ID.nl logo
Legaal films streamen doe je zonder Popcorn Time
© PXimport
Huis

Legaal films streamen doe je zonder Popcorn Time

In 2014 werd er een downloadverbod ingevoerd, waardoor je geen films en series meer van bittorrent en usenet mag plukken. Gelukkig zijn er genoeg legale alternatieven waarmee je mediabestanden streamt naar je pc.

Tip 01: Netflix-abonnement

Het Amerikaanse Netflix is wereldwijd verreweg de bekendste streamingdienst voor films en series. Het bedrijf heeft zo'n vijftig miljoen abonnees in ongeveer vijftig landen. Het allernieuwste filmaanbod zul je er overigens niet vinden, want de meeste titels zijn al een paar jaar geleden uitgebracht. Ook series lopen meestal twee of drie seizoenen achter, met uitzondering van de afleveringen die Netflix zelf produceert. Waarom is Netflix dan evengoed zo populair? Het antwoord is simpel. Tegen een aantrekkelijk maandtarief heb je onbeperkt toegang tot een enorme catalogus met films en series. Alle genres zijn ruimschoots vertegenwoordigd, dus er is voor ieder wat wils.

Je mag Netflix een maand lang gratis uitproberen, daarna betaal je voor het goedkoopste abonnement 7,99 euro. Geef je een euro per maand meer uit, dan zijn films en series ook in HD beschikbaar. Om het uit te proberen, surf je naar www.netflix.com en klik je op Start je gratis maand. Kies het gewenste abonnement en klik op Continue. Je vult vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in, waarna je bevestigt met Registreren. Als alternatief kun je ook inloggen met een Facebook-account. In de volgende stap laat je je betaalgegevens achter. Schrik niet, want Netflix brengt niets in rekening wanneer je tijdig opzegt. Vul de gevraagde gegevens in en bevestig met Lidmaatschap starten / Doorgaan. Zodra Netflix de betaalgegevens goedkeurt, heb je direct toegang tot de online mediabibliotheek.

©PXimport

Tip 01 Beslis welk Netflix-abonnement je wilt afsluiten.

Tip 02: Account instellen

Nadat je voor de eerste keer bent ingelogd, wil Netflix graag weten op welke apparaten je de streamingdienst nog wilt gaan gebruiken. Naast je pc, kun je ook films streamen naar een tablet, smartphone en televisie. We leggen verderop in dit artikel uit hoe je hiervoor een smart-tv gebruikt. Maak een keuze en klik op Doorgaan. Geef in de volgende stap aan welke gezinsleden Netflix nog meer gaan gebruiken. Iedereen krijgt daarmee zijn of haar eigen profiel. Deze functie is de moeite waard, want Netflix doet persoonlijke aanbevelingen op het gebied van films en series. Klik door naar de volgende stap. De videodienst wil graag weten welke films je leuk vindt. Op basis van je filmsmaak krijg je later diverse suggesties voorgeschoteld. Zodra je klikt op Doorgaan kom je op je persoonlijke Netflix-pagina terecht.

©PXimport

Tip 02 Geef aan Netflix door welke films en series je leuk vindt.

Tip 03: Catalogus Netflix

Wanneer je de gebruikersomgeving van Netflix opent, beland je in een overzicht met allerlei afbeeldingen van mooie films en series. Scrol naar beneden om te zien welke titels Netflix voor jou geselecteerd heeft. Verder sorteert de videodienst het aanbod op genre, bijvoorbeeld Actie, Nederlandse films, Documentaires, Drama en Cabaret. Weet je al welke titel je wilt bekijken? Klik dan rechtsboven op Zoeken en voer de naam in van de film of een acteur. Zodra je met de muis op een afbeelding van een film of serie gaat staan, verschijnt er een korte beschrijving. Klik erop om direct de weergave op je computer te starten. Via de tekstballon rechtsonder wijzig je zo nodig het audiospoor en de ondertiteling. Gebruik verder het pictogram met het vierkant om het beeld op volledig scherm weer te geven.

©PXimport

Tip 03 Klik rechtsonder op de tekstballon om Nederlandstalige ondertiteling aan of uit te zetten.

Netflix opzeggen

Heb je na de gratis proefmaand geen zin om voor een Netflix-account te betalen? Zeg dan tijdig je abonnement op, want anders brengt de videodienst alsnog kosten in rekening. Ga naar www.netflix.com en klik rechtsboven op Aanmelden. Je typt je e-mailadres en wachtwoord, waarna je klikt op Aanmelden. Binnen je persoonlijke Netflix-omgeving klik je rechtsboven op je profielnaam. Ga vervolgens naar Mijn account. Onder LIDMAATSCHAP EN FACTURERING klik je daarna op LIDMAATSCHAP OPZEGGEN. Bevestig ten slotte met Opzegging voltooien. Je ontvangt ter bevestiging een e-mail.

