ID.nl logo
Geconcentreerd werken doe je met deze handige Chrome-extensies
Huis

Geconcentreerd werken doe je met deze handige Chrome-extensies

Geconcentreerd werken terwijl je gedachten als motten rond een buitenlamp fladderen, is lastig. Toch willen we allemaal efficiënter werken, ook al worden we voortdurend afgeleid door de omgeving, sociale media of het internet waar we leuke dingen ontdekken. Deze Chrome-toevoegingen zetten je in een niet-storen-modus en helpen je sowieso om een hogere productiviteit te bereiken.

Deze 14 Chrome-extensies zorgen er allemaal voor dat je geconcentreerder of efficiënter kunt werken. Een greep uit de extensies:

  • Tablerone: tabbladen beheren
  • LeechBlock NG: tijdslimieten instellen
  • Google Keep: hersenspinsels noteren
  • TextCortex: voor als je even niet uit je woorden komt
  • LanguageTool: spellingsassistent

Ben je een keer in een lollige bui: 1 april komt eraan: de grappigste, nutteloze Chrome-extensies

Een extensie is een toevoeging die de browser extra mogelijkheden geeft. Vooral voor Google Chrome is het aanbod extensies overweldigend. Ze worden in verschillende categorieën verzameld in de Chrome Web Store. Sommige zijn slechts een kort leven beschoren, andere hebben ondertussen een stevige reputatie opgebouwd. Met slechts een paar klikken is zo’n extensie geïnstalleerd. Heb je geen idee waar je de toegevoegde extensies kunt bekijken en beheren? Klik dan op het grijze puzzelstukje rechtsboven in de browserbalk of typ in het adresvak chrome://extensions. Dan kun je elke geïnstalleerde extensie nog steeds uitschakelen of verwijderen.

Sider: AI in de zijbalk

Iedereen kent ondertussen wel ChatGPT en Bard. Sider is een alles-in-één-tool die verschillende AI-toepassingen bundelt in de zijbalk. Om een van deze AI-tools aan te spreken hoef je dus niet meer te schakelen tussen verschillende tabbladen. Sider bestaat als extensie voor Safari, Chrome en Edge, maar je kunt ook de zelfstandige app installeren op de desktop (macOS en Windows) en mobiel (iOS en Android).

De tool heeft zelfs een Painter-module om de achtergrond van een foto te verwijderen. Wanneer je tekst op een webpagina markeert, verschijnt het Sider AI-pictogram waarmee je verschillende opdrachten op de inhoud loslaat. Je vraagt Sider om tekstfragmenten samen te vatten of om tekst te vertalen. Bovendien kun je vragen stellen over de inhoud en de reacties van de verschillende AI-bots vergelijken.

De tool bevat een eigen chatbot om mee te communiceren en het is mogelijk om naadloos te schakelen tussen het zijvenster en de volledige schermweergave. Met de gratis versie mag je dertig opdrachten per dag geven. Wil je meer, dan betaal 8 euro per maand.

Tablerone: Tabbladbeheer

Hoe vaak gebeurt het dat je tien of meer tabbladen in één Chrome-venster hebt openstaan, omdat je er nog iets mee moet? Door veel openstaande tabjes vertraagt je computer onherroepelijk en als je het browservenster door onachtzaamheid sluit, ben je alle tabbladen kwijt. Tablerone organiseert de tabbladen die je gebruikt, zodat je ze niet kwijtraakt. Je blijft daarmee veel beter zicht houden op alle webpagina’s die je later opnieuw wilt bekijken.

Door tabbladen op te slaan in een Chrome-pagina kun je ze snel sorteren. Het is zelfs mogelijk om de tabbladen thematisch te bundelen. Tablerone werkt met opgeslagen sessies in de tijdlijn en met werkruimten zodat je met één muisklik alle tabbladen opent waar je gisteren mee bezig was. Er is ook een knop om alle geopende sessies op te slaan.

Split Screen: Meer schermen

Niet iedereen heeft de luxe om verschillende schermen op zijn bureau te hebben . Met Split Screen splits je een browservenster op in twee of meer vensters. Als je over een groot computerscherm beschikt, kun je op die manier de inhoud van verschillende websites volgen.

Wie bijvoorbeeld een presentatie geeft in Google Meet of Zoom, kan dan met een gesplitst scherm de presentatie volgen en de gezichten van de aanwezigen zien. Dit is een kleine eenvoudige extensie waarbij je een keuze maakt uit verschillende verhoudingen. Zelfs drie of vier schermen zijn mogelijk.

