ID.nl logo
Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?
© ParinPIX - stock.adobe.com
Huis

Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?

Hoe belangrijk is antivirus nog? De dreiging van malware lijkt geen thema meer, nu Microsoft de beveiliging van Windows steeds beter op orde heeft. Bovendien voorziet het bedrijf de laatste releases van Windows zelf al van antivirus, die het ook nog eens goed doet in verschillende tests. Volstaat Microsoft Defender of is een ander product toch beter?

Heb je nog een antiviruspakket nodig, of is Microsoft Defender voldoende? We testen de volgende 11 pakketten op functionaliteit en gebruiksgemak:

  • Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium
  • F-Secure Total
  • Bitdefender Premium Security Plus
  • Avira Prime
  • Eset Smart Security Premium
  • G Data Total Security
  • Avast Premium Security
  • AVG Internet Security
  • McAfee+ Advanced
  • Norton 360 Premium
  • Trend Micro

Ook interessant: Met Pi-hole kun je weer veilig de digitale snelweg op

Twee derde van alle Nederlanders ontvangt weleens een phishingmail, een frauduleus WhatsAppbericht of een nep-sms ‘van de bank’. Waren deze berichten eerder nog gemakkelijk te ontmaskeren, steeds vaker zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Iedereen loopt dan ook dagelijks het risico erin te trappen en dat kan ernstige gevolgen hebben. Financieel tot wel duizenden euro’s schade, maar ook emotioneel, wanneer belangrijke bestanden zoals jaren aan digitale foto’s pas weer toegankelijk zijn nadat er is betaald.

Dreigingsbeeld

Maar hoe groot is nu die dreiging echt? Wij vroegen het John Pescatore, Director of Emerging Security Trends bij het opleidingsinstituut voor cybersecurity SANS. Volgens Pescatore zijn phishingaanvallen waarbij een crimineel zich voordoet als een vertrouwde persoon of zakelijke relatie, en dan probeert een gebruikersnaam en wachtwoord te ontfutselen, voor consumenten het meest bedreigend. De schade wordt daarbij onnodig vergroot doordat mensen vaak wachtwoorden hergebruiken. Volgens Pescatore richten criminelen zich op twee zaken. “De eerste zijn identiteitsgegevens zoals namen, telefoonnummers, bank- en creditkaartaccounts. Deze worden aan andere criminelen verkocht of zelf gebruikt voor fraude of financiële transacties. Het tweede doel is alles waar een privépersoon op vertrouwt en waar hij toe bereid is losgeld voor te betalen als een crimineel het met ransomware versleutelt.”

Volgens John Pescatore (SANS) zijn cybercriminelen vooral geïnteresseerd in identiteitsgegevens en alles waartoe je bereid bent ransomware-losgeld te betalen.

4 beveiligingsregels volgens SANS Volgens Pescatore is de beveiliging van Windows voldoende om veilig te computeren, mits de gebruiker zich aan vier extra regels houdt:

  1. Stop hergebruik van wachtwoorden.
  2. Zet automatisch updaten aan en update ook alle apparaten in het netwerk.
  3. Schakel alle beveiligingsopties in de browser in en kies minimaal voor het niveau medium.
  4. En onthoud: denk voor je klikt, laat je niet verleiden tot spoed en spreek een ‘safeword’ af met de familie, zodat in een noodgeval duidelijk maakt dat een bericht ook echt van jou afkomstig is.

Identiteit steeds belangrijker

Een belangrijke maatregel tegen cybercrime is de beveiliging van alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Dit geldt zeker voor de computer die als relatief open systeem meer en vaker kwetsbaarheden heeft en gevoelig is voor misbruik. Een virusscanner is daarom een verplicht onderdeel van die bescherming. Aanvankelijk berustte de werking vooral op zogeheten signatures of virushandtekeningen, kleine stukjes die code genoeg zijn om de virussen aan te herkennen. Tegenwoordig wordt veel meer naar de reputatie van een bestand gekeken, wordt het in de cloud in een sandbox getest en wordt vooral ook op het gedrag gelet.

Ontwikkelingen in de markt

Hoewel het voor de hand ligt dat een besturingssysteem zijn eigen bescherming regelt, levert Microsoft pas sinds Windows 10 standaard antivirus met het besturingssysteem mee. Microsoft Defender was lang het lachertje van de beveiligingsindustrie, maar behaalt inmiddels vergelijkbare scores als betaalde antivirusproducten. Microsoft Defender is bovendien gratis en dat laat de markt voor antivirusproducten niet onberoerd. Enkele fabrikanten, zoals F-Secure en McAfee hebben zakelijke en consumentenproducten losgekoppeld. Niet alleen om het risico te spreiden, maar ook om gericht te kunnen ontwikkelen voor de consumenten. Andere merken zoeken steun bij elkaar, zoals Norton dat inmiddels met Avast, AVG, Avira en CCleaner tot Gen Digital behoort. Dat deed ook BullGuard, maar dat merk is al van de markt gehaald.

Norton, LifeLock, Avast, AVG, Avira, CCleaner en het al opgeheven BullGuard zijn allemaal samengebracht onder één merk: Gen Digital.

Testmethode

Alle geteste pakketten hebben we gebruikt en beoordeeld op functionaliteit en gebruiksgemak. Elke leverancier in deze test biedt meerdere beveiligingssuites met verschillende functionaliteit. Per leverancier hebben wij het product getest met de meeste securityfuncties. Had een ander pakket wel meer functionaliteit, maar niet specifiek voor beveiliging (bijvoorbeeld systeemoptimalisatie), dan is het minder uitgebreide pakket beoordeeld. VPN is hierbij buiten beschouwing gelaten. Ter vergelijking hebben we ook Windows Defender in de tabel opgenomen.

Uiteraard is ook de beveiliging zelf belangrijk. Voor de test van de kwaliteit van de beveiliging is gebruikgemaakt van de testresultaten van de professionele antiviruslabs AV-Test en AV-Comparatives. Beide labs testen continu een grote set beveiligingsproducten op detectie, impact op het systeem, gebruiksvriendelijkheid en doen ook aanvullende tests. De resultaten zijn op hun websites voor iedereen te lezen.

Sophos, Malwarebytes, Kaspersky, Panda Enkele merken ontbreken in deze test. Sophos omdat het zich “concentreert op de zakelijke markt”, terwijl Malwarebytes laat weten “geen capaciteit te hebben onze vragen te beantwoorden”. Dat geldt ook voor Panda dat helemaal nooit reageerde. Kaspersky staat nog steeds op de zwarte lijst bij de Nederlandse overheid vanwege zijn Russische herkomst. De oorlog tegen Oekraïne en het vijandige cyberprogramma van Rusland ten opzichte ook van ons land zijn voldoende reden voorlopig geen Russische producten te promoten.

Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium

Acronis Cyber Protect Home Office is een zeer uitgebreid back-upprogramma met anti-ransomware en antivirus. Behalve bestanden en mappen kan het ook partities, schijven en zelfs de hele computer back-uppen en herstellen. Dat geldt zelfs voor een eventueel besmette Windows-installatie en dat is een belangrijk voordeel van Acronis CPHO boven de meeste andere back-upprogramma’s. Er zijn drie versies van Cyber Protect Home Office en alle drie bevatten antiransomware, maar alleen Advanced en Premium bevatten ook echt antivirus. Het verschil tussen de laatste twee zit in enkele zeer geavanceerde back-upfuncties en 1 TB in plaats van slechts 50 GB cloudopslag. Als beveiligingssuite is Cyber Protect Home Office bijna te onzichtbaar. Identiteitsbescherming ontbreekt nog, dat wordt nu alleen in de VS aangeboden. Nieuwe gebruikers kunnen beter geholpen worden het maximale uit het programma te halen. Kies je voor Cyber Protect Home Office, dan wil je als het eens misgaat wel zeker weten dat je de goede back-ups hebt gemaakt. Dat is nu door de technische insteek van het programma niet gegarandeerd.

Cyber Protect Home Office richt zich met back-up en beveiliging vooral op databescherming en minder op identiteitsverlies of privacy.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

  • Zeer uitgebreide back-upfuncties

  • Functionaliteit ransomwarebescherming

  • Volledig systeemherstel

Minpunten

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

  • Prijs

  • Identiteitsbescherming nog niet in Nederland

Acronis Cyber Protect Home Office Premium

Uitgebreid pakket met antivirus, back-up en anti-ransomware

F-Secure Total

Ook F-Secure heeft afscheid genomen van de zakelijke producten en richt zich nu met Internet Security en F-Secure Total volledig op consumenten. Internet Security doet alleen antivirus en antiransomware, Total bevat ook privacy- en identiteitsbescherming. Het is de completere keuze met antiphishing, veilig bankieren, ouderlijk toezicht, een wachtwoordmanager, een scanner voor identiteitsgegevens in datalekken en een uitgebreide én onbeperkte VPN. Het programma is eenvoudig te gebruiken, maar kan via de instellingen helemaal worden aangepast.

Wil je meer dan bescherming tegen virussen en ransomware, dan is Total de juiste keuze bij F-Secure.

Pluspunten

  • Compleet

  • Modern

  • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

  • Geen maximale beveiligingsscore

  • Geen back-up

Bitdefender Premium Security Plus

Premium Security Plus is een zeer uitgebreid beveiligingspakket zonder overbodige franje. Het biedt antivirus en een ransomwarebescherming die beschadigde bestanden automatisch terugzet. Verder is alles wat je aan beveiliging en privacybescherming wilt hebben aanwezig, zoals de webcam- en microfoonbeveiliging, antidiefstal, een kwetsbaarhedenscanner, een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht en bankierenbescherming. Dit alles in een heldere en overzichtelijke interface. De identiteitsbescherming is daarbij zeer uitgebreid. De onbeperkte VPN is een leuk extraatje. Een voorbeeld van hoe beveiliging wel moet. Back-up ontbreekt en de privacybescherming zou geïntegreerd mogen worden in de app, deze is nu alleen via de online portal beschikbaar.

Bitdefender overtuigt met veel functionaliteit en een hele heldere interface.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

  • Zeer compleet

  • Gebruiksvriendelijk

  • Identiteitsbescherming

Minpunten

  • Geen back-up

  • Na eerste jaar erg duur 

Windows Defender als achterwacht Waar normaal geldt dat je niet twee antivirusoplossingen tegelijk moet installeren, kan dat in combinatie met Microsoft Defender wel. Het product draagt de bescherming tegen virussen en malware netjes over aan het nieuwe antivirusprogramma, maar kan desgewenst periodiek ook zelf nog eens scannen. Twee zien en weten tenslotte meer dan één.

Microsoft Defender kan als extra antivirusprogramma naast een andere antivirusoplossing bestaan en het systeem periodiek controleren op dreigingen.

Avira Prime

Op het moment dat de meeste concurrenten het aan Windows overlaten, introduceert Avira een nieuwe firewall. Avira is vooral bij de andere Gen Digital-producten gaan shoppen, want net als de firewall is ook de ‘veilige browser’ een kopie van hetzelfde onderdeel bij Avast en AVG. Het heeft dus ook dezelfde irritaties, zoals de ‘veilige’ Avira Safe Search-zoekmachine die toch vooral meer advertenties en minder goede zoekresultaten oplevert. De webcambeveiliging ontbreekt helaas. Dat geldt dan weer niet voor de wachtwoordmanager, de software-updater, enkele onderdelen om de prestaties van het systeem te verbeteren en de privacy-assistent die op het darkweb speurt naar gestolen identiteitsgegevens.

Avira heeft wel de firewall en de veilige browser overgenomen van Avast en AVG, maar helaas niet de webcambeveiliging.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Overbodige firewall

  • Veilige browser

  • Geen back-up

  • Geen webcambeveiliging

Verkrijgbaar via: Avira

Eset Smart Security Premium

Eset is een genot om zaken mee te doen. Navolgbare prijzen voor elk gewenst aantal pc’s én een logische opbouw in de producten waarvan Smart Security Premium ook echt de meeste beveiligingsfuncties biedt. Het beschermt tegen virussen en malware en gebruikt daarvoor ook geavanceerde technieken als machine learning, reputatiescanning en sandboxing in de cloud. Aanvullend is er veilig internetbankieren, wordt phishing bestreden en is er een wachtwoordmanager. Het gebruiksgemak scoort net even lager dan enkele concurrenten. Nog dit jaar gaat Eset over naar drie nieuwe pakketten: Home Security Essential, Security Premium en Security Ultimate. De laatste biedt dan ook VPN en krijgt in 2024 identiteitsbescherming.

Eset Smart Security Premium heeft meer in huis dan het direct laat zien.

Pluspunten

  • Zeer compleet

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

Minpunten

  • Nog geen identiteitsbescherming

  • Minder gebruiksvriendelijk

  • Geen back-up

G Data Total Security

G Data Total Security is het meest uitgebreide pakket dat wordt aangeboden. De wachtwoordmanager is het meest relevante deel van de extra’s, voor versleuteling van lokale bestanden en controle van usb-apparaten geldt dat minder. Als enige in de test scant G Data met twee engines, de eigen engine en die van Bitdefender. Gezien de goede resultaten van de Bitdefender-engine, is de vraag waarom G Data dit nog altijd doet. In het verdere gebruik voelt het product wat gedateerd aan. De wachtwoordmanager is beperkt en met de back-upfunctie lukt het niet verbinding met een NAS te maken. Specifieke functies voor indentiteitsbewaking ontbreken. Zo lijkt Internet Security uiteindelijk toch de beste keuze te zijn, omdat de beveiligingsfuncties wel goed werken, maar de rest beter moet.

De echte beschermingsfuncties zijn de beste onderdelen van G Data Total Security, dat her en der wel een update kan gebruiken.

Pluspunten

  • Scant met twee engines

  • Overzichtelijk

  • Goede beveiligingsscores

Minpunten

  • Geen identiteitsbescherming

  • Back-up werkt matig

  • Wachtwoordmanager beperkt

Verkrijgbaar via: G Data

Avast Premium Security en AVG Internet Security

Avast en AVG waren al nagenoeg hetzelfde programma voordat ze samen opgingen in Gen Digital. AVG is iets opgeruimder en vriendelijker dan Avast, dat werkelijk in elk scherm wel probeert je tot aankoop van aanvullende functies en pakketten te verleiden. Dit is het vervelendste wanneer beide programma’s melden dat er fouten zijn, maar ze deze pas na aanschaf van een extra pakket kunnen oplossen. Of wanneer de nieuwe veilige bankmodus met elke browser werkt, maar de lay-out je toch verleidt de Avast/AVG Secure Browser te installeren.

De constante scareware en koppelverkoop maakt van AVG en Avast een mindere ervaring.

Het is jammer dat beide programma’s zo misbruikt worden als aanzet voor koppelverkoop, want de beveiligingsfuncties zoals de webcambeveiliging en de sandbox om verdachte programma’s te testen zijn overwegend best bruikbaar. Het was al bekend dat AVG en Avast anonieme gebruikersgegevens verhandelden, maar nu is Avast zelfs voor de rechter gedaagd voor het verkopen van die gegevens aan derden. De pr van moederbedrijf Gen Digital traineerde de communicatie hierover zolang dat er op het moment van schrijven nog altijd geen inhoudelijke reactie was.

AVG is van de twee het rustigst en het prettigst om te gebruiken.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Deelt gebruikersdata

  • Scareware en reclames

  • Veilige browser

McAfee+ Advanced

Bijna afgeschreven toen Intel het losliet, laat McAfee zien springlevend te zijn. Het vernieuwt dit najaar het hele productaanbod en richt zich zeer nadrukkelijk op privacy en identiteitsbescherming. Dat gaat zelfs zover dat, wanneer je identiteit gestolen wordt, experts van McAfee je helpen het te herstellen. Het bedrijf introduceert een ‘persoonlijke beschermingsscore’ die afhankelijk van de instellingen en acties die je uitvoert, hoger of lager wordt. Van de focus op apparaten naar focus op mensen dus, al blijven apparaten belangrijk. De nieuwe versies ondersteunen namelijk nu ook computers met een ARM-processor, zoals sommige Windows-laptops en Chromebooks. Lastig is dat een deel van de functionaliteit in het programma zit en een deel online is. Dit leidt tot veel wisselen en soms niet weten waar een functie zit. Het verschil tussen McAfee+ Premium, Advanced en Ultimate zit ’m vooral in de hulp bij incidenten. Premium is de eenvoudigste en deze zal voor de meeste mensen voldoende zijn. McAfee is ongekend innovatief, maar moet haar gebruikers onderweg niet verliezen. Als dat lukt, zet het een nieuwe standaard.

McAfee focust steeds meer op mensen in plaats van apparaten. Dit blijkt ook uit de heldere taal in nieuwe onderdelen.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Innovatief

  • Compleet

  • Onbeperkt aantal apparaten

Minpunten

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Deels oude functionaliteit

  • Geen back-up

Verkrijgbaar via: McAfee

Norton 360 Premium

Behalve Norton Antivirus zijn er drie smaken Norton 360: Standard, Deluxe en Premium. Het verschil zit ’m niet in de antivirus en antiransomware, maar in aantallen apparaten, wel of geen VPN en de bewaking voor gelekte privégegevens. Waren de Norton-programma’s enkele jaren geleden nog heel overzichtelijk en zakelijk, inmiddels zijn ze dat niet meer. Net als bij McAfee schakel je tussen programma’s en onlinediensten en bij Norton ook nog tussen Engels en Nederlands. En alsof dat niet genoeg is, begint het nu ook met reclames voor aanvullende producten, zoals Norton Driver Updater, Utilities en Antitrack. Zelfs enige scareware dat het systeem zonder deze extra’s niet optimaal presteert, is aanwezig. Norton 360 is geen slecht beveiligingsproduct, maar de ervaring gaat hiermee wel snel achteruit. Dat we ook na vele weken vragen aan hun pr, nog geen enkel antwoord hebben op onze vragen, past daar wel bij.

Norton diskwalificeert zichzelf met koppelverkoop en scareware in een premium beveiligingspakket.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Onbeperkt VPN

Minpunten

  • Scareware en reclames

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

Trend Micro

Bij Trend Micro zijn de consumenten en de zakelijke producten al heel lang van elkaar gescheiden en dat resulteert in een wat eigenzinnig antivirusproduct met een beperkte aanvullende functionaliteit. Zo is er wel een privacyscanner, maar deze controleert alleen of de accountinstellingen van Facebook, Twitter en LinkedIn optimaal zijn. De andere sociale media doen niet mee en zoeken naar gelekte informatie is er al helemaal niet bij. Er is een speciale browser voor veilig online betalen, maar die opent niet als je naar een banksite gaat. Dat moet je zelf doen. Om gegevens tegen ransomware te beschermen, moet de gebruiker zelf specifieke mappen aanwijzen die extra bewaakt moeten worden.

De functionaliteit van Trend Micro loopt duidelijk achter wanneer het niet om virussen en malware gaat.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

Minpunten

  • Beperkte extra beschermingsfuncties

  • Identiteitsbescherming/privacy

  • Consumentenproduct niet getest

Verkrijgbaar via: Trend Micro

Resultaten

In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de beveiligingsproducten. 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Conclusie

De kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen in Windows is de laatste jaren snel beter geworden. Wie dat wil, kan nu zelfs zonder extra maatregelen veilig computeren. De aanbieders van antivirusproducten weten dit en leggen steeds minder nadruk op de pure bescherming tegen virussen en ransomware. Hun kansen liggen bij de nieuwe dreigingen zoals phishing en identiteitsfraude. De snelheid en kwaliteit waarin zij deze omslag maken, wisselt. Wie nu een allround beveiligingsproduct zoekt dat goede bescherming biedt en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat, is met Bitdefender Premium Security Plus het best geholpen, maar ook F-Secure Total is een prima keuze. McAfee+ is het meest innovatief, maar heeft nog even de tijd nodig om te laten zien of de omslag echt succesvol is.

Let op met proefversies Bijna elk product in deze test kan gratis getest worden. Vaak is het hiervoor nodig een account te maken en ook betaalgegevens te delen. Let erop dat wanneer je de proef niet tijdig opzegt, deze zomaar kan overgaan in een abonnement.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: