ID.nl logo
De 15 beste en handigste online tools
Huis

De 15 beste en handigste online tools

Steeds meer diensten werken gedeeltelijk of zelfs volledig online. Bekende voorbeelden zijn Gmail en Outlook.com, maar er meer pareltjes. We bespreken het beste online gereedschap waarvoor je alleen een browser nodig hebt. De tools zijn gratis, handig en je hoeft er niets voor te installeren!

Tip 01: Prachtig affiche

Er valt weleens een uitnodiging voor een of ander feest op de deurmat waarvan je denkt: 'Hoe hebben ze dat gemaakt?' Als je even de tijd neemt om met Canva te werken, merk je dat je geen cursus hoeft te volgen om zelf ook snel iets moois in elkaar te zetten. Je kunt Canva gebruiken voor affiches, kaarten, Facebook-omslagen en nog veel meer. Kies een achtergrond, selecteer je foto's en maak de tekst op. Sleep alle elementen snel op de gewenste plek, pas eventueel effecten toe en je bent klaar! Lees ok: De 13 beste freeware-tips van september.

Sommige elementen van Canva zijn niet gratis, alles met de aanduiding 'Free' is dat wel. Gebruik je toch betaalde elementen (bijvoorbeeld stockfoto's of een sjabloon)? Dan betaal je hier bijvoorbeeld 1 dollar voor bij het downloaden van je creatie.

©PXimport

Tip 01 Gebruik Canva om een nieuwe Facebook-omslag te maken of prachtige affiches in elkaar te zetten.

Tip 02: Fotobewerken

Steeds meer websites bewijzen dat computerprogramma's verouderd zijn. Befunky.com lacht programma's uit waarmee je collages kunt maken of foto's kunt verbeteren. De dienst is zeer gebruiksvriendelijk. Binnen een paar muisklikken heb je je foto toegevoegd en experimenteer je met effecten, verbeteringen of sfeeraanpassingen. Ook kun je snel een collage in elkaar zetten en dat doet het altijd erg goed met babyfoto's, uitnodigingen voor een feestje of ander project met een persoonlijk tintje.

Sommige onderdelen van befunky.com zijn alleen voor premiumgebruikers, maar met de gratis versie kun je al veel mooi dingen maken. Werken met geavanceerde lagen (bekend van 'Photoshop en co') is er niet bij. Alle functies werken intuïtief. Het uitproberen van filters en effecten is eenvoudig. Met de knop Undo maak je je laatste aanpassing ongedaan en kun je fijn verder spelen.

©PXimport

Tip 02 BeFunky biedt uitgebreid gereedschap om snel je foto's en te voorzien van prachtige effecten.

Tip 03: Poster maken

De meeste printers hebben een mogelijkheid om posters te maken. Hierbij wordt een foto over meerdere A4'tjes verdeeld zodat je ze later zelf aan elkaar kunt plakken. Het resultaat is niet altijd fraai en het kost veel inkt als de afdrukken mislukken. Rasterbator voorkomt deze verspilling en geeft een veel beter resultaat dan de meeste printerprogramma's.

Upload je foto naar Rasterbator en geef aan over hoeveel A4'tjes je de afbeelding wilt verspreiden. Je kunt de foto rasteren voor een fraai resultaat of geen effecten toepassen. Dit laatste is alleen aan te raden als je een foto met hoge resolutie gebruikt. Rasterbator maakt de poster voor je aan, waarna je deze kunt downloaden als pdf-bestand, compleet met snijlijnen. Bij elke stap zie je een voorbeeldweergave van het eindresultaat. Inspiratie nodig? Gebruik in Google de zoekterm 'Rasterbator' en kijk bij foto's om te zien wat je allemaal met Rasterbator kunt maken.

©PXimport

Tip 03 Rasterbator maakt een poster-pdf van uw foto op meerdere A4tjes.

Tip 04: Download van YouTube

Er zijn veel programma's om filmpjes van YouTube te halen en te bewaren op je computer. Dankzij ClipConverter.cc hoef je niets te installeren. Kopieer het adres van het YouTube-filmpje en plak dit op de website van ClipConverter.cc. Bevestig met Verder. De dienst bekijkt de downloadmogelijkheden. Kies vervolgens voor bijvoorbeeld mp4 om het filmbestand binnen te halen of voor mp3 als je er liever een muziekbestand van wilt maken. In dit laatste geval geeft ClipConverter.cc suggesties voor de beste kwaliteitsinstelling van het mp3-bestand. Het is uiteraard niet toegestaan om (auteurs)rechten of andere regels te overtreden.

©PXimport

Tip 04 ClipConverter.cc download filmpjes van YouTube als muziek- of videobestand.

Tip 05: Ringtone

Het woordje 'ringtone' is een beetje besmet. Er is veel geld mee verdiend door een kleine groep mensen via allerlei vage abonnementsconstructies. Met Audio Cutter heb je geen last van deze ellende. De dienst stelt je in staat om direct een ringtone te maken van je eigen mp3'tje. Voeg het muziekbestand toe door het te uploaden of pluk de mp3 van je Dropbox of Google Drive. Geef aan waar je wilt dat de ringtone begint en eindigt. Met de knoppen Fade in en Fade out verwijder je een eventueel hard begin of einde. Download je ringtone vervolgens in een van de bekende formaten, bijvoorbeeld mp3, aac of iPhone-formaat. Audio Cutter ondersteunt geen links van YouTube, maar als je de vorige tip combineert met Audio Cutter kun je ook eenvoudig ringtones maken van een YouTube-filmpje.

©PXimport

Tip 05 Audio Cutter maakt van een mp3-fragment een fraaie ringtone.

Tip 06: Anoniem surfen

Als je websites bezoekt laat je sporen achter, onder andere bij de server die de webpagina aanbiedt. Dit kun je nauwelijks voorkomen, maar het is wel eenvoudig om de sporen te verdoezelen. De server 'ziet' welk IP-adres je internetverbinding gebruikt. Dit is te herleiden naar je woonplaats of zelfs je straat. Surf naar www.iplocation.net om te zien hoeveel informatie het IP-adres van je internetverbinding over jouw daadwerkelijke locatie prijsgeeft.

Dankzij www.proxysnel.nl en www.hide.me kun je websites bezoeken met een 'vreemd' IP-adres. Surfen gaat langzamer en sommige websites werken niet volledig, maar je IP-adres (en dus een stukje van je fysieke identiteit) blijft verborgen. Bij hide.me kun je ook het land aangeven waarvandaan je de site wilt bekijken, bijvoorbeeld vanuit de VS of Duitsland. Beiden diensten zijn ook handig om slim om te gaan met 'landblokkades', een censuurtechniek die door sommige websites wordt toegepast.

©PXimport

Tip 06 Gebruik ProxySnel of een andere web-proxy als je even anoniem(er) wilt surfen.

Tip 07: Vergaderen

Soms is het prettig om even samen te komen aan één tafel om iets door te spreken of te vergaderen. In veel gevallen kan dit ook uitstekend op afstand, maar is telefonisch overleg net iets te karig. Dankzij GoToMeeting Free kun je vanuit je browser samenkomen in een virtuele omgeving, om vanuit hier te chatten (inclusief beelden via de webcam) en het beeldscherm te delen. Dit laatste kan op op meerdere manieren. Je kunt een document delen, een geopend programma delen of een stukje van je scherm. De omgeving werkt intuïtief.

Registratie is niet nodig, maar wel handig omdat je dan onder andere je naam kunt aanpassen. Zonder registratie krijg je een willekeurige naam toebedeeld en dat werkt niet handig in het chatvenster. GoToMeeting Free is gratis tot drie gebruikers.

©PXimport

Tip 07 GoToMeeting Free is handig voor studiegroepjes of kleine bedrijven om snel virtueel samen te komen, elkaar te zien/spreken en beeldscherm te delen.

Tip 08: Nieuwsbrief

Verstuur je nieuwsbrieven vanuit een e-mailprogramma namens jezelf, eigen bedrijf of een vereniging? Stop er vandaag nog mee! Een echte professionele nieuwsbrief (mailinglist) regel je met MailChimp. Iedereen kan snel met deze dienst werken en het kost weinig moeite om een fraaie nieuwsbrief te versturen die goed getoond wordt op alle schermen: desktop, mobiel en tablet. Leden kunnen zich aanmelden en ook eenvoudig weer afmelden. Dit laatste is een vereiste tegenwoordig, want niemand zit te wachten op ongewenste berichten. Je kunt gratis 12.000 mails per maand versturen aan maximaal 2.000 mensen. Wil je meer, dan zijn er daarvoor betaalde abonnementen.

©PXimport

Tip 08 Verstuur professionele nieuwsbrieven met MailChimp.

Tip 09: Takenlijstjes

Ligt je bureau nog vol papierenlijstjes en merk je dat deze 'techniek' om dingen gedaan te krijgen steeds vaker faalt? Probeer dan Trello! Trello biedt een slimme manier om takelijstjes te ordenen. Je kunt meerdere lijstjes aanmaken, bijvoorbeeld voor een studiegroep, werkproject of een boodschappenlijst. De dienst werkt intuïtief, iedereen kan er snel mee aan de slag. Ook is het mogelijk om samen te werken. Zo kun je met meerdere mensen een lijst opstellen voor een project, de taken verdelen en het project samen tot een succes maken. Wil je een vliegende start maken met Trello, dan zijn de instructiefilmpjes op YouTube een aanrader.

©PXimport

Tip 09 Dankzij Trello schep je orde in je eigen chaos en kun je gestructureerd werken aan takenlijstjes en projecten.

Tip 10: Word naar pdf

Als je regelmatig pdf's wilt maken, is een pdf-printer de beste keuze. Een goed voorbeeld hiervan is doPDF. Na de installatie heb je een virtuele printer tot je beschikking. Alles wat je hierop afdrukt kun je opslaan als pdf-bestand. Voor wie slechts incidenteel een Word-bestand wil omzetten naar pdf, is ConvertOnlineFree handig. Je upload een Word-document naar de site, waarna de dienst het bestand omzet naar pdf-formaat. Dit neemt slechts enkele seconden in beslag, waarna je het pdf-bestand direct kunt downloaden.

©PXimport

Tip 10 ConvertOnlineFree maakt van een Word-document een pdf-bestand.

Tip 11: Pdf naar Word

Als je de inhoud van een pdf-bestand wilt bewerken, heb je een speciaal programma nodig, want Word kan pdf-bestanden niet openen. Je kunt een pdf-bestand ook laten omzetten naar een Word-document. Dit is lastiger dan andersom. Bij ConvertOnlineFree (zie tip 10) is er een optie om dit voor elkaar te krijgen, maar het werkt lang niet zo goed als bij PDF Online. Na het uploaden van je pdf-document maakt PDF Online er snel een Word-bestand van. Bij PDF Online blijft de opmaak van complete pdf-documenten met tabellen en afbeeldingen meestal goed behouden.

©PXimport

Tip 11 PDF Online maakt van een pdf-bestand een Word-document zodat je de inhoud kunt aanpassen in Microsoft Word.

Tip 12: Pdf 'invullen'

Voor sommige registraties of aanmeldingen wordt er van je verwacht om een pdf in te vullen. Het is vervelend als blijkt dat de aangeboden pdf het niet toestaat om teksten in te typen. Je moet de pdf uitprinten, met de hand invullen en opsturen. Via de website www.pdfescape.com kun je in een pdf-document nieuwe teksten toevoegen. Zo vul je toch nog redelijk snel een formulier in. Met enige oefening lukt het zelfs op een handtekeningkrabbeltje te zetten op het bekende stippellijntje. Download het pdf-bestand vervolgens en verstuur het digitaal als bijlage bij een mailtje of print het alsnog ingevuld uit.

©PXimport

Tip 12 Problemen met het invullen van een pdf-document? Met PDFescape lukt het via een omweggetje wel!

Tip 13: Geheimpje

Het is nooit verstandig om wachtwoorden en andere zeer persoonlijke gegevens te versturen via internet. Als het dan toch moet, doe het dan wel veilig. Via de diensten van One-Time Secret kun je berichten versturen die zichzelf vernietigen nadat ze gelezen zijn. Denk maar aan James Bond of Mission Impossible! Typ op de website een stukje tekst dat je wilt versturen. Voeg eventueel een wachtwoord toe en One-Time Secret geeft je een weblink. Deze verstuur je via mail of via een chatvenster naar degene die het bericht mag lezen. Door op de link te klikken wordt het geheim één keer getoond en vervolgens automatisch vernietigd. Registratie is niet nodig, maar wel handig omdat je een paar extra functies krijgt. Zo kun je je geheime bericht 'verbranden', ongeacht of het gelezen is. Ook blijft het bericht standaard veertien dagen actief in plaats van een week.

©PXimport

Tip 13 One-Time Secret stelt je in staat om een 'geheim' berichtje te sturen dat maar één keer gelezen kan worden.

Tip 14: Tijdelijk mailadres

De meeste diensten in dit artikel kun je direct gebruiken, een registratie is niet nodig. Als een dienst dit wel vereist, wordt vaak om je mailadres gevraagd. Je krijgt bijvoorbeeld een activatielink toegestuurd. Als geen zin hebt om je persoonlijke mailadres op te geven kun je terecht bij 10 Minute Mail of Guerrilla Mail. Beiden diensten geven je een tijdelijk mailadres. De inbox verschijnt direct in je browser.

Je kunt geen mail versturen namens je tijdelijke adres, maar wel ontvangen. Het adres verloopt vanzelf en is bedoeld om registratielinks te ontvangen zodat je een dienst in gebruik kunt nemen. De dienst 10 Minute Mail is iets overzichtelijker dan Guerrilla Mail. We noemen beiden diensten omdat sommige websites tijdelijke maildiensten herkennen en blokkeren. Meestal lukt het wel om met één van deze diensten om een activatielink te ontvangen.

©PXimport

Tip 14 Gebruik een tijdelijk mailadres op alle websites waar je je persoonlijke mailadres liever niet achterlaat.

Tip 15: P2p-versturen

Iedereen is bekend met WeTransfer.com, de ultieme dienst om grote bestanden van A naar B te krijgen. Een klein nadeel van deze dienst is dat er gebruik wordt gemaakt van een tussenserver. Hierop wordt jouw bestand geplaatst, waarna de geadresseerde een link krijgt via mail naar dit bestand. Dankzij Reep.io kun je bestanden versturen tussen twee browsers en wordt de tussenserver overgeslagen. Dit principe wordt ook wel peer-to-peer of p2p genoemd. Reep.io is vooral handig als je controle wilt houden over hetgeen je verstuurt. Het kan ook tijd sparen omdat je het bestand niet eerst hoeft te uploaden alvorens je het verstuurt.

Surf naar Reep.io en zet het bestand klaar dat je wilt versturen. Het is mogelijk om een wachtwoord in te stellen. De website geeft je een link die je kunt delen via een chatvenster of e-mail. De ontvanger klikt op de link en kan het bestand direct binnenhalen vanaf jouw computer. Zodra je je browser sluit, wordt het bestand niet langer gedeeld.

©PXimport

Tip 15 Reep.io verstuurt grote bestanden tussen twee browsers.

▼ Volgende artikel
Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt
Huis

Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt

Ben je klaar voor een stap in de wereld van 2-in-1-laptops? De nieuwe Microsoft Surface Pro OLED met een Snapdragon X Elite-processor brengt een futuristische mix van AI-technologie en verfijnde hardware naar je werkplek. We nemen je mee langs alle vernieuwende aspecten van dit veelzijdige apparaat.

Microsoft Surface Pro OLED kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Partnerbijdrage - in samenwerking met MediaMarkt

De basis van deze Surface Pro is zonder twijfel de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Met zijn 12 rekenkernen en Dual-Core Boost-technologie zorgt deze chip ervoor dat je moeiteloos door je werkdag glijdt. Maar wat deze processor écht bijzonder maakt, is de geïntegreerde AI Engine met Hexagon NPU. Deze kan maar liefst 45 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren – een aantal dat je misschien niet direct veel zegt, maar dat in de praktijk betekent dat AI-ondersteunde taken duizelingwekkend snel worden uitgevoerd. Of je nu zware programma's draait, bestanden downloadt of je favoriete content streamt, alles voelt direct en lekker snappy aan.

De Microsoft Surface Pro 11 Copilot+ PC is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Copilot+ PC: je persoonlijke digitale assistent

Met Copilot+ PC introduceert Microsoft een nieuwe manier van werken die je productiviteit en creativiteit naar ongekende hoogten stuwt. Ben je een belangrijk document kwijt? Met de Recall-functie (die later beschikbaar komt) beschrijf je simpelweg waar je mee bezig was, en je Surface Pro vindt het direct terug. Ook de Medecreator-functionaliteit is indrukwekkend: deze vertaalt jouw schetsen en aantekeningen naar professioneel ogende afbeeldingen. Maak je trouwens geen zorgen over je privacy: Microsoft heeft dit aspect grondig doordacht. Copilot werkt uitsluitend met de gegevens die jij zelf invoert en autoriseert. Al je data worden veilig opgeslagen in de Microsoft Cloud en blijven alleen zichtbaar voor jou, zonder dat Microsoft of derden hier toegang toe hebben.

Een scherm dat je verwachtingen overtreft

Het 13,8-inch oleddisplay van de Surface Pro is een feest om naar te kijken. Met een 2,8K-resolutie (2880 x 1920 pixels) zie je elk detail haarscherp, terwijl de OLED-technologie zorgt voor levendige kleuren en perfect zwart. Het touchscreen reageert direct op je aanrakingen, waardoor je intuïtief kunt switchen tussen de laptop- en tabletmodus. Of je nu een presentatie voorbereidt, foto's bewerkt of je favoriete serie streamt, dit scherm levert altijd een indrukwekkende kijkervaring.

Column AColumn B
ProcessorQualcomm Snapdragon X Elite (12 cores)
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB (uitbreidbaar via microSDXC)
Scherm13.8" OLED-touchscreen
Resolutie2.8K (2880 x 1920 pixels)
CameraFull-HD-webcam
BesturingssysteemWindows 11 Pro
ConnectiviteitWifi 6E, bluetooth 5.3
Aansluitingen2x usb-c, microSDXC-slot
BatterijduurTot 19 uur

©Microsoft

Professionele communicatie en veelzijdigheid

Voor wie regelmatig videovergaderingen heeft, biedt de Surface Pro uitstekende ondersteuning. De Full-HD-webcam zorgt ervoor dat je er altijd scherp op staat, terwijl Windows Studio-Effecten je videobeeld automatisch optimaliseert. Deze slimme technologie zorgt voor betere belichting van je gezicht en kan de achtergrond naar wens vervagen, zodat je er altijd professioneel uitziet tijdens je meetings – ja, ook als de was achter je hangt te drogen.

Met 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos meerdere programma's tegelijk draaien, terwijl de 512 GB opslagruimte voldoende plek biedt voor al je bestanden. Meer ruimte nodig? Via de microSDXC-kaartlezer breid je het geheugen eenvoudig uit.

De Microsoft Surface Pro OLED is een vooruitstrevend werkstation dat je helpt het maximale uit je dag te halen. Door de combinatie van krachtige hardware, intelligente software en doordachte features heb je altijd een betrouwbare partner bij de hand voor al je digitale uitdagingen!

Je koopt de Microsoft Surface Pro OLED hier!
▼ Volgende artikel
Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals
Huis

Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals

Kopen, kopen, kopen – met Black Friday is de verleiding om dat te doen natuurlijk heel groot. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je wilt kopen. Om spijt of teleurstellingen achteraf te voorkomen, moet je dat wel slim doen. Met deze tips over wat je niet en wel moet doen lukt dat zeker!

Veilig shoppen tijdens Black Friday?

Dat doe je zo!

❌ Eindeloos doorgaan met kopen

✅ Maak een lijstje van wat je écht wilt

Of het nu online of in de winkelstraat is: tijdens Black Friday ligt impulsief kopen op de loer. Overal zijn aanbiedingen die op je wachten en voor je het weet is je winkelmandje (virtueel of fysiek) gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Vaak blijven zulke aankopen later ergens ongebruikt liggen.