PawBlock: Geen afleiding

Je kent de websites waardoor je je veel te lang laat afleiden maar al te goed. PawBlock geeft je een duwtje in de rug om deze sites te vermijden. Als je toch naar een webadres gaat dat je eerder op de no-go-lijst hebt gezet, dan krijg je een schattige dierenfoto te zien die je aanmoedigt om bij de les te blijven. Het droevige snoetje ontmoedigt je om je te laten afleiden en het blije poezensnoetje zie je als je weer op het juiste spoor bent. Een luchtige manier om je productiviteit te verhogen. PawBlock werkt ook op Firefox.

LeechBlock NG: Tijdslimiet

Ook LeechBlock NG is een gratis oplossing om je weg te houden bij de websites waarmee je je tijd verprutst. Maar deze tool is geavanceerder. Je beschikt over uitgebreide opties waarmee je bijvoorbeeld tijdslimieten en planningen vastlegt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je iedere ochtend tussen elf en twaalf uur toch op YouTube mag.

Ook deze uitbreiding is beschikbaar voor Firefox. Het is mogelijk om een wachtwoord in te stellen, zodat je in een moment van zwakte niet zomaar op de foute link klikt. En je kunt volledige domeinen blokkeren met wildcards.

Google Keep: Notebook

Tijdens het surfen krijg je vaak briljante ideeën of denk je aan domme dingen die je zeker niet mag vergeten. Via Google Keep maak je snel een notitie waarmee je de zaken vastlegt die in je chaotische geest opduiken. Je klikt op de knop Keep, geeft de notitie een titel en dan maak je de aantekening.

Google Keep is als een notebook dat je altijd bij de hand hebt. Je kunt de aantekeningen een kleurcode geven, van labels voorzien en het is zelfs mogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Keep integreert zich in het Google-ecosysteem, synchroniseert op meerdere apparaten en is gratis als je een Google-account hebt.

Microsoft-geörienteerd? Lees dan dit artikel: Van herinneringen tot to do, met OneNote zul je niets meer vergeten

Just Read: Alleen lezen

Het lijkt wel de mode om webpagina’s vol te proppen met banners, pop-ups, advertenties, animaties, knipperende oproepen om allerlei dingen te doen en schreeuwerige opmaak. Met Just Read op Chrome en Firefox maak je daar een einde aan. Deze toevoeging ruimt de webpagina die je wilt lezen nog efficiënter op dan Marie Kondo.

Het resultaat is een gemakkelijk leesbare, schone leeszone waar alles draait om de inhoud zonder allerlei rommelige chaos. De basisversie is gratis, maar er is ook een Pro-variant (2 dollar per maand) waarmee je pagina’s deelt in een aangepast formaat. Dan kun je tekst markeren en genieten van automatisch scrollen.

Todoist: Leven organiseren

Mis geen enkele afspraak of deadline meer. Todoist is een app die beschikbaar is voor alle platformen. De gegevens worden ook voortdurend gesynchroniseerd tussen alle apparaten. Dus het boodschappenlijstje dat je gisteravond op de pc hebt samengesteld kun je vanmiddag afstrepen op je smartphone. De extensie zorgt dat je vanuit de browser items kunt toevoegen aan de lijst.

Er zijn drie serviceniveaus: gratis, Premium (3 dollar per maand) en Business (5 dollar per persoon per maand). Dit timemanagementsysteem werkt met projecten zodat je de lijst taken kunt organiseren in bijvoorbeeld een project Boodschappen, een project Werk en een project Netflix-tips. Elke taak verbind je aan een bepaald moment en het is mogelijk om rechtstreeks websites aan een item te koppelen. De extensie bespaart je tijd, doordat je niet voortdurend heen en weer hoeft te klikken tussen de apps.

Noisli: Achtergrondgeluid

We kenden Noisli al lang als generator van soundscapes, maar toch zijn we verrast hoe sterk deze tool is verbeterd. Noisli is een aanpasbare achtergrondruisgenerator. Achtergrondgeluid kan je aandacht sterk beïnvloeden, vooral als je buiten of op een openbare plaats werkt. Op dit moment hoor ik door mijn koptelefoon het zachte ruisen van de wind en de rustige golfslag. Elk element van de geluidscombo kun je finetunen en opslaan bij je favorieten. Je stelt zo zelfs afspeellijsten samen op basis van verschillende stemmingen. Standaard staan de stemmingen Productiviteit en Relax al klaar, maar het is mogelijk om audiobehang te creëren voor elke stemming die bij je opkomt.

Omdat onze geest niet gemaakt is om acht uur na elkaar te focussen, volgt Noisli de natuurlijke aandachtsboog bij volwassenen die rond de twintig minuten ligt. De timer van deze toepassing verdeelt daarom je werkdag in sessies waarbij je concentratie op scherp moet staan en daartussen staan telkens korte pauzes. Het basisabonnement is gratis, en een Pro-lidmaatschap kost 10 dollar per maand. Met de Pro-versie kun je bijvoorbeeld achtergrondruis wegfilteren.

ClickUp: Projectmanagement

ClickUp brengt vijf losstaande functies van projectmanagement samen in één app. De extensie creëert taken en houdt de tijd bij die je aan zo’n taak besteedt. Het is ook mogelijk om schermafbeeldingen te maken en te bewerken. Je kunt e-mail (via Outlook of Gmail) aan taken koppelen en je beschikt over een notitieblok. ClickUp is bovendien gratis zolang je minder dan 100 MB opslagruimte gebruikt.

Eerst moet je inloggen en bevestigen via e-mail. Daarna doorloop je een heleboel schermen om allerlei opties in te stellen, maar dat kan later ook nog. Eventueel kun je de teammodule activeren om met anderen samen te werken. Daarna selecteer je een werkruimte waarin je taken onderbrengt die je koppelt aan een kalender. ClickUp is een bijzonder uitgebreide projectmanager die je ook kunt inzetten voor tijdsregistratie.

OneTab: Tabbladen in één

Door steeds meer tabbladen open te houden spreekt de browser ook meer werkgeheugen aan. OneTab converteert alle tabbladen naar een lijst op een nieuwe tabbladpagina. De informatie over welke tabbladen je hebt vastgelegd wordt nooit gedeeld met de OneTab-ontwikkelaars. Er is wel de optie Delen als tabblad, waarbij je de lijst uploadt om die daarna te delen met anderen. Doordat er minder open tabbladen actief zijn, kun je sneller browsen.

TextCortex: Tekstassistent

Wie niet gemakkelijk uit zijn woorden komt, kan zich laten helpen door een AI-tekstassistent. TextCortex is een hulpmiddel voor wie e-mails voor persoonlijke of professionele doeleinden maakt. De tool versnelt het schrijfproces voor je website, je online shop en socialmediaplatforms. Je stelt deze copilot in de juiste taal in en daarna geef je Zeno, de assistent, opdrachten. De tool kan ook je gedachten herformuleren en de tekst herschrijven.

Heb je het gevoel dat je een beetje kort van stof bent of zit je in tijdsnood? Dan laat je je zinnen automatisch aanvullen en uitbreiden. Je speekt hiervoor Zeno aan om je te helpen, of je markeert een zin of een paragraaf. Daarna gebruik je het TextCortex-pictogram om de uitvoer te selecteren die je nodig hebt. TextCortex heeft een gratis proefabonnement en twee Premium-abonnementen: Onbeperkt en Lite-abonnementen vanaf 5,59 dollar.

Zoom Chrome Extension: Plan

Werk je met Google Agenda, dan kun je met Zoom Chrome Extension snel vanuit de agenda zoomvergaderingen plannen. Je hoeft dan de taak niet te verlaten. Met één enkele klik start je onmiddellijk een gesprek of regel je een toekomstig gesprek. Je geeft aan of de deelnemers over een wachtwoord moeten beschikken en of het een audio- of video-gesprek wordt. Dit is een gratis extensie.

Videogesprek op komst?

Je kunt niet meedoen zonder webcam

LanguageTool: Assistent

Schrijf je regelmatig via de browser in Twitter, Facebook, Google Docs of Gmail? Laat je creativiteit de vrije loop en daarna controleert Language Tool de tekst. De tool haalt er natuurlijk de spelfouten uit, maar hij ziet ook eventuele stijlfouten, zoals dubbele ontkenningen, pleonasmen of foutieve bijzinnen. Bij spelfouten verschijnt er een rode streep onder de tekst en bij stijlfouten is de markering paars. Als je op zo’n markering klikt, geeft LanguageTool suggesties voor de verbetering.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube