ID.nl logo
Fietsersbond Routeplanner - Voor en door fietsers
© PXimport
Huis

Fietsersbond Routeplanner - Voor en door fietsers

Een fietser stelt andere eisen aan de route die hij aflegt dan een automobilist. Fietsers willen vooral een prettige route en dat hoeft niet altijd de snelste of die met uitsluitend glad asfalt te zijn. Route- en navigatie-apps zijn bijna allemaal afgestemd op de wensen van de automobilist en daardoor voor fietsers minder geschikt. De nieuwe Fietsersbond Routeplanner vult dit gat en wil vooral ook verleiden meer te fietsen.

Laat Google Maps een fietsroute berekenen en je krijgt als fietser zelden het beste resultaat. De bestemming bereik je maar onderweg fiets je toch vooral naast en tussen auto’s, een slim doorsteekje of een onverhard pad wordt zelden in de route opgenomen terwijl fietsers die nou net leuk vinden en er voordeel van hebben. 

Dat de meeste routeplanners voor fietsers minder geschikt zijn komt vooral door gebrek aan kennis van het fietsnetwerk. Een fietsnetwerk is fijnmaziger dan dat van de auto en voor fietsers zijn andere kenmerken belangrijk wil een route echt geschikt zijn. Natuurlijk over het wegdek en de breedte van het pad, of je er hinder hebt van auto’s of dat het juist autoluw is, of het een bebouwde omgeving is of tussen de weilanden. Maar ook of er gestrooid wordt als het glad is, een helling, de aanwezigheid van paaltjes, een sluis die soms een hindernis is voor alle fietsen en soms alleen voor brede of lange fietsen. 

Het is met deze kennis dat de Fietsersbond Routeplanner alle andere navigatie- en routeplanners verslaat. De app dankt die kwaliteit aan de honderden vrijwilligers die dagelijks met de fiets eropuit trekken en in een speciaal daarvoor ontwikkelde Fietsersbond Editor, het kaartmateriaal van de Routeplanner updaten. 

Op het

staan instructiefilmpjes voor die vrijwilligers die echter ook heel inzichtelijk maken waarom het kaartmateriaal van de Fietsersbond Routeplanner zo goed is. Elke weg en elk pad wordt bezocht en voorzien van voor fietsers belangrijke kwaliteiten en kenmerken weer opgeslagen. 

©PXimport

©PXimport

De Fietsersbond Routeplanner blinkt uit in kennis van het fijnmazige fietsnetwerk in Nederland.

Maatwerk voor fietsers

Met de Fietsersbond Routeplanner is het nu mogelijk ook onderweg een route te plannen of aan te passen. Door de natuur en met weinig auto’s, de kortste route, recreatief of juist snel, geschikt voor racefietsen, wel of geen delen zonder verhard wegdek, veerpontjes, doorsteekjes, er zijn ruim mogelijkheden de route te personaliseren. 

Dit kan naar eigen voorkeur of door een standaard profiel te kiezen zoals een recreatieve route, een natuurroute, autoluw maar ook gewoon makkelijk doorfietsen of geschikt voor de racefiets. Handig voor de winter is de mogelijkheid alleen strooiroutes te fietsen. Als extra opties kunnen doorsteekjes, onverharde wegen, veerponten, smalle wegen, wegen die niet altijd toegankelijk zijn en smalle paden worden vermeden. 

Het laatste bijvoorbeeld is vooral handig voor seniore fietsers en e-bikers, al wil de Fietsersbond nadrukkelijk geen belofte doen dat daarmee een route echt veilig is voor oudere of snellere fietsers. “Naast alles wat we vastleggen zijn er ook dingen die we niet in onze database hebben, zoals bijvoorbeeld een gevaarlijke uitrit, een onoverzichtelijke bocht of een gevaarlijk kruispunten. We kunnen dus eigenlijk geen belofte doen dat een route veilig is op basis van onze software” aldus de Fietsersbond. 

©PXimport

©PXimport

Behalve een type route kunnen er ook tal van nuttige plaatsen onderweg  aan de route worden toegevoegd.

Een route kan van A naar B, eventueel via één of meer tussenstops, of als ronde om gewoon lekker van A naar A te fietsen. Onderweg is er behalve een duidelijke kaart en routeinformatie ook gesproken navigatie. Raak je van de route of is een deel onderweg plots toch geblokkeerd, dan berekent de app een alternatief en brengt je zo weer terug op het juiste pad. 

Heb je geen duidelijke voorkeur maar wel gewoon zin in een mooie of lange fietstocht of zelfs fietsvakantie, kies dan een van de toproutes, langeafstandfietsroutes of toeristische waterlinieroute. 

Het hoort bij de missie van de Fietsersbond om behalve voor dagelijks verkeer de fiets ook als hét middel voor recreatieve tochtjes te promoten. Hierbij hoort ook de mogelijkheid op de kaart nuttige plaatsen zoals stations en wegwerkzaamheden te tonen net als recreatieve elementen zoals molens, musea en bankjes, horeca en overnachtingsmogelijkheden en services zoals een bewaakte fietsenstalling, oplaadpunten, openbare toiletten en fietsenmakers en fietsverhuurders. 

©PXimport

©PXimport

Onderweg zijn er behalve de kaart met duidelijke aanwijzing voor de richting en afstand ook gesproken aanwijzingen. Ook kan de hele route in tekst worden bekeken.

Gebruiksgemak en de concurrentie

De routeplanner van de Fietsersbond bestaat al vele jaren als desktopversie voor in de browser maar hoewel beide dezelfde database met routeinformatie gebruiken, liep de bijbehorende app ver achter. De van de grond af nieuw ontwikkelde app wist de Fietsersbond via crowdfunding te financieren, het haalde er 80.000 Euro voor op. 

Daarmee is veel gelijkgetrokken tussen de app en de online versie maar nog niet alles. Online zijn er nog meer profielen, waaronder Fietsbewust, dat opnieuw niet specifiek gemaakt is voor oudere fietsers maar wel veel van hun wensen omvat zoals een vlakke route met meer rechte wegen met asfalt. Ook zijn er meer wegkenmerken die online zelf geselecteerd kunnen worden maar nog niet in de app zoals fietsstraten, fietspaden langs een weg en wegverlichting. 

De app gebruikt deze kennis wel om een route te bepalen maar ze zijn nog niet allemaal zelf in te stellen. Hoewel het mogelijk is in de app routes te bewaren, synchroniseren van routes tussen webversie en app ontbreekt nog evenals de mogelijkheid een route te exporteren als GPX-bestand en in een andere app of een fietscomputer of sporthorloge te gebruiken. Deze en andere verbeteringen staan op de rol voor komende updates.

 Dat de Fietsersbond Routeplanner toch volledig overtuigt komt door de routes die de app opstelt. Vergeleken met Google Maps maar zelfs andere fietsnavigatie-apps zoals Naviki of Komoot en ook een fietscomputer als de Garmin Edge, zijn de routes minimaal op details maar vaak veel meer dan dat, beter én actueler. 

Wel is de Routeplanner van de Fietsersbond beperkt tot Nederland plus een tien kilometer over de grens. Wil je internationaal fietsen dan is vooral Naviki de betere optie maar die is net als de andere alternatieven niet volledig gratis, in tegenstelling tot de Routeplanner van de Fietsersbond. 

Conclusie

De Fietsersbond levert met de routeplanner een prachtig product af, online en nu ook weer als up-to-date app. De app is een heerlijk nuchter stuk gereedschap dat zonder overbodige opsmuk functioneert. Hopelijk weten komende updates waarmee nu nog ontbrekende functies worden toegevoegd, dit nuchterheid te behouden. 

De routes die de app samenstelt maken het voor Nederlandse fietsers de beste keuze. Er worden geen gegevens verzamelt over de gebruiker en toch is het product helemaal gratis; al is een steuntje in de rug door lid te worden van de Fietsersbond of speciaal de verdere ontwikkeling van de routeplanner te steunen volgens de Fietsersbond altijd welkom.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** iOS/Android, ook webversie **Website** [routeplanner.fietsersbond.nl](https://routeplanner.fietsersbond.nl/)

Plus- en minpunten
  • Specifieke actuele kennis van fietspaden en wegen
  • Uitgebreide route-opties
  • Navigatie
  • Gratis
  • Geen dataverzameling gebruikers
  • Geen offline gebruik
  • Beperkt tot Nederland en grenszones
  • Geen synchronisatie webversie
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score
Huis

Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je in de markt voor een nieuwe inbouwvaatwasser? Wij hebben de vijf stilste modellen voor je onder elkaar gezet, die ook nog eens goed worden beoordeeld door consumenten die hem al in huis hebben staan.

