ID.nl logo
15 tools om snapshots te maken: voorkomen is beter dan genezen
© natali_mis - stock.adobe.com
Huis

15 tools om snapshots te maken: voorkomen is beter dan genezen

Je kunt een snapshot of momentopname van verschillende computeronderdelen maken, zoals het scherm, het besturingssysteem, de schijf, het register en firmware. Een snapshot kan nuttig zijn als referentiepunt voor latere vergelijkingen en het kan zelfs de huidige toestand vervangen als deze problematisch blijkt te zijn.

In dit artikel bespreken we 15 tools waarmee je snapshots, of back-ups van computeronderdelen en accessoires kunt maken, waaronder:

  • Knipprogramma
  • Herstelpunt
  • Reboot Restore Rx
  • EaseUs ToDo Backup
  • Process Monitor
  • Cyotek WebCopy
  • Speccy

Lees ook: Computercrash? Gelukkig heb je een herstelschijf gemaakt!

1 Knipprogramma

Het beeldscherm is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘snapshot’. Microsoft heeft hiervoor het Knipprogramma ingebouwd. Druk hiervoor op Windows-toets+Shift+S. Vervolgens kun je de gewenste vorm selecteren (rechthoek, vrije vorm, venster of volledig scherm). Voor een vertraging klik je eerst op het vergrootglas in de Windows-taakbalk, selecteer je daarna Knipprogramma en vervolgens de gewenste vertraging. In de editor kun je annotaties toevoegen (en ook weer verwijderen) en de afbeelding bijsnijden. Je kunt je screenshot opslaan als png, jpg of gif.

Een handige snapshottool met een beperkt aantal opties.

2 PicPick

Het Windows Knipprogramma heeft zijn beperkingen, maar gelukkig zijn er krachtigere tools beschikbaar, zoals PicPick (gratis voor thuisgebruik). Je kunt hiermee ook snapshots maken van volledige webpagina’s, zelfs als deze langer zijn dan een schermbeeld (Bladerend venster). PicPick biedt tevens de mogelijkheid om video-opnames met geluid te maken. De ingebouwde editor is zeer uitgebreid; hiermee kun je onder meer tekst, geometrische vormen en stempels toevoegen. Ook kun je verschillende kleureffecten toepassen of het beeld spiegelen, draaien en meer.

PicPick kan een volledige webpagina inblikken, klaar voor verdere bewerking.

3 VLC media player

VLC media player staat bekend als veelzijdige videospeler die bijna alle denkbare videoformaten kan afspelen, maar je kunt VLC ook gebruiken om een snapshot te maken van een specifiek videoframe. Open de video in VLC, ga naar Weergave en selecteer Geavanceerde bediening. Onderaan kun je nu frame voor frame door de video navigeren. Bij het gewenste frame druk je op Een momentopname maken. Het snapshot wordt opgeslagen overeenkomstig je instellingen bij Gereedschap / Voorkeuren, op het tabblad Video bij Video-momentopnames.

Lees ook: 10 VLC-tips: Haal alles uit je mediaspeler

Met een druk op de knop bewaar je een specifiek videoframe in een afbeeldingsbestand.

4 Herstelpunt

Windows heeft een functie om een snapshot van je systeemconfiguratie te maken. Je activeert dit door herstelpunt in de Windows-zoekbalk te typen en Een herstelpunt maken te starten. Controleer of Beveiliging bij de gewenste schijven ingesteld staat op Ingeschakeld. Zo niet, klik op Configureren en kies Systeembeveiliging inschakelen. Via de knop Maken genereer je een herstelpunt. Bij problemen, zoals een fout stuurprogramma of systeembestandcorruptie, herstel je het systeem als volgt. Druk op Windows-toets+R en voer rstrui uit. Kies het herstelpunt en klik op Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed voor inzicht in de mogelijke consequenties. Volg daarna de verdere instructies.

