ID.nl logo
Laat Android-apps moeiteloos op je computer draaien
Huis

Laat Android-apps moeiteloos op je computer draaien

Het Android-besturingssysteem vind je op veel verschillende apparaten, van smartphones tot tablets, fototoestellen en slimme horloges. Gek genoeg heeft Google het besturingssysteem nog niet beschikbaar gemaakt voor computers. Gelukkig kun je met een omweg alsnog Android-apps draaien op je pc.

Waarschijnlijk gebruik je op een dag meer apps op je smartphone dan dat je programma's onder Windows gebruikt. Veel van die apps hebben een vaste plaats in je leven ingenomen. Zou het dan niet handig zijn als je ze ook op je pc zou kunnen draaien en niet enkel op je smartphone of tablet? Met Android is dat mogelijk. In deze expertcursus tonen we je hoe je Android-apps op twee manieren op je pc kunt draaien: gevirtualiseerd in Windows of zelfs als los besturingssysteem.

Waarom

Maar waarom zou je Android-apps op je pc willen draaien? Enerzijds ben je die apps misschien al gewend en wil je ze gemakshalve op al je apparaten draaien. Anderzijds heeft een pc ook één groot voordeel: je hebt een groter scherm. Je favoriete Android-games zien er daardoor op je pc heel wat indrukwekkender uit. En je pc is misschien op je stereo-installatie aangesloten, waardoor ook het geluid indrukwekkender is dan wat er uit je smartphone komt.

Iets wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, is trouwens het verschil in invoerapparaten. Heb je geen computer met aanraakscherm, dan moet je je Android-apps met de muis besturen, wat niet altijd logisch is. Aan de andere kant heb je op je pc de beschikking over een toetsenbord, waardoor apps die wat meer tekstinvoer vereisen heel wat sneller te hanteren zijn.

©PXimport

Deel 1: Virtualiseren

In dit eerste deel laten we zien hoe je Android-apps in een virtuele machine op Windows kunt draaien. Dit doen we met virtualisatiesoftware van BlueStacks. Zo kun je ook Android-apps tegelijk met je Windows-apps blijven gebruiken.

01 BlueStacks App Player

De BlueStacks App Player is op de website van BlueStacks gratis te downloaden en ondersteunt Windows XP, Vista, 7 en 8. Klik op de homepage op het groene downloadknopje. Voer het installatieprogramma uit en klik op Continue. Klik op Next. Zorg dat in het volgende venster App store access en App Notifications aangevinkt zijn. Indien je interesse hebt, laat je ook Subscribe to Spotlight aangevinkt staan: dan krijg je dagelijks gratis apps voorgesteld. Spotlight is echter nogal opdringerig.

©PXimport

Na installatie wordt de BlueStacks Player automatisch opgestart. Je krijgt een soort homescreen te zien. Hiermee is al duidelijk dat het niet om de gewone Android gaat. De App Player heeft een eigen interface, louter om je toegang te geven tot je apps. Zo zie je bovenaan de recent uitgevoerde apps, daaronder populaire apps, daaronder de apps die Spotlight vandaag aanbiedt en daaronder nog vele categorieën. Linksonder heb je de drie knopjes die je van Android gewend bent: om terug te gaan, om naar het startscherm te gaan en om de recent uitgevoerde apps te bekijken. Rechts zie je de klok, die je ook toegang geeft tot de meldingen en de instellingen. Daarna heb je een knopje voor sociale media (waarmee je een screenshot maakt en deelt) en ernaast komen de knopjes om naar de fullscreenmodus over te schakelen en om BlueStacks af te sluiten.

©PXimport

Ook aan de instellingen zie je dat het niet om een standaard Android-installatie gaat. De mogelijkheden zijn duidelijk minder uitgebreid. Op een bepaald moment zal de App Player overigens een venster tonen met de boodschap dat je de App Store en App Sync het best inschakelt. Klik op Continue. Voeg dan je Google-account toe. Nadat dat gebeurd is, log je in je account in om App Sync in te schakelen. Vanaf nu kun je apps in BlueStacks App Player installeren uit de Play Store. Dat kan eenvoudig door in het homescreen op Search te klikken en een zoekterm in te typen.

©PXimport

Andere virtualisatiesoftware

Er bestaan nog heel wat gelijkaardige oplossingen als BlueStacks App Player, maar die zijn niet zo bekend omdat ze vaak nog niet zo volledig zijn of niet zo stabiel zijn. Toch kan het nuttig zijn om ze te bekijken, want ook de oplossing van BlueStacks werkt niet op alle computers even stabiel. Genymotion is een populair alternatief. Het biedt een recentere Android-versie en is vooral bedoeld voor ontwikkelaars van Android-apps die verschillende apparaten willen simuleren, maar het is perfect bruikbaar om gewoon Android-apps op Windows te draaien. Je draait Genymotion als een virtuele machine in VirtualBox. Vroeger waren ook YouWave en Windroy populair, maar die bieden inmiddels te oude Android-versies aan. Wat je ook altijd kunt doen is de officiële Android SDK van Google downloaden. In de SDK Manager maak je dan een virtueel Android-apparaat aan, dat je kunt starten en waarin je apps kunt installeren.

02 Synchroniseren

Klik je in de instellingen binnen BlueStacks op Verbinden met cloud, dan kun je je Android-telefoon met BlueStacks App Player synchroniseren. Je moet je daarvoor wel (gratis) bij BlueStacks registreren. Vul je e-mailadres in en het telefoonnummer van je Android-telefoon. Klik op Register, waarna je een pincode via e-mail toegestuurd krijgt. Installeer nu op je Android-telefoon de BlueStacks Cloud Connect app. In de BlueStacks Cloud Connect app vul je de pincode in die je via e-mail ontvangen hebt.

©PXimport

Vink Sync SMS to BlueStacks aan als je ook op je computer meldingen wilt krijgen als je op je Android-telefoon een sms ontvangen hebt. Druk tot slot op Login. Je krijgt nu alle apps te zien die je op je telefoon geïnstalleerd hebt. Je kunt ze een voor een aanvinken en daarna op het knopje Sync drukken om die apps in BlueStacks App Player op je pc te installeren. Of je kunt in de instellingen van de app Sync all apps to cloud aanvinken, waarna je op je pc altijd dezelfde apps beschikbaar hebt als op je Android-telefoon.

©PXimport

03 Beperkingen

In de praktijk blijken apps in BlueStacks App Player toch te vaak traag te reageren, wat jammer is omdat het gebruiksgemak daaronder lijdt. Bovendien gaan niet alle apps even goed om met de schermgrootte. Je kunt in de instellingen onder App-grootte wijzigen wel per app kiezen of die in het standaardformaat (voor een smartphone) getoond moet worden of in een tabletformaat, maar heel wat apps blijken met die laatste niet overweg te kunnen. Als je in het systeemvak rechtsklikt op het pictogram van BlueStacks en bij Rotate Portrait Apps de optie Enabled aanvinkt, dan werken apps die standaard in portretmodus zijn, de volgende keer op je pc ook in portretmodus. Maar dat werkt helaas niet goed voor alle apps.

Een ander nadeel is dat je maar één Android-app tegelijk in BlueStacks App Player kunt draaien. Eigenlijk is dat normaal, want in Android kun je ook maar één app tegelijk zien, maar op een pc zou het toch handig zijn dat je meerdere Android-apps tegelijk op je scherm kunt tonen naast je Windows-toepassingen. Omdat dit niet mogelijk is, blijft het programma enkel handig als je bijvoorbeeld één Android-app echt niet kunt missen op je pc of als je regelmatig graag een Android-game speelt.

Deel 2: Besturingssysteem

In dit tweede deel installeren we een volledig Android-besturingssysteem op de computer, eventueel in een dualboot-configuratie naast Windows. We illustreren dat met Android-x86.

04 Android-x86

Wil je op je pc toch meer een volledig Android-systeem zoals je dat gewend bent van op je smartphone of tablet, dan moet je een andere route bewandelen. Google ontwikkelt Android enkel voor de ARM-processors die je in mobiele apparaten vindt, maar het project Android-x86 maakt Android ook beschikbaar voor de x86-processorarchitectuur van pc's. Met Android-x86 installeer je een volledig besturingssysteem op je pc, ter vervanging van (of naast) Windows. Eigenlijk maak je zo van je pc een Android-tablet, maar dan met een groter scherm, een toetsenbord en een muis.

De nieuwste stabiele versie van Android-x86 is gebaseerd op Android Oreo, wat al vrij oud is. Download het iso-bestand, dat een image is van een opstartbare cd-rom. Brand het iso-bestand nu op een cd-rom. Je kunt het ook op een usb-stick plaatsen. De makers van Android-x86 raden daarvoor LinuxLive USB Creator aan, maar ook UNetbootin werkt. Beide programma's werken hetzelfde: je kiest het iso-bestand en je kiest de schijfletter van de usb-stick. Let op dat je niet per ongeluk de schijfletter van je harde schijf kiest, want anders word alles daarop overschreven! Na het maken van de cd-rom of usb-stick, start je de pc vanaf dit medium op.

©PXimport

Dualboot

Je kunt Android-x86 ook naast Windows installeren in een dualboot-configuratie. Open eerst in Windows in de instellingen Partities op harde schijf maken en formatteren, waardoor het programma Schijfbeheer geopend wordt. Selecteer je Windows-partitie, rechtsklik erop en kies Volume verkleinen. Geef dan op met hoeveel megabytes je de partitie wilt verkleinen, en dus hoeveel megabytes je aan Android-x86 wilt geven. Klik op Verkleinen en sluit het programma daarna af. Sluit daarna Windows af en herstart je computer met de Android-x86-installer die je op cd-rom of een usb-stick hebt geplaatst (zie stap 4, Android-x86). Je Windows-partities worden getoond als HPFS/NTFS. Kies Create/Modify partitions, selecteer de vrije ruimte (kijk naar het aantal megabytes dat je in Windows vrijgegeven hebt) en ga met de pijltjestoets naar rechts voor New. Kies Primary, bevestig de grootte en kies dan Write en dan Quit. Selecteer daarna de nieuw aangemaakte partitie en ga verder met de installatie. Op het einde vraagt de installer of je de Windows-partitie in het bootmenu wilt opnemen. Bevestig met een druk op Enter.

©PXimport

05 Installatie

Wanneer je je computer van het Android-x86-installatiemedium opstart, krijg je een bootmenu te zien. Ga met de pijltjestoetsen naar Installation en druk op Enter. Als je pc al Windows bevat en je Android-x86 daarnaast wilt installeren, lees dan eerst het kader Dualboot. Anders maak je hier een partitie aan met Create/Modify partitions. Je krijgt de vrije ruimte op de harde schijf en eventueel de huidige partities te zien. Controleer door naar de grootte te kijken of je op de juiste schijf bezig bent, want alle gegevens erop worden gewist. Als je de huidige partities niet meer nodig hebt, selecteer ze dan met de pijltjestoetsen en kies Delete.

Ga met de pijltjestoetsen naar New, kies Primary, bevestig de grootte en kies daarna achtereenvolgens Bootable / Write (bevestig met Yes) / Quit. Selecteer nu de zojuist aangemaakte partitie, kies ext3 als bestandssysteem en bevestig met Yes dat je de partitie wilt formatteren. Bij de vraag of je de bootloader GRUB wilt installeren, antwoord je bevestigend. Ook op de vraag of je naar de systeemdirectory wilt kunnen schrijven zouden wij positief antwoorden, omdat je dan net wat meer rechten hebt. Daarna wordt Android-x86 in enkele seconden geïnstalleerd en kun je je pc herstarten zonder de cd-rom of usb-stick en krijg je het vertrouwde Android-logo te zien.

06 Configuratie

Nu moet je je Android-installatie nog configureren in enkele stappen. Achtereenvolgens kies je je taal, selecteer je een wifi-netwerk, koppel je je Google-account aan Android, configureer je de Google-services en configureer je de datum en tijd. Daarna krijg je het Android-startscherm te zien en kun je aan de slag.

Standaard staan de bekendste apps van Google al geïnstalleerd. De meeste apps beschouwen een Android-x86-systeem als een tablet, waardoor je bijvoorbeeld de handige tabletinterface van Gmail te zien krijgt en ook de app Computer!Totaal Magazine werkt. Apps zoals de camera en de telefoon werken uiteraard niet. De telefoon-app verandert het scherm bovendien plots naar de portretstand, waardoor de besturing onbruikbaar wordt, want de muis blijft in landschapsmodus werken.

©PXimport

©PXimport

Android-IA

Android-x86 is de bekendste Android-versie voor pc's, maar Intel heeft ook zijn eigen versie ontwikkeld, speciaal voor nieuwe Intel-gebaseerde pc's met UEFI-firmware. Het project heet Android on Intel Architecture of kortweg Android-IA. Intel biedt een installer aan waarmee je Android op een Windows 8-compatibel apparaat installeert. Die vraagt je zelfs of je de bestaande Windows-installatie wilt behouden of niet. Een dualboot-configuratie is daarmee eenvoudig aangemaakt. Houd wel in het achterhoofd dat dit nog een experimenteel project is. Voorlopig zijn er nog maar vier apparaten ondersteund, allemaal hybride tablets met een Intel-processor. Het gaat om de Acer Iconia W700, de Lenovo X220T en X230 T en de Samsung XE700T. Heb je toevallig een van die apparaten, dan kan het interessant zijn om Android-IA uit te proberen.

07 Wat behelpen

Afhankelijk van je hardware zul je ook merken dat er een aantal zaken niet of niet optimaal werkt. Android-x86 is door de ontwikkelaars vooral getest op een aantal wat oudere netbooks en Intel-tablets. Ontbrekende drivers kunnen op andere toestellen dus weleens roet in het eten gooien. Als je geluid niet werkt, je draadloze netwerkkaart niet herkend wordt of je beeldresolutie te klein is, zul je dus op het forum van het project om hulp moeten vragen.

©PXimport

Voor de rest moet je je wat behelpen. Naar printerdrivers voor Android is het bijvoorbeeld vruchteloos zoeken. Maar met Google Cloud Print, dat standaard in Android-x86 ingeschakeld is, kun je op elke printer afdrukken die via een andere computer aan je Google-account gekoppeld is. Een ander probleem is dat het scherm standaard na twee minuten zwart wordt en je het blijkbaar onmogelijk terug kunt inschakelen. De beste oplossing is in de instellingen bij Display onder Sleep de optie Never time out te kiezen.

Android-x86 heeft alle instellingen die je van Android gewend bent, dus het systeem is veel meer naar je wensen aan te passen dan de BlueStacks App Player. Extra apps installeer je eenvoudig met Google Play. Al met al is Android-x86 in de praktijk veel bruikbaarder dan BlueStacks App Player. De apps reageren sneller en het geheel lijkt stabieler, al blijft het wel de vraag of Android-apps volstaan om alles op je pc te doen wat je normaal in Windows doet. Een dualboot-configuratie geeft je altijd de keuze, maar dan moet je wel tussendoor herstarten.

©PXimport

08 Apps

Als je zowel Windows- als Android-apps tegelijk wilt draaien, kun je ook Android-x86 in VirtualBox draaien. Dat werkt zelfs vlotter dan BlueStacks App Player. Alleen werkt een aantal apps in een virtuele omgeving niet meer, omdat ze bijvoorbeeld geen wifi detecteren. De Computer!Totaal Magazine app wil bijvoorbeeld enkel magazines downloaden over een wifi-verbinding, terwijl de netwerkverbinding van Android-x86 in VirtualBox een virtuele ethernetverbinding is.

VirtualBox? 

Met VirtualBox kun je werken in een virtuele omgeving. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat je probleemloos programma’s kunt proberen, zonder gevolgen voor je eigen, primaire werkomgeving. Heb je bijvoorbeeld een specifiek programma op het oog, maar vertrouw je het niet volledig of ben je nog niet overtuigd van de kwaliteit van het programma, dan kun je het in een sandbox-omgeving installeren. Bij eventuele problemen gebeurt er niets met je 'eigen' omgeving.

Puur voor games

Ben je vooral van plan om Android-games te gaan spelen op je pc, dan is het wellicht gemakkelijker om een emulator te proberen. Je hoeft dan niet te virtualiseren, want je kunt direct uit de voeten met software die hierop is gericht. Het Chinese KoPlayer is een goede emulator, die we in dit artikel bespreken.

▼ Volgende artikel
Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt
Huis

Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt

Ben je klaar voor een stap in de wereld van 2-in-1-laptops? De nieuwe Microsoft Surface Pro OLED met een Snapdragon X Elite-processor brengt een futuristische mix van AI-technologie en verfijnde hardware naar je werkplek. We nemen je mee langs alle vernieuwende aspecten van dit veelzijdige apparaat.