©PXimport

Je kunt je lidmaatschap bij Netflix zeer gemakkelijk beëindigen.

Tip 04: Favorietenlijst

Als je rondsnuffelt door de uitgebreide catalogus van Netflix, kom je allerlei mooie titels tegen. Deze kun je toevoegen aan een favorietenlijstje, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden. Ga met de muisaanwijzer op een afbeelding van een film of serie staan en kies voor Mijn lijst. Netflix laat vervolgens vergelijkbare titels zien die je eveneens aan het favorietenlijstje kunt toevoegen. Boven aan de catalogus bekijk je een overzicht van films en series die je aan je favorietenlijst hebt toegevoegd. Klik op Alles weergeven om het volledige overzicht te bekijken.

©PXimport

Leuke titels bewaar je gemakkelijk in Mijn lijst.

Tip 05: Personaliseren

De catalogus van Netflix kun je personaliseren. De videodienst laat dan in eerste instantie vooral titels zien die passen bij je filmsmaak. Klik bovenaan op Personaliseren en dan op Laten we beginnen. Geef aan hoe vaak je naar de voorgestelde genres kijkt. Je hebt hierbij keuze tussen Nooit, Soms en Vaak. Maak een keuze en klik op Doorgaan. Netflix laat nu een aantal titels zien. De bedoeling is dat je een beoordeling toekent aan films die je al hebt gezien. Geef op een schaal van één tot en met vijf sterren je oordeel. Kies onder aan de pagina voor Doorgaan. In de volgende stap komt de videodienst met nog meer titels op de proppen die je kunt beoordelen. Via Doorgaan stelt Netflix een overzicht samen van je persoonlijke voorkeuren.

©PXimport

Tip 05 Je personaliseert de Netflix-catalogus door je voorkeuren kenbaar te maken.

Facebook-integratie

Je kunt je Netflix-account eventueel koppelen aan Facebook. Op die manier zie je welke films en series vrienden onlangs hebben gekeken. Daarnaast kunnen vrienden zien welke titels je zelf hebt gezien. Overigens publiceert Netflix namens jou geen statusberichten op Facebook. Scrol in de catalogus een stukje omlaag en kies ergens halverwege voor Verbinding maken met Facebook. Nadat je de juiste inloggegevens hebt ingevuld, bevestig je met Aanmelden. Netflix wil toegang tot je openbare profiel, vriendenlijst en vind-ik-leuks. Via OK geef je hiervoor toestemming. Merk op dat aan de catalogus het onderdeel Favorieten van vrienden is toegevoegd.

©PXimport

Via een koppeling met Facebook weet je welke films bij je vrienden populair zijn.

Tip 06: Beeldkwaliteit

Netflix kiest automatisch een beeldresolutie die past bij de snelheid van je internetverbinding. Wil je zeker weten dat je films en series altijd in de beste kwaliteit bekijkt? Klik dan rechtsboven op je profielnaam en ga naar Mijn account. Kies daarna voor Instellingen voor afspelen. Bij het onderdeel Gegevensverbruik per scherm heb je keuze tussen Laag, Medium en Hoog. Wanneer je zeker weet dat je internetverbinding snel genoeg is om HD-beelden te verwerken, selecteer je de optie Hoog. Bewaar tot slot deze wijziging via Opslaan.

©PXimport

Tip 06 Je kunt eenvoudig aangeven dat je films en series in de beste videokwaliteit wilt bekijken.

Tip 07: Videoland

Naast Netflix zijn er nog veel meer legale videodiensten beschikbaar. Een mooi voorbeeld is de online verhuurdienst van Videoland. Hier vind je recente titels die niet zo lang geleden op dvd en blu-ray zijn verschenen. Klik rechtsboven op Inloggen. Wanneer je al over een RTL ID beschikt, vul je hiervan de inloggegevens in. Is dat niet het geval, dan zet je een vinkje voor Ik heb nog geen RTL ID. Vul je e-mailadres in en bedenk een wachtwoord. Zodra je op REGISTREREN klikt, ontvang je van Videoland een e-mail. Klik op de bevestigingslink om het account te activeren. De videodienst vraagt in de volgende stap naar aanvullende gegevens, zoals je geslacht en geboortedatum. Vul alle velden in en bevestig met VERDER. Hierna krijg je een uitleg voorgeschoteld hoe de dienst werkt. Neem de stappen door en sluit het venster via het kruisje.

©PXimport

Tip 07 Een RTL ID geeft je toegang tot de online verhuurdienst van Videoland.

Tip 08: Films huren

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je bij Videoland eenvoudig films huren. De gebruikersomgeving is min of meer vergelijkbaar met die van Netflix. Ook deze videodienst presenteert het aanbod aan de hand van afbeeldingen. De catalogus rangschik je desgewenst op genre, kijkwijzer en taal. Klik linksboven op FILMS. Via FILTERS / GENRE kun je bijvoorbeeld een overzicht van actiefilms of documentaires weergeven. Klik op een filmafbeelding om meer details weer te geven. Je kunt dan een samenvatting lezen, zien uit welke filmsterren de cast bestaat en wat de kosten zijn om de film te huren. Wanneer je de beste beeldkwaliteit wenst, huur je altijd de HD-versie. Bij recente titels betaal je hiervoor eenmalig 5,99 euro, waarna je twee dagen de tijd hebt om de films te bekijken. Kies voor KIJK FILM en betaal het gevraagde bedrag via iDEAL of creditcard. Na de betaling kun je direct beginnen met kijken. Wil je de film echter niet direct kijken, dan kun je de titel toevoegen aan je favorietenlijst. Klik in dat geval op +WATCHLIST.

©PXimport

Tip 08 Videoland is een fraaie filmdienst waarbij je gemakkelijk losse titels kunt huren.

Tip 09: Onbeperkt kijken

Net als Netflix biedt ook Videoland een abonnement aan waarmee je onbeperkt naar films kunt kijken. Voor Videoland Unlimited betaal je tien euro per maand. Houd er wel rekening mee dat het aanbod hiervan beperkter is vergeleken met het aanbod losse verhuurfilms. Videoland geeft met een Unlimited-abonnement hoofdzakelijk toegang tot films die al iets ouder zijn. Klik bovenaan op UNLIMITED en kies tweemaal voor PROBEER NU 1 MAAND GRATIS. Na de gratis proefmaand brengt Videoland pas kosten in rekening. Als je tijdig opzegt, kost het je dus niets. Het is verplicht om een betaalmethode te kiezen. Je hebt hierbij keuze tussen iDEAL en creditcard. Ter verificatie brengt de videodienst één cent in rekening. Nadat de betaling is geverifieerd, krijg je toegang tot Videoland Unlimited. Je start de weergave door met de cursor op een filmafbeelding te gaan staan, waarna je kiest voor KIJK FILM. Wil je Videoland Unlimited opzeggen? Klik rechtsboven op je profielnaam om je accountinstellingen te openen. Via VIDEOLAND UNLIMITED OPZEGGEN / VERDER wordt er geen geld meer van je rekening afgeschreven.

©PXimport

Tip 09 Met een Videoland Unlimited-abonnement kijk je voor tien euro per maand onbeperkt naar films en series.

Popcorn Time

Legale streamingdiensten hebben als nadeel dat je ervoor moet betalen. Bovendien zijn de allernieuwste titels niet beschikbaar. Popcorn Time heft beide nadelen op. Dit programma streamt films en series vanaf het bittorrent-netwerk naar je pc. Titels die kortgeleden zijn uitgebracht, kun je met Popcorn Time meteen bekijken. Het gebruik van bittorrent is helaas meestal onrechtmatig, omdat je via dit netwerk auteursrechtelijk beschermde bestanden downloadt en deelt met andere gebruikers. Het gebruik van Popcorn Time is dan ook volledig op eigen risico.

©PXimport

Het is verleidelijk om Popcorn Time te gebruiken, aangezien dit programma gratis de nieuwste films voorschotelt.

Tip 10: Pathé Thuis

Pathé is een bekende naam op het gebied van bioscopen, maar het bedrijf heeft ook zijn eigen streamingdienst. Met Pathé Thuis is het alleen mogelijk om losse films te huren, dus je kunt niet kiezen voor een abonnementsvorm. Open de website en klik op Meld je gratis aan. Vul je persoonlijke gegevens in, er wordt gevraagd om je e-mailadres en een wachtwoord. Bevestig daarna met Aanmelden. Open vervolgens je e-mailaccount en klik in de mail van Pathé op de bevestigingslink. Wanneer je geen PayPal-rekening aan het account wilt toevoegen, kies je voor Nee dank je, door naar het filmaanbod. Snuffel door het aanbod en kies een leuke titel uit. Via Films / Nieuw biedt Pathé Thuis verschillende recente titels aan. Het huren van een nieuwe film in HD kost 5,99 euro. Via KIJK DEZE FILM navigeer je naar de betaalpagina. Nadat je middels iDEAL, PayPal of creditcard hebt afgerekend, start je de weergave van de film. Je krijgt 48 uur de tijd om naar de film te kijken.

©PXimport

Tip 10 Een voordeel van Pathé Thuis is je er veel recente titels kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.