ID.nl logo
Zo maak je je energieverbruik inzichtelijk
Huis

Zo maak je je energieverbruik inzichtelijk

Wil je meer inzicht en controle over het energieverbruik van je huis? Met de juiste set aan hardware en software kun je energie besparen en apparaten beter onder controle houden. Wil je nog een stap verder, dan maak je je apparaten slim zodat ze met elkaar kunnen communiceren. We nemen je mee door de verschillende mogelijkheden.

Tip 01: Altijd inzicht

Heb je een slimme elektriciteitsmeter in de meterkast, dan hoef je niet per se aanvullende apparatuur aan te schaffen om inzicht te krijgen in je energieverbruik. De gegevens van een slimme meter zijn voor consumenten (of eindgebruikers in het algemeen) namelijk deels openbaar. De netbeheerder en energieleverancier krijgen meer te zien, maar voor ons blijft er genoeg bruikbaars over. Via www.slimmemeterportal.nl kun je deze gegevens opvragen. Klik op de knop Inschrijven en geef je gegevens op. Je geeft hiermee toestemming aan de makers om de database met informatie van je slimme meter te raadplegen. Eenmaal aangemeld, vind je de gegevens terug in het dashboard. Boven in het venster zie je een knoppenbalk waarmee je schakelt tussen het overzicht per dag, maand en jaar. Direct ernaast kun je het verbruik tonen in kilowattuur of in kosten. Standaard tonen de grafieken ook het sluimerverbruik: het verbruik van alle apparaten die continu zijn ingeschakeld of op stand-by staan, zoals televisies en koelkasten. Hoef je het sluimerverbruik niet te zien, klik dan op het pictogram van het sluimerverbruik om de weergave uit te schakelen. Je vindt deze knop, Sluimerverbruik verbergen, boven aan de eerste grafiek. De tweede grafiek in het scherm toont het gasverbruik.

©PXimport

Onder de motorkap

Een slimme elektriciteitsmeter communiceert met de buitenwereld via DSMR. Dit is een afkorting van Dutch Smart Meter Requirements. Er bestaan hiervan verschillende versies, waaronder DSMR 3, 4 en 5. Welke versie jouw slimme meter ondersteunt, is afhankelijk van de fabrikant en het model van de slimme meter.

Tip 02: Andere informatie

Onder elke grafiek vind je een knop waarmee je de gegevens kunt exporteren als Excel-bestand. Rechts vind je de gedetailleerde informatie van het elektriciteits- en gasverbruik. Heb je een dubbele meter, dan worden de gesplitste gegevens getoond. De kostenindicatie is overigens gebaseerd op de prijs die je zelf kunt instellen. Klik op je naam en kies voor Aansluitingen en tarieven, waarna je de gegevens invoert. In het geval van een dubbeltarief vul je beide waarden in. Maak je gebruik van zonnepanelen of andere onderdelen waarmee je energie teruglevert, dan kies je bij Teruglevering voor Ja en geef je de bijbehorende gegevens op in het vak Zonnepanelen. Geef de aanvullende informatie ook op bij Woonsituatie, zoals het type woning en bouwjaar. Bij de sectie SlimmemeterPortal instellingen kun je bovendien doelstellingen opgeven, zoals het aantal procent energie dat je wilt besparen op basis van het huidige jaarverbruik. Interessant is de tab Vergelijken, waarop je het verbruik kunt vergelijken met de omgeving of het huistype (dat je eerder hebt opgegeven bij Woonsituatie).

©PXimport

Tip 03: Handmatig bijhouden

Heb je nog geen slimme meter, maar wil je wel de meterstanden bijhouden? Dan kun je gebruikmaken van een apparaat dat de meter uitleest (zie tip 6), maar verplicht is dat niet. Je kunt ook de meterstanden handmatig bijhouden in een Excel-overzicht. Zelf maken is niet nodig: op www.tiny.cc/excelenergie vind je een sjabloon waarin je de meterstanden kunt bijhouden.

