ID.nl logo
10 extensies om je mail op te ruimen
© PXimport
Huis

10 extensies om je mail op te ruimen

Je mailbox is net als je huiskamer: die moet je goed opgeruimd houden, anders wordt het binnen de kortste keren een grote chaos. Het verschil is echter dat je niet woont in je mailbox en je dus niet constant met die puinbak geconfronteerd wordt, tot je ineens iets nodig hebt of moet opruimen omdat de box vol raakt. Dat kan een flink karwei zijn, gelukkig hoef je dat niet in je eentje op te knappen, er zijn handige extensies en apps voor. Wij zetten tien extensies om je mail op te ruimen voor je op een rij.

Webmail

In dit artikel bespreken we tien extensies of mobiele apps die je kunnen helpen bij het opschonen en ordenen van je e-mail. Verreweg de meeste extensies zijn voor Gmail, simpelweg omdat de meeste extensies voor dat platform gemaakt zijn. Een enkeling is ook geschikt voor Outlook.com. Alle extensies zijn voor je webmail, omdat je voor het organiseren van mail in bijvoorbeeld het Outlook-programma in Windows software van derden moet installeren, en dat gaat net iets verder dan de strekking van dit artikel.

1 Cleanfox

Naar alle waarschijnlijkheid zit je mailbox vol met allerlei nieuwsbrieven die je nooit hebt weggegooid. Cleanfox kan daar iets aan doen en is één van de weinige diensten die niet alleen werkt in Gmail, maar daarnaast ook in andere diensten zoals Outlook.com, iCloud etc. Om Cleanfox te gebruiken, klik je op de maildienst van je keuze op de site van Cleanfox en verschaf je de dienst vervolgens toegang tot je mailbox. Het scannen kan een paar minuten duren. Je krijgt vervolgens een lijst te zien met alle nieuwsbrieven waarop je geabonneerd bent. Je kunt ervoor kiezen om alleen de mails weg te gooien of om je rechtstreeks uit te schrijven. Het uitschrijven zelf kan even duren, maar tot die tijd worden alle mails van de betreffende maildienst naar je prullenbak gestuurd.

©PXimport

2 Mailstrom

Ook deze dienst werkt met zowel Gmail en Outlook, maar is in tegenstelling tot Cleanfox niet gratis. De dienst werkt nét even anders, want waar Cleanfox je stap voor stap door het proces loopt, heb je bij Mailstrom zelf meer de controle. Je kunt aangeven in wat voor categorie je wilt opschonen (reclame, sociaal etc.). Met Cleanfox knal je sneller door je postvak heen, maar Mailstrom laat je wat preciezer zoeken en filteren. Je kunt de dienst gratis testen, maar na 1250 verwijderde mails moet je betalen (het instapabonnement is zo’n 5 euro per maand).

©PXimport

3 The Email Game

Deze dienst werkt volgens het principe van gamificatie, oftewel het probeert een spelletje te maken van het verwerken van e-mail, zodat je eerder geneigd bent om dat vaker te doen. Deze dienst zorgt er niet zozeer voor dat je alles archiveert, maar wel dat je alles zo snel mogelijk beantwoordt. Zodra je inlogt, start een race tegen de klok en krijg je mails uit je Postvak IN voorgeschoteld. De bedoeling is dat je deze zo snel mogelijk beantwoordt, hoe sneller hoe meer punten. Wat je met die punten kunt? Net zo weinig als met bijvoorbeeld de badges in je favoriete fitness-app, maar tóch werkt het motiverend.

©PXimport

4 Unroll.me

Wat interessant is aan deze dienst, is dat het verder gaat dan alleen het uitschrijven bij nieuwsbrieven en het verwijderen van de berichten die daarbij horen. Unroll.me heeft namelijk ook een interessante functie genaamd Rollup. Met deze functie laat je de nieuwsbrieven die je maar soms interessant vindt, maar waarbij je je tóch liever niet wilt uitschrijven, verzamelen in een Daily Digest. In dat geval krijg je dus één mail, van Unroll.me met daarin mails van de door jou geselecteerde diensten.

©PXimport

5 Drag

De werking van deze extensie uit de Chrome Webstore is heel anders, maar wel verbazend effectief. We hebben allemaal van die mailtjes die we bewaren, omdat we er later nog wel ‘iets’ mee gaan doen. Maar later komt nooit en voor je het weet heb je een lijst met honderden van dat soort e-mails. Met Drag kun je daar iets aan doen. Deze extensie legt een laag over je e-mail heen en deelt je Gmail in drie kolommen in: To Do, Doing en Done. Het idee is simpel: al je mail komt binnen in To Do, als je er mee bezig bent sleep je hem naar Doing en als het klaar is sleep je het naar Done. Kinderlijk eenvoudig, maar het werkt heel goed.

©PXimport

6 Checker Plus

Deze extensie uit de Chrome Webstore doet in principe niet zoveel met je mailbox, maar zorgt ervoor dat je eenvoudiger en sneller op mail kunt reageren, zodat het nooit een rommeltje wordt. In plaats van dat je telkens Gmail moet openen, voegt deze extensie een knop toe in je browser, met notificatiefunctie. Zodra er een mail binnenkomt, kun je daar direct op reageren en deze bijvoorbeeld archiveren, zonder Gmail te hoeven openen.

©PXimport

7 Find Big Mail

Deze extensie gebruiken wij al jaren. Het kan prima zijn dat je geen moeite hebt met die wirwar aan mails in je Gmail-account, maar als je account volloopt qua opslagcapaciteit dan wordt dat natuurlijk wél een probleem. Met deze extensie vind je in een handomdraai mails met grote bijlagen, die vervolgens worden verzameld in een Gmail-filter zodat je ze eenvoudig kunt verwijderen. Zo maak je in recordtempo ruimte vrij zonder dat je bang hoeft te zijn dat je waardevolle mails weggooit.

©PXimport

8 Spark

Je smartphone is natuurlijk ook een perfect instrument om e-mail snel te bewerken, niet in de laatste plaats dankzij de mogelijkheid om te vegen. Spark is een superhandige app die werkt met alle populaire webmaildiensten. De app deelt niet alleen je e-mail heel praktisch in, maar past ook de notificaties aan. Zo krijg je dus bijvoorbeeld wel notificaties als vrienden en familie je mailen, maar niet van nieuwsbrieven, notificaties van je sociale media etc. Daarnaast bevat de app een handige snoozefunctie, zodat je berichten tijdelijk kunt verbergen als je even geen tijd hebt, om ze later terug te laten komen als ongelezen bericht.

9 Google Inbox

Een andere app die erg handig is voor Gmail, is een app van de makers van Gmail zelf, genaamd Inbox. Het handige van deze app is dat mails worden samengevoegd in één berichtkop rond een bepaald thema, zodat je dus in één bericht al je socialemedia-updates kunt lezen, in een ander bericht al je reclamemail etc. Eigenlijk is dat dan gewoon een soort map, maar dan vermomd als e-mailbericht. Daarnaast worden bijlagen in de inbox getoond, zodat je veel al als preview kunt zien zonder het bericht te openen. De fijnste functie vinden we echter het vegen: je scant door je inbox, zet die drie mailtjes die je wilt bewaren vast, en druk op Vegen om de rest te verwijderen. Superefficiënt.

10 IFTTT

Tot slot nog een methode die nét even wat anders is, maar wel superhandig. Wanneer je mail verwijdert, bestaat er altijd de angst dat je die ene bijlage later nog nodig hebt. Die angst is weg als je al je bijlagen automatisch laat opslaan, bijvoorbeeld in Google Drive. Dat kan met een dienst als IFTTT (If This, Then That). Ga naar www.ifttt.com, maak een account aan en klik op Search bovenin. Typ Gmail attachments en zoek naar het recept genaamd Save new e-mail attachments to Google Drive. De site vertelt je precies wat je moet doen en daarna worden al je bijlagen opgeslagen in Google Drive en kun je mails dus zonder angst verwijderen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.