Foto verpest? Zo maak je er weer een plaatje van
Fotoshoppen is een leuke bezigheid, maar sommige fotografen laten liever software het werk doen. Daar is zelfs een speciaal product voor van Adobe!
Snel en simpel je vakantiefoto's opkalefateren? Met de app Adobe Camera is dat een fluitje van een cent. De volgende onderwerpen laten we je zien:
- Van een grijze naar een blauwe lucht
- Smakelijke foodfoto's
- Levendige landschappen
Adobe Photoshop is dé naam als het gaat om fotobewerking. Zoals iedereen weet die met het product heeft gewerkt, is er flink wat studie nodig om het onderste uit de kan te halen en dan nog kosten sommige resultaten veel tijd.
Wie het grote Photoshop te complex vindt, kan nog terecht bij kleine broer Photoshop Elements, maar ook daar geldt dat je zélf het werk moet doen. Bovendien geldt dat voor welke fotobewerker je ook kiest, je altijd werkt met foto’s die je al hebt gemaakt van momenten die onherroepelijk voorbij zijn.
Zou het niet geweldig zijn als je een bewerking live door de zoeker van je camera kon zien, nog voordat je afdrukt zodat je foto meteen bewerkt is? Dat kan met een speciale app Photoshop-app van Adobe en die is nog gratis ook.
Tweeling
Je zou verwachten dat het product dat we bedoelen een enorme bekendheid geniet, maar dat is niet het geval, niet in de laatste plaats omdat het vreemd genoeg onder twee verschillende namen door het leven gaat.
De iOS-app heet Photoshop Camera Portrait Lens, terwijl de editie voor Android de naam Photoshop Camera Photo Filters draagt. De naam van Android is iets accurater, want de app biedt heel wat meer dan tools voor alleen portretten. Wij noemen het moois in het vervolg maar gewoon Photoshop Camera.
Installatie
Wanneer je Photoshop Camera op je iOS- of Android-apparaat hebt geïnstalleerd, moet je bij het eerste gebruik een Adobe-account aanmaken. Je kunt daarnaast ook inloggen met bestaande accounts van Google, Facebook en Apple.
Eenmaal ingelogd krijg je een korte introductie, die kun je overslaan door op Skip te tikken. Ook moet je – afhankelijk van je toestel – nog de nodige toestemmingen geven om de app toegang te geven tot je camera voor het maken van foto’s en tot je fotobibliotheek voor het opslaan ervan.
Let op: als je foto’s maakt, zal Photoshop Camera telkens twee foto’s opslaan. De ene is het origineel zoals dat gemaakt zou zijn met je standaard foto-app. De andere is het beeld dat live wordt bewerkt tijdens het kijken door je zoeker. Deze opname heeft niet de maximale resolutie van je camera, maar is slechts 1280 × 720 pixels groot.
Maak je liever foto's met een échte camera?
Kies uit een van de vele modellen
Mooi weer
Hoe fleurig een buitenopname is, wordt in hoge mate bepaald door het weer. Heb je allemaal vakantiefoto’s met grijze luchten, dan vormen die later onherroepelijk een minder leuke herinnering dan wanneer ze stralend weer lieten zien.
Omdat we – zeker op sociale media – graag een loopje nemen met de werkelijkheid, heeft Photoshop Camera gereedschap aan boord om sombere dagen om te toveren tot zonnige.
De gereedschappen in Photoshop Camera worden ‘lenzen’ genoemd en je vind ze onder aan je scherm. Sommigen staan al op je toestel, terwijl anderen vergezeld gaan van een downloadpictogram. Deze worden binnengehaald zodra je ze kiest.
Wij zijn geïnteresseerd in Blue Skies. Bekijk je een grijze scène door deze lens, dan vult de app zelf een fraaie blauwe lucht in. Vind je de getoonde lucht niet mooi genoeg, dan kun je ook nog over het scherm vegen om andere varianten te krijgen.
Overigens kun je Blue Skies ook gebruiken om een strakblauwe lucht interessanter te maken door wolken toe te voegen.
Hulpjes
Alhoewel steeds meer mensen alleen nog foto’s maken met hun mobiel, zijn er ook nog heel wat die vertrouwen op traditionele camera’s. Deze zijn sinds jaar en dag voorzien van allerlei voorinstellingen voor specifieke soorten opnamen. Ook Photoshop Camera heeft dit soort hulpjes.
Zo kun je met de lens Scenery landschappen levendiger laten lijken is er de lens Food om de onvermijdelijke Facebook-foto’s van je maaltijden er nog smakelijker te laten uitzien. Wat uiteraard ook niet mag ontbreken, is een speciale lens om je portretten beter mee te maken, die uiteraard door het leven gaat onder de naam Portrait.
Merk op dat sommige effecten gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en alleen werken wanneer je de camera op een bepaald object (bijvoorbeeld een gezicht) hebt gericht. Als dat het geval is, zie je dat in beeld.
Creatief
Natuurlijk is geen bundel met filters compleet zonder de nodige creatieve effecten.
In Photoshop Camera is er bijvoorbeeld Pop Art om je opnamen live om te toveren in een werk in de stijl van Andy Warhol en Spectrum om objecten van psychedelisch gekleurd randje te voorzien. Wil je je foto’s een getekende of geschilderde uitstraling geven, dan is er de Lens Artful.
Dit alles vormt nog slechts het basispakket dat je standaard te zien krijgt wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Photoshop Camera kent nog heel wat meer foefjes.
Tweede kans
De foto’s die je met Photoshop Camera hebt geschoten, zijn zeker niet definitief, want de app biedt ook de nodige bewerkingen voor bestaande foto’s.
Naast de afdrukknop zie je een miniatuurfoto. Die geeft je toegang tot je fotobibliotheek. Open je hier een bestaande, niet met de app gemaakte foto, dan stelt de app zelf een lens voor die je erop los kunt laten. Ook heb je toegang tot wat elementaire bewerkingen.
Kies je een foto die wél met de app is gemaakt, dan toont het pictogram van de gebruikte lens twee schuifregelaars om aan te geven dat je de instellingen van deze lens achteraf kunt aanpassen. Wat je precies kunt wijzigen, is voor elke lens anders. Zo kun je bij het eerder genoemde Blue Skies achteraf een andere lucht kiezen.
Klik en klaar, printen maar!
Met een instant camera heb je direct een tastbare herinnering
Uitbreiding
Merk op dat je vanuit de app ook gewoon foto’s kunt maken door in plaats van een van de lenzen te kiezen voor Original. De app slaat dan alleen de gewone foto op en doet dat uiteraard op de standaardresolutie van je toestel. Ook vind je rechtsboven het gebruikelijke pictogram om te schakelen tussen de camera aan de voor- en achterzijde.
Wil je juist méér effecten, dan tik je linksboven op de wereldbol of aan het eind van de rij met lenzen op de het pluspictogram. Je komt dan terecht in de online Lens Library.
Hier vind je een algemene selectie (Photo Basics) en filters uitgesplitst naar thema, zoals Portrait Essentials voor portretten. Ook zijn er verschillende rubrieken met creatieve lenzen.
Je kunt zo veel lenzen toevoegen als je maar wilt met een klik op Details en Add Lens.
Op de startpagina van de Lens Library zie je linksboven het pictogram Manage Lenses. Hier kun je lenzen die niet bevallen eenvoudig weer verwijderen.