ID.nl logo
Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?
© ParinPIX - stock.adobe.com
Huis

Antivirus-analyse: Microsoft Defender of één van de tien concurrenten?

Hoe belangrijk is antivirus nog? De dreiging van malware lijkt geen thema meer, nu Microsoft de beveiliging van Windows steeds beter op orde heeft. Bovendien voorziet het bedrijf de laatste releases van Windows zelf al van antivirus, die het ook nog eens goed doet in verschillende tests. Volstaat Microsoft Defender of is een ander product toch beter?

Heb je nog een antiviruspakket nodig, of is Microsoft Defender voldoende? We testen de volgende 11 pakketten op functionaliteit en gebruiksgemak:

  • Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium
  • F-Secure Total
  • Bitdefender Premium Security Plus
  • Avira Prime
  • Eset Smart Security Premium
  • G Data Total Security
  • Avast Premium Security
  • AVG Internet Security
  • McAfee+ Advanced
  • Norton 360 Premium
  • Trend Micro

Ook interessant: Met Pi-hole kun je weer veilig de digitale snelweg op

Twee derde van alle Nederlanders ontvangt weleens een phishingmail, een frauduleus WhatsAppbericht of een nep-sms ‘van de bank’. Waren deze berichten eerder nog gemakkelijk te ontmaskeren, steeds vaker zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Iedereen loopt dan ook dagelijks het risico erin te trappen en dat kan ernstige gevolgen hebben. Financieel tot wel duizenden euro’s schade, maar ook emotioneel, wanneer belangrijke bestanden zoals jaren aan digitale foto’s pas weer toegankelijk zijn nadat er is betaald.

Dreigingsbeeld

Maar hoe groot is nu die dreiging echt? Wij vroegen het John Pescatore, Director of Emerging Security Trends bij het opleidingsinstituut voor cybersecurity SANS. Volgens Pescatore zijn phishingaanvallen waarbij een crimineel zich voordoet als een vertrouwde persoon of zakelijke relatie, en dan probeert een gebruikersnaam en wachtwoord te ontfutselen, voor consumenten het meest bedreigend. De schade wordt daarbij onnodig vergroot doordat mensen vaak wachtwoorden hergebruiken. Volgens Pescatore richten criminelen zich op twee zaken. “De eerste zijn identiteitsgegevens zoals namen, telefoonnummers, bank- en creditkaartaccounts. Deze worden aan andere criminelen verkocht of zelf gebruikt voor fraude of financiële transacties. Het tweede doel is alles waar een privépersoon op vertrouwt en waar hij toe bereid is losgeld voor te betalen als een crimineel het met ransomware versleutelt.”

4 beveiligingsregels volgens SANS Volgens Pescatore is de beveiliging van Windows voldoende om veilig te computeren, mits de gebruiker zich aan vier extra regels houdt:

  1. Stop hergebruik van wachtwoorden.
  2. Zet automatisch updaten aan en update ook alle apparaten in het netwerk.
  3. Schakel alle beveiligingsopties in de browser in en kies minimaal voor het niveau medium.
  4. En onthoud: denk voor je klikt, laat je niet verleiden tot spoed en spreek een ‘safeword’ af met de familie, zodat in een noodgeval duidelijk maakt dat een bericht ook echt van jou afkomstig is.

Identiteit steeds belangrijker

Een belangrijke maatregel tegen cybercrime is de beveiliging van alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Dit geldt zeker voor de computer die als relatief open systeem meer en vaker kwetsbaarheden heeft en gevoelig is voor misbruik. Een virusscanner is daarom een verplicht onderdeel van die bescherming. Aanvankelijk berustte de werking vooral op zogeheten signatures of virushandtekeningen, kleine stukjes die code genoeg zijn om de virussen aan te herkennen. Tegenwoordig wordt veel meer naar de reputatie van een bestand gekeken, wordt het in de cloud in een sandbox getest en wordt vooral ook op het gedrag gelet.

Ontwikkelingen in de markt

Hoewel het voor de hand ligt dat een besturingssysteem zijn eigen bescherming regelt, levert Microsoft pas sinds Windows 10 standaard antivirus met het besturingssysteem mee. Microsoft Defender was lang het lachertje van de beveiligingsindustrie, maar behaalt inmiddels vergelijkbare scores als betaalde antivirusproducten. Microsoft Defender is bovendien gratis en dat laat de markt voor antivirusproducten niet onberoerd. Enkele fabrikanten, zoals F-Secure en McAfee hebben zakelijke en consumentenproducten losgekoppeld. Niet alleen om het risico te spreiden, maar ook om gericht te kunnen ontwikkelen voor de consumenten. Andere merken zoeken steun bij elkaar, zoals Norton dat inmiddels met Avast, AVG, Avira en CCleaner tot Gen Digital behoort. Dat deed ook BullGuard, maar dat merk is al van de markt gehaald.

Testmethode

Alle geteste pakketten hebben we gebruikt en beoordeeld op functionaliteit en gebruiksgemak. Elke leverancier in deze test biedt meerdere beveiligingssuites met verschillende functionaliteit. Per leverancier hebben wij het product getest met de meeste securityfuncties. Had een ander pakket wel meer functionaliteit, maar niet specifiek voor beveiliging (bijvoorbeeld systeemoptimalisatie), dan is het minder uitgebreide pakket beoordeeld. VPN is hierbij buiten beschouwing gelaten. Ter vergelijking hebben we ook Windows Defender in de tabel opgenomen.

Uiteraard is ook de beveiliging zelf belangrijk. Voor de test van de kwaliteit van de beveiliging is gebruikgemaakt van de testresultaten van de professionele antiviruslabs AV-Test en AV-Comparatives. Beide labs testen continu een grote set beveiligingsproducten op detectie, impact op het systeem, gebruiksvriendelijkheid en doen ook aanvullende tests. De resultaten zijn op hun websites voor iedereen te lezen.

Sophos, Malwarebytes, Kaspersky, Panda Enkele merken ontbreken in deze test. Sophos omdat het zich “concentreert op de zakelijke markt”, terwijl Malwarebytes laat weten “geen capaciteit te hebben onze vragen te beantwoorden”. Dat geldt ook voor Panda dat helemaal nooit reageerde. Kaspersky staat nog steeds op de zwarte lijst bij de Nederlandse overheid vanwege zijn Russische herkomst. De oorlog tegen Oekraïne en het vijandige cyberprogramma van Rusland ten opzichte ook van ons land zijn voldoende reden voorlopig geen Russische producten te promoten.

Acronis Cyber Protect Home Office Advanced / Premium

Acronis Cyber Protect Home Office is een zeer uitgebreid back-upprogramma met anti-ransomware en antivirus. Behalve bestanden en mappen kan het ook partities, schijven en zelfs de hele computer back-uppen en herstellen. Dat geldt zelfs voor een eventueel besmette Windows-installatie en dat is een belangrijk voordeel van Acronis CPHO boven de meeste andere back-upprogramma’s. Er zijn drie versies van Cyber Protect Home Office en alle drie bevatten antiransomware, maar alleen Advanced en Premium bevatten ook echt antivirus. Het verschil tussen de laatste twee zit in enkele zeer geavanceerde back-upfuncties en 1 TB in plaats van slechts 50 GB cloudopslag. Als beveiligingssuite is Cyber Protect Home Office bijna te onzichtbaar. Identiteitsbescherming ontbreekt nog, dat wordt nu alleen in de VS aangeboden. Nieuwe gebruikers kunnen beter geholpen worden het maximale uit het programma te halen. Kies je voor Cyber Protect Home Office, dan wil je als het eens misgaat wel zeker weten dat je de goede back-ups hebt gemaakt. Dat is nu door de technische insteek van het programma niet gegarandeerd.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

  • Zeer uitgebreide back-upfuncties

  • Functionaliteit ransomwarebescherming

  • Volledig systeemherstel

Minpunten

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

  • Prijs

  • Identiteitsbescherming nog niet in Nederland

Acronis Cyber Protect Home Office Premium

Uitgebreid pakket met antivirus, back-up en anti-ransomware

F-Secure Total

Ook F-Secure heeft afscheid genomen van de zakelijke producten en richt zich nu met Internet Security en F-Secure Total volledig op consumenten. Internet Security doet alleen antivirus en antiransomware, Total bevat ook privacy- en identiteitsbescherming. Het is de completere keuze met antiphishing, veilig bankieren, ouderlijk toezicht, een wachtwoordmanager, een scanner voor identiteitsgegevens in datalekken en een uitgebreide én onbeperkte VPN. Het programma is eenvoudig te gebruiken, maar kan via de instellingen helemaal worden aangepast.

Pluspunten

  • Compleet

  • Modern

  • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

  • Geen maximale beveiligingsscore

  • Geen back-up

Bitdefender Premium Security Plus

Premium Security Plus is een zeer uitgebreid beveiligingspakket zonder overbodige franje. Het biedt antivirus en een ransomwarebescherming die beschadigde bestanden automatisch terugzet. Verder is alles wat je aan beveiliging en privacybescherming wilt hebben aanwezig, zoals de webcam- en microfoonbeveiliging, antidiefstal, een kwetsbaarhedenscanner, een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht en bankierenbescherming. Dit alles in een heldere en overzichtelijke interface. De identiteitsbescherming is daarbij zeer uitgebreid. De onbeperkte VPN is een leuk extraatje. Een voorbeeld van hoe beveiliging wel moet. Back-up ontbreekt en de privacybescherming zou geïntegreerd mogen worden in de app, deze is nu alleen via de online portal beschikbaar.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

  • Zeer compleet

  • Gebruiksvriendelijk

  • Identiteitsbescherming

Minpunten

  • Geen back-up

  • Na eerste jaar erg duur 

Windows Defender als achterwacht Waar normaal geldt dat je niet twee antivirusoplossingen tegelijk moet installeren, kan dat in combinatie met Microsoft Defender wel. Het product draagt de bescherming tegen virussen en malware netjes over aan het nieuwe antivirusprogramma, maar kan desgewenst periodiek ook zelf nog eens scannen. Twee zien en weten tenslotte meer dan één.

Avira Prime

Op het moment dat de meeste concurrenten het aan Windows overlaten, introduceert Avira een nieuwe firewall. Avira is vooral bij de andere Gen Digital-producten gaan shoppen, want net als de firewall is ook de ‘veilige browser’ een kopie van hetzelfde onderdeel bij Avast en AVG. Het heeft dus ook dezelfde irritaties, zoals de ‘veilige’ Avira Safe Search-zoekmachine die toch vooral meer advertenties en minder goede zoekresultaten oplevert. De webcambeveiliging ontbreekt helaas. Dat geldt dan weer niet voor de wachtwoordmanager, de software-updater, enkele onderdelen om de prestaties van het systeem te verbeteren en de privacy-assistent die op het darkweb speurt naar gestolen identiteitsgegevens.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Overbodige firewall

  • Veilige browser

  • Geen back-up

  • Geen webcambeveiliging

Verkrijgbaar via: Avira

Eset Smart Security Premium

Eset is een genot om zaken mee te doen. Navolgbare prijzen voor elk gewenst aantal pc’s én een logische opbouw in de producten waarvan Smart Security Premium ook echt de meeste beveiligingsfuncties biedt. Het beschermt tegen virussen en malware en gebruikt daarvoor ook geavanceerde technieken als machine learning, reputatiescanning en sandboxing in de cloud. Aanvullend is er veilig internetbankieren, wordt phishing bestreden en is er een wachtwoordmanager. Het gebruiksgemak scoort net even lager dan enkele concurrenten. Nog dit jaar gaat Eset over naar drie nieuwe pakketten: Home Security Essential, Security Premium en Security Ultimate. De laatste biedt dan ook VPN en krijgt in 2024 identiteitsbescherming.

Pluspunten

  • Zeer compleet

  • Goede beveiligingsscore (enkele test)

Minpunten

  • Nog geen identiteitsbescherming

  • Minder gebruiksvriendelijk

  • Geen back-up

G Data Total Security

G Data Total Security is het meest uitgebreide pakket dat wordt aangeboden. De wachtwoordmanager is het meest relevante deel van de extra’s, voor versleuteling van lokale bestanden en controle van usb-apparaten geldt dat minder. Als enige in de test scant G Data met twee engines, de eigen engine en die van Bitdefender. Gezien de goede resultaten van de Bitdefender-engine, is de vraag waarom G Data dit nog altijd doet. In het verdere gebruik voelt het product wat gedateerd aan. De wachtwoordmanager is beperkt en met de back-upfunctie lukt het niet verbinding met een NAS te maken. Specifieke functies voor indentiteitsbewaking ontbreken. Zo lijkt Internet Security uiteindelijk toch de beste keuze te zijn, omdat de beveiligingsfuncties wel goed werken, maar de rest beter moet.

Pluspunten

  • Scant met twee engines

  • Overzichtelijk

  • Goede beveiligingsscores

Minpunten

  • Geen identiteitsbescherming

  • Back-up werkt matig

  • Wachtwoordmanager beperkt

Verkrijgbaar via: G Data

Avast Premium Security en AVG Internet Security

Avast en AVG waren al nagenoeg hetzelfde programma voordat ze samen opgingen in Gen Digital. AVG is iets opgeruimder en vriendelijker dan Avast, dat werkelijk in elk scherm wel probeert je tot aankoop van aanvullende functies en pakketten te verleiden. Dit is het vervelendste wanneer beide programma’s melden dat er fouten zijn, maar ze deze pas na aanschaf van een extra pakket kunnen oplossen. Of wanneer de nieuwe veilige bankmodus met elke browser werkt, maar de lay-out je toch verleidt de Avast/AVG Secure Browser te installeren.

Het is jammer dat beide programma’s zo misbruikt worden als aanzet voor koppelverkoop, want de beveiligingsfuncties zoals de webcambeveiliging en de sandbox om verdachte programma’s te testen zijn overwegend best bruikbaar. Het was al bekend dat AVG en Avast anonieme gebruikersgegevens verhandelden, maar nu is Avast zelfs voor de rechter gedaagd voor het verkopen van die gegevens aan derden. De pr van moederbedrijf Gen Digital traineerde de communicatie hierover zolang dat er op het moment van schrijven nog altijd geen inhoudelijke reactie was.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscore

Minpunten

  • Deelt gebruikersdata

  • Scareware en reclames

  • Veilige browser

McAfee+ Advanced

Bijna afgeschreven toen Intel het losliet, laat McAfee zien springlevend te zijn. Het vernieuwt dit najaar het hele productaanbod en richt zich zeer nadrukkelijk op privacy en identiteitsbescherming. Dat gaat zelfs zover dat, wanneer je identiteit gestolen wordt, experts van McAfee je helpen het te herstellen. Het bedrijf introduceert een ‘persoonlijke beschermingsscore’ die afhankelijk van de instellingen en acties die je uitvoert, hoger of lager wordt. Van de focus op apparaten naar focus op mensen dus, al blijven apparaten belangrijk. De nieuwe versies ondersteunen namelijk nu ook computers met een ARM-processor, zoals sommige Windows-laptops en Chromebooks. Lastig is dat een deel van de functionaliteit in het programma zit en een deel online is. Dit leidt tot veel wisselen en soms niet weten waar een functie zit. Het verschil tussen McAfee+ Premium, Advanced en Ultimate zit ’m vooral in de hulp bij incidenten. Premium is de eenvoudigste en deze zal voor de meeste mensen voldoende zijn. McAfee is ongekend innovatief, maar moet haar gebruikers onderweg niet verliezen. Als dat lukt, zet het een nieuwe standaard.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Innovatief

  • Compleet

  • Onbeperkt aantal apparaten

Minpunten

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Deels oude functionaliteit

  • Geen back-up

Verkrijgbaar via: McAfee

Norton 360 Premium

Behalve Norton Antivirus zijn er drie smaken Norton 360: Standard, Deluxe en Premium. Het verschil zit ’m niet in de antivirus en antiransomware, maar in aantallen apparaten, wel of geen VPN en de bewaking voor gelekte privégegevens. Waren de Norton-programma’s enkele jaren geleden nog heel overzichtelijk en zakelijk, inmiddels zijn ze dat niet meer. Net als bij McAfee schakel je tussen programma’s en onlinediensten en bij Norton ook nog tussen Engels en Nederlands. En alsof dat niet genoeg is, begint het nu ook met reclames voor aanvullende producten, zoals Norton Driver Updater, Utilities en Antitrack. Zelfs enige scareware dat het systeem zonder deze extra’s niet optimaal presteert, is aanwezig. Norton 360 is geen slecht beveiligingsproduct, maar de ervaring gaat hiermee wel snel achteruit. Dat we ook na vele weken vragen aan hun pr, nog geen enkel antwoord hebben op onze vragen, past daar wel bij.

Pluspunten

  • Goede beveiligingsscores

  • Onbeperkt VPN

Minpunten

  • Scareware en reclames

  • Wisselen tussen onderdelen

  • Toegang online back-up eindigt met abonnement

Trend Micro

Bij Trend Micro zijn de consumenten en de zakelijke producten al heel lang van elkaar gescheiden en dat resulteert in een wat eigenzinnig antivirusproduct met een beperkte aanvullende functionaliteit. Zo is er wel een privacyscanner, maar deze controleert alleen of de accountinstellingen van Facebook, Twitter en LinkedIn optimaal zijn. De andere sociale media doen niet mee en zoeken naar gelekte informatie is er al helemaal niet bij. Er is een speciale browser voor veilig online betalen, maar die opent niet als je naar een banksite gaat. Dat moet je zelf doen. Om gegevens tegen ransomware te beschermen, moet de gebruiker zelf specifieke mappen aanwijzen die extra bewaakt moeten worden.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

Minpunten

  • Beperkte extra beschermingsfuncties

  • Identiteitsbescherming/privacy

  • Consumentenproduct niet getest

Verkrijgbaar via: Trend Micro

Resultaten

In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de beveiligingsproducten. 

Conclusie

De kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen in Windows is de laatste jaren snel beter geworden. Wie dat wil, kan nu zelfs zonder extra maatregelen veilig computeren. De aanbieders van antivirusproducten weten dit en leggen steeds minder nadruk op de pure bescherming tegen virussen en ransomware. Hun kansen liggen bij de nieuwe dreigingen zoals phishing en identiteitsfraude. De snelheid en kwaliteit waarin zij deze omslag maken, wisselt. Wie nu een allround beveiligingsproduct zoekt dat goede bescherming biedt en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat, is met Bitdefender Premium Security Plus het best geholpen, maar ook F-Secure Total is een prima keuze. McAfee+ is het meest innovatief, maar heeft nog even de tijd nodig om te laten zien of de omslag echt succesvol is.

Let op met proefversies Bijna elk product in deze test kan gratis getest worden. Vaak is het hiervoor nodig een account te maken en ook betaalgegevens te delen. Let erop dat wanneer je de proef niet tijdig opzegt, deze zomaar kan overgaan in een abonnement.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

▼ Volgende artikel
Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?
© Hedgehog94
Huis

Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?

Of het nu gaat om pizza's, ijs of zelf ingevroren maaltijden: een goede vriezer is onmisbaar. Maar kies je voor een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie? In dit artikel zetten we de verschillen op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

⏱ Dit artikel in het kort:

Een nieuwe vriezer kopen? Bedenk dan goed waar je het meeste aan hebt: een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie. Een vrieskast is een staande vriezer met overzichtelijke lades, die er van buiten uitziet als een koelkast. Een vrieskist is een liggende vriezer met veel opbergruimte (tot wel 600 liter). Een koelvriescombinatie combineert een koelkast en vriezer in één apparaat en heeft vaak een relatief klein vriesgedeelte.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vriezer

Voordat je je zoektocht naar het juiste model vriezer start, is het belangrijk om te bepalen hoeveel vriesruimte je nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een duur apparaat in de keuken of schuur hebt staan dat uiteindelijk te weinig opbergruimte blijkt te hebben, of juist een apparaat dat altijd maar tot de helft gevuld is en daardoor onnodig veel energie verbruikt. Of je nu een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie kiest: voor alle modellen geldt dat je zo'n 50 liter vriesruimte per persoon rekent. Bestaat jouw huishouden uit vier mensen, dan heb je dus een vriezer met een inhoud van minstens 200 liter nodig. Met z'n tweeën heb je vaak genoeg aan 100 tot 150 liter.

Vrieskast

Een vrieskast lijkt door zijn verticale model veel op een koelkast, met als verschil dat de gehele kast bedoeld is om te vriezen. De binnenkant van een vrieskast bestaat dan ook uitsluitend uit lades. Het fijne daaraan is dat een vrieskast erg overzichtelijk is: als je ervoor staat, zie je in één oogopslag welke producten waar liggen. Dat is anders bij een vrieskist, waarin diepvriesproducten op elkaar gestapeld liggen in één groot vriesvak. Ook kun je in een vrieskast over het algemeen erg veel producten kwijt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het compacte vriesgedeelte van een koelvriescombinatie. Vrieskasten zijn er ook in tafelmodellen, die ideaal zijn voor kleinere keukens of huishoudens. Een tafelmodel plaats je bijvoorbeeld onder het keukenblad, waardoor hij geen extra ruimte in je keuken inneemt.

©carballo

Vrieskist

Iets minder populair dan de vrieskast en koelvriescombinatie is de vrieskist: een liggende vriezer met een deksel bovenop. Het voordeel van dit type vriezer is ook meteen een nadeel: een vrieskist is erg groot, waardoor hij niet in de gemiddelde keuken past. Vrieskisten scoren ook op esthetisch gebied wat minder hoog, waardoor de meeste mensen dit apparaat sowieso niet snel in de keuken zouden plaatsen. Toch kunnen vrieskisten juist vanwege hun grote formaat ontzettend handig zijn. Bijvoorbeeld als je vaak in bulk koopt, hobbykok bent, een moestuin hebt of in de zomer veel ijsjes of ijsblokjes wilt bewaren. Sommige vrieskisten hebben zelfs een netto inhoud van 600 liter! Als je ruimte overhebt in je schuur of garage en vaak voedsel invriest, is een vrieskist dus zeker het overwegen waard. Vrieskisten zijn daarnaast relatief goedkoop én energiezuinig, omdat de kou na het openen van het deksel direct weer terug in de kist 'valt'. Het apparaat hoeft na openen dus niet extra hard te werken om de vriesruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen.

Lees ook: Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!

©Vinícius Bacarin

Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Koelvriescombinatie

Veruit de meeste huishoudens hebben een koelvriescombinatie: een koelkast en vriezer ineen. De vriezer bevindt zich meestal boven of onder het koelgedeelte. Zo'n koelvriescombinatie is natuurlijk hartstikke handig, want het bespaart een hoop ruimte in de keuken. Ook is een koelvriescombinatie over het algemeen goedkoper dan een losse koelkast en vriezer. En omdat er maar één compressor hoeft te draaien, is een koelvriescombinatie vaak ook energiezuiniger dan twee losse apparaten bij elkaar. Maar zo'n twee-in-één-apparaat heeft ook een nadeel: je kunt er veel minder diepvriesproducten in kwijt dan in een losse vrieskast of -kist. Vaak beslaat de koelruimte het grootste gedeelte van het apparaat, en blijven er drie tot vijf lades over voor het vriezen. Voor een gemiddeld gezin dat af en toe wat invriest is dat meestal wel voldoende. Heb je meer vriesruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak aanbiedingen koopt of aan mealpreppen doet? Dan heb je aan een koelvriescombinatie mogelijk niet genoeg en is een vrieskast of -kist voor jou een beter idee.

©Indofootage

Extra functies

Als je eenmaal besloten hebt voor welk type vriezer je gaat, zou je ook nog kunnen kijken welke functies je wilt dat het apparaat heeft. Veel moderne vrieskasten, -kisten en koelvriescombinaties beschikken over allerlei slimme functies die helpen om voedsel langer vers te houden en het apparaat efficiënt te laten werken. Zo hoef je met No Frost nooit meer te ontdooien, is de snelvriesfunctie handig voor het snel invriezen van nieuwe boodschappen en voorkomt een deuralarm dat warme lucht de vriezer binnendringt. Bij vrieskisten is binnenverlichting extra belangrijk, zodat je niet eindeloos hoeft te graaien als je een product zoekt. Let ook op het energielabel van je nieuwe vriezer, want vriezers vreten behoorlijk wat stroom. Wil je een zo zuinig mogelijk apparaat, ga dan voor een vriezer met energielabel C of hoger (tot A). Je kunt ook het energieverbruik in kWh/jaar gebruiken om apparaten te vergelijken; dit geeft het absolute verbruik van een vriezer aan.