ID.nl logo
15 tips voor je draadloze netwerk
© PXimport
Huis

15 tips voor je draadloze netwerk

Geen kabels meer, comfortabel internetten in de tuin of op vakantie. Je wilt vast nooit meer zonder wifi. Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt om een optimaal signaal te krijgen, pottenkijkers buiten de deur houden of je netwerk monitoren. Wij geven je vijftien tips en tools.

01 Site survey

Heb je een grote woning en wil je een draadloos netwerk opzetten of optimaliseren, dan voer je best een zogenoemde 'site survey' uit. Gewapend met een Windows-laptop en (de gratis versie van) het programma Ekahau Heatmapper kun je aan de slag. Het is de bedoeling dat je met deze laptop overal rondwandelt waar je een draadloze verbinding wil.

Heatmapper pikt automatisch de wifi-signalen op, registreert je toegangspunten en brengt het draadloze signaal in beeld door middel van ingekleurde vlakken. Als het even kan, gebruik je als achtergrond de plattegrond van je woning, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de signaalsterktes op elke locatie. Er bestaan ook betaalde Heatmapper-versies voor Android.

©PXimport

Visuele feedback over de signaalsterkte van je draadloze netwerk.

02 WLAN-detectie

Vind je een complete site survey overdreven, maar wil je wel graag een snapshot van je wifi-omgeving, dan zijn Xirrus WiFi Inspector en inSSIDer uitstekende tools. Xirrus is alleen beschikbaar voor Windows, inSSIDer ook voor Mac en Android, maar de nieuwste versie 4 is niet langer gratis (nu 20 dollar).

Beide tools tonen je de gedetecteerde SSID's, signaalsterkte (in dBm), netwerkmodus en -type, eventuele encryptiemethode, producent van de router of het toegangspunt, MAC-adres (BSSID), kanaal en frequentie. Op deze manier krijg je niet alleen een goed idee van de dekking van je netwerk, je krijgt ook de naburige draadloze netwerken te zien, inclusief de kanalen waarop die opereren (zie ook tip 8).

©PXimport

Interessante informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken in één oogopslag.

03 Indringers?

Heb je je draadloze netwerk afgeschermd met een wachtwoord, maar ben je er toch niet helemaal gerust op dat onbekenden geen verbinding kunnen maken? Het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard (Windows, OS X en Linux) is een handig hulpmiddel om na te gaan welke apparaten een verbinding hebben opgezet met je netwerk.

Na de installatie van de tool geef je aan welke apparaten van jou zijn. Vervolgens blijft Wifi Guard actief op de achtergrond en scant die om de dertig seconden je netwerk. Zodra een onbekend apparaat verbinding maakt, krijg je een melding. Het programma blokkeert helaas geen ongewenste verbindingen, maar geeft informatie over de onbekende bezoekers, zoals het IP- en MAC-adres.

©PXimport

WiFi Guard ligt op de loer en waarschuwt je voor indringers.

04 Virtuele router

Je bent onderweg en er is geen hotspot in de buurt. Wel heb je je laptop mee die via de ethernetkabel verbonden is. Dan maak je van je laptop toch gewoon een draadloze hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de draadloze netwerkadapter van je laptop. Zo'n virtuele hotspot opzetten kan nauwelijks eenvoudiger.

Je vult een SSID in, evenals een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wil delen. In de meeste gevallen zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router kan ook overweg met een 3G- of 4G-verbinding enz. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

©PXimport

Je pc of laptop fungeert voortaan ook als wifi-hotspot.

05 VPN

Dankzij openbare hotspots kun je bijna overal op internet met je mobiele apparaten. Handig, maar niet zonder risico, aangezien de meest openbare hotspots je data onversleuteld het netwerk op sturen. Dat maakt dat gevoelige informatie als wachtwoorden of creditcardnummers voor het grijpen liggen.

Je doet er in dat geval goed aan een versleutelde verbinding op te zetten. Dat kan met het gratis Hotspot Shield VPN, dat je data via een VPN-server (virtual private network) laat lopen. Een bijkomend voordeel van deze dienst is dat je (tot op zekere hoogte) anoniem kunt surfen en dat ook vaak sites met regioblokkades bereikbaar worden. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Android en iOS.

©PXimport

Een versleutelde VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers.

06 Wachtwoord vergeten!

Het kan voorkomen dat je het wachtwoord van je draadloze netwerk vergeet. Dat (WPA-)wachtwoord kun je weer leesbaar maken via (de webinterface van) je draadloze router of via een Windows-pc die draadloos is verbonden met je netwerk. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R, typ hier het commando ncpa.cpl in en klik op OK.

Klik met de rechtermuisknop op je draadloze netwerkverbinding en kies Status / Eigenschappen van draadloos netwerk. Open het tabblad Beveiliging en plaats een vinkje bij Tekens weergeven. Het is nog makkelijker met WirelessKeyView. Dit programma geeft je in één oogopslag alle WEP/WPA-wachtwoorden die op je pc zijn opgeslagen.

©PXimport

Sleutel vergeten? Het tooltje WirelessKeyView diept die wel voor je op!

07 QR-code

Je hebt je draadloze netwerk beveiligd met een sterk WPA2-wachtwoord. Verstandig, maar niet zo handig als je geregeld kennissen over de vloer krijgt die je toegang tot het netwerk wil verschaffen. Een oplossing is je SSID en het wachtwoord om te zetten in een QR-code.

Dat kan met de online QR Code Generator van Zxing, waarbij je in het bovenste uitklapmenu kiest voor Wifi network. Je hoeft de gegenereerde code dan maar af te drukken en via de QR-app op de smartphone van je bezoeker te laten inlezen. Die krijgt dan meteen toegang tot je netwerk zonder je wachtwoord te zien.

©PXimport

Toegang tot je netwerk via een QR-code.

08 Kanaliseren

In tips 1 en 2 noemden we al enkele tools waarmee je allerlei informatie over je eigen en naburige draadloze netwerken kunt aflezen. Zo kom je onder meer te weten welk kanaal of deel van de beschikbare frequentie die netwerken gebruiken. Binnen de 2,4GHz-band bijvoorbeeld zijn er veertien kanalen beschikbaar.

Kanalen kunnen elkaar echter overlappen en op die manier voor storing zorgen. Daarom doe je er goed aan je toegangspunt of router in te stellen op een kanaal dat zover mogelijk is verwijderd van de kanalen van de naburige netwerken: idealiter blijf je daar minstens vijf kanaalnummers vandaan. Gebruikt je buur bijvoorbeeld kanaal 6, dan stel je kanaal 1 of 11 in.

©PXimport

Het is vaak zoeken naar een geschikte plaats in de drukte van de 2,4 GHz-band.

09 Dualband

Draadloze netwerken die binnen de 2,4GHz-band opereren, hebben niet alleen last van overlappende kanalen, ze zijn ook gevoelig voor storingen van andere apparaten die vaak in dezelfde band actief zijn, zoals DECT-telefoons, babyfoons en magnetrons. Beschikt je mobiele apparaat over een 802.11n-netwerkadapter met ondersteuning voor 5 GHz, dan kun je die in de 5GHz-band laten werken, op voorwaarde dat ook je router of accesspoint dit ondersteunt.

Binnen deze band zijn ook 23 niet-overlappende kanalen beschikbaar. Om te vermijden dat je oudere mobiele apparaten buitensluit die bijvoorbeeld op 802.11g werken en alleen 2,4 GHz aankunnen, stel je je toegangspunt bij voorkeur op (simultane) dualband in. De nieuwste standaard 802.11ac ondersteunt uitsluitend nog 5 GHz.

©PXimport

Simultane dualband: iedereen tevreden.

10 Router als toegangspunt

Je wil draadloze ontvangst in diverse ruimtes van je woning of bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je meer dan één toegangspunt (accesspoint) plaatsen, die elk bekabeld met je netwerk zijn verbonden. Nagenoeg alle wifi-routers kun je overigens ook als een gewoon toegangspunt laten fungeren.

In dat geval voorzie je de toegangspunten bij voorkeur allemaal van hetzelfde SSID en wachtwoord, maar geef je elk toegangspunt een (zo) verschillend (mogelijk) kanaal mee. Bij drie toegangspunten in de 2,4GHz-band kun je bijvoorbeeld kanalen 1, 6 en 11 instellen.

