank, webshop of bezorgdienst een namaakmail en hopen op die manier gebruikersgegevens te ontfutselen. Dat gebeurt doorgaans middels een weblink. Klik bij een vermoeden van phishing op de knop Rapporteren / Rapporteren en blokkeren om een vals bericht te rapporteren. Gebruik je de nieuwe Windows-app Outlook (new)? De stappen in deze paragraaf werken ook voor dit programma. Outlook (new) is de opvolger van Windows Mail.

Help mee om het spamfilter van Outlook.com te trainen door ongewenste berichten en phishingmails te rapporteren.

Ongewenste e-mails in Gmail

Fervente gebruikers van Gmail treffen in hun inbox regelmatig spamberichten. Daar kun je eenvoudig melding van maken. Open in de webversie van Gmail een ongewenst bericht en klik bovenaan de werkbalk op Spam rapporteren. Je herkent deze knop aan het pictogram met het uitroepteken. Bevestig nogmaals met Spam rapporteren. Gmail verplaatst het bericht nu naar de spammap.

Mogelijk verschijnt ook het verzoek om de afzender te blokkeren. Kies in dat geval Ja, blokkeren. Google ontvangt een kopie van het gerapporteerde bericht, zodat het internetbedrijf het spamfilter zo nodig kan bijschaven. Daarnaast kun je ook een phishingbericht rapporteren. Klik in dat geval eerst op het pictogram met de drie puntjes en kies tweemaal voor Phishing melden.

Lees ook: Zo maak je een Gmail-alias aan

Rapporteer spam bij Gmail, zodat de afzender op de zwarte lijst terechtkomt.

Onterechte spam

Hoewel de spamfilters van Outlook.com en Gmail best goed werken, komt er onverhoopt ook weleens een belangrijk e-mailbericht in de spammap terecht. Om die reden is het verstandig om periodiek de inhoud te checken. Spam-gemarkeerde e-mails worden namelijk na dertig dagen automatisch weggegooid. Klik in de webversie van Outlook.com op Ongewenste e-mail en open een betrouwbaar bericht. Via de knop Het bericht is geen spam / OK verplaats je de e-mail naar het reguliere postvak. In Gmail werkt dat op een soortgelijke manier. Navigeer naar Spam en open een deugdelijke e-mail. Je klikt ten slotte op Melden dat dit bericht geen spam is.

Snuffel regelmatig in de spammap en ga op zoek naar onterechte spam.

Lokaal spamfilter

Heb je een zogeheten e-mailclient op de computer staan, zoals Thunderbird of Microsoft Outlook? Met name wanneer je hiermee providermail ontvangt, bestaat er een reële kans dat er spam in de inbox belandt. Niet elke internetprovider heeft namelijk een doeltreffend spamfilter. Het loont in dat geval de moeite om een lokaal spamfilter op de computer te installeren. Diverse internet security-programma’s hebben deze functie al in huis, zoals producten van Norton en Bitdefender. Je kunt als alternatief ook met een gratis spamfilter aan de slag.

Spamihilator configureren

Spamihilator is een nuttig hulpmiddel om ongewenste berichten uit je digitale postvak te verwijderen. Dit Windows-tooltje herkent op basis van een leerfilter en trefwoorden ongewenste berichten. Deze e-mails komen in de prullenbak van Spamihilator terecht.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, verschijnt er een stappenplan. Neem dat door om het spamfilter aan de e-mailclient te koppelen. Hiervoor is het belangrijk om alle openstaande mailprogramma’s te sluiten. Kies Next / OK en selecteer de juiste e-mailclient. Laat je overigens niet door oude jaartallen op het verkeerde been zetten, want de freeware werkt ook met nieuwere versies van Microsoft Outlook. Bevestig via Next jouw e-mailaccount en sluit het stappenplan met Next / Done.

Spamihilator nestelt zichzelf in het systeemvak van Windows. Klik op het pictogram van de gele envelop en het kruisje om de inhoud van de prullenbak te openen. Je kunt onterechte spam herstellen of definitief wissen. Doe dat in het begin dagelijks, want de freeware leert daarvan! Oude spamberichten worden op den duur automatisch verwijderd. Geniet voortaan van een zo goed als spamvrije inbox!

Koppel Spamihilator aan het juiste e-mailprogramma.

Nederlandse versie Spamihilator

De voertaal van Spamihilator is standaard Engels, maar op de website kun je desgewenst een vertaalpakket downloaden. Heb je dit exe-bestand geïnstalleerd? Start dan het programma opnieuw op en profiteer van een Nederlandse gebruikersomgeving. Overigens is een aantal onderdelen niet vertaald.