Microsoft Surface Pro OLED kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Partnerbijdrage - in samenwerking met MediaMarkt

De basis van deze Surface Pro is zonder twijfel de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Met zijn 12 rekenkernen en Dual-Core Boost-technologie zorgt deze chip ervoor dat je moeiteloos door je werkdag glijdt. Maar wat deze processor écht bijzonder maakt, is de geïntegreerde AI Engine met Hexagon NPU. Deze kan maar liefst 45 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren – een aantal dat je misschien niet direct veel zegt, maar dat in de praktijk betekent dat AI-ondersteunde taken duizelingwekkend snel worden uitgevoerd. Of je nu zware programma's draait, bestanden downloadt of je favoriete content streamt, alles voelt direct en lekker snappy aan.

De Microsoft Surface Pro 11 Copilot+ PC is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Copilot+ PC: je persoonlijke digitale assistent

Met Copilot+ PC introduceert Microsoft een nieuwe manier van werken die je productiviteit en creativiteit naar ongekende hoogten stuwt. Ben je een belangrijk document kwijt? Met de Recall-functie (die later beschikbaar komt) beschrijf je simpelweg waar je mee bezig was, en je Surface Pro vindt het direct terug. Ook de Medecreator-functionaliteit is indrukwekkend: deze vertaalt jouw schetsen en aantekeningen naar professioneel ogende afbeeldingen. Maak je trouwens geen zorgen over je privacy: Microsoft heeft dit aspect grondig doordacht. Copilot werkt uitsluitend met de gegevens die jij zelf invoert en autoriseert. Al je data worden veilig opgeslagen in de Microsoft Cloud en blijven alleen zichtbaar voor jou, zonder dat Microsoft of derden hier toegang toe hebben.

Een scherm dat je verwachtingen overtreft

Het 13,8-inch oleddisplay van de Surface Pro is een feest om naar te kijken. Met een 2,8K-resolutie (2880 x 1920 pixels) zie je elk detail haarscherp, terwijl de OLED-technologie zorgt voor levendige kleuren en perfect zwart. Het touchscreen reageert direct op je aanrakingen, waardoor je intuïtief kunt switchen tussen de laptop- en tabletmodus. Of je nu een presentatie voorbereidt, foto's bewerkt of je favoriete serie streamt, dit scherm levert altijd een indrukwekkende kijkervaring.

Column AColumn B
ProcessorQualcomm Snapdragon X Elite (12 cores)
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB (uitbreidbaar via microSDXC)
Scherm13.8" OLED-touchscreen
Resolutie2.8K (2880 x 1920 pixels)
CameraFull-HD-webcam
BesturingssysteemWindows 11 Pro
ConnectiviteitWifi 6E, bluetooth 5.3
Aansluitingen2x usb-c, microSDXC-slot
BatterijduurTot 19 uur

©Microsoft

Professionele communicatie en veelzijdigheid

Voor wie regelmatig videovergaderingen heeft, biedt de Surface Pro uitstekende ondersteuning. De Full-HD-webcam zorgt ervoor dat je er altijd scherp op staat, terwijl Windows Studio-Effecten je videobeeld automatisch optimaliseert. Deze slimme technologie zorgt voor betere belichting van je gezicht en kan de achtergrond naar wens vervagen, zodat je er altijd professioneel uitziet tijdens je meetings – ja, ook als de was achter je hangt te drogen.

Met 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos meerdere programma's tegelijk draaien, terwijl de 512 GB opslagruimte voldoende plek biedt voor al je bestanden. Meer ruimte nodig? Via de microSDXC-kaartlezer breid je het geheugen eenvoudig uit.

De Microsoft Surface Pro OLED is een vooruitstrevend werkstation dat je helpt het maximale uit je dag te halen. Door de combinatie van krachtige hardware, intelligente software en doordachte features heb je altijd een betrouwbare partner bij de hand voor al je digitale uitdagingen!

Je koopt de Microsoft Surface Pro OLED hier!
▼ Volgende artikel
Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals
Huis

Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals

Kopen, kopen, kopen – met Black Friday is de verleiding om dat te doen natuurlijk heel groot. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je wilt kopen. Om spijt of teleurstellingen achteraf te voorkomen, moet je dat wel slim doen. Met deze tips over wat je niet en wel moet doen lukt dat zeker!

Veilig shoppen tijdens Black Friday?

Dat doe je zo!

❌ Eindeloos doorgaan met kopen

✅ Maak een lijstje van wat je écht wilt

Of het nu online of in de winkelstraat is: tijdens Black Friday ligt impulsief kopen op de loer. Overal zijn aanbiedingen die op je wachten en voor je het weet is je winkelmandje (virtueel of fysiek) gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Vaak blijven zulke aankopen later ergens ongebruikt liggen.

Voorkom dit door vooraf een lijstje te maken van de items die je echt zoekt. Denk na over waar je behoefte aan hebt en noteer deze wensen. Zo blijf je gericht zoeken naar aanbiedingen voor deze specifieke producten en vermijd je dat je, gelokt door hoge kortingen, onverwacht een volle winkelmand hebt.

❌ Vertrouwen dat elke korting echt is

✅ Prijzen goed in de gaten houden

De hoge kortingen op Black Friday kunnen erg aanlokkelijk zijn, maar helaas is niet elke korting even eerlijk. Sommige winkels verhogen de prijs vlak voor de uitverkoopperiode, waardoor de 'korting' niet echt is. Stel je voor dat een koptelefoon maandenlang 100 euro kostte, maar vlak voor Black Friday plots naar 150 gaat en met '50% korting' wordt aangeboden voor 75 euro. Hierdoor lijkt het alsof je flink bespaart, maar eigenlijk ligt de prijs nog steeds dicht bij de originele verkoopprijs.

Misleidende prijstechniekUitleg
Nep-korting door prijsverhogingPrijs wordt vlak voor Black Friday verhoogd, waarna een hoge 'korting' wordt aangeboden.
Vergelijking met adviesprijsKorting wordt gebaseerd op een oude adviesprijs, terwijl de marktprijs al lager ligt.
Tijdelijke nep-schaarsteProduct lijkt bijna uitverkocht ('Nog 2 op voorraad'), om aankoopdruk te verhogen.
Gebruikte 'van/voor'-prijsProduct wordt aangeboden met 'voor'-prijs, maar is nog nooit voor die prijs verkocht.
Doorlopende kortingen'Actie' loopt de hele maand, waardoor de Black Friday-deal niet exclusief is.

Check daarom ruim vóór Black Friday de prijzen van de producten op je lijstje. Een site als Kieskeurig houdt de daling van prijzen bij en zet meteen het percentage van die daling erbij. Ook handig: de Prijsdalers-pagina, waarop je de producten ziet staan die de afgelopen tijd procentueel het meest in prijs zijn gedaald.

❌ Te trouw blijven aan één winkel of merk

✅ Vergelijk breed en wees flexibel

Heb je vaste winkels voor verschillende aankopen? Prima, maar Black Friday is het moment om deze routine even los te laten. Door bij diverse webshops te kijken, verhoog je de kans om de beste deal te vinden. Focus niet alleen op de bekende adressen, maar check prijsvergelijkingssites en social media om te zien wie de scherpste aanbiedingen biedt. Op prijsvergelijkingssites kun je filteren op merk of product. Zo vind je bijvoorbeeld snel de allergoedkoopste Samsung smartphone of de goedkoopste wasmachine van Bosch.

Tijdens Black Friday loont het om je net wijd uit te gooien. Kijk verder dan je vaste winkels of merken en ga voor de beste deals, of deze nu van je favoriete verkoper komen of niet. Misschien ontdek je zo een nieuwe leverancier met nóg aantrekkelijkere prijzen.

🔎 Zo herken je een betrouwbare webshop

Bij online shoppen, en zeker tijdens Black Friday, is het belangrijk om te weten dat je bij een veilige webshop koopt.

  • Let bijvoorbeeld op het webadres: een betrouwbare webshop gebruikt altijd een SSL-certificaat, herkenbaar aan ‘https://’ en een slotje in de adresbalk.
  • Daarnaast zijn keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk een goede indicatie van betrouwbaarheid; deze keurmerken stellen namelijk strenge eisen aan de klantveiligheid en service van de webshop.
  • Check ook de contactgegevens van de webshop: een professionele, betrouwbare site biedt een fysiek adres en een telefoonnummer waarop klantenservice bereikbaar is.
  • Tot slot kunnen online recensies nuttig zijn; door beoordelingen van andere klanten te lezen, krijg je een beeld van eerdere ervaringen met de webshop.