ID.nl logo
15 tips voor je draadloze netwerk
© PXimport
Huis

15 tips voor je draadloze netwerk

Geen kabels meer, comfortabel internetten in de tuin of op vakantie. Je wilt vast nooit meer zonder wifi. Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt om een optimaal signaal te krijgen, pottenkijkers buiten de deur houden of je netwerk monitoren. Wij geven je vijftien tips en tools.

01 Site survey

Heb je een grote woning en wil je een draadloos netwerk opzetten of optimaliseren, dan voer je best een zogenoemde 'site survey' uit. Gewapend met een Windows-laptop en (de gratis versie van) het programma Ekahau Heatmapper kun je aan de slag. Het is de bedoeling dat je met deze laptop overal rondwandelt waar je een draadloze verbinding wil.

Heatmapper pikt automatisch de wifi-signalen op, registreert je toegangspunten en brengt het draadloze signaal in beeld door middel van ingekleurde vlakken. Als het even kan, gebruik je als achtergrond de plattegrond van je woning, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de signaalsterktes op elke locatie. Er bestaan ook betaalde Heatmapper-versies voor Android.

©PXimport

Visuele feedback over de signaalsterkte van je draadloze netwerk.

02 WLAN-detectie

Vind je een complete site survey overdreven, maar wil je wel graag een snapshot van je wifi-omgeving, dan zijn Xirrus WiFi Inspector en inSSIDer uitstekende tools. Xirrus is alleen beschikbaar voor Windows, inSSIDer ook voor Mac en Android, maar de nieuwste versie 4 is niet langer gratis (nu 20 dollar).

Beide tools tonen je de gedetecteerde SSID's, signaalsterkte (in dBm), netwerkmodus en -type, eventuele encryptiemethode, producent van de router of het toegangspunt, MAC-adres (BSSID), kanaal en frequentie. Op deze manier krijg je niet alleen een goed idee van de dekking van je netwerk, je krijgt ook de naburige draadloze netwerken te zien, inclusief de kanalen waarop die opereren (zie ook tip 8).

©PXimport

Interessante informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken in één oogopslag.

03 Indringers?

Heb je je draadloze netwerk afgeschermd met een wachtwoord, maar ben je er toch niet helemaal gerust op dat onbekenden geen verbinding kunnen maken? Het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard (Windows, OS X en Linux) is een handig hulpmiddel om na te gaan welke apparaten een verbinding hebben opgezet met je netwerk.

Na de installatie van de tool geef je aan welke apparaten van jou zijn. Vervolgens blijft Wifi Guard actief op de achtergrond en scant die om de dertig seconden je netwerk. Zodra een onbekend apparaat verbinding maakt, krijg je een melding. Het programma blokkeert helaas geen ongewenste verbindingen, maar geeft informatie over de onbekende bezoekers, zoals het IP- en MAC-adres.

©PXimport

WiFi Guard ligt op de loer en waarschuwt je voor indringers.

04 Virtuele router

Je bent onderweg en er is geen hotspot in de buurt. Wel heb je je laptop mee die via de ethernetkabel verbonden is. Dan maak je van je laptop toch gewoon een draadloze hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de draadloze netwerkadapter van je laptop. Zo'n virtuele hotspot opzetten kan nauwelijks eenvoudiger.

Je vult een SSID in, evenals een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wil delen. In de meeste gevallen zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router kan ook overweg met een 3G- of 4G-verbinding enz. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

©PXimport

Je pc of laptop fungeert voortaan ook als wifi-hotspot.

05 VPN

Dankzij openbare hotspots kun je bijna overal op internet met je mobiele apparaten. Handig, maar niet zonder risico, aangezien de meest openbare hotspots je data onversleuteld het netwerk op sturen. Dat maakt dat gevoelige informatie als wachtwoorden of creditcardnummers voor het grijpen liggen.

Je doet er in dat geval goed aan een versleutelde verbinding op te zetten. Dat kan met het gratis Hotspot Shield VPN, dat je data via een VPN-server (virtual private network) laat lopen. Een bijkomend voordeel van deze dienst is dat je (tot op zekere hoogte) anoniem kunt surfen en dat ook vaak sites met regioblokkades bereikbaar worden. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Android en iOS.

©PXimport

Een versleutelde VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers.

06 Wachtwoord vergeten!

Het kan voorkomen dat je het wachtwoord van je draadloze netwerk vergeet. Dat (WPA-)wachtwoord kun je weer leesbaar maken via (de webinterface van) je draadloze router of via een Windows-pc die draadloos is verbonden met je netwerk. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R, typ hier het commando ncpa.cpl in en klik op OK.

Klik met de rechtermuisknop op je draadloze netwerkverbinding en kies Status / Eigenschappen van draadloos netwerk. Open het tabblad Beveiliging en plaats een vinkje bij Tekens weergeven. Het is nog makkelijker met WirelessKeyView. Dit programma geeft je in één oogopslag alle WEP/WPA-wachtwoorden die op je pc zijn opgeslagen.

©PXimport

Sleutel vergeten? Het tooltje WirelessKeyView diept die wel voor je op!

07 QR-code

Je hebt je draadloze netwerk beveiligd met een sterk WPA2-wachtwoord. Verstandig, maar niet zo handig als je geregeld kennissen over de vloer krijgt die je toegang tot het netwerk wil verschaffen. Een oplossing is je SSID en het wachtwoord om te zetten in een QR-code.

Dat kan met de online QR Code Generator van Zxing, waarbij je in het bovenste uitklapmenu kiest voor Wifi network. Je hoeft de gegenereerde code dan maar af te drukken en via de QR-app op de smartphone van je bezoeker te laten inlezen. Die krijgt dan meteen toegang tot je netwerk zonder je wachtwoord te zien.

©PXimport

Toegang tot je netwerk via een QR-code.

08 Kanaliseren

In tips 1 en 2 noemden we al enkele tools waarmee je allerlei informatie over je eigen en naburige draadloze netwerken kunt aflezen. Zo kom je onder meer te weten welk kanaal of deel van de beschikbare frequentie die netwerken gebruiken. Binnen de 2,4GHz-band bijvoorbeeld zijn er veertien kanalen beschikbaar.

Kanalen kunnen elkaar echter overlappen en op die manier voor storing zorgen. Daarom doe je er goed aan je toegangspunt of router in te stellen op een kanaal dat zover mogelijk is verwijderd van de kanalen van de naburige netwerken: idealiter blijf je daar minstens vijf kanaalnummers vandaan. Gebruikt je buur bijvoorbeeld kanaal 6, dan stel je kanaal 1 of 11 in.

©PXimport

Het is vaak zoeken naar een geschikte plaats in de drukte van de 2,4 GHz-band.

09 Dualband

Draadloze netwerken die binnen de 2,4GHz-band opereren, hebben niet alleen last van overlappende kanalen, ze zijn ook gevoelig voor storingen van andere apparaten die vaak in dezelfde band actief zijn, zoals DECT-telefoons, babyfoons en magnetrons. Beschikt je mobiele apparaat over een 802.11n-netwerkadapter met ondersteuning voor 5 GHz, dan kun je die in de 5GHz-band laten werken, op voorwaarde dat ook je router of accesspoint dit ondersteunt.

Binnen deze band zijn ook 23 niet-overlappende kanalen beschikbaar. Om te vermijden dat je oudere mobiele apparaten buitensluit die bijvoorbeeld op 802.11g werken en alleen 2,4 GHz aankunnen, stel je je toegangspunt bij voorkeur op (simultane) dualband in. De nieuwste standaard 802.11ac ondersteunt uitsluitend nog 5 GHz.

©PXimport

Simultane dualband: iedereen tevreden.

10 Router als toegangspunt

Je wil draadloze ontvangst in diverse ruimtes van je woning of bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je meer dan één toegangspunt (accesspoint) plaatsen, die elk bekabeld met je netwerk zijn verbonden. Nagenoeg alle wifi-routers kun je overigens ook als een gewoon toegangspunt laten fungeren.

In dat geval voorzie je de toegangspunten bij voorkeur allemaal van hetzelfde SSID en wachtwoord, maar geef je elk toegangspunt een (zo) verschillend (mogelijk) kanaal mee. Bij drie toegangspunten in de 2,4GHz-band kun je bijvoorbeeld kanalen 1, 6 en 11 instellen.

©PXimport

Roaming over meerdere toegangspunten: zelfde SSID, verschillend kanaal.

11 Extender

Een extender of repeater is een alternatief om het draadloze bereik te vergroten. Deze vangt het draadloze signaal van je router of accespoint op en stuurt het versterkt weer door. In de meeste gevallen stelt de configuratie niets voor: je stopt de extender in het stopcontact en je vult het wachtwoord voor je draadloze netwerk in. Omdat je slechts een stopcontact nodig hebt, kun je de extender op veel plekken plaatsen, zolang die het signaal van je router of toegangspunt oppikt.

Houd er rekening mee dat door de werking van zo'n toestel de snelheid van het wifi-signaal (op de plaats van de extender) doorgaans wordt gehalveerd.

©PXimport

Extenders (ook repeaters genoemd) zijn makkelijk geïnstalleerd, maar hebben een negatieve impact op de snelheid.

12 Netwerkadapter

Blijkt je draadloos signaal ontoereikend, ga dan na of het zendvermogen van je toegangspunt wel op 100% staat ingesteld. Dat geldt ook voor de netwerkadapter van je pc. Dat kun je voor sommige adapters controleren door in Windows Apparaatbeheer (Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Apparaatbeheer) het eigenschappenvenster en vervolgens het tabblad Geavanceerd te openen.

Het is ook mogelijk dat het zendvermogen lager wordt ingesteld zodra je laptop in energiebesparende modus komt. In Windows 7/8 druk je Windows-toets+R in en voer je powercfg.cpl uit. Klik op De schema-instellingen wijzigen en kies Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Open Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk en stel die in op Maximale prestaties.

©PXimport

Zorg dat je netwerkadapter niet mee in slaap valt.

13 Tethering

Je bent onderweg met je familie en je hebt wel een mobiele verbinding (via 3G of 4G) maar een wifi-hotspot valt nergens te bespeuren. Dan kun je je smartphone eventueel als een hotspot laten fungeren. De meeste moderne smartphones (vanaf Android 2.2 en iOS 3.1.3) hebben namelijk tethering-functionaliteit, waarbij je je smartphone als wifi-hotspot inricht en op deze manier zijn mobiele verbinding deelt met andere apparaten die je verbindt.

In Android 4.x bijvoorbeeld vind je deze functie via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer / Tethering en draagbare hotspot. Je kunt echter ook een losse persoonlijke hotspot (mifi genaamd) aanschaffen, dat een vergelijkbare functionaliteit biedt.

©PXimport

Desnoods stel je je smartphone als een draagbare hotspot in.

14 Traffic shaping

Wanneer het gehele gezin tegelijk internet op gaat, krijgt een router het vaak zwaar te verduren. Een (draadloze) router die 'traffic shaping' ondersteunt kan dan een oplossing bieden. Die geeft standaard prioriteit aan verkeer dat zich niet teveel haperingen of vertraging kan veroorloven, zoals gamen, HD-video's en internettelefonie.

In de meeste gevallen kun je echter zelf de prioriteiten voor elk type verkeer vastleggen. Afhankelijk van de producent luistert deze technologie naar verschillende namen. Bij Belkin bijvoorbeeld heet dat Bit Boost, bij Sitecom heet het StreamEngine.

©PXimport

Traffic shaping prioriteert datapakketjes op basis van type voor een optimale bandbreedte.

15 Firmware-update

Beschik je over een wat oudere router of toegangspunt, dan kun je met een firmware-update vaak betere prestaties of een uitgebreidere functionaliteit krijgen. Bijvoorbeeld ondersteuning van VPN of een nieuwere wifi-standaard (zoals 802.11ac), maar soms ook een wat hoger zendvermogen. Je doet er in elk geval goed aan af en toe de site van de producent in de gaten te houden.

Volg hoe dan ook nauwgezet de instructies voor zo'n update en onderbreek die in geen geval. Wie niet bang is om te experimenteren kan ook een kijkje nemen op deze website. Hier vind je alternatieve firmware voor heel wat (oudere) draadloze routers.

©PXimport

Een firmware-update kan nieuw leven in je draadloze router blazen.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.