Zo beveilig je een wifi-netwerk
Het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan de beveiliging van je wifi-netwerk. Niemand zit erop te wachten dat nieuwsgierige buren stiekem meegluren. Ook hackers houd je liever buiten de deur. Loop om die reden je wifi-instellingen nauwkeurig na en schroef eventueel de beveiliging op.
01 Routerinstellingen openen
Om de beveiliging van het wifi-netwerk te controleren, log je eerst in op het beheerpaneel van je router. Dit regel je door in de adresbalk van een browser het IP-adres van dit netwerkapparaat te typen, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Vervolgens typ je de gebruikersnaam en het wachtwoord. Lees ook: 15 tips voor je draadloze netwerk.
Weet je het IP-adres of de inloggegevens niet, kijk dan in de handleiding van het apparaat, hierin staat deze informatie meestal vermeld. Overigens gebruik je het beste een computer die via een ethernetkabel met het netwerk is verbonden. Met een draadloze verbinding loop je namelijk het risico dat tijdens het wijzigen van de instellingen de verbinding wegvalt. Bij sommige routers is het alleen mogelijk instellingen te wijzigen via een bekabelde verbinding.
©PXimport
Iedere router heeft een eigen beheerpaneel waarmee je de wifi-instellingen kunt aanpassen.
02 Beveiligingssleutel kiezen
Zeker als wifi staat ingesteld op een onveilige beveiligingssleutel (WEP), is het hoog tijd om de veiligheid van je draadloze netwerk op te krikken. Wanneer je er nooit eerder naar gekeken hebt, is er misschien zelfs helemaal geen beveiligingssleutel ingesteld. Je buren profiteren dan gratis mee van jouw internetabonnement en voor hackers is het een koud kunstje om in te breken.
Gelukkig kost het nauwelijks tijd om passende maatregelen te nemen. Zoek in het online beheerpaneel de draadloze instellingen op. Bij de meeste apparaten klik je achtereenvolgens op Wireless / Security. Je hebt in de meeste gevallen keuze uit drie beveiligingssleutels, namelijk WEP, WPA of WPA2. Laatstgenoemde is de veiligste optie, omdat deze sleutel voor cybercriminelen zeer lastig is om te kraken. Je kunt hierbij kiezen tussen twee encryptiemethoden, namelijk AES of TKIP.
Aangezien AES de veiligste encryptiemethode is, kies je bij voorkeur voor deze instelling. Als laatste kies je een sterk wachtwoord dat anderen moeilijk kunnen raden. Met dit wachtwoord meld je alle apparaten aan op het draadloze netwerk.
©PXimport
WPA2 in combinatie met AES-encryptie zorgt voor een veilig wifi-netwerk.
03 Andere netwerknaam
Gebruikt je router nog altijd de standaard netwerknaam? Zeker als je buren bij dezelfde provider zijn aangesloten, bestaat het risico dat de namen erg op elkaar lijken. Je past dat eenvoudig aan. Log in op het beheerpaneel van je router en open de wifi-instellingen.
Achter Wireless Network Name of SSID vul je een andere naam in, zodat je het draadloze netwerk gemakkelijk herkent wanneer je inlogt met apparaten.
©PXimport
De netwerknaam waaronder je wifi-netwerk uitzendt, is gemakkelijk aan te passen.