Geneste tabellen: zó krijg je dat voor elkaar
Soms wil je in een tekstdocument een tabel binnen een tabel maken. Dat kan zowel in Microsoft Word als in Google Documenten op twee manieren. Je kunt cellen splitsen of een nieuwe tabel invoegen. We vertellen je alvast dat het resultaat van beide manieren er iets anders uitziet.
In dit artikel laten we je zien op welke wijzen je geneste tabellen in Word en Google Documenten kunt maken:
- Door cellen te splitsen
- Door een standalone tabel in een cel te maken
Leer nog meer basics kennen: Zo kun je lijstjes en opsommingen in Word maken
Cellen splitsen
Laten we ervan uitgaan dat je al een tabel hebt gemaakt in Word, en dat je in een bepaalde cel graag een andere tabel wilt plaatsen. De combinatie van twee of meerdere tabellen heet geneste tabellen.
Eerst moet je de primaire tabel selecteren door erop te klikken, zodat de tabelspecifieke tabbladen in het lint verschijnen. Dat zijn de tabbladen Tabelontwerp en Indeling. Om één cel te verdelen in verschillende delen, plaats je de muisaanwijzer in de cel en vervolgens open je het tabblad Indeling. Terwijl de cel nog steeds geselecteerd is, klik je op de knop Cellen splitsen. Er verschijnt een keuzevenstertje waarin je aangeeft hoeveel kolommen en hoeveel rijen je wilt hebben. Voer dit in en klik op OK om te bevestigen. Word zal de cel nu netjes van rand tot rand verdelen in het aantal cellen dat je hebt gekozen. Om de ingebedde tabel vorm te geven, moet je de cellen selecteren, waarna je de achtergrondkleur en de randen kunt wijzigen.
De cel is netjes van rand tot rand verdeeld.
Tabel invoegen
Terwijl de eerste manier gaat om celverdeling, kun je ook een nieuwe onafhankelijke tabel in de cel toevoegen. Hiervoor plaats je de muisaanwijzer in de bedoelde cel en ga je naar het tabblad Invoegen. Daar klik je op de optie Tabel. Vervolgens selecteer je in een rooster het aantal kolommen en rijen dat je nodig hebt. Als je deze optie kiest, kun je het geneste raster als een zelfstandige tabel aanpassen, maar deze tabel sluit niet automatisch aan de randen aan. Daarvoor klik je op de kleine tabel, waarna er tabelverplaatsingsgrepen verschijnen (het plusteken met pijlen aan de uiteinden).
Je kunt de kleine tabel afzonderlijk selecteren en vormgeven.
Google Documenten
Ook Google Documenten ondersteunt beide methoden. Klik met de rechtermuisknop op de cel waarin je de secundaire tabel wilt hebben. Nu kun je de optie Cel splitsen in het contextmenu gebruiken. Voor de tweede manier kies je in de menubalk de optie Invoegen / Tabel om het aantal rijen en kolommen te selecteren.
De optie Tabel vind je in het menu Invoegen.