©PXimport

Via SlimmemeterPortal kun je eenvoudig je energieverbruik inzien, al is dat niet realtime

-

Tip 04: Verbruik monitoren

Met een verbruiksmanager kun je het energieverbruik in het oog houden. Hoewel de eerder besproken SlimmemeterPortal zonder aanvullende apparatuur informatie geeft over je energieverbruik, kent de opzet als nadeel dat de informatie niet realtime is. Lijkt het je wel wat om live-informatie over je energieverbruik in te kunnen zien, dan kun je een meetset aanschaffen, zoals Huisbaasje (www.huisbaasje.nl). Zo’n set bestaat uit een meetstekker, een aantal kabels en een app. De set werkt op zowel slimme meters als traditionele meters. Je sluit een sensor aan op de elektriciteits- en gasmeter of verbindt een kabel met de slimme meter. In dat laatste geval verbind je de P1-poort van de slimme meter met de meetstekker van Huisbaasje.

Heb je een traditionele meter? Dan plak je de meegeleverde plaksensoren op de glaasjes van de meter. Op basis van een visuele indicatie – bijvoorbeeld de draaiende schijf van de elektriciteitsmeter of een knipperende led – berekent de meetstekker het verbruik. In de app vind je instructies om de kabels aan te sluiten en om de kenmerken van de meter aan de app door te geven. De meetstekker maakt verbinding met internet en stuurt de gegevens door naar een externe server voor opslag. De gegevens vraag je op via de app. Op basis van het actuele verbruik vertelt de app je ook of je hoger of juist lager uitkomt aan het einde van het jaar, zodat je je verbruik hier eventueel op kunt aanpassen.

©PXimport

Tip 05: Aanbieders

Naast Huisbaasje zijn er nog vele andere aanbieders op deze markt actief. Een handig overzicht van de meeste aanbieders vind je op www.energieverbruiksmanagers.nl. Op deze website kun je sorteren op het type meter dat je hebt, welke energiecontracten zijn afgesloten en of je bijvoorbeeld gebruikmaakt van zonnepanelen. Handig zijn de klantwaarderingen: zo lees je eerlijke meningen over de ervaringen met de verschillende meetsets.

Ben je een knutselaar, dan kun je in plaats van een kant-en-klare meter ook een eigen meter maken. Lees hiervoor tip 7 en verder.

©PXimport

Tip 06: Energie inzichtelijk

De bijbehorende app van zo’n meetset geeft je een flinke hoeveelheid informatie. Zo zien we in de app van Huisbaasje verschillende tegels met data. Elke tegel vertegenwoordigt een energiegebied, zoals Elektriciteit, Gas en Zon. Klik op een tegel voor uitgebreidere informatie over het verbruik. Zo kun je het verbruik zien per uur, maar ook overzichten van een dag, week of maand opvragen. Met een tik op Voorgaande (bijvoorbeeld Voorgaande weken) kun je perioden met elkaar vergelijken. Op het hoofdscherm vind je ook de tegel Jaarnota. Open je deze tegel, dan zie je bij Verwachte jaarnota wat het geschatte eindverbruik is, op basis van het huidige verbruik. Deze informatie wordt alleen getoond als je de gegevens en contracten hebt ingevoerd. Tik daarvoor op het tandwiel rechtsboven om het instellingenvenster te openen. Geef de juiste gegevens op bij Woonsituatie, Jaarnota en Energiecontract. Ook interessant is het rustverbruik te bekijken en dit te vergelijken met vergelijkbare huishoudens. Tik op de tegel Rustverbruik en lees het rustverbruik af op de gelijknamige tab. Klik op de tab Kosten om een vergelijking met vergelijkbare huishoudens op te vragen.

©PXimport

Overstappen

Een eenvoudige en doeltreffende manier om geld te besparen op je energiekosten is door jaarlijks van aanbieder over te stappen. Gebruik een vergelijkingswebsite zoals www.gaslicht.com om de tarieven te vergelijken. Zorg dat je een recent jaaroverzicht bij de hand hebt, zodat je de actuele verbruiksgegevens in de vergelijker kunt invullen. Heb je een leverancier op het oog, bezoek dan eerst de website van de leverancier zelf om te controleren of deze nog een beter aanbod biedt op de eigen website dan op de vergelijkingssite. Om niet te vergeten dat het jaar bijna om is, kun je in de app, bijvoorbeeld van Huisbaasje, een herinnering instellen.

