Dé oplossing voor als een Windows-update problemen geeft
Windows-updates zijn vooral belangrijk om de veiligheid van je systeem te garanderen, maar soms ondervind je problemen bij het installeren van zo’n update. Mogelijk is dan een vorige update de spelbreker. Meestal los je zulke updateproblemen op door de updatecache helemaal leeg te maken.
In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je de updatecache leegt als je problemen hebt met het updaten van Windows:
- Stop de service Windows Update
- Leeg de cachemap
- Start de service opnieuw op
Loop je tegen meer onhebbelijkheden aan in Windows? Lees dan het volgende artikel: Windows-ergernissen? Zo los je ze op!
Stap 1: Service stoppen
Cache zijn gegevens die worden opgeslagen om sneller beschikbaar te maken wanneer ze later opnieuw worden opgevraagd. Kortom, cache is een technologie die de toegang tot gegevens versnelt. Maar soms moet je de cache legen, omdat dat updatebestanden in de cache een nieuwe update kunnen tegenwerken (bovendien komt er opslagruimte vrij als je die cache-bestanden wist). Heel wat problemen kun je oplossen door dergelijke bestanden te verwijderen en opnieuw te downloaden. Zowel Windows 11 als Windows 10 maken het supergemakkelijk om de Windows Update-cache te wissen.
Als je de updatecache leegmaakt, moet je er eerst voor zorgen dat deze update niet in gebruik is. Druk daarom op de Windows-toets en typ in het zoekvak services.msc. Hierdoor opent een venster waarin je alle services ziet die op je pc lopen. Zoek in de lijst naar Windows Update. Klik met de rechtermuisknop op deze service en gebruik de opdracht Stoppen.
Stap 2: Cache leegmaken
Daarna moet je de locatie zoeken waar deze tijdelijke data worden opgeslagen. Ga snel naar de cachemap door Windows-toets+R in te drukken om Uitvoeren (Run) te openen en op OK te klikken. In dit venster typ je C:\Windows\SoftwareDistribution.
Wij gaan ervan uit dat Windows op het C-station is geïnstalleerd, maar mocht dat niet het geval zijn, wijzig dan gewoon de stationsletter in dit pad. Daar vind je alle cache-bestanden, verdeeld in verschillende mappen. Selecteer ze met Ctrl+A en verwijder ze met de rechtermuisknop. Maak daarna de prullenmand leeg om zeker te zijn dat de cache leeg is.
Stap 3: Service starten
Daarna moet je de service Windows Update opnieuw activeren. Dan doe je op bijna dezelfde manier als in stap 1. Je gaat naar services.msc. In de lijst zoek je Windows Update. Je klikt met de rechtermuisknop op de service Windows Update en je gebruikt de opdracht Starten.