Creëer altijd een herstelpunt voor je ingrijpende systeemwijzigingen doorvoert.

5 Bestandsgeschiedenis

Als je de functie Systeemherstel hebt ingeschakeld, is ook de functie Bestandsgeschiedenis beschikbaar. Typ bestandsgeschiedenis in de Windows-zoekbalk en start de gelijknamige app. Kies Bestandsgeschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken en klik op Inschakelen. Standaard worden gegevensbestanden van je bureaublad, contactpersonen, favorieten en dergelijke gekopieerd. Links kun je bron- en doellocaties instellen, en met Geavanceerde instellingen bepaal je de back-upfrequentie en het retentiebeleid. Om gegevens te herstellen, ga je naar het Configuratiescherm, waar je Bestanden vanuit een back-up terugzetten met Bestandsgeschiedenis kiest. Of je gebruikt hiervoor het gratis PreviousFileRecovery.

Bestandsgeschiedenis zorgt voor automatische ‘data-snapshots’ inclusief versiebeheer.

6 Versiebeheer

Bestandsgeschiedenis biedt dus versiebeheer, wat handig is als je een bestand ongewild meerdere keren hebt aangepast. Dit is ook mogelijk binnen cloudopslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Google Drive. We nemen deze laatste als voorbeeld. Meld je aan met je Google-account, selecteer het bestand en klik op Meer opties (knop met drie stippen). Kies Bestandsgegevens / Versies beheren, selecteer de versie en klik opnieuw op de drie stippen. Je kunt nu kiezen uit Downloaden, Verwijderen of Altijd bewaren.

Google Drive bewaart bestandsversies tot dertig dagen of tot honderd versies.

7 Reboot Restore Rx

Reboot Restore Rx is een soort geautomatiseerd systeemherstel dat partities kan beschermen tegen wijzigingen. Na een herstart worden alle wijzigingen, zoals programma-installaties en Windows-updates, automatisch weer ongedaan gemaakt. Als je specifieke wijzigingen wilt behouden, meld je je aan met een administrator-account, rechtsklik je op het programma-icoon en kies je Disable. Na de aanpassingen schakel je de beveiliging weer in. Als je systeem niet wil opstarten, druk dan tijdens de opstart herhaaldelijk op de Home-toets om de geïnstalleerde pre-OS Recovery Console te openen, en kies Restore baseline.

Vanuit de Recovery Console kun je terugkeren naar het originele snapshot.

8 EaseUS ToDo Backup

Met het gratis EaseUS ToDo Backup kun je complete schijfsnapshots in de vorm van schijfkopiebestanden maken. Klik op Create Backup, selecteer Disk en duid de schijf aan. Stel een doellocatie in en configureer alle Options. Kies bij voorkeur Image mode als Backup Mode. Je kunt tevens een tijdsschema instellen. Via Tools / Create Emergency Disk kun je een live usb-stick creëren om hersteloperaties uit te voeren als Windows niet opstart, of je kiest voor Enable pre-OS. Bovendien kun je zo’n schijfkopie als virtueel station koppelen.

EaseUS ToDo Backup: live herstel en virtuele koppeling van schijfkopieën.

9 Regshot

Het Windows-register bevat veel cruciale configuratie-instellingen. Je kunt hiervan ook snapshots maken, bijvoorbeeld eentje voor en eentje na de installatie van een programma. Dit kan met het gratis programma Regshot. Start de applicatie als administrator en selecteer een opslagmap. Klik op 1st shot en kies Whole registry. Bevestig met 1st shot en Save. Laat Regshot openstaan en voer de gewenste bewerking uit. Na afloop klik je op 2nd shot en geef je aan welke sleutels je wilt vergelijken. Hiermee genereer je een fraai vergelijkingsrapport.

Regshot levert een fraai vergelijkend rapport af van twee register-snapshots.

10 Process Monitor

Als je diepgaand inzicht wilt krijgen in de systeemactiviteiten tijdens een specifieke operatie en de registersnapshots van Regshot volstaan niet, dan kun je Process Monitor gebruiken. Start de tool en activeer een of meerdere Activity-knoppen op de knoppenbalk, op register-, bestands-, netwerk-, proces- en/of profielniveau. De registratie hiervan start en stop je met Ctrl+E. Je kunt ook specifieke weergavefilters instellen via het trechtericoon. Bewaar een snapshot met File / Save (in verschillende formaten) en open deze weer met File / Open.

Zo goed als niets ontsnapt aan het waakzame oog van Process Monitor.

11 Cyotek WebCopy

Met Cyotek WebCopy kun je een interessante website offline bekijken. Deze tool downloadt alle informatie afkomstig van de http-server. Eigenlijk hoef je alleen de url in te voeren en op Copy Website te klikken. Je kunt de scandiepte instellen via Project / Properties, en bij General talrijke andere opties aanpassen, bijvoorbeeld de gewenste contenttypes, de maximale bestandsgrootte, of de tool je om inloggegevens mag vragen en eventuele snelheidsbeperkingen. Houd er rekening mee dat deze tool niet goed met JavaScript kan omgaan.

WebCopy is volop bezig met het downloaden van een nagenoeg complete website.

12 Autoruns

Er zijn talrijke programma’s en processen die automatisch worden gestart met Windows, en je doet er goed aan om hierop toezicht te houden. Autoruns geeft je hiervan een overzicht. Start de tool, open het tabblad Everything, ga naar File en klik op Save voor het eerste snapshot. Als je problemen ondervindt of bijvoorbeeld een nieuw programma hebt geïnstalleerd, kun je Autoruns opnieuw starten. Kies dan File / Compare en verwijs naar het eerder opgeslagen snapshot. De verschillen tussen beide worden met kleurcodes aangegeven.

Welke ‘autostarters’ hebben zich intussen heimelijk in Windows genesteld?

13 Virtuele machine

Beheertools voor virtuele machines, zoals het gratis VirtualBox of VMware Workstation Player, zijn handig als je wilt experimenteren met besturingssystemen. Je kunt tevens snapshots maken van je virtuele omgeving om snel terug te keren als er iets misgaat. We nemen VirtualBox als voorbeeld. Selecteer de virtuele machine in de beheermodule en klik op Snapshot nemen. Om terug te keren naar een snapshot, open je het Snapshots-menu, rechtsklik je op het snapshot en selecteer je Terugzetten (2x). Je kunt een snapshot hier ook Verwijderen.

Experimenteer gerust met je virtuele machines en maak handig gebruik van snapshots.

14 Speccy

Wil je een uitgebreid overzicht van de specificaties van je computer, inclusief details over de processor, RAM, moederbord, gpu, opslagapparaten en meer? Gebruik dan Speccy. Start de applicatie, ga naar Bestand en selecteer Snapshot opslaan. Kies een opslaglocatie voor het Speccy-rapport. Je opent dit snapshot opnieuw via Bestand / Snapshot laden. Als je het rapport wilt delen via een url, kies dan Publiceer snapshot (persoonlijke informatie, zoals externe ip-adressen, wordt niet opgenomen).

Een snapshot van de hardware specificaties van je systeem.

15 Routerconfiguratie

Je router fungeert als de poort van je netwerk naar het internet en is dus van groot belang. Het is verstandig om een snapshot, of back-up, van de configuratie te maken. De exacte stappen hiervoor variëren, afhankelijk van het routermodel. Raadpleeg eventueel de handleiding. Op een D-Link Eagle Pro AI-router bijvoorbeeld vonden we deze functie bij Management / System Admin, via Save Settings To Local Hard Drive en update hebt uitgevoerd, het terugzetten van een eerder gemaakte configuratie problemen kan veroorzaken.

Het is verstandig om een snapshot van je routerconfiguratie te maken na elke wijziging of firmware-update.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.