ID.nl logo
Zo controleer je tekst op plagiaat
Huis

Zo controleer je tekst op plagiaat

We nemen allemaal wel eens een stukje tekst over van één of andere website. Maar dat mag natuurlijk lang niet altijd. Online zijn gelukkig voldoende plagiaat-checkers te vinden die laten zien of een bepaalde tekst al bestaat.

Controleren of een tekst plagiaat is, wordt vaak toegepast op teksten die je van een ander krijgt, immers, je wilt graag weten of hij / zij niet een stuk tekst van een of andere website heeft gehaald. Echter, plagiaat hoeft niet per definitie te betekenen dat je iets gestolen hebt. Er wordt anno 2015 zoveel geschreven dat het daadwerkelijk voorkomt dat twee mensen per ongeluk vrijwel precies hetzelfde schrijven. Daarom is het handig om de teksten die je produceert online te controleren op duplicaten, zodat je niet per ongeluk plagiaat pleegt. Uiteraard kun je dezelfde methode gebruiken voor teksten die je aangeleverd krijgt.

Belangrijk

Het checken op dubbele content is erg belangrijk. Niet omdat je hoef te vrezen voor een boete van de site met bijna identieke content, maar vooral omdat Google niet heel vergevingsgezind is op dit gebied. Wanneer je een site hebt met content die al (deels) bestaat, word je lager gewaardeerd door Google, en zul je dus minder goed te vinden zijn. Een kleine check is dus wel het minste dat je kunt doen.

The Plagiarism Checker

Er zijn veel sites die je de mogelijkheid bieden om te controleren op plagiaat. Een fijne site vinden wij The Plagiarism Checker. Het maakt niet uit dat de site Engelstalig is, de tool scant namelijk gewoon andere websites op internet, dus het maakt niet uit welke taal je invoert, er wordt alleen gezocht naar duplicaten.

Wanneer je naar de site gaat, zie je een invoerveld met vijf tabbladen. Die tabbladen kun je negeren, het gaat alleen om het eerste tabblad. Plak hierin de tekst die je wilt controleren, met een maximum van 1500 woorden. Zodra je dit hebt gedaan, klik je op Check for Plagiarism onderin (nadat je de spamcode hebt overgetikt), en de tool gaat aan het werk. Groene resultaten zijn uniek, rode resultaten bestaan al op internet. Door op een resultaat te klikken word je rechtstreeks naar dat zoekresultaat in Google gebracht.