©PXimport

Roaming over meerdere toegangspunten: zelfde SSID, verschillend kanaal.

11 Extender

Een extender of repeater is een alternatief om het draadloze bereik te vergroten. Deze vangt het draadloze signaal van je router of accespoint op en stuurt het versterkt weer door. In de meeste gevallen stelt de configuratie niets voor: je stopt de extender in het stopcontact en je vult het wachtwoord voor je draadloze netwerk in. Omdat je slechts een stopcontact nodig hebt, kun je de extender op veel plekken plaatsen, zolang die het signaal van je router of toegangspunt oppikt.

Houd er rekening mee dat door de werking van zo'n toestel de snelheid van het wifi-signaal (op de plaats van de extender) doorgaans wordt gehalveerd.

©PXimport

Extenders (ook repeaters genoemd) zijn makkelijk geïnstalleerd, maar hebben een negatieve impact op de snelheid.

12 Netwerkadapter

Blijkt je draadloos signaal ontoereikend, ga dan na of het zendvermogen van je toegangspunt wel op 100% staat ingesteld. Dat geldt ook voor de netwerkadapter van je pc. Dat kun je voor sommige adapters controleren door in Windows Apparaatbeheer (Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Apparaatbeheer) het eigenschappenvenster en vervolgens het tabblad Geavanceerd te openen.

Het is ook mogelijk dat het zendvermogen lager wordt ingesteld zodra je laptop in energiebesparende modus komt. In Windows 7/8 druk je Windows-toets+R in en voer je powercfg.cpl uit. Klik op De schema-instellingen wijzigen en kies Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Open Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk en stel die in op Maximale prestaties.

©PXimport

Zorg dat je netwerkadapter niet mee in slaap valt.

13 Tethering

Je bent onderweg met je familie en je hebt wel een mobiele verbinding (via 3G of 4G) maar een wifi-hotspot valt nergens te bespeuren. Dan kun je je smartphone eventueel als een hotspot laten fungeren. De meeste moderne smartphones (vanaf Android 2.2 en iOS 3.1.3) hebben namelijk tethering-functionaliteit, waarbij je je smartphone als wifi-hotspot inricht en op deze manier zijn mobiele verbinding deelt met andere apparaten die je verbindt.

In Android 4.x bijvoorbeeld vind je deze functie via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer / Tethering en draagbare hotspot. Je kunt echter ook een losse persoonlijke hotspot (mifi genaamd) aanschaffen, dat een vergelijkbare functionaliteit biedt.

©PXimport

Desnoods stel je je smartphone als een draagbare hotspot in.

14 Traffic shaping

Wanneer het gehele gezin tegelijk internet op gaat, krijgt een router het vaak zwaar te verduren. Een (draadloze) router die 'traffic shaping' ondersteunt kan dan een oplossing bieden. Die geeft standaard prioriteit aan verkeer dat zich niet teveel haperingen of vertraging kan veroorloven, zoals gamen, HD-video's en internettelefonie.

In de meeste gevallen kun je echter zelf de prioriteiten voor elk type verkeer vastleggen. Afhankelijk van de producent luistert deze technologie naar verschillende namen. Bij Belkin bijvoorbeeld heet dat Bit Boost, bij Sitecom heet het StreamEngine.

©PXimport

Traffic shaping prioriteert datapakketjes op basis van type voor een optimale bandbreedte.

15 Firmware-update

Beschik je over een wat oudere router of toegangspunt, dan kun je met een firmware-update vaak betere prestaties of een uitgebreidere functionaliteit krijgen. Bijvoorbeeld ondersteuning van VPN of een nieuwere wifi-standaard (zoals 802.11ac), maar soms ook een wat hoger zendvermogen. Je doet er in elk geval goed aan af en toe de site van de producent in de gaten te houden.

Volg hoe dan ook nauwgezet de instructies voor zo'n update en onderbreek die in geen geval. Wie niet bang is om te experimenteren kan ook een kijkje nemen op deze website. Hier vind je alternatieve firmware voor heel wat (oudere) draadloze routers.

©PXimport

Een firmware-update kan nieuw leven in je draadloze router blazen.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.