ETNA VW740NC

De ETNA VW740NC is een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een moderne uitstraling en een stille werking (slechts 40–45 dB). Deze vaatwasser is bij uitstek geschikt voor grotere huishoudens dankzij zijn ruime binnenruimte en flexibele indeling, onder meer dankzij een verstelbare bovenkorf. Gebruikers waarderen het apparaat vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de stille werking en de degelijke bouwkwaliteit.

Dit model biedt meerdere wasprogramma's, waaronder een eco-stand, intensief programma, snelwas en uitgestelde starttijd. De bediening is intuïtief met tiptoetsen en het display geeft duidelijke feedback. De machine beschikt ook over een aquastop en kinderbeveiliging, wat het apparaat extra veilig maakt. Met zijn score van 8,7 op Kieskeurig.nl (op basis van 11 reviews) is dit een zeer goed beoordeeld model.

ETNA VW842N / 739866

Ook van ETNA is deze VW842N ; een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een sterke balans tussen prijs, prestaties en gebruiksgemak. Met een geluidsniveau van slechts 45 dB behoort hij tot de stillere modellen op de markt.

Het apparaat biedt ruimte aan een royale lading vaatwerk en is daarmee geschikt voor middelgrote tot grote huishoudens. Hij beschikt over meerdere programma's, waaronder eco, intensief, snel en automatisch. Deze functies zijn eenvoudig te selecteren via het bedieningspaneel dat bij het openen van de vaatwasser zichtbaar wordt.

De reviews op Kieskeurig.nl (51 beoordelingen met een cijfer van 8,5 gemiddeld) spreken vooral positief over de stille werking, het strakke design en de efficiëntie van de vaatwasser. Veel gebruikers geven aan dat de binnenruimte goed in te delen is, mede dankzij een in hoogte verstelbare bovenkorf.

Inventum IVW6008AXL

De Inventum IVW6008AXL is een inbouwvaatwasser met een geluidsniveau van maximaal 47 dB. Deze vaatwasser is 60 cm breed en biedt daarmee voldoende ruimte voor grote vaat van 13 couvert, geschikt voor huishoudens van 3–5 personen. De indeling is praktisch, met inklapbare rekken en ruimte voor een bestekmand.

Met zijn energieklasse A+++ is hij lekker zuinig en dat maakt het voor veel gebruikers een aantrekkelijk model. Deze vaatwasser krijgt een mooie 8,8 van gebruikers. Hij beschikt over 5 programma's, waaronder eco, intensief, normaal en een snelprogramma.

Samsung DW60CG530B00ET

Deze Samsung-vaatwasser – met een wel erg lange modelnaam – is eenvoudig in gebruik en efficiënt. Hij bespaart energie, tijd en moeite bij het afwassen van verschillende soorten keukengerei. De onderdelen zijn makkelijk te verwijderen en in te stellen, en de deur opent automatisch voor extra gemak. Met een D-energielabel is deze vaatwasser energiezuinig en levert hij toch schone vaat.

De Auto Open-functie opent de deur na het spoelen automatisch een stukje, ongeveer 10 centimeter, zodat stoom kan ontsnappen en de vaat sneller droogt; dat geldt dan vooral voor plastic en kleine items. Met een gemiddeld cijfer van 8 wordt hij goed beoordeeld door eigenaren van deze vaatwasser.

Siemens SN611X15TN

De Siemens SN61IX15TN is een geïntegreerde vaatwasser met een zwart paneel, geschikt voor middelgrote huishoudens met een capaciteit van 12 couverts. Hij is goed beoordeeld met een gemiddeld reviewcijfer van 9 en biedt een halve beladingsoptie voor dagen met minder afwas. Ook heeft hij extra functies zoals een beladingssensor, afwasmiddelherkenning en drievoudige waterbeveiliging voor veilige en effectieve werking. Met een geluidsniveau van 46 decibel en een waterverbruik van 9,5 liter per cyclus is deze vaatwasser een duurzame keuze.

Daarnaast zijn er vier instelbare temperatuurinstellingen en diverse programma-opties, evenals wifi-bediening voor extra gemak. Let wel op: deze vaatwasser is niet geschikt voor onderbouw en past alleen in een nis van 81,5 tot 87,5 cm hoog, 60 cm breed en 55 cm diep.

▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.