ID.nl logo
Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?
© ParinPIX - stock.adobe.com
Huis

Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?

Hoe belangrijk is antivirus nog? De dreiging van malware lijkt geen thema meer, nu Microsoft de beveiliging van Windows steeds beter op orde heeft. Bovendien voorziet het bedrijf de laatste releases van Windows zelf al van antivirus, die het ook nog eens goed doet in verschillende tests. Volstaat Microsoft Defender of is een ander product toch beter?

Heb je nog een antiviruspakket nodig, of is Microsoft Defender voldoende? We testen de volgende 11 pakketten op functionaliteit en gebruiksgemak:

  • Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium
  • F-Secure Total
  • Bitdefender Premium Security Plus
  • Avira Prime
  • Eset Smart Security Premium
  • G Data Total Security
  • Avast Premium Security
  • AVG Internet Security
  • McAfee+ Advanced
  • Norton 360 Premium
  • Trend Micro

Ook interessant: Met Pi-hole kun je weer veilig de digitale snelweg op

Twee derde van alle Nederlanders ontvangt weleens een phishingmail, een frauduleus WhatsAppbericht of een nep-sms ‘van de bank’. Waren deze berichten eerder nog gemakkelijk te ontmaskeren, steeds vaker zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Iedereen loopt dan ook dagelijks het risico erin te trappen en dat kan ernstige gevolgen hebben. Financieel tot wel duizenden euro’s schade, maar ook emotioneel, wanneer belangrijke bestanden zoals jaren aan digitale foto’s pas weer toegankelijk zijn nadat er is betaald.

Dreigingsbeeld

Maar hoe groot is nu die dreiging echt? Wij vroegen het John Pescatore, Director of Emerging Security Trends bij het opleidingsinstituut voor cybersecurity SANS. Volgens Pescatore zijn phishingaanvallen waarbij een crimineel zich voordoet als een vertrouwde persoon of zakelijke relatie, en dan probeert een gebruikersnaam en wachtwoord te ontfutselen, voor consumenten het meest bedreigend. De schade wordt daarbij onnodig vergroot doordat mensen vaak wachtwoorden hergebruiken. Volgens Pescatore richten criminelen zich op twee zaken. “De eerste zijn identiteitsgegevens zoals namen, telefoonnummers, bank- en creditkaartaccounts. Deze worden aan andere criminelen verkocht of zelf gebruikt voor fraude of financiële transacties. Het tweede doel is alles waar een privépersoon op vertrouwt en waar hij toe bereid is losgeld voor te betalen als een crimineel het met ransomware versleutelt.”

4 beveiligingsregels volgens SANS Volgens Pescatore is de beveiliging van Windows voldoende om veilig te computeren, mits de gebruiker zich aan vier extra regels houdt:

  1. Stop hergebruik van wachtwoorden.
  2. Zet automatisch updaten aan en update ook alle apparaten in het netwerk.
  3. Schakel alle beveiligingsopties in de browser in en kies minimaal voor het niveau medium.
  4. En onthoud: denk voor je klikt, laat je niet verleiden tot spoed en spreek een ‘safeword’ af met de familie, zodat in een noodgeval duidelijk maakt dat een bericht ook echt van jou afkomstig is.

Identiteit steeds belangrijker

Een belangrijke maatregel tegen cybercrime is de beveiliging van alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Dit geldt zeker voor de computer die als relatief open systeem meer en vaker kwetsbaarheden heeft en gevoelig is voor misbruik. Een virusscanner is daarom een verplicht onderdeel van die bescherming. Aanvankelijk berustte de werking vooral op zogeheten signatures of virushandtekeningen, kleine stukjes die code genoeg zijn om de virussen aan te herkennen. Tegenwoordig wordt veel meer naar de reputatie van een bestand gekeken, wordt het in de cloud in een sandbox getest en wordt vooral ook op het gedrag gelet.

Ontwikkelingen in de markt

Hoewel het voor de hand ligt dat een besturingssysteem zijn eigen bescherming regelt, levert Microsoft pas sinds Windows 10 standaard antivirus met het besturingssysteem mee. Microsoft Defender was lang het lachertje van de beveiligingsindustrie, maar behaalt inmiddels vergelijkbare scores als betaalde antivirusproducten. Microsoft Defender is bovendien gratis en dat laat de markt voor antivirusproducten niet onberoerd. Enkele fabrikanten, zoals F-Secure en McAfee hebben zakelijke en consumentenproducten losgekoppeld. Niet alleen om het risico te spreiden, maar ook om gericht te kunnen ontwikkelen voor de consumenten. Andere merken zoeken steun bij elkaar, zoals Norton dat inmiddels met Avast, AVG, Avira en CCleaner tot Gen Digital behoort. Dat deed ook BullGuard, maar dat merk is al van de markt gehaald.

Testmethode

Alle geteste pakketten hebben we gebruikt en beoordeeld op functionaliteit en gebruiksgemak. Elke leverancier in deze test biedt meerdere beveiligingssuites met verschillende functionaliteit. Per leverancier hebben wij het product getest met de meeste securityfuncties. Had een ander pakket wel meer functionaliteit, maar niet specifiek voor beveiliging (bijvoorbeeld systeemoptimalisatie), dan is het minder uitgebreide pakket beoordeeld. VPN is hierbij buiten beschouwing gelaten. Ter vergelijking hebben we ook Windows Defender in de tabel opgenomen.

Uiteraard is ook de beveiliging zelf belangrijk. Voor de test van de kwaliteit van de beveiliging is gebruikgemaakt van de testresultaten van de professionele antiviruslabs AV-Test en AV-Comparatives. Beide labs testen continu een grote set beveiligingsproducten op detectie, impact op het systeem, gebruiksvriendelijkheid en doen ook aanvullende tests. De resultaten zijn op hun websites voor iedereen te lezen.

Sophos, Malwarebytes, Kaspersky, Panda Enkele merken ontbreken in deze test. Sophos omdat het zich “concentreert op de zakelijke markt”, terwijl Malwarebytes laat weten “geen capaciteit te hebben onze vragen te beantwoorden”. Dat geldt ook voor Panda dat helemaal nooit reageerde. Kaspersky staat nog steeds op de zwarte lijst bij de Nederlandse overheid vanwege zijn Russische herkomst. De oorlog tegen Oekraïne en het vijandige cyberprogramma van Rusland ten opzichte ook van ons land zijn voldoende reden voorlopig geen Russische producten te promoten.

Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium

Acronis Cyber Protect Home Office is een zeer uitgebreid back-upprogramma met anti-ransomware en antivirus. Behalve bestanden en mappen kan het ook partities, schijven en zelfs de hele computer back-uppen en herstellen. Dat geldt zelfs voor een eventueel besmette Windows-installatie en dat is een belangrijk voordeel van Acronis CPHO boven de meeste andere back-upprogramma’s. Er zijn drie versies van Cyber Protect Home Office en alle drie bevatten antiransomware, maar alleen Advanced en Premium bevatten ook echt antivirus. Het verschil tussen de laatste twee zit in enkele zeer geavanceerde back-upfuncties en 1 TB in plaats van slechts 50 GB cloudopslag. Als beveiligingssuite is Cyber Protect Home Office bijna te onzichtbaar. Identiteitsbescherming ontbreekt nog, dat wordt nu alleen in de VS aangeboden. Nieuwe gebruikers kunnen beter geholpen worden het maximale uit het programma te halen. Kies je voor Cyber Protect Home Office, dan wil je als het eens misgaat wel zeker weten dat je de goede back-ups hebt gemaakt. Dat is nu door de technische insteek van het programma niet gegarandeerd.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

  • Zeer uitgebreide back-upfuncties

  • Functionaliteit ransomwarebescherming

  • Volledig systeemherstel

Minpunten

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

  • Prijs

  • Identiteitsbescherming nog niet in Nederland

Acronis Cyber Protect Home Office Premium

Uitgebreid pakket met antivirus, back-up en anti-ransomware

F-Secure Total

Ook F-Secure heeft afscheid genomen van de zakelijke producten en richt zich nu met Internet Security en F-Secure Total volledig op consumenten. Internet Security doet alleen antivirus en antiransomware, Total bevat ook privacy- en identiteitsbescherming. Het is de completere keuze met antiphishing, veilig bankieren, ouderlijk toezicht, een wachtwoordmanager, een scanner voor identiteitsgegevens in datalekken en een uitgebreide én onbeperkte VPN. Het programma is eenvoudig te gebruiken, maar kan via de instellingen helemaal worden aangepast.

Pluspunten

  • Compleet

  • Modern

  • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

  • Geen maximale beveiligingsscore

  • Geen back-up

Bitdefender Premium Security Plus

Premium Security Plus is een zeer uitgebreid beveiligingspakket zonder overbodige franje. Het biedt antivirus en een ransomwarebescherming die beschadigde bestanden automatisch terugzet. Verder is alles wat je aan beveiliging en privacybescherming wilt hebben aanwezig, zoals de webcam- en microfoonbeveiliging, antidiefstal, een kwetsbaarhedenscanner, een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht en bankierenbescherming. Dit alles in een heldere en overzichtelijke interface. De identiteitsbescherming is daarbij zeer uitgebreid. De onbeperkte VPN is een leuk extraatje. Een voorbeeld van hoe beveiliging wel moet. Back-up ontbreekt en de privacybescherming zou geïntegreerd mogen worden in de app, deze is nu alleen via de online portal beschikbaar.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

  • Zeer compleet

  • Gebruiksvriendelijk

  • Identiteitsbescherming

Minpunten

  • Geen back-up

  • Na eerste jaar erg duur 

Windows Defender als achterwacht Waar normaal geldt dat je niet twee antivirusoplossingen tegelijk moet installeren, kan dat in combinatie met Microsoft Defender wel. Het product draagt de bescherming tegen virussen en malware netjes over aan het nieuwe antivirusprogramma, maar kan desgewenst periodiek ook zelf nog eens scannen. Twee zien en weten tenslotte meer dan één.

Avira Prime

Op het moment dat de meeste concurrenten het aan Windows overlaten, introduceert Avira een nieuwe firewall. Avira is vooral bij de andere Gen Digital-producten gaan shoppen, want net als de firewall is ook de ‘veilige browser’ een kopie van hetzelfde onderdeel bij Avast en AVG. Het heeft dus ook dezelfde irritaties, zoals de ‘veilige’ Avira Safe Search-zoekmachine die toch vooral meer advertenties en minder goede zoekresultaten oplevert. De webcambeveiliging ontbreekt helaas. Dat geldt dan weer niet voor de wachtwoordmanager, de software-updater, enkele onderdelen om de prestaties van het systeem te verbeteren en de privacy-assistent die op het darkweb speurt naar gestolen identiteitsgegevens.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Overbodige firewall

  • Veilige browser

  • Geen back-up

  • Geen webcambeveiliging

Verkrijgbaar via: Avira

Eset Smart Security Premium

Eset is een genot om zaken mee te doen. Navolgbare prijzen voor elk gewenst aantal pc’s én een logische opbouw in de producten waarvan Smart Security Premium ook echt de meeste beveiligingsfuncties biedt. Het beschermt tegen virussen en malware en gebruikt daarvoor ook geavanceerde technieken als machine learning, reputatiescanning en sandboxing in de cloud. Aanvullend is er veilig internetbankieren, wordt phishing bestreden en is er een wachtwoordmanager. Het gebruiksgemak scoort net even lager dan enkele concurrenten. Nog dit jaar gaat Eset over naar drie nieuwe pakketten: Home Security Essential, Security Premium en Security Ultimate. De laatste biedt dan ook VPN en krijgt in 2024 identiteitsbescherming.

Pluspunten

  • Zeer compleet

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

Minpunten

  • Nog geen identiteitsbescherming

  • Minder gebruiksvriendelijk

  • Geen back-up

G Data Total Security

G Data Total Security is het meest uitgebreide pakket dat wordt aangeboden. De wachtwoordmanager is het meest relevante deel van de extra’s, voor versleuteling van lokale bestanden en controle van usb-apparaten geldt dat minder. Als enige in de test scant G Data met twee engines, de eigen engine en die van Bitdefender. Gezien de goede resultaten van de Bitdefender-engine, is de vraag waarom G Data dit nog altijd doet. In het verdere gebruik voelt het product wat gedateerd aan. De wachtwoordmanager is beperkt en met de back-upfunctie lukt het niet verbinding met een NAS te maken. Specifieke functies voor indentiteitsbewaking ontbreken. Zo lijkt Internet Security uiteindelijk toch de beste keuze te zijn, omdat de beveiligingsfuncties wel goed werken, maar de rest beter moet.

Pluspunten

  • Scant met twee engines

  • Overzichtelijk

  • Goede beveiligingsscores

Minpunten

  • Geen identiteitsbescherming

  • Back-up werkt matig

  • Wachtwoordmanager beperkt

Verkrijgbaar via: G Data

Avast Premium Security en AVG Internet Security

Avast en AVG waren al nagenoeg hetzelfde programma voordat ze samen opgingen in Gen Digital. AVG is iets opgeruimder en vriendelijker dan Avast, dat werkelijk in elk scherm wel probeert je tot aankoop van aanvullende functies en pakketten te verleiden. Dit is het vervelendste wanneer beide programma’s melden dat er fouten zijn, maar ze deze pas na aanschaf van een extra pakket kunnen oplossen. Of wanneer de nieuwe veilige bankmodus met elke browser werkt, maar de lay-out je toch verleidt de Avast/AVG Secure Browser te installeren.

Het is jammer dat beide programma’s zo misbruikt worden als aanzet voor koppelverkoop, want de beveiligingsfuncties zoals de webcambeveiliging en de sandbox om verdachte programma’s te testen zijn overwegend best bruikbaar. Het was al bekend dat AVG en Avast anonieme gebruikersgegevens verhandelden, maar nu is Avast zelfs voor de rechter gedaagd voor het verkopen van die gegevens aan derden. De pr van moederbedrijf Gen Digital traineerde de communicatie hierover zolang dat er op het moment van schrijven nog altijd geen inhoudelijke reactie was.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Deelt gebruikersdata

  • Scareware en reclames

  • Veilige browser

McAfee+ Advanced

Bijna afgeschreven toen Intel het losliet, laat McAfee zien springlevend te zijn. Het vernieuwt dit najaar het hele productaanbod en richt zich zeer nadrukkelijk op privacy en identiteitsbescherming. Dat gaat zelfs zover dat, wanneer je identiteit gestolen wordt, experts van McAfee je helpen het te herstellen. Het bedrijf introduceert een ‘persoonlijke beschermingsscore’ die afhankelijk van de instellingen en acties die je uitvoert, hoger of lager wordt. Van de focus op apparaten naar focus op mensen dus, al blijven apparaten belangrijk. De nieuwe versies ondersteunen namelijk nu ook computers met een ARM-processor, zoals sommige Windows-laptops en Chromebooks. Lastig is dat een deel van de functionaliteit in het programma zit en een deel online is. Dit leidt tot veel wisselen en soms niet weten waar een functie zit. Het verschil tussen McAfee+ Premium, Advanced en Ultimate zit ’m vooral in de hulp bij incidenten. Premium is de eenvoudigste en deze zal voor de meeste mensen voldoende zijn. McAfee is ongekend innovatief, maar moet haar gebruikers onderweg niet verliezen. Als dat lukt, zet het een nieuwe standaard.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Innovatief

  • Compleet

  • Onbeperkt aantal apparaten

Minpunten

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Deels oude functionaliteit

  • Geen back-up

Verkrijgbaar via: McAfee

Norton 360 Premium

Behalve Norton Antivirus zijn er drie smaken Norton 360: Standard, Deluxe en Premium. Het verschil zit ’m niet in de antivirus en antiransomware, maar in aantallen apparaten, wel of geen VPN en de bewaking voor gelekte privégegevens. Waren de Norton-programma’s enkele jaren geleden nog heel overzichtelijk en zakelijk, inmiddels zijn ze dat niet meer. Net als bij McAfee schakel je tussen programma’s en onlinediensten en bij Norton ook nog tussen Engels en Nederlands. En alsof dat niet genoeg is, begint het nu ook met reclames voor aanvullende producten, zoals Norton Driver Updater, Utilities en Antitrack. Zelfs enige scareware dat het systeem zonder deze extra’s niet optimaal presteert, is aanwezig. Norton 360 is geen slecht beveiligingsproduct, maar de ervaring gaat hiermee wel snel achteruit. Dat we ook na vele weken vragen aan hun pr, nog geen enkel antwoord hebben op onze vragen, past daar wel bij.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Onbeperkt VPN

Minpunten

  • Scareware en reclames

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

Trend Micro

Bij Trend Micro zijn de consumenten en de zakelijke producten al heel lang van elkaar gescheiden en dat resulteert in een wat eigenzinnig antivirusproduct met een beperkte aanvullende functionaliteit. Zo is er wel een privacyscanner, maar deze controleert alleen of de accountinstellingen van Facebook, Twitter en LinkedIn optimaal zijn. De andere sociale media doen niet mee en zoeken naar gelekte informatie is er al helemaal niet bij. Er is een speciale browser voor veilig online betalen, maar die opent niet als je naar een banksite gaat. Dat moet je zelf doen. Om gegevens tegen ransomware te beschermen, moet de gebruiker zelf specifieke mappen aanwijzen die extra bewaakt moeten worden.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

Minpunten

  • Beperkte extra beschermingsfuncties

  • Identiteitsbescherming/privacy

  • Consumentenproduct niet getest

Verkrijgbaar via: Trend Micro

Resultaten

In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de beveiligingsproducten. 

Conclusie

De kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen in Windows is de laatste jaren snel beter geworden. Wie dat wil, kan nu zelfs zonder extra maatregelen veilig computeren. De aanbieders van antivirusproducten weten dit en leggen steeds minder nadruk op de pure bescherming tegen virussen en ransomware. Hun kansen liggen bij de nieuwe dreigingen zoals phishing en identiteitsfraude. De snelheid en kwaliteit waarin zij deze omslag maken, wisselt. Wie nu een allround beveiligingsproduct zoekt dat goede bescherming biedt en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat, is met Bitdefender Premium Security Plus het best geholpen, maar ook F-Secure Total is een prima keuze. McAfee+ is het meest innovatief, maar heeft nog even de tijd nodig om te laten zien of de omslag echt succesvol is.

Let op met proefversies Bijna elk product in deze test kan gratis getest worden. Vaak is het hiervoor nodig een account te maken en ook betaalgegevens te delen. Let erop dat wanneer je de proef niet tijdig opzegt, deze zomaar kan overgaan in een abonnement.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.