ID.nl logo
Huis

De beste toekomstbestendige gadgets: deel 1

Bijna dagelijks komen er nieuwe apparaten uit die dermate zeggen te innoveren dat ze de toekomst gaan veranderen. Zelden is dat daadwerkelijk het geval, maar sommige gadgets zijn 'here to stay'. In dit artikel een overzicht van gadgets die in de toekomst niet meer uit ons leven weg te denken zijn.

Spraakbestuurde assistent

De persoonlijke assistent van Amazon is een soort Siri voor je huiskamer. Je zet het apparaat op een centrale plek neer en zorgt dat het verbonden is met je wifi-netwerk. De Echo luistert naar de naam Alexa en doordat de zeven gevoelige microfoons in het apparaat constant luisteren, reageert het meteen zodra jij de naam Alexa noemt. “Alexa, wat is het weerbericht voor vandaag?” en binnen een paar seconden wordt het weerbericht voorgelezen.

“Alexa, zet het nieuwste album van Adele op” wordt door de Amazon Echo razendsnel omgezet in het openen van Spotify, het opzoeken van het laatste album van Adele en het aanzetten van de eerste song van het album. “Alexa, zet de muziek een beetje harder” en je snapt dat de Amazon Echo je veel tijd kan besparen.

De spraakbestuurde assistent is op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar via eBay of andere webshops heb je deze mogelijkheid wel. Voor 179,99 euro koop je een Amazon Echo, maar een kleinere versie is al voor 59,99 euro verkrijgbaar. Deze Amazon Echo Dot heeft geen grote luidspreker, maar sluit je aan op je bestaande audioapparatuur.

Naast Amazon werken zo'n beetje alle grote techbedrijven aan hun eigen assistent in speakervorm. Denk aan Google Home, Microsofts Invoke en de homePod van Apple. Amazon blijft desondanks koploper, met de Echo Show bracht het een speaker met ingebouwd scherm uit.

©PXimport

Robotstofzuiger

Een automatische robotstofzuiger is ook al in een paar huishoudens te vinden en het lijkt erop dat dit ook een nieuwe standaard in je woning wordt. Immers, stofzuigen is een noodzakelijk kwaad en neemt elke week weer aardig wat tijd in beslag.

Grootste probleem op dit moment is nog dat de robotstofzuigers te duur zijn voor de meeste mensen en dat de zuigkracht nog niet kan concurreren met een normale stofzuiger.

Toch zijn er al goede producten verkrijgbaar, de iRobot Roomba 980 is met zijn 1000 euro vrij prijzig, maar kan volledig automatisch allerlei verschillende oppervlaktes reinigen en zelfs een laag tapijtje opklimmen. Met een app kun je bovendien zien wat je Roomba al gereinigd heeft en hoe lang het duurt voordat de volgende reiniging plaatsvindt.

Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen op de markt, maar hierbij lever je in op reinigingskracht en accuduur. Je keuze voor een model hangt ook af van wat voor vloeren je hebt en hoe groot het te reinigen oppervlak is. Heb je een nieuw huis met een egale stenen of houten vloer zonder tapijt, dan behaal je met een kleiner model waarschijnlijk ook een goed resultaat.

©PXimport

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat (zie afbeelding boven) is in bijna elk nieuw huis te vinden en veel energieaanbieders leveren apparaten waarmee je via apps de temperatuur in je huis kunt veranderen en kunt bijhouden hoe hoog je energieverbruik is.

De Nest Learning Thermostat is één van de bekendste. De thermostaat is te koop voor 249 euro en kan leren wat je gewoonten zijn en de kamertemperatuur daarop aanpassen. Hierdoor zou je kunnen besparen op je energierekening. Daarnaast kun je de thermostaat via een app bedienen en een half uur voor thuiskomst bijvoorbeeld al je woonkamer voorverwarmen zodat je in een warm huis arriveert.

Naast een slimme thermostaat maakt Nest ook andere apparaten voor in je woning. De Rook- en Koolmonoxidemelder registreert of er brand in je huis is en waarschuwt je via licht- en geluidssignalen. De Nest Cam is een beveiligingscamera en alle producten van Nest kunnen met elkaar samenwerken. Zo kan de Nest Cam een video opnemen en opslaan in de cloud als er bijvoorbeeld wordt ingebroken in je woning.

Elektrische auto

Eigenlijk is iedereen er wel over uit, de snelwegen zien er over vijftig jaar volledig anders uit dan nu. Hoe autorijden echter verandert, is een moeilijkere vraag om te beantwoorden. De verwachting is dat elektrische auto’s het langzamerhand wel gaan overnemen van vervuilende auto’s, zeker ook omdat accu’s elk jaar langer mee gaan en goedkoper worden.

Dat de auto van de toekomst vaker zelf gaat sturen en rijden, lijkt ook een feit, al moeten er dan nog wel wat ethische vraagstukken worden overwonnen. De Tesla Model S P100D lijkt nog het meest op de auto van de toekomst, juist omdat het er niet als een futuristische concept-car uitziet. De familiewagen is volledig elektrisch en kan zelf rijden dankzij de befaamde Auto Pilot-modus.

De auto zit boordevol elektronica, waaronder acht videocamera’s, twaalf ultrasone sensoren en een radarsysteem aan de voorkant. Hij kost je wel minstens een ton, afhankelijk van de configuratie ben je zelfs tot 180 duizend euro kwijt. Ach ja, je bent in je Tesla dan wel veilig voor biochemische aanvallen.

©PXimport

Gezelschapsrobot

De Jetsons hadden het al in de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar tegenwoordig is het echt mogelijk om een robot in huis te nemen. Robotland bij uitstek is Japan en het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste echte commercieel verkrijgbare robot uit dit land stamt.

Provider Softbank heeft in heel veel winkels in Japan al een Pepper-robot staan, maar de robot is sinds kort ook te koop voor particulieren. Op dit moment alleen in Japan en je moet er wel aardig voor in de buidel tasten: voor omgerekend tienduizend euro wordt Pepper geleverd. Het is een zogenoemde humanoïde robot, die menselijke trekken heeft en emoties kan herkennen. De robot kan je gezelschap houden en zich aanpassen aan jouw karakter.

Het is geen robot die je helpt met praktische dingen zoals bijvoorbeeld de Care-o-bot, een conceptrobot van het Duitse Fraunhofer Institut. Naast Pepper is ook Nao te koop, een kleinere robot die bijvoorbeeld ingezet kan worden als receptionist of als gezelschapsrobot voor autistische kinderen en dementerende bejaarden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.