Wie aan een nas denkt, denk bijna automatisch aan Synology. Het is één van de grote merken die specifiek met nas bezig is. De nieuwe DS1812+ is het topmodel waar de consument ook nog iets mee kan.

Laten we de nummering van Synology een beetje toelichten. DS staat gewoon voor Disk Station. In dit geval staan de eerste cijfers voor het aantal mogelijke schijven: 18 dus. Nu heeft de 1812+ niet van zichzelf 18 drive bays. Het zijn er 8 met mogelijkheid tot uitbreiding; het is mogelijk twee extention-bays te koppelen via e-sata. Waar staat de 12 dan voor? Simpel: het jaar waarin het model is uitgekomen: 2012 dus. Tenslotte de ‘+’. Dat krijgen de high-end modellen mee. Zonder achtervoegsel is een midrange-model en een ‘J’ is voor de ‘Junior’-modellen: de instappers.

Uitbreiden

Het leuke aan de Synology DS1812+ is dat de nas uit te breiden is met twee extention-bays. Die bieden elk vijf extra drive-bays. Hebt u dus niet genoeg aan de standaard acht bays, dan kunt u nog twee keer vijf extra eraan koppelen. De DX510 kost ongeveer 400 euro. Dat is niet goedkoop, maar wel een goedkope manier om extra opslagruimte in huis te halen.

Software

Een nas groeit steeds meer richting een volwaardige server. De processoren worden steeds sneller en de mogelijkheden met de software groeien mee. Synology loopt wat ons betreft voorop wat betreft gebruiksvriendelijke en flexibele software. DSM – Disk Station Manager – is nu bij versie 4 aanbeland. Bij versie 3 zijn ze van een ‘simpele’ tekstgebaseerde interface naar een volledig venster-gebaseerd multitasking-platform gegaan. Revolutionair. Versie 4 is een geëvolueerde versie van 3. Het ziet er iets strakker uit en biedt een paar interessante toevoegingen.

Eén van de interessante toevoegingen is Cloud Station. Een dropbox-achtige applicatie die het delen van bestanden op diverse pc’s bijzonder gemakkelijk maakt. Cloud Station is gemakkelijk aan te zetten op de nas. Voor pc’s en mac’s moet software geïnstalleerd worden. Verbinding maken gaat eenvouding met een code, gebruikersnaam en wachtwoord (één keer invoeren).

Nog een handigheidje in de software is ezCloud. Met deze dienst, is het niet meer nodig poorten door te sturen naar de nas. Synology biedt zelfs een dyndns-service aan. Handig want voor veel gebruikers is het configureren van een router gewoon een lastige klus. Deze ‘ez’-dienst neemt dat uit handen. Echter: met een degelijke poort-forward werkt het geheel – ook volgens Synology – sneller en wellicht ook stabieler. Kortom: als je verstand van zaken hebt: configureer dangewoon de router. 

Wat kan er verder nog met de software? Te veel om op te noemen. Denk aan: websites hosten, adressen beheren, e-mail server, mappen delen per persoon en groep, media streamen, downloaden, back-ups automatiseren, vpn-verbindingen maken, et cetera. Het mooie is: voor synology worden veel pakketen door derden gemaakt. Er komen dus steeds meer leuke zaken bij.

Hardware

Aangezien de DS1812+ één van de topmodellen is, is de hardware vrij krachtig. Er zit een nieuwe generatie Atom dual core in. De D2700 die op 2,13 GHz tikt om precies te zijn. Standaard levert Synology 1 GB ram mee. Genoeg, maar we zien liever 2 GB, zodat heavy users er nog 2 GB bij kunnen doen, zodat de maximale 4GB voor Atom benut kan worden. Met meer dan 1 GB ram draaien de applicaties toch wat vlotter. Alle sata-aansluitingen zijn sata-2.

Het systeem wordt gekoeld met twee ventilatoren die vrij stil hun werk doen. Wij vinden de DS1812+ echter niet geschikt voor op een bureau. Dan gaat het blazen wel een beetje irriteren. Net als het geratel van de schijven als ze druk bezig zijn. Kortom: gewoon lekker in een andere ruimte zetten. Of wellicht achter een deurtje.

Prestaties

De doorvoersnelheid van de DS1812+ hebben we helaas alleen kunnen testen met één actieve gigabit-lijn. Het is namelijk mogelijk om er twee te bundelen, maar daar is wel een speciale switch en router nodig. Tevens is het mogelijk de nas in twee verschillende netwerken te hangen, of fail-over te gebruiken.

Met één lijn halen we maximaal 105 MB/s continu. Dat is met een groot  iso-bestand. Gaan we foto’s kopieëren, dan komen we rond de 70 MB/s continu uit. Dan speelt overhead weer een iets grotere rol. Al met al zeer nette scores die erop wijzen dat met bundeling de snelheid zeker hoger is.

De processorbelasting is bij de kopieerslagen nooit maxiamaal. Ook het geheugengebruik is keurig binnen de perken. Dat maakt de DS1812+ prima geschikt voor meerdere taken tegelijk. Wij hebben geprobeerd een HD-video te streamen tijdens een download uit een nieuwsgroep. Dat gaf geen problemen. Ook niet tijdens het uitpakken van de rar-bestanden. Kortom: prima nas voor zwaar gebruik.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snel

Prachtige software

Uitbreidbaar

Minpunten

Mag meer ram meekrijgen

Fans mogen stiller

Conclusie

De Synology DS1812+ is een beest van een NAS. Veel bays, uitbreidbaar tot 18 schijven, degelijke hardware en zéér prettige software. De prestaties zijn uitstekend. Met één lijn zijn snelheden boven de 100 MB/s te halen. Met twee lijnen vermoedelijk nog meer. Zware gebruikers zullen er baat bij hebben dat het ram uitbreidbaar is. Eigenlijk had Synology standaard 2 GB erin moeten doen, zodat de maximale 4GB haalbaar is zonder garantievoorwaarden te breken. Ook mogen de fan nog ietsje stiller....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten