ID.nl logo
10 handige apps voor mindervaliden
© PXimport
Huis

10 handige apps voor mindervaliden

Voor mensen met een functiebeperking biedt de smartphone veel praktische voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld handige apps die rolstoeltoegankelijke locaties inzichtelijk maken en slechtzienden helpen om de weg te vinden. Hoog tijd om de beste apps voor mindervaliden eens nader te belichten.

Tip 01: Toegankelijkheid

Ongehinderd (Android, iOS)

Veel horecagelegenheden en winkels zijn slecht toegankelijk voor mindervalide personen, maar gelukkig zijn er ook genoeg locaties waarbij het wel lukt om eenvoudig binnen te komen. Aan de hand van een actieve community met duizenden gebruikers toetst de app Ongehinderd openbare locaties in Nederland. Bovendien houdt de app ook rekening met aangepaste toiletten en een ruime parkeerplaats. Lees ook: Compaan - De doordachte tablet voor ouderen en zorgverleners.

Open de app en geef aan welk profiel van toepassing is, bijvoorbeeld Blind of slechtziend, Rolstoel of Doof of slechthorend. Bevestig met Opslaan en bekijk welke toegankelijke locaties er in jouw buurt zijn. Druk rechtsboven op Filteren om de gewenste vrijetijdslocaties te vinden. Bij elk adres staat aangegeven welke voorzieningen er beschikbaar zijn, zoals een drempelvrije entree, invalidentoilet en veilige vluchtroute. Verder vind je beoordelingen van andere bezoekers. Via Toevoegen maak je desgewenst een nieuwe locatie aan binnen de Ongehinderd-app.

On Wheels

De eerder besproken app Ongehinderd richt zich voornamelijk op Nederlandse locaties, maar voor Belgische rolstoelgebruikers is er een soortgelijk alternatief. In On Wheels geef je eerst de breedte van de rolstoel op. Gebruik vervolgens de plattegrond om in te zoomen op een Belgische stad en bekijk welke locaties rolstoelvriendelijk zijn. Je kunt ook aan de hand van categorieën geschikte adressen vinden. Verder is het mogelijk om zelf toegankelijke adressen toe te voegen, al heb je hiervoor wel een meetlint op de bestemming nodig voor het opmeten van de doorgang. On Wheels is beschikbaar voor Android en iOS.

Tip 02: Sporten

Sportdrempelvrij (Android, iOS)

De meeste rolstoelsporten vinden in een sporthal plaats en daarom is het eigenlijk maar vreemd dat lang niet iedere locatie rolstoelvriendelijk is. Voor zwembaden geldt precies hetzelfde. De app Sportdrempelvrij geeft mindervaliden de kans om vooraf informatie over de sporthal in te winnen op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid. Je weet hierdoor precies of de route vanaf de kleedkamer naar de sporthal drempelvrij is en of er een invalideparkeerplaats in de buurt is. De informatie is afkomstig van andere gebruikers. Na het openen van Sportdrempelvrij verschijnt er een lijst met locaties in jouw omgeving. Is er van een bepaalde locatie nog geen informatie beschikbaar? Draag zelf een steentje bij en vul de vragenlijst in.

©PXimport

Tip 03 Een openbaar invalidentoilet is dankzij HogeNood snel gevonden.

Tip 03: Invalidentoiletten

HogeNood (Android, iOS, Windows Phone)

Het vinden van een openbaar invalidentoilet is soms best lastig. De app HogeNood verzamelt locaties van openbare toiletten in Nederland en België en geeft hierbij ook aan in hoeverre ze toegankelijk zijn met de rolstoel. Aan de hand van jouw geografische locatie bekijk je een lijst of plattegrond met beschikbare toiletten in de omgeving. Let hierbij goed op of het logo van een invalidentoilet zichtbaar is. Tik de instellingenknop (tandwiel) aan en activeer de schakelaar achter Rolstoelvriendelijk. Heb je een geschikte locatie gevonden?

Druk op Route om ernaartoe te navigeren. Handig is dat er ook extra informatie bij de adressen staat vermeld, zoals het tarief en de openingstijden. Verder lees je beoordelingen en voeg je desgewenst zelf een recensie toe. Ten slotte staat het je ook vrij om nieuwe locaties in de app aan te maken.

Tip 04: Hulp op afstand

Be My Eyes (iOS)

Be My Eyes brengt slechtzienden en blinden in contact met mensen die wel goed kunnen zien. Via een live-videoverbinding is er op deze wijze hulp op afstand mogelijk. Handig voor het geval een persoon met een visuele beperking bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een pak melk wil weten en er verder niemand anders in de buurt is. Houd het pak voor de camera en ontvang hulp van welwillende personen van over de hele wereld. De voertaal binnen deze community is overwegend Engels. Na de installatie heb je keuze tussen de opties Ik ben ziend en Ik ben blind. Kies je rol en voltooi de installatie. Dat kan eventueel via je Facebook-account. Wanneer je ergens hulp bij nodig hebt, maak je eenvoudig contact met een vrijwilliger. Heb je zelf goed zicht en wil je anderen graag helpen? Meld je aan als vrijwilliger en wacht af totdat je een oproep ontvangt.

©PXimport

Tip 05 Bij een foto van een afstandsbediening vertelt TapTapSee zelfs van welk merk dit apparaat is.

Tip 05: Objecten herkennen

TapTapSee (Android, iOS)

Blinden herkennen de meeste dingen op de tast, al is dat soms niet zo eenvoudig. Weet je niet wat iets is? Gebruik TapTapSee om een kiekje te maken en de app vertelt je precies wat er op de foto staat. Voordat je deze app gebruikt, is het belangrijk dat de spraakfunctie op het toestel is geactiveerd. Voor iOS en Android schakel je respectievelijk de schermlezers VoiceOver en Google TalkBack in (zie tip 6). Open vervolgens TapTapSee en druk tweemaal op het scherm om een foto te maken. De app heeft even tijd nodig om objecten te identificeren. Zodra dat is gebeurd, geeft je smartphone een duidelijke en beknopte omschrijving. Hierbij is TapTapSee erg nauwkeurig waardoor het voor mensen met een visuele beperking een ideaal hulpje is.

KNFB Reader

Wie een mobiele spraakassistent wenst, kan KNFB Reader overwegen. Maak met je smartphone of tablet een foto van een tekst en deze app leest de tekst vervolgens hardop voor. Ideaal dus voor blinden slechtzienden, al hangt er wel een fors prijskaartje van maar liefst honderd euro aan deze app. Nadat je een foto hebt gemaakt, importeert KNFB Reader alle tekst en leest de zinnen voor. De toepassing is zowel voor Android als iOS verkrijgbaar. Voor Android is er een testversie waarmee je de eerste 25 foto's gratis laat oplezen.

Tip 06: Toestel bedienen

VoiceOver (iOS)

TalkBack (Android)

Voor blinden en slechtzienden is het een hele uitdaging om een smartphone te bedienen. Apple houdt rekening met deze groep, want de iPhone en iPad hebben standaard een uitstekende schermlezer ingebouwd. VoiceOver vertelt je precies wat er op het scherm staat, zodat je de gewenste apps kunt gebruiken.

Wel is het nodig om de functie te activeren. Ga op het iOS-apparaat achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / VoiceOver en activeer de schakelaar achter VoiceOver. Pas naar eigen inzicht de spreeksnelheid aan. Zodra je eenmaal op een item tikt, spreekt het toestel de naam van een onderdeel uit. Tik je tweemaal, dan activeer je het geselecteerde onderdeel. VoiceOver ondersteunt ook het gebruik van diverse brailleleesregels bij gebruik van een speciaal brailleapparaat. Ook Android heeft onder de naam TalkBack een eigen schermlezer. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid / Zicht / TalkBack en activeer de schakelaar. De werking is grotendeels vergelijkbaar met VoiceOver.

Tip 07: Films voor blinden

Earcatch (Android, iOS)

Dankzij Earcatch loont het ook voor slechtzienden en blinden de moeite om een film of serie te 'kijken'. Zet een koptelefoon op en hoor precies wat er op het scherm gebeurt, zoals bepaalde gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen. Het werkt zowel thuis als in de bioscoop! Wees niet bang dat je hierdoor het geluid van de film moeilijker kunt volgen, want de voice-over praat tussen de dialogen door. Earcatch ondersteunt diverse recente titels van Nederlandse bodem, waaronder Divorce, Mannenharten en Gooische Vrouwen. Druk binnen de app op het plusteken en geef aan welke film of serie je wilt volgen. Earcatch downloadt vervolgens het bijbehorende audiobestand en speelt het fragment af. De app gebruikt de microfoon van je smartphone om het audiobestand exact gelijk met de film af te spelen.

TimeBuzz

TimeBuzz is een iPhone-app die naadloos samenwerkt met de Apple Watch. Mensen met een visuele beperking voelen aan de hand van vibraties het huidige tijdstip. Wel zo prettig, want het voorkomt dat het telkens nodig is om mondeling de tijd bij iemand op te vragen. Gebruikers kiezen zelf een trilpatroon, waarna het slimme horloge lange en korte vibraties produceert. Tik het scherm van de Apple Watch aan om de tijd op te vragen. Je krijgt dan respectievelijk de uren en de minuten door. TimeBuzz kost eenmalig 99 cent en is beschikbaar in de App Store.

Tip 08: Blindgeleide-app

ViaOpta Nav (Android, iOS)

Reguliere navigatie-apps vertellen bij iedere afslag waar je naartoe moet. Voor mensen met een visuele beperking is deze informatie te weinig. Voor hun eigen oriëntatie ontvangen zij graag vaker gesproken berichten over de huidige positie. ViaOpta Nav houdt rekening met deze wens en geeft pakweg iedere dertig seconden informatie over de route. Open de app en tik op Zoek. Nadat je een adres hebt ingevoerd, start je de navigatie. Zoals iedere navigatie-app, wijst ViaOpta Nav je de weg waarbij je tussentijds meer informatie over je positie ontvangt. Je past het gedrag van de app naar eigen wens aan. Tik hiervoor in het hoofdscherm op het tandwielpictogram. Je wijzigt onder meer de spreeksnelheid en activeert de trilfunctie bij aankondiging van richting. Een leuk weetje is dat ViaOpta Nav ook compatibel is met de Apple Watch.

Tip 09: Beter communiceren

HandyApp (iOS)

Mensen die beperkt zijn in hun communicatie hebben veel baat bij HandyApp. Deze app is weliswaar al een tijdje niet meer bijgewerkt, maar het werkt nog prima. Houd er rekening mee dat HandyApp uitsluitend beschikbaar is voor de iPad. Via duidelijke pictogrammen kan de gebruiker emoties uitdrukken. Verder biedt de app mogelijkheden om diverse wensen kenbaar te maken, zoals het nuttigen van een maaltijd, drinken van een kopje koffie of nemen van een douche. Voor alle alledaagse toepassingen is er wel een pictogram beschikbaar. Zodra je ergens op drukt, spreekt je iPad de boodschap hardop uit.

©PXimport

Tip 09 HandyApp geeft mensen met een beperking in hun communicatie de kans om zichzelf te uiten.

Verouderde apps

In de applicatiewinkels van Apple en Google zijn er ook apps voor mindervaliden die al enige tijd niet meer zijn bijgewerkt. Hierdoor is de aangeboden informatie niet meer voor iedere locatie up-to-date. Wanneer er in jouw omgeving de afgelopen jaren weinig is veranderd, zijn de apps wellicht nog bruikbaar. Zo vind je met Gehandicapten-P (Android) en WheelMate (Android en iOS) invalideparkeerplaatsen in de buurt. Met laatstgenoemde app kun je bovendien ook invalidetoiletten opsporen.

©PXimport

Tip 10: Luisterend oor

Tap Tap (iOS)

Als je doof bent, is het vervelend wanneer je bijvoorbeeld de deurbel niet hoort. De app Tap Tap fungeert als 'extra oor' en laat weten wanneer er een opvallend geluid in de omgeving plaatsvindt. De app kost wel eenmalig 2,99 euro en is alleen beschikbaar voor iOS-apparaten.

Na installatie vraagt Tap Tap toegang tot de microfoon van je toestel. Zodra de app een geluid in je omgeving opvangt, verandert de achtergrond van zwart naar wit. Druk op het informatiepictogram rechtsonder om de gevoeligheid van deze functie aan te passen. Beweeg hiervoor de schuifregelaar bij het onderdeel Sensitivity.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.