Voorkom dit door vooraf een lijstje te maken van de items die je echt zoekt. Denk na over waar je behoefte aan hebt en noteer deze wensen. Zo blijf je gericht zoeken naar aanbiedingen voor deze specifieke producten en vermijd je dat je, gelokt door hoge kortingen, onverwacht een volle winkelmand hebt.

❌ Vertrouwen dat elke korting echt is

✅ Prijzen goed in de gaten houden

De hoge kortingen op Black Friday kunnen erg aanlokkelijk zijn, maar helaas is niet elke korting even eerlijk. Sommige winkels verhogen de prijs vlak voor de uitverkoopperiode, waardoor de 'korting' niet echt is. Stel je voor dat een koptelefoon maandenlang 100 euro kostte, maar vlak voor Black Friday plots naar 150 gaat en met '50% korting' wordt aangeboden voor 75 euro. Hierdoor lijkt het alsof je flink bespaart, maar eigenlijk ligt de prijs nog steeds dicht bij de originele verkoopprijs.

Misleidende prijstechniekUitleg
Nep-korting door prijsverhogingPrijs wordt vlak voor Black Friday verhoogd, waarna een hoge 'korting' wordt aangeboden.
Vergelijking met adviesprijsKorting wordt gebaseerd op een oude adviesprijs, terwijl de marktprijs al lager ligt.
Tijdelijke nep-schaarsteProduct lijkt bijna uitverkocht ('Nog 2 op voorraad'), om aankoopdruk te verhogen.
Gebruikte 'van/voor'-prijsProduct wordt aangeboden met 'voor'-prijs, maar is nog nooit voor die prijs verkocht.
Doorlopende kortingen'Actie' loopt de hele maand, waardoor de Black Friday-deal niet exclusief is.

Check daarom ruim vóór Black Friday de prijzen van de producten op je lijstje. Een site als Kieskeurig houdt de daling van prijzen bij en zet meteen het percentage van die daling erbij. Ook handig: de Prijsdalers-pagina, waarop je de producten ziet staan die de afgelopen tijd procentueel het meest in prijs zijn gedaald.

❌ Te trouw blijven aan één winkel of merk

✅ Vergelijk breed en wees flexibel

Heb je vaste winkels voor verschillende aankopen? Prima, maar Black Friday is het moment om deze routine even los te laten. Door bij diverse webshops te kijken, verhoog je de kans om de beste deal te vinden. Focus niet alleen op de bekende adressen, maar check prijsvergelijkingssites en social media om te zien wie de scherpste aanbiedingen biedt. Op prijsvergelijkingssites kun je filteren op merk of product. Zo vind je bijvoorbeeld snel de allergoedkoopste Samsung smartphone of de goedkoopste wasmachine van Bosch.

Tijdens Black Friday loont het om je net wijd uit te gooien. Kijk verder dan je vaste winkels of merken en ga voor de beste deals, of deze nu van je favoriete verkoper komen of niet. Misschien ontdek je zo een nieuwe leverancier met nóg aantrekkelijkere prijzen.

🔎 Zo herken je een betrouwbare webshop

Bij online shoppen, en zeker tijdens Black Friday, is het belangrijk om te weten dat je bij een veilige webshop koopt.

  • Let bijvoorbeeld op het webadres: een betrouwbare webshop gebruikt altijd een SSL-certificaat, herkenbaar aan ‘https://’ en een slotje in de adresbalk.
  • Daarnaast zijn keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk een goede indicatie van betrouwbaarheid; deze keurmerken stellen namelijk strenge eisen aan de klantveiligheid en service van de webshop.
  • Check ook de contactgegevens van de webshop: een professionele, betrouwbare site biedt een fysiek adres en een telefoonnummer waarop klantenservice bereikbaar is.
  • Tot slot kunnen online recensies nuttig zijn; door beoordelingen van andere klanten te lezen, krijg je een beeld van eerdere ervaringen met de webshop.