Veel leuker is het om met Raspberry Pi je eigen meetset te maken

-

Tip 07: Zelf maken

Een kant-en-klare meetset biedt behoorlijk wat gemak, maar leuker is het om een eigen meetset te maken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met de Raspberry Pi. Prettig is dat de Raspberry Pi relatief weinig stroom verbruikt en over voldoende rekenkracht bezit om het energieverbruik te meten. Je kunt een starterkit aanschaffen, zodat je in één keer over alle benodigde onderdelen beschikt. Een goed voorbeeld hiervan is de Slimme Meter Domoticz Starter Kit met Raspberry Pi 3B, die je voor circa 80 euro aanschaft bij SOS Solutions (www.sossolutions.nl). Zoek even online naar de beste deal. Een kit bestaat meestal uit de Raspberry Pi met behuizing en voeding, een geheugenkaart, netwerkkabel en slimmemeter-kabel. Voor het uitlezen van de slimme meter op de eerdergenoemde P1-poort (tip 4) maak je gebruik van een slimmemeter-kabel. Je betaalt voor de kabel los zo’n 20 euro. Controleer wel altijd nog bij de leverancier of de kabel geschikt is voor het type meter dat je gebruikt.

©PXimport

Tip 08 Installeren

Beschik je over de benodigde componenten, dan kun je aan de slag met de software. Met P1 Monitor kun je het stroomverbruik van je slimme meter in de gaten houden. Op de website www.ztatz.nl/p1-monitor vind je meer informatie, inclusief een link naar de nieuwste versie van de software om deze te downloaden. Zodra je de nieuwste versie hebt gedownload, pak je de inhoud van het zip-bestand uit en plaats je de bestanden in een aparte map. Ga vervolgens naar www.alexpage.de/usb-image-tool/download en haal de USB Image Tool binnen. Met dit programma kun je P1 Monitor naar de geheugenkaart kopiëren. Plaats hierna de geheugenkaart in de Raspberry Pi, koppel het apparaat via de netwerkkabel aan je thuisnetwerk en verbind de P1-kabel via een usb-poort van de Raspberry Pi met de slimme meter. Sluit op het laatst de voeding op de Raspberry Pi aan, zodat deze wordt ingeschakeld. Achterhaal het ip-adres dat aan de Raspberry Pi is toegekend (vaak vind je dit terug via het dashboard van de netwerkrouter). Open nu je browser en geef het ip-adres op in de adresbalk zodat het dashboard van P1 Monitor verschijnt.

©PXimport

Tip 09: If This Then That

Met If This Then That (kortweg IFTTT) kun je nog meer controle uitoefenen op de apparaten in huis en daarmee dus ook op het energieverbruik. Met IFTTT kun je gebeurtenissen maken die een bepaalde actie tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld: je verlaat je huis en de slimme verlichting schakelt hierdoor automatisch uit. Of je komt thuis en de thermostaat schakelt automatisch een aantal graden bij. Prettig is dat IFTTT met een groot aantal verschillende apparaten en diensten werkt. Het fungeert hierbij als koppelaar: je kunt door middel van ‘recepten’ verbindingen leggen tussen apparaten en diensten van verschillende leveranciers. Ga eerst naar www.ifttt.com en maak een account. Klik op Sign up. Ben je aangemeld, klik dan eerst op Explore om een overzicht van mogelijke recepten te bekijken.

©PXimport

Tip 10: Automatisch aan

We kiezen ervoor om IFTTT te gebruiken om een van onze energieverbruikers, de Hue-lampen, automatisch in te schakelen wanneer we thuiskomen. Gebruik de zoekbalk bovenin en zoek op Hue. In het overzicht van alle beschikbare recepten voor Hue zoeken we naar het recept dat de verlichting inschakelt zodra wij thuiskomen: Turn your lights on automatically as you arrive home. Klik vervolgens op Connect en geef de locatie van je woning zo nauwkeurig mogelijk aan op de kaart. Voor sommige recepten – waaronder dit voorbeeld – heb je de app van IFTTT nodig. In dit geval geeft de app op de telefoon een signaal aan IFTTT zodra je in de buurt van de woning komt. In het scherm erna zie je de koppeling waarmee je de app op je telefoon plaatst. Klik op Save. Je kunt IFTTT ook gebruiken om de lampen op automatisch uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je het huis verlaat of wanneer de zon opkomt.

©PXimport

Tip 11: Slimme stopcontacten

Slimme stekkers zijn een goede manier om meer controle uit te oefenen op het energieverbruik binnen je woning. Je kunt hiermee namelijk een grote hoeveelheid apparaten ‘slim’ maken en ze op afstand in- en uitschakelen. Steek de slimme stekker in het stopcontact en sluit hier een apparaat op aan. De stekker wordt via een draadloze verbinding aangestuurd, bijvoorbeeld via je draadloze netwerk. Het gebruikte protocol is afhankelijk van de fabrikant. Het voordeel van wifi-stekkers is dat je gebruik kunt maken van je bestaande netwerk en geen extra hubs hoeft te installeren. Wil je gebruikmaken van meerdere stekkers in je huis, gebruik dan het liefst stekkers van dezelfde fabrikant. Neem bijvoorbeeld de Kasa Wi-Fi Smart Plug van TP-Link. De stekker werkt via wifi en wordt geleverd met de Kasa-app waarmee je de plug bedient. Deze is beschikbaar via Google Play en Apple App Store. Klik op het plusteken (+) om een apparaat toe te voegen en kies voor Device. Vervolgens kun je het type apparaat toevoegen, in ons geval Smart Plug. Plaats de slimme stekker in het stopcontact en volg de instructies van de wizard om hem toe te voegen. Vervolgens kun je schema’s maken. Open de detailpagina van de stekker en tik op Schedule. Je bepaalt hier de actie (aan of uit), op welk moment (een bepaald uur of zonsopkomst of -ondergang) en op welke dagen (bijvoorbeeld doordeweeks).

©PXimport

Tip 12: In de smiezen

Steeds meer huishoudelijke apparaten worden als slimme uitvoering uitgebracht, wat betekent dat ze in het draadloze thuisnetwerk kunnen worden opgenomen. Dit geeft je de mogelijkheid om het gebruik hiervan onder controle te houden. Maak bijvoorbeeld schema’s om apparaten op gezette tijden in- en uit te schakelen en zo minder last te hebben van sluipverbruik. Of krijg meer inzicht in het verbruik, bijvoorbeeld door in een Excel-sheet automatisch te laten bijhouden op welke momenten het apparaat wordt ingeschakeld en voor hoe lang. Vaak kun je hiervoor gebruikmaken van het in tip 9 en 10 besproken If This Then That. Zo bieden een aantal fabrikanten van wasmachines, waaronder Bosch, Siemens en Gaggenau, het slimme programma Home Connect (www.home-connect.com/nl/nl), dat ondersteuning biedt voor IFTTT. Bij elke wasbeurt wordt er dan een nieuwe regel weggeschreven naar het Excel-sheet. Een vergelijkbare functionaliteit is ook beschikbaar voor airconditioningsystemen, bijvoorbeeld van Daikin.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede blender tegen een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken blenders bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S

De Consumentenbond reikte aan deze betaalbare blender zijn Beste Koop-predicaat uit. Verder komen ruim twintig Kieskeurig.nl-bezoekers tot een gezamenlijke beoordeling van een 8,5. Gebruikers waarderen onder andere de krachtige motor en het mooie design. Dankzij zijn hoge vermogen van 1200 watt haalt de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S een hoge snelheid van dertigduizend rotaties per minuut. Hierdoor heeft deze keukenhulp geen enkele moeite om harde etenswaren, zoals noten en bevroren fruit, fijn te malen. Je kunt er zelfs ijs mee crushen!

De mengbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk smoothies voor meerdere personen kunt maken. Met behulp van de ronde knop aan de voorzijde kies je tussen twee standen. Na afloop doe je de mengbeker en het 4-bladige mes in de vaatwasser. Ondanks zijn hoge vermogen weegt de VitaPower Serie 4 MMB6172S slechts 4,1 kilo. Hij hoeft dus niet altijd op het aanrecht te blijven staan; je kunt hem makkelijk opbergen in een keukenkastje.

Princess 212092 Blender Black Steel 1000

Deze blender is een koopje, want bij enkele webwinkels betaal je momenteel minder dan vier tientjes. Desondanks biedt de Princess 212092 Blender Black Steel 1000 goede specificaties. Zo bestaat het messenblok uit zes rvs-messen om de boel fijn te malen. Dankzij de mengbeker van 1,5 liter doe je flink wat etenswaren in de blender. Creëer vervolgens een perfecte smoothie, cocktail of milkshake voor drie à vier personen.

Een pluspunt is dat je tussen vier reguliere standen en een pulseermodus kunt kiezen. In de hoogste stand presteert de motor op een respectabel vermogen van duizend watt. Is het donker? Dankzij de blauwverlichte draaiknop kun je dit apparaat alsnog bedienen. Het deksel heeft trouwens een navulopening, waardoor je op een later moment nog iets kunt toevoegen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Dit product is te koop in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews.

Domo DO705BL

De Domo DO705BL is geen klassieke blender, want dit prijsvriendelijke apparaat kan gerechten óók verwarmen. Om die reden staat dit product bekend als soepmaker. Doe water en voorgesneden groenteblokjes in de mengbeker en de DO705BL gaat vervolgens voor je aan de slag. Na pakweg twintig minuten wachten heb je een kant-en-klare soep van twee liter. Het display toont een aftellende timer, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Een geruststellende gedachte is dat deze soepmaker is voorzien van een overkookbeveiliging.

Het bedieningspaneel aan de bovenkant bevat zes programma's, namelijk Chunky, Smooth, Extra smooth, Juice, Jam en Blend/Clean. Zo kies je onder meer tussen een glad resultaat of mengsel met kleine stukjes. Op basis van je keuze doet het grote mes zijn werk. De Belgische fabrikant levert een receptenboekje mee, waarna je bijvoorbeeld een heerlijke pompoen-spinazie- of paprika-tomatensoep bereidt. Daarnaast maak je met dit veelzijdige apparaat net zo makkelijk een koude smoothie of milkshake. Het vermogen van de motor bedraagt duizend watt.

Lees ook: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!

Nutribullet 900 Pro Exclusive

Zoek je een kleine, lichte en krachtige blender, dan is de Nutribullet 900 Pro Exclusive een ideale kandidaat. De fabrikant levert bij dit model twee drinkbekers met een inhoud van 0,95 liter. Dankzij de zogeheten to-go-deksel en drinkring neem je de zojuist bereide smoothie of milkshake overal mee naartoe. Voor maximaal comfort heeft de drinkring een handvat.

De 900 Pro Exclusive ondersteunt een vermogen van 900 watt. Met 24 duizend rotaties per minuut maalt het messenblad alle etenswaren klein – denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, zaden, bessen en noten. De bereiding duurt maximaal een minuut. Na afloop verwijder je de messen en plaats je de drinkrand. Overgieten in een ander glas is dus niet nodig. Zowel de bekers als het messenblad kunnen in de vaatwasser. Je kunt kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

Philips 5000 Series HR3030/00

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,5 gooit deze Philips-blender hoge ogen. Diverse reviewers waarderen het gladde resultaat, waardoor smoothies prettig drinkbaar zijn. Verder valt de riante mengbeker van twee liter goed in de smaak. Daar haal je moeiteloos meerdere drankjes uit. Ten opzichte van diverse andere betaalbare blenders onderscheidt de 5000 Series HR3030/00 zich met een krachtige motor van 1200 watt. Vergeleken met eerder uitgebrachte Philips-blenders heeft dit exemplaar ook nog eens langere en dikkere messen. Hierdoor maakt het apparaat in korte tijd harde ingrediënten fijn, waaronder noten en bevroren fruit.

Via de draaiknop selecteer je de gewenste snelheid. Je kiest tussen drie standen. Bovendien gebruik je zo nodig de pulseermodus voor het fijnmalen van hard voedsel. Via de inbegrepen stamper loods je alle etenswaren naar het messenblok onderin de mengbeker. Na afloop gebruik je de reinigingsstand om de blender schoon te maken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube