ID.nl logo
De beste gadgets van de CTIA Super Mobility Week 2015
© PXimport
Huis

De beste gadgets van de CTIA Super Mobility Week 2015

Eens per jaar staat Las Vegas in het teken van de CTIA Super Mobility Week, een evenement waarop je op de hoogte wordt gebracht van de laatste trends op het gebied van mobiele technologie.

Hoewel de CTIA zich wat meer op retailers en distributeurs richt, zijn er toch wat nieuwe (en enkele minder nieuwe) technische snufjes die voor consumenten evengoed interessant zijn. Enkele hoogtepunten van CTIA's Super Mobility Week 2015 opgesomd.

Een Segway is met een prijskaartje van duizenden euro's voor vele consumenten nog een te duur grapje. Enkele fabrikanten zijn al in het gat gesprongen door goedkopere alternatieven op de markt te brengen en één van die veelbelovende projecten is de Glidr. Grootste voordeel van het apparaat zonder handvat, is dat de Glidr zelf het balans zoekt. Volgens een medewerker van het bedrijf heb je hierdoor de techniek in "tien tot vijftien minuten" onder de knie. In de praktijk voelt het apparaat nog wat onwennig aan, maar er is merkbaar minder training voor nodig dan je zou denken om controle te krijgen over de Glidr. De maximaal haalbare snelheid van het apparaat is 18 kilometer per uur. De Glidr wordt al verkocht voor iets minder dan 600 dollar, omgerekend circa 530 euro.

Nextbit Robin

Tijdens de CTIA was er slechts beperkte aandacht voor smartphones, waardoor de recent onthulde Nextbit Robin al snel opviel. Het toestel werd mede ontworpen door Scott Croyle, die eerder verantwoordelijk was voor de vormgeving van de HTC One. De Robin heeft ook wel wat weg van een HTC-toestel. Met het toestel wil Nextbit een slag slaan in de cloud. De smartphone heeft een interne opslag van 32 gb, maar schakelt automatisch over op een (gratis) cloudopslag van 100 gb wanneer je interne geheugen vol raakt.

Het is de bedoeling dat de telefoon zelf analyseert welke apps je niet zo vaak gebruikt en dus in de cloud kunnen worden opgeslagen. Heb je de app nodig, dan kun je deze gemakkelijk vanuit de cloud weer downloaden en gebruiken. "Gemakkelijk" omdat data alleen in de cloud wordt gezet als de condities ideaal zijn: wanneer je verbonden met wifi of wanneer je mobiel wordt opgeladen bijvoorbeeld.

©PXimport

De smartphone analyseert welke apps je niet zo vaak gebruikt.

Andere specificaties: Het apparaat draait op Android en heeft een Qualcomm Snapdragon 808 processor, 3 gigabyte RAM, 2680 mAh-batterij en een 13-megapixel camera. Het toestel is te verkrijgen via crowdfunding voor omgerekend circa 311 euro.

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek

Op de beursvloer was er ook aandacht voor het startupprogramma van Microsoft, genaamd Microsoft Ventures. Nu zijn startups vaak interessant, omdat ze met nieuwe ideeën voor bestaande problemen komen. Zo ook Parknav, een app die een einde moet maken aan de lange zoektocht naar een parkeerplek. Met de app, die vooralsnog enkel werkt in een aantal Duitse en Amerikaanse steden, kun je overzichtelijk zien waar je de grootste kans hebt om je auto kwijt te raken. Op basis van verschillende bronnen, waaronder het totale aantal parkeerplekken en verkeersstromen, maakt de app een berekening van het aantal (mogelijk) beschikbare gratis en betaalde parkeerplekken.

Minder innovatief, maar eveneens een leuke app uit de stal van Microsoft: Chai Energy. Met de app kun je energie en daarmee geld besparen, omdat deze bijhoudt hoeveel energie je apparaten verbruiken. Op basis van die informatie krijg je tips en aanbevelingen om de energiekosten in te dammen, bijvoorbeeld door je apparaten efficiënter in te zetten of te gebruiken.

©PXimport

Deze apps besparen je tijd en geld.

Prijzencircus

Tijdens de Super Mobility Week werd ook een prijzenshow georganiseerd, de E-Tech Awards (Emerging Technology Awards), waarbij er prijzen werden uitgereikt voor de beste opkomende technologieën. Een aantal interessante producten viel in de prijzen. In de categorie mobiele betalingen won Blackhawk Network bijvoorbeeld de eerste prijs met de GoWallet, een app waarmee je al je cadeaukaarten op een plek kunt bewaren.

Boeiender was echter de winnaar van zilver, de Toughpad FZ-R1 van Panasonic. Dit is de eerste Windows-tablet met een MasterCard- en Visa-reader. 'Swipe' je kaart langs de reader en een betaling wordt gedaan. Panasonic richt zich met de tablet vooral op retailers, maar wie weet blijkt een dergelijke tablet (of een vorm van) in de toekomst voor consumenten ook wel handig. Zeker omdat we steeds meer spullen online kopen.

Beschermhoesjes

In de categorie accessoires gooide de Ztylus Metal Camera Kit for iPhone 6/6+ hoge ogen. De accessoire beschermt niet alleen je iPhone, maar bevat ook een 4-in-1-revolverlens. In deze 'revolver' zijn drie verschillende lenzen gemonteerd (een groothoek- macro- en fisheye-lens) en een polarisatiefilter, dat schittering uit foto's wegneemt. Iedere keer een nieuwe losse lens op je smartphone zetten hoeft dus niet meer: enkel een draai aan de revolver is voldoende. Een mooie gadget voor mensen die vaak met hun smartphone foto's maken. Het prijskaartje van circa 120 euro is misschien even slikken.

Laat je je iPhone nog wel eens vallen, dan is de LifeProof FRE Power-beschermhoes voor jou wellicht een betere optie. De accessoire, goed voor brons op de E-Tech Awards, verandert je telefoon in een onverwoestbaar beest. Sneeuw, stof, water: je smartphone kan het (in theorie) allemaal overleven. Ook als je je toestel nog wel eens uit je handen laat vallen, zou de LifeProof FRE Power de juiste keuze zijn. Het hoesje kan daarnaast de accuduur van je iPhone verdubbelen. De beschermhoes blijft met een prijs van circa 130 euro evengoed een dure optie.

©PXimport

Deze beschermhoes beschermt jouw iPhone 6s tegen beschadigingen.

Ook je auto verbonden

Met de opkomst van domotica kun je je hele huis in een handomdraai automatiseren. Hoewel domotica zich nog steeds aan het ontwikkelen is, kijken ontwikkelaars al verder. Binnenkort is je auto namelijk ook aan de beurt. Nu al kun je je auto met internet verbinden, om inzicht te krijgen in je bijvoorbeeld je rijgedrag. Steeds vaker zie je in nieuwe auto's ook een crash-detection systeem, dat automatisch herkent als er een ongeluk heeft plaatsgevonden en direct een noodnummer belt als de situatie erg genoeg is. Maar je huidige auto kan dat waarschijnlijk nog niet. Daarom viel Splitsecnd in de prijzen. Door middel van een plug-in krijg je dezelfde functionaliteiten als het crash-detection systeem bij nieuwe auto's. Ook houdt Splitsecnd bij wat de locatie van je auto is. Handig als deze gestolen is!

©PXimport

Autorijden zal nooit meer hetzelfde zijn.

Slimme schoenzooltjes

Met de opkomst van wearables, staat fitness en gezondheid weer op de kaart. De smartwatches van vandaag zijn namelijk ideaal om te zien hoe het met je conditie gesteld is of welke afstand je hebt afgelegd. Toch vindt niet iedere sporter het fijn om een horloge te dragen, zo moet ook Aeris gedacht hebben. Het bedrijf ontwikkelde zooltjes, de zogenoemde GPS SmartSoles, die bijna dezelfde metingen kunnen doen als het slimme horloge.

Aeris mikt met de zooltjes overigens op een heel andere doelgroep dan sporters. De GPS SmartSoles zijn in de eerste instantie bedoeld voor mensen met alzheimer of dementie, die de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Door de GPS-technologie kun je online altijd de locatie van hem of haar in de gaten houden.

©PXimport

Met de GPS SmartSoles kan iedereen met een gerust hard naar buiten.

Al met al bleek de Super Mobility Week een goede voorbode op wat ons nog te wachten staat. Mogelijk zullen bepaalde technische snufjes nooit aanslaan, maar het einde van de technische ontwikkelingen blijkt in ieder geval nog niet in zicht.

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: