ID.nl logo
Alle ins-en-outs van Google Maps
© PXimport
Huis

Alle ins-en-outs van Google Maps

Google Maps lijkt zowat iedere maand wat slimmer te worden! Zowel de desktopversie als mobiele versies bevatten ondertussen zoveel handigheidjes dat je bijna een navigatietool nodig hebt om alle functies van de navigatietool te benutten. Bij wijze van spreken dan. We wijzen je de weg in de minder bekende mogelijkheden van Google Maps.

Tip 01: Offline kaarten

Ga je op reis naar een plaats waar het internet traag of onbereikbaar is of waar een databundel duur is? Dan kun je beter een kaart van Google Maps opslaan op je telefoon of tablet om daarna offline te gebruiken. Vergeet de kaart niet te downloaden voor je van huis weggaat. Open de Google Maps-app en zorg dat je verbinding hebt met het internet en bent ingelogd bij Google Maps. Daarna zoek je een plaats, bijvoorbeeld Madrid. Tik onderaan op de naam en kies Downloaden. Google zal zelf een zone afbakenen op het scherm en voorstellen om dit gebied te downloaden. Na de download is de kaart offline beschikbaar. Je raadpleegt de offline kaart door simpelweg naar de locatie te navigeren.

Kaarten op sd-kaartje

Offline kaarten komen standaard op de interne opslag van het mobiel toestel, maar je kunt ze ook opslaan op een sd-kaartje als je Android-toestel daarvan is voorzien. In dat geval tik je in het menu op Instellingen en tik je bij Opslagvoorkeuren op Apparaat / SD-apparaat. Via het menu (de drie streepjes) kun je trouwens een lijst opvragen van alle offline kaarten die je hebt binnengehaald. In deze lijst kun je ook kaarten verwijderen.

Tip 02: Multi-stops

Zelden verloopt een lange rit rechtstreeks van punt A naar punt B. Vaak wil je onderweg bijvoorbeeld ergens stoppen omdat daar wat te beleven valt of om uit rusten. In de Google Maps-app voer je eerst het vertrekpunt en de uiteindelijke bestemming in. Daarna gebruik je de drie stippen in de rechterbovenhoek zodat je bij de knop Extra stop toevoegen komt. Je kunt op die manier meerdere stops toevoegen, waarbij je de volgorde wijzigt door de adresvelden te slepen en neer te zetten. Je zult zien dat de totale reisduur zich vanzelf aanpast aan de extra stops die je hebt toegevoegd.

©PXimport

Tip 03: Ommetjes

In de desktopversie is het mogelijk de gevonden route eenvoudig aan te passen. Hiervoor klik je op een punt van de blauwe lijn die de route aangeeft, je grijpt de lijn vast en daarna sleept die naar een ander punt zodat de route zich aanpast.

Met de app kun je tijdens een actieve navigatie een omleiding laten zoeken naar een plaats om bijvoorbeeld te eten of om te tanken. Daarvoor moet je de onderste rij die de geschatte reistijd aangeeft naar omhoog slepen en dan tik je op Zoeken langs route. Typ wat je zoekt zodat Maps een omleiding kan voorstellen zonder de oorspronkelijke bestemming uit het oog te verliezen.

Tijdlijn en locatiegeschiedenis

Google onthoudt wat je in Maps hebt opzocht. Surf hiernaartoe en klik vervolgens op de knop Maps. Op deze plek kun je ook je eerdere zoekopdrachten verwijderen. Daarnaast heeft Google Maps een tijdlijnfunctie waarmee je door de plaatsen en routes bladert die je ooit hebt aangedaan. Om bij de locatiegeschiedenis in de Maps-app te komen klik je op de knop Meer, dat zijn de drie horizontale lijntjes in de bovenhoek die men soms ook het hamburgermenu noemt. Tik op Mijn tijdlijn en daarna op het Kalenderpictogram rechtsboven om een bepaalde dag te bekijken. Veeg naar links of naar rechts om van maand te veranderen en tik op een datum om je locatiegeschiedenis te bekijken. Je ziet de afgelegde routes, samen met de duur en de lengte van de reis.

Volgen uitschakelen

Vind je het eng dat Google je locatie bijhoudt (zie kader Tijdlijn en locatiegeschiedenis) en wil je dat dit ophoudt? Tik in de Maps-app op je mobiel op de knop Meer en daarna op Instellingen. Tik op Persoonlijke content. Bij Locatie-instellingen lees je dat de Locatiegeschiedenis is ingeschakeld. Tik je daarop, dan kun je via een schakelaar bij elk apparaat met jouw Google-account afzonderlijk aangeven of je de locaties wilt bijhouden. Het is zelfs mogelijk om het volgen volledig te af te breken door de Locatiegeschiedenis compleet uit te schakelen.

Tip 04: Rechtermuisknop

In de webversie van Google Maps start je meestal een routebeschrijving door in het zoekvak te typen waar je naartoe wilt. Als je al op de kaart naar de locatie aan het kijken bent, dan kan het ook eenvoudiger. Rechtsklik op een aangeduide locatie op de kaart zodat het contextmenu met een vervolgkeuzelijst tevoorschijn floept. Die keuzelijst kun je dan gebruiken om een routebeschrijving naar of vanaf die locatie te vinden.

©PXimport

Tip 05: Afstand meten

Met de rechtsklik-truc bereken je ook de afstand tussen verschillende punten. Selecteer in het contextmenu de optie Afstand meten. Hierdoor moet je een vertrekpunt neerzetten op de kaart. Dat punt wordt een witte stip, daarna plaats je een tweede punt. Tussen de twee witte punten verschijnt een zwarte lijn waarop je de afstand tussen beide punten afleest. Onderaan zie je ook de totale afstand in kilometer en in mijl. Bovendien is het mogelijk extra punten toe te voegen en punten te verplaatsen. Google zal de toegevoegde afstand bij de vorige afstand optellen. Ook onderaan de hoofdkaart berekent Google Maps de totale reisafstand. Houd je de linkermuisknop ingedrukt, dan kun je de kaart verslepen zoals je gewend bent.

©PXimport

Tip 06: Rolstoelvriendelijk

©PXimport

Mensen die een in rolstoel zitten, hebben onderweg vaak last van obstakels. Google toont daarom de rolstoelvriendelijke routes in de steden. Als je de bestemming hebt opgegeven, tik je op het icoontje Openbaar vervoer, want deze functie werkt uitsluitend in deze modus. Daarna gebruik je de knop met de drie puntjes rechtsboven en daar tik je nog een keer op Routeopties waar je kunt kiezen tussen Bus, Trein, Metro. Helemaal onderaan kun je de instelling Rolstoeltoegankelijk activeren.

Tip 07: Bezienswaardigheden

Een erg interessante functie om citytrips voor te bereiden, zijn de persoonlijke lijsten. Hiermee kun je de trip voorbereiden door vooraf enkele leuke plekjes en bezienswaardigheden op te zoeken en die toe te voegen aan een lijst. Via dezelfde weg bewaar je interessante plaatsen waar je geweest bent voor later. Zoek naar locatie of een adres dat je wilt vastleggen en kies de optie Opslaan. Daarna kun je een bestaande lijst selecteren of je maakt een nieuwe lijst met de knop Nieuwe lijst. Op reis bekijk je de opgeslagen locaties door in de app op de drie horizontale strepen te tikken. Selecteer in het menu Mijn plaatsen en daar open je het tabblad Opgeslagen om de voorbereide lijst te zien.

©PXimport

Koets voor de Queen

De laatste jaren heeft Google verschillende zogenaamde Easter Eggs verstopt in Google Maps, grapjes die zich als paaseieren laten vinden. Een van de leukste vinden we de routebeschrijving van Buckingham Palace naar Windsor Castle. Wanneer je deze route opvraagt, lees je bij de transportmogelijkheden de optie om het traject af te leggen met de ‘Royal Carriage’. In 1 uur en 16 minuten is de Queen op een drafje terug thuis, terwijl het met de auto slechts 45 minuten duurt.

©PXimport

Tip 08: Shortlist

Het is makkelijk om locaties te delen met vrienden. Als een locatie is gevonden, gebruik je de knop Delen om de plek door te geven via WhatsApp, Facebook, mail, een bericht, enzovoort. Bij de deelmogelijkheden zit ook de opdracht Toevoegen aan shortlist. De plaatsen in de shortlist verschijnen in bubbels over de kaart. Op die manier stel je bijvoorbeeld een lijstje samen van leuke restaurants. Dat lijstje kun je delen met vrienden. Iedereen die je voor deze shortlist uitnodigt, kan locaties bewerken, toevoegen en verwijderen. Bovendien laten de leden hun voorkeur kennen door voor of tegen te stemmen. Iedere deelnemer moet dan wel de meest recente Google Maps-app op zijn smartphone draaien. Vind je die shortlist-bubbel hinderlijk, dan tik je erop en daarna bereik je via de drie puntjes (Meer) de opdracht Verwijderen.

Tip 09: Verkennen

©PXimport

Eenmaal ter plaatse helpt Maps je de buurt te verkennen. Open de app en centreer de kaart op je locatie. Onderaan zie je de knop Verkennen, het is een blauwe ‘pin’ met een puntje in het midden. In het tabblad Buurt verkennen zie je knoppen om restaurants, cafés en attracties in de buurt te vinden. Tik je op de knop Meer dan worden de keuzemogelijkheden nog gedetailleerder: Koffiehuizen, Museums, Films, Live muziek en meer. Je kunt dit dus ook alvast voor een locatie doen waar je van plan bent heen te gaan. Centreer de kaart op die locatie, en vraag via Verkennen de leukste plekjes op. Je leest ook beoordelingen en beschrijvingen van de plekken.

Google haalt deze aanbevelingen van de functie Verkennen uit verschillende partner-bronnen. Daarbij baseert Google zich op relevantie, afstand en jouw persoonlijke interesses. Google houdt vol dat de resultaten in Maps niet worden beïnvloed door betalingen en dat betaalde content in Google Maps altijd via een label herkenbaar is.

De voorstellen die Google doet kun je beïnvloeden: heb je het gevoel dat de eetgelegenheden die Google Maps voorstelt, je vaak niet kunnen bekoren? Dan kun je je voorkeur aanpassen in het menu Instellingen, bij Plaatsen verkennen. Selecteer hier de keuken van je voorkeur en duid aan in welk voedsel je niet bent geïnteresseerd bent.

Tip 10: Je auto terugvinden

De Google Maps-app op je smartphone heeft een functie om de plaats op te slaan waar je je auto parkeert. Tik op de blauwe bol die de locatie weergeeft en houd die ingedrukt zodat het contextueel menu verschijnt waar je Instellen als parkeerplek selecteert. De parkeerlocatie verschijnt dan op de kaart in de vorm van een blauwe bol met daarin een witte P. Om later de opgeslagen parkeerplek terug te vinden open je Google Maps, onderaan de kaart vind je de balk met de tekst Opgeslagen parkeerlocatie. Tik op deze knop om de locatie te zien. Maps vertelt je ook hoelang je auto daar al staat. In Android is het zelfs mogelijk om foto’s aan de handmatig opgeslagen locatie te hangen, zodat je je auto nog sneller terugvindt. De parkeerfunctie werkt op de iPhone op twee manieren: handmatig zoals hierboven of automatisch. Wil je de parkeerlocatie automatisch laten opslaan, dan moet je iOS-apparaat via bluetooth of usb verbonden zijn met de auto. Je moet de functie inschakelen via Instellingen / Navigatie-instellingen en dan zet je de schakelaar Parkeerlocatie opslaan aan. Hierdoor zal Maps de parkeerlocatie automatisch toevoegen op de kaart wanneer je uitstapt.

©PXimport

Nauwkeurigheid

Google Maps is akelig precies op het vlak van voorspellingen. Als de app aangeeft dat je om 13:20 zult aankomen, is dat meestal ook zo. Google gebruikt de gps-data van telefoons op de route en vergelijkt de gegevens van mobiele providers, zodat het nauwkeurig kan zien waar er file staat. Bovendien beschikt het bedrijf over een enorme rekenkracht om deze filevoorspellingen te maken. Toch vraagt Google eventuele fouten op de kaart te melden. Tik daarvoor op de menuknop, kies Hulp en feedback en dan op Feedback verzenden. Daarna kun je een gegevensprobleem doorgeven, zoals onjuiste bedrijfsgegevens of een foutieve naam van een weg. Je kunt ook een ontbrekende plaats toevoegen en feedback op de app zelf geven. Bij iedere aangifte werkt Maps met een mini-stappenplan om je feedback zo nauwkeurig mogelijk te formuleren.

Tip 11: Media afspelen

Onlangs heeft Google Maps belangrijke muziekdiensten geïntegreerd, zoals Spotify, Google Play Music en op iOS ook Apple Music. Op die manier hoef je niet langer van app te switchen om een ander liedje te beluisteren. In het navigatiescherm komt dan een widget waar je ziet welke nummer er wordt afgespeeld. Je kunt gewoon met de bekende knoppen naar het vorige en volgende nummer schakelen. Om de integratie te activeren open je de Instellingen via de menuknop. In iOS tik je op Navigatie en selecteer je App voor het afspelen van muziek. De keuze is nog beperkt tot Apple Music of Spotify. Wanneer je Apple Music selecteert, zal Maps toestemming vragen tot deze dienst en de bijhorende mediabibliotheek. In Android scrol je in de Instellingen naar beneden en open je de Navigatie-instellingen. Hier activeer je de functie Bedieningselementen voor media afspelen weergeven. Helemaal onderaan staat Standaard media-app, waar je de juiste muziekspeler kiest.

Tip 12: God-view

De lijn tussen Google Maps en Google Street View is mettertijd erg vaag geworden. Op de computer schakel je naar de Earth-weergave door op Satelliet in de linkerbenedenhoek te klikken. In deze weergave krijg je een mix van Street View en satellietweergave. Een coole optie verschijnt wanneer je deze weergave aan de rechterkant op de knop 3D klikt. Hiermee schakel je naar de zogenaamde God-view, waardoor het lijkt alsof je door de wereld vliegt. Zoom ver genoeg in en houd de Ctrl-toets ingedrukt om via de muis rond je as te draaien. Wanneer je op een bekend gebouw tikt, zal Google het identificeren.

©PXimport

Tip 13: In de buurt zoeken

Wanneer je in Google Maps op het woord ‘café’ zoekt, zal het alle cafés markeren die op het huidige scherm passen. De zoekmachine begrijpt echter ook de boodschap ‘in de buurt’. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar ‘McDonald’s in de buurt van de Groenplaats Antwerpen’. Of naar ‘café in de buurt van Haarlem station’. Of naar ‘Hotel in de buurt van Antwerpen’. Bij de laatste krijg je direct de prijzen te zien van een overnachting!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger
© Philips
Energie

Consumenten testen: de Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger

De Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger biedt een effectieve manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, ondersteund door slimme technologie en een strak ontwerp. Het Review.nl Testpanel boog zich voor de gelegenheid over het apparaat. Hieronder lees je een uitgebreid relaas over de ervaringen van onze testers.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Een van de meest geprezen eigenschappen van de Philips PureProtect Pro 4200-series (AC4220/12), zoals dit apparaat voluit heet, is het design. De testers zijn enthousiast over het moderne en strakke uiterlijk van het apparaat, dat niet alleen functioneel is, maar ook als decoratief element in huis kan dienen. Soni07, die het apparaat een 9 gaf, vat het mooi samen: "Het slanke ontwerp met de lichtring is supermodern en past geweldig goed in mijn woonkamer zonder eruit te zien als een typisch apparaat.

Het formaat van de luchtreiniger roept echter gemengde reacties op. Hoewel de meeste testers het ontwerp waarderen, zoals Abel K., die het apparaat 'stijlvol en passend in vrijwel ieder interieur' noemt, zijn er ook opmerkingen dat het apparaat groot is en daardoor wat lastig te plaatsen. Varius040 wijst daarnaast op een klein nadeel in het ontwerp: "De luchtsensor zit aan de achterkant, waardoor het apparaat niet goed in een hoek of dicht bij een muur kan worden geplaatst."

De lichtring, die de luchtkwaliteit aangeeft door van kleur te veranderen, wordt als zeer nuttig ervaren. Varius040 en meerdere andere testers vinden dit een handige visuele functie: "De kleurverandering die de luchtkwaliteit aangeeft, is echt een fijne functie."

©Philips

Gebruiksgemak staat centraal

Het gebruiksgemak van deze Philips-luchtreiniger wordt in vrijwel alle reviews benadrukt. De installatie verloopt soepel, met behulp van duidelijke instructies en een handige QR-code in de doos. Nienke22 geeft aan: "Zonder instructie had ik niet geweten waar te beginnen, maar dankzij de QR-code was het koppelen aan de app een fluitje van een cent.

Een andere tester complimenteert de combinatie van eenvoudige bediening op het apparaat zelf en de uitgebreide mogelijkheden via de Air+-app. Met deze app kunnen gebruikers de luchtkwaliteit in realtime monitoren en instellingen aanpassen. Dat maakt de luchtreiniger geschikt voor zowel technologische beginners als ervaren gebruikers. Zoals Rob85 opmerkt: "De slimme functies van het apparaat komen volledig tot hun recht via de Philips Air+-app."

Wel wordt er af en toe een verbeterpunt genoemd. Zo merkt een tester op dat 'de ledlampjes in de nachtmodus best fel zijn', wat vooral in donkere slaapkamers een storend effect kan hebben.

“De app is overzichtelijk en geeft me echt inzicht in de luchtkwaliteit.”

- Nienke22

Prestaties die de verwachtingen overtreffen

De PureProtect Pro presteert uitstekend als het gaat om luchtzuivering. Veel testers geven aan dat de luchtkwaliteit in huis merkbaar verbetert, wat resulteert in minder allergieklachten en een schonere omgeving. Rob85 merkt bijvoorbeeld: "Na een aantal dagen merkte ik direct het effect van de schone lucht op mijn droge ogen. Ook is er merkbaar minder stof in huis sinds de installatie."

De automatische modus wordt vaak als bijzonder handig ervaren, omdat het apparaat zelfstandig reageert op veranderingen in de luchtkwaliteit. Soni07 beschrijft: "Elke keer als ik kook of deodorant spuit, registreert het apparaat onmiddellijk de verandering en gaat hij aan de slag." Dit toont de gevoeligheid en efficiëntie van de ingebouwde sensoren.

Ook voor specifieke situaties, zoals het verminderen van geurtjes in huis, blijkt de luchtreiniger effectief. Abel K. vertelt: "Sinds we deze luchtreiniger hebben, merken we dat we minder last hebben van kattenbakgeurtjes." Voor mensen met allergieën is het apparaat een grote aanwinst, zoals blijkt uit de ervaring van Rork: "Ik merkte minder last van mijn allergie en daardoor sliep ik beter."

©Philips

Stille kracht in huis

Een belangrijke eigenschap van deze slimme luchtreiniger is het lage geluidsniveau, vooral in de nachtmodus. Dit maakt het apparaat ideaal voor gebruik in slaapkamers. Soni07 noemt het apparaat 'bijna geluidloos' en voegt eraan toe: "Ik laat hem de hele nacht aanstaan en je merkt niet dat hij aanstaat."

Op hogere standen kan het apparaat echter wat luidruchtiger worden, wat vooral wordt opgemerkt in situaties waarbij intensieve luchtzuivering nodig is, zoals tijdens het koken of bij slechte luchtkwaliteit. Toch ervaren de meeste testers het geluidsniveau als acceptabel en passend bij de krachtige prestaties.

Kritische punten: filters en prijs

Hoewel de Philips PureProtect Pro 4200-series over het algemeen zeer positief wordt beoordeeld, noemen de testers toch een paar aandachtspunten. Zo worden bijvoorbeeld de prijs van zowel het apparaat als de vervangingsfilters door meerdere testers genoemd. Nienke22 stelt: "Ik ben benieuwd hoelang het filter meegaat. De filters zijn namelijk redelijk prijzig."

Daarnaast wordt het formaat van het apparaat soms als een nadeel genoemd, vooral in kleinere ruimtes. Dat kan het moeilijk maken om een geschikte plaats in huis te vinden.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Strak en modern ontwerp dat in elk interieur past.

  • Krachtige en snelle luchtzuivering, ideaal voor allergieën.

  • Gebruiksvriendelijke installatie en slimme app-functionaliteiten.

  • Stil genoeg voor gebruik in de slaapkamer.

❌ Minpunten

  • Relatief groot formaat dat niet overal makkelijk past.

  • Kosten van filters en apparaat aan de hogere kant.

  • Ledverlichting in nachtmodus kan als storend worden ervaren.

Conclusie: een slimme keuze voor gezondere lucht

Met een gemiddelde score van een 8,7 is de Philips PureProtect Pro 4200-series een indrukwekkend apparaat dat stijlvol design combineert met krachtige prestaties en geavanceerde technologie. De luchtreiniger scoort hoog op gebruiksgemak, efficiëntie en stil functioneren, waardoor het de ideale keuze is voor huishoudens die de luchtkwaliteit willen verbeteren.

Meer weten over deze luchtreiniger? Check Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!