ID.nl logo
Dit zijn de beste m.2-ssd's van nu
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste m.2-ssd's van nu

Jarenlang hamerden wij op het feit dat een ssd de grootste upgrade is die je voor je pc kunt wensen. Dat je een ssd in je pc of laptop wilt hebben, is inmiddels gelukkig wel algemeen bekend en het wordt zelfs met de dag lastiger om computers zonder ssd te kopen. Maar wat als je zelf een nieuwe ssd zoekt, voor een nieuwe pc of als extra opslag, welke moet je dan hebben? In dit artikel praten we je bij over de ontwikkelingen op gebied van ssd’s en testen we 25 verschillende m.2-ssd’s.

Het staat niet ter discussie dat de komst van de ssd de grootste impact heeft gehad op het snelheidsgevoel van onze bekende huis-tuin-en-keukencomputer of -laptop, flink groter dan welk ander onderdeel dan ook. Met een ssd start de pc veel sneller op, reageert hij veel sneller op alles wat je van hem vraagt en is de kans op storingen ook nog eens kleiner dan met een ouderwetse mechanische harde schijf met bewegende en kwetsbare onderdelen.

Ook de prijs is al jaren geen argument meer om geen ssd te hebben. Voor een paar tientjes tik je al een exemplaar van 250 GB op de kop die voor velen ruimschoots zal voldoen als primaire schijf in de pc of laptop en voor zo’n 100 euro koop je al een hele terabyte aan rappe ssd-opslag.

©PXimport

Verschillende soorten ssd’s

Ssd’s komen in verschillende soorten en maten. Te beginnen met de fysieke aansluiting waarmee je een ssd aansluit. Een ssd sluit je normaliter aan op een sata- of m.2-aansluiting op je moederbord. Tegenwoordig lopen de meeste ssd’s tegen de beperkingen van de sata-poort aan, daarom leggen we de nadruk vooral op de zogeheten m.2-ssd. De m.2-aansluiting is aantrekkelijker om meerdere redenen. Zo zit deze direct op het moederbord van je pc of laptop, waardoor kabels overbodig zijn en de ssd’s zelf compacter en lichter zijn dan de sata-varianten. Daarbij zijn m.2-ssd’s tegenwoordig nauwelijks duurder dan sata-ssd’s.

M.2-ssd’s zijn nagenoeg altijd een behoorlijk stuk sneller, al hangt dat wel af van het protocol. De maximale leessnelheid van een sata-ssd ligt rond de 560 MB/s, maar zelfs de langzaamste nvme-schijf in deze vergelijking is al zo’n drie keer sneller dan dat. De snelste ssd’s in de test benaderen zelfs de 7000 MB/s, grofweg tien keer sneller dus.

Recente laptops en de betere desktop-pc’s van de afgelopen vier à vijf jaar hebben meestal wel een m.2-slot, maar het is zeker geen vast gegeven.

©PXimport

Welk protocol?

Heeft jouw systeem een m.2-aansluiting, dan moet je nog wel even op het communicatieprotocol letten. Praktisch alle m.2-aansluitingen ondersteunen zogeheten nvme-ssd’s. Deze zijn flink sneller dan sata-ssd’s. Er zijn echter ook m.2-aansluitingen waar je enkel m.2-sata-ssd’s op kwijt kunt. Die zijn weliswaar vrij zeldzaam en meer bedoeld voor het upgraden van apparaten met een m.2-slot dat alleen sata accepteert. Alle m.2-ssd’s in deze test zijn daarom ook nvme-ssd’s.

©PXimport

Gen4-ssd’s

De meeste nvme-ssd’s zijn Gen3-varianten. Dat betekent dat ze gebruikmaken van de pci-express 3.0-interface. Klinkt complex, maar dat valt wel mee: het is de interface die alle vandaag de dag nog relevante systemen gebruiken. Sinds 2019 bestaan er echter ook systemen met pci-express 4.0, met als gevolg dat er tegenwoordig ook Gen4-nvme-ssd’s bestaan. Gen3-ssd’s zijn beperkt tot grofweg 3.500 MB/s, Gen4-ssd’s kunnen bijna twee keer zo snel data doorvoeren, althans in theorie.

In de praktijk zijn de twee technieken compatibel, Gen3-ssd’s werken ook in Gen4-sloten en andersom. Maar aangezien Gen4-ssd’s in de regel duurder zijn, is het meestal zonde van je geld als je geen Gen4-systeem hebt. Het aantal systemen met Gen4-ondersteuning is beperkt: AMD-systemen met een B550- of X570-moederbord, en Intel-systemen met een moederbord uit de Z590-serie. Slechts voor deze bescheiden doelgroep zijn de Gen4-ssd’s in deze test bedoeld, en daarom bespreken we deze categorie los.

Hoe beoordelen we een ssd?

Een ssd kun je op meerdere manieren testen en beoordelen. Daarbij is het vooral belangrijk om na te denken over het gebruiksdoel, want iedere ssd heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is de ene ssd beter geschikt voor licht gebruik of als extra ssd om bijvoorbeeld games mee te spelen, terwijl andere ssd’s beter zijn als primaire schijf voor je besturingssysteem of om zware taken als foto- en videobewerking mee uit te voeren.

We hebben onze test dan ook bewust gericht op enkele duidelijke praktijksituaties, die het best worden gesimuleerd door de PC Mark 10-test. Hoe gaat de ssd om met kortdurig intensief gebruik (Quick Test), hoe gaat de ssd om met actief gebruik als OS-schijf (Full Test) en hoe gaat de ssd om met een extreem intensief scenario (Consistency Test)? Die praktische scenario’s geven niet dezelfde extreme getallen van de sequentiële tests die fabrikanten graag gebruiken in hun marketing, maar geven wel een beter beeld van welke ssd in de praktijk nu echt beter is. Voor de aardigheid nemen we de sequentiële test (ATTO Benchmark 2M Test) wel mee, zo kunnen we controleren of eventuele claims wel juist zijn, maar de scores zijn gebaseerd op de zinvollere testen.

En betrouwbaarheid?

Idealiter zouden we de betrouwbaarheid het zwaarst wegen, maar dit is nagenoeg onmogelijk om te testen. Zelfs instap-ssd’s kun je jarenlang op een pijnbank leggen zonder dat ze een krimp geven, dus tegen de tijd dat we daarvan de resultaten hebben, zijn die producten al lang niet meer te koop. Baseren we ons op de specificaties van de fabrikanten, dan moeten we vaststellen dat je daar in de praktijk gewoon nooit aan gaat komen. Geen goed onderscheid kunnen maken in duurzaamheid is vervelend voor testers, maar eigenlijk goed nieuws voor de consument: de levensduur van alle ssd’s in deze test is simpelweg geen echt relevante overweging meer.

SLC-, MLC-, TLC- en QLC-flashgeheugen

Lange tijd was het aantal bits aan data per cell de beste graadmeter voor kwaliteit en duurzaamheid. Ssd’s die één bit per cell opsloegen (SLC) waren duurzamer dan ssd’s die twee of drie bits per cell opsloegen. Minder data per cel betekende evenredig minder slijtage. Tegenwoordig bestaan SLC-ssd’s voor consumenten niet meer vanwege de onredelijk hoge kosten, en zelfs 2bit-mlc-ssd’s zijn extreem zeldzaam. Het gros van de moderne ssd’s slaat drie bits data per cell op (3bit-MLC of -TLC) of vier bits (4bit-MLC of -QLC). In de basis is een lager aantal bits beter, bij meer bit per cell moeten er meer spanningen van elkaar onderscheiden kunnen worden en dat wordt door slijtage als gevolg van schrijfacties steeds lastiger, totdat onderscheid onmogelijk is geworden en de cell kapot is. Een cell met minder bit is ook sneller, maar let op: sommige ssd’s passen handige technieken toe om ze in de praktijk alsnog sneller te maken. Staar je hier dus niet blind op.

Welke capaciteit?

Een bekend fenomeen is dat grotere ssd’s sneller zijn dan kleinere varianten. Vooral de echt kleine ssd’s tot aan 256 GB zijn beduidend minder snel. Althans, in de benchmarks, want vlot je pc starten kan elke ssd wel. Een grotere capaciteit biedt ook een betere duurzaamheid vanwege een groter aantal geheugencellen en bovendien zijn ze vaak per gigabyte nog een stuk goedkoper ook.

Het is niet zinnig om extreem veel opslag te kopen als je die niet nodig hebt, maar het loont absoluut om niet té zuinig te zijn. Voor een tientje of twee meer van een 256GB-ssd naar een snellere, duurzamere 512GB-ssd overstappen en daarmee ook ruim extra capaciteit krijgen voor de toekomst is geen slechte investering.

©PXimport

Een OS-ssd die je gebruikt om je Windows (of macOS, Linux, etc.) op te installeren, wordt normaliter gemiddeld intensief, maar vooral vrij consequent belast. We gaan ervan uit dat je de pc actief gebruikt door applicaties op te starten, games te spelen en foto’s en video’s te bekijken. We zoeken daarom naar een goede prestatie in een gemiddeld intensieve praktijktest (PC Mark 10 Full Disk Test) door een bij voorkeur ssd met 3bit-MLC-geheugen voor een iets hogere theoretische duurzaamheid dan een 4bit-ssd.

De beste instap-OS-ssd

Voor een instap-OS-ssd vragen we niet veel meer dan we hierboven aangaven en verder vooral een lekker scherpe prijs. Kleine prestatieverschillen in testscores zijn in de praktijk eigenlijk gewoon niet te merken. Aangezien de prijzen van ssd’s van dag tot dag schommelen, is het beste advies dan ook om de dagprijzen goed in de gaten te houden. Zo zijn zowel de Seagate FireCuda 510 en de Sandisk Extreme Pro beide eigenlijk high-end-ssd’s die op het moment van schrijven dankzij aanbiedingen nauwelijks meer kosten dan onze adviezen bij de high-end OS-(Gen4-)ssd’s.

Eigenlijk kunnen we stellen dat elk van de 25 ssd’s in de tabel bij de juiste prijs een uitstekende instap-OS-ssd is. Maar voor onze adviezen hebben we ook naar de prijshistorie gekeken. Twee modellen springen daarbij in het oog: de Kingston A2000, op de voet gevolgd door de WD Blue SN550. Beide ssd’s hebben 3bit-TLC-geheugen, een goede score in de praktijktest en zijn over een langere periode de goedkoopste ssd’s in deze test geweest. De A2000 is technisch gezien iets beter en in de regel nog iets goedkoper, maar als je liever 2 TB aan opslag wilt, is de WD Blue SN550 je beste optie.

©PXimport

De beste high-end OS-ssd

Let je naast de prijs-prestatieverhouding ook op de prestaties, dan moet je bij OS-ssd’s zoeken naar de toevoeging van DRAM-cache. De ssd die dan het meest in het oog springt, is de Kingston KC2500. Deze scoort in zowel de OS-test als de nog intensievere test echt uitstekend zonder dat de prijs het extreme bereikt.

Interessante alternatieven zijn de Sabrent Rocket NVMe 4, een Gen4-ssd, en de Corsair MP510. Hoewel Sabrent niet de allersnelste Gen4-ssd is, is het wel een van de goedkopere. Soms nog goedkoper zelfs dan de praktisch grofweg even snelle KC2500. Sabrents enige nadeel is dat ze alleen maar via Amazon te koop zijn, terwijl je Kingston via menig populaire webshop kunt vinden. De Corsair MP510 lijkt nergens écht op te vallen, maar is wel heel goedkoop voor een ssd met DRAM-cache en is tevens beschikbaar in een 4TB-variant.

©PXimport

De beste high-end Gen4-OS-ssd

Heb je een computer met pci-express 4.0, dan is eerdergenoemde Sabrent Rocket NVMe 4 een vlotte ssd met een goede prijs. Desondanks zien we dat enkele andere Gen4-ssd’s sneller zijn. Het is de WD Black SN850 die de leiding pakt in de meeste benchmarks en daarmee de snelste Gen4-ssd in de meeste praktijkscenario’s is. Maar om daar te komen, pusht WD de ssd echter wel tot in extremis, met even extreme temperaturen als gevolg; we zagen de ssd maar liefst 100 graden worden in korte tijd. Nu worden de meeste Gen4-ssd’s vrij warm en zijn ze niet aan te raden voor bijvoorbeeld gebruik in laptops, maar dit was echt uitzonderlijk. Overweeg je de WD Black SN850, zorg er dan voor dat je deze gebruikt met minimaal een koelblok en wat actieve koeling. Een even goed alternatief is de Samsung 980 PRO. De SN850 is in de iets gangbaardere tests iets sneller, maar de Samsung is sneller wanneer het de ssd echt lastig wordt gemaakt met extreme belastingen. Let wel op: beide ssd’s zijn in theorie de beste, maar zijn erg prijzig en eigenlijk pas interessant wanneer je op elk ander vlak al het maximale uit je computer weet te halen. Denk aan een high-end-cpu, -gpu et cetera.

©PXimport

©PXimport

Zoek je een ssd voor extra opslag, dan verleggen we onze focus ietwat. In tegenstelling tot een OS-ssd die constant wordt gebruikt, wordt extra opslag alleen maar gebruikt wanneer je bestanden, zoals games, foto’s of video’s, laadt die op die extra opslag staan. Daarom vinden we het voor deze ssd’s niet zo belangrijk of er gebruik wordt gemaakt van 3bit- of 4bit-geheugen. Het is vooral belangrijk dat de ssd heel snel kan leveren wat er gevraagd wordt, niet hoe langdurig die prestaties vastgehouden kunnen worden.

De beste betaalbare extra opslag

Net als bij de OS-ssd’s willen we opmerken dat een goede aanbieding hét verschil kan maken. Op basis van de prijshistorie zien we één ssd opvallen voor dit gebruiksdoel: de Sabrent Rocket Q NVMe. Voor OS-gebruik vinden we 4 bit lastig aan te raden, maar dankzij de snelle cache is deze ssd in de praktijk erg rap. Eigenlijk net zo snel als veel duurdere high-end-ssd’s, zeker bij korte, intensieve acties. Plus, het 4bit-ontwerp maakt het makkelijker om ssd’s met een grotere capaciteit te maken. Wat maakt dat deze ssd ook in een 4TB-variant leverbaar is. Dat, gecombineerd met een goede prijs, maakt deze ssd een uitstekend model voor betaalbare extra opslag.

©PXimport

De beste high-end extra opslag

Meer betalen voor een ssd die als extra opslag functioneert, is lastig aan te bevelen. Je kunt in onze optiek dan namelijk beter kiezen voor meer in plaats van snellere opslag, bijvoorbeeld een extra grote Sabrent Rocket Q NVMe. De enige uitzondering is wanneer je jouw extra opslag daadwerkelijk heel intensief gebruikt, bijvoorbeeld als videobewerkings-scratchschijf. Dan kun je beter onze adviezen voor OS-ssd’s overnemen: de Kingston KC2500 of de Sabrent Rocket NVMe 4. De WD Black SN850 of Samsung 980 PRO zijn ook reële opties als je een Gen4-ssd kunt gebruiken en geen bezwaar hebt tegen de prijs.

De beste ssd voor non-stop gebruik

Nu belanden we in een niche, want de meeste gebruikers zullen hun systeem nooit 24/7 belasten. Maar wil je een ssd gebruiken in een server of nas, dan zijn de resultaten van de consistency test waarin een ssd tientallen uren non-stop wordt belast cruciaal. De Samsung 980 PRO behaalt het meest overtuigende resultaat en is, mits goed gekoeld, een uitstekende schijf voor extreme homeserver-scenario’s.

In een nas is de Seagate IronWolf 510 de meest logische keuze: een nas heeft namelijk zelden ruimte voor afdoende koeling en profiteert ook niet van Gen4-ssd’s. De IronWolf weet goed te presteren zonder ontzettend heet te worden, bovendien heeft hij wat extra eigenschappen die specifiek voor nas-gebruik wenselijk zijn. Zo kun je deze ssd vijf jaar lang elke dag helemaal vol schrijven zonder dat de garantie verloopt vanwege excessief gebruik.

©PXimport

Conclusie

Op basis van onze testen en met een oog op de prijzen in de afgelopen maanden zien we een paar duidelijke hoogvliegers. De Kingston A2000, op de voet gevolgd door de WD Blue SN550 als je een betaalbare ssd zoekt als primaire schijf. Wil je een snellere ssd als primaire schijf, dan zijn de Kingston KC2500 of de Sabrent Rocket NVMe 4 goede keuzes. En wil je de allerbeste prestaties in de vorm van de ultieme Gen4-ssd, dan raden we de Samsung 980 PRO of de WD Black SN850 aan. Zoek je een snelle ssd voor erbij, dan is de Sabrent Rocket Q NVMe de beste.

We herhalen: het beste advies dat we kunnen geven, is scherp op de prijzen te letten. We hebben enkele ssd’s bij naam genoemd, maar de rode draad door de verschillende adviezen is absoluut een stabiele, scherpe prijshistorie. We zouden kunnen stellen dat er eigenlijk geen slechte ssd’s in deze test zitten (let op: er bestaan wel degelijk echt slechte ssd’s), maar dat er enkel ssd’s tussen zitten die voor typisch consumentengebruik te duur zijn. Kortom, een leuke aanbieding kan iedere geteste ssd een goede deal maken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat
© ID.nl
Huis

Zo laat je je huis schoon en fris achter als je op vakantie gaat

Koffer? Check. Opladers? Check. Paspoort voor de derde keer gecontroleerd? Ook check. Maar voordat je de deur achter je dichttrekt: zorg dat je je huis fris achterlaat. En nee, dat betekent niet dat je een grote schoonmaak hoeft te houden. Maar loop even door elke kamer en doe een paar kleine dingen – dan kun je straks bij thuiskomst dat vakantiegevoel nog wat langer vasthouden. Fijne vakantie!

Vakantie-schoonmaak-checklist

Terugkomen in een fris huis zit hem vooral in kleine dingetjes. In dit artikel lees je wat je per kamer kunt doen om daarvoor te zorgen. 🛋️ Woonkamer 🥘 Keuken 🛌 Slaapkamer 🛁 Badkamer

Lees ook: Zo maak je je koelkast klaar voor vakantie

Woonkamer

Begin met opruimen. Losse spullen op tafel, de afstandsbediening, lege glazen of rondslingerende post: leg ze op hun plek of berg ze tijdelijk op in een lade of mand. Stofzuig nog even goed, vooral onder de bank, waar kruimels zich graag verzamelen. Een schone vloer helpt ook tegen zilvervisjes of ander ongedierte.

Vergeet ook de stofzuiger zelf niet: vervang de zak of leeg de stofcontainer en controleer het filter. Als je een geurstaafje (Een wát? Kijk hier) in je stofzuiger gebruikt, doe er dan meteen een nieuwe in. Zo blijft je stofzuiger ook tijdens je afwezigheid lekker ruiken.

Laat de gordijnen niet helemaal open, maar doe ze ook niet helemaal dicht. Een beetje daglicht voorkomt mufheid en kan tegelijkertijd inbrekers afschrikken, omdat het dan lijkt of er gewoon iemand thuis is.  Zet eventueel een timer op een lamp om 's avonds licht te laten branden. Planten kun je bij elkaar zetten, dat houdt de luchtvochtigheid lokaal iets hoger en voorkomt uitdroging. Vraag iemand ze één keer water te geven als je langer dan een week wegblijft.

Je wilt natuurlijk niet je ramen open laten staan wanneer je er niet bent, maar het is wel belangrijk dat er wat frisse lucht in je huis kan komen. Heb je ventilatieroosters boven de ramen, zet die dan open (dat geldt voor alle kamers) Heb je die niet, zet dan in ieder geval de deuren in huis open, zodat er in ieder geval nog een beetje luchtcirculatie is.

Keuken

Ruim je koelkast op en gooi alles weg wat kan bederven tijdens je afwezigheid. Een bakje met baking soda of een halve citroen helpt tegen nare luchtjes. Check of er geen kruimels meer in de oven of magnetron liggen. Maak ook de prullenbak leeg en doe er een nieuwe zak erin. Je kunt daar wat waspoeder in doen of een paar wattenschijfjes gedrenkt in schoonmaakmiddel om te zorgen dat het fris blijft ruiken.

Laat geen vaat staan – ook geen koffiekopjes of pannen 'voor later'. Draai nog een laatste afwas en laat de deur van de vaatwasser daarna op een kier staan, zo voorkom je schimmel. Haal ook nog even een doekje door de gootsteen en spoel die goed door met heet water.

Slaapkamer

Verschoon je bed net voordat je weggaat. Er is weinig zo fijn als thuiskomen en meteen onder frisse lakens kunnen kruipen. Laat kleding niet los over een stoel hangen, maar leg het in de kast of gooi het in de wasmand. Kijk of je losse rommeltjes op je nachtkastje ergens in een la kwijt kunt of in een mandje. Haal even een stofdoek over de meubels en doe een snelle stofzuigbeurt.

Over wasmand gesproken: gooi daar geen natte spullen meer in. Dat gaat gegarandeerd muf ruiken. Draai eventueel nog een laatste was en hang die uit op een plek waar goed lucht circuleert, of gebruik een droogrek dat je in een goed geventileerde ruimte zet.

Badkamer

Maak je toilet en wastafel goed schoon. Controleer het doucheputje en haal eventueel haren of vuil weg. Stilstaand water in een verstopt putje kan snel muf worden. Heb je een bad? Giet dan wat warm water door de afvoer en verwijder vuil van de randen. Let ook op de randen van de douchedeur of -wand, waar vaak zeepresten blijven zitten. Alles wat je nu weghaalt, kan straks niet gaan stinken of aankoeken.

Giet daarna een scheutje chloor of ander wc-reinigingsmiddel in het toilet en laat dat gewoon staan. Dat voorkomt geurtjes. Zet ook hier zéker het ventilatierooster open (want: vochtige ruimte. Dat helpt zowel tegen schimmel als tegen vieze luchtjes.

Liggen er nog natte handdoeken? Draai dan nog even een laatste was en gooi daar ook meteen de badmat bij. Tot slot kun je in het badkamermeubel kun je een klein geurzakje leggen, bijvoorbeeld met lavendel of eucalyptus. Een natuurlijke luchtverfrisser, zodat je na je vakantie niet meteen begroet wordt door een muffe badkamerlucht.

Tot slot

Controleer nog één keer: zijn alle prullenbakken geleegd, staat er geen vieze vaat meer, zijn alle apparaten uitgeschakeld? Haal stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet nodig hebt – dat is veiliger én scheelt energie. Laat rolluiken of gordijnen gedeeltelijk open, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Zo, jij bent klaar om te gaan. Fijne vakantie!

 

▼ Volgende artikel
Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze
© andranik123 - stock.adobe.com
Huis

Nieuwe en verbeterde spraakopdrachten voor je iPhone: zo gebruik je ze

Iedereen weet dat je aan een iPhone via Siri allerlei dingen kunt vragen. In iOS 18 zijn de stembedieningscommando’s nog verder verbeterd en kun je onder meer elementen op het scherm bedienen, gebaren uitvoeren en op knoppen drukken.

In drie stappen laten we zien hoe je aangepaste spraakopdrachten instelt op je iPhone:

  • Schakel spraakopdrachten in via Instellingen > Toegankelijkheid
  • Spreek je gekozen commando driemaal in om het te activeren
  • Voeg acties toe die moeten gebeuren na het uitspreken van een spraakcommando

Lees ook: 4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Spraakopdrachten configureren

Voordat je stembediening inschakelt, zorg je dat je iPhone verbinding heeft met internet. Als alles straks geconfigureerd is, heb je geen internetverbinding meer nodig. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid, zodat je bij Spraakopdrachten komt. Schakel Spraakopdrachten in door het schuifje groen te maken. Vervolgens kom je in het scherm Configureer gesproken opdrachten. Tik op Ga door. Nu start een bestandsdownload. Als die klaar is, ga je verder. Om alvast even te proberen, scrol je door de opdrachten en kies je er eentje, bijvoorbeeld Schermafbeelding. Tik op deze opdracht. In het scherm Aangepaste zin typ je de naam van deze opdracht. In ons voorbeeld kiezen we het woord Screenshot als commandonaam.

Geef iedere opdracht een herkenbare naam.

Driemaal uitspreken

In het volgende scherm moet je drie keer een zelfbedacht commando uitspreken dat als trigger voor de spraakopdracht zal dienen. Daarna zie je het scherm Taak is gereed. Klik op de knop Ga door of gebruik de knop Voeg er nog een toe. Wanneer je nu bijvoorbeeld tijdens het browsen het woord Screenshot uitspreekt, zal de iPhone meteen een schermafbeelding maken en opslaan, zonder dat je verder iets hoeft te doen.

Uiteraard kun je meerdere spraakopdrachten vastleggen. Ze worden in het scherm van spraakopdrachten bij Handelingen opgeslagen. Als je rechtsboven op de knop Wijzig tikt, kun je zo’n gemaakte spraakopdracht selecteren en verwijderen. Wat nog niet lukt met de spraakopdrachten is in het Nederlands tekst dicteren, bijvoorbeeld in een e-mailbericht. De dicteerfunctie ondersteunt verschillende talen, maar nog geen Nederlands.

Spreek driemaal de trigger voor de spraakopdracht uit.

Deelopdrachten

Soms moet je na zo’n spraakopdracht nog extra handelingen uitvoeren, zoals bij: Maak QR code aan. Tik op Voeg taak toe en bij de opdrachten kies je Maak QR-code aan. Vervolgens geef je het commando een naam en spreek je de opdracht uit. Wanneer je bijvoorbeeld een website bezoekt en je zegt Maak QR-code, dan zal de iPhone vragen wat je met die QR-code wilt doen: een website openen, een bericht versturen, een e-mail versturen, een contact toevoegen, een activiteit toevoegen of een draadloos netwerk configureren.

Wat is de functie van de QR-code die de iPhone zal maken?

Watch on YouTube