ID.nl logo
15 tips voor je draadloze netwerk
© PXimport
Huis

15 tips voor je draadloze netwerk

Geen kabels meer, comfortabel internetten in de tuin of op vakantie. Je wilt vast nooit meer zonder wifi. Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt om een optimaal signaal te krijgen, pottenkijkers buiten de deur houden of je netwerk monitoren. Wij geven je vijftien tips en tools.

01 Site survey

Heb je een grote woning en wil je een draadloos netwerk opzetten of optimaliseren, dan voer je best een zogenoemde 'site survey' uit. Gewapend met een Windows-laptop en (de gratis versie van) het programma Ekahau Heatmapper kun je aan de slag. Het is de bedoeling dat je met deze laptop overal rondwandelt waar je een draadloze verbinding wil.

Heatmapper pikt automatisch de wifi-signalen op, registreert je toegangspunten en brengt het draadloze signaal in beeld door middel van ingekleurde vlakken. Als het even kan, gebruik je als achtergrond de plattegrond van je woning, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de signaalsterktes op elke locatie. Er bestaan ook betaalde Heatmapper-versies voor Android.

©PXimport

Visuele feedback over de signaalsterkte van je draadloze netwerk.

02 WLAN-detectie

Vind je een complete site survey overdreven, maar wil je wel graag een snapshot van je wifi-omgeving, dan zijn Xirrus WiFi Inspector en inSSIDer uitstekende tools. Xirrus is alleen beschikbaar voor Windows, inSSIDer ook voor Mac en Android, maar de nieuwste versie 4 is niet langer gratis (nu 20 dollar).

Beide tools tonen je de gedetecteerde SSID's, signaalsterkte (in dBm), netwerkmodus en -type, eventuele encryptiemethode, producent van de router of het toegangspunt, MAC-adres (BSSID), kanaal en frequentie. Op deze manier krijg je niet alleen een goed idee van de dekking van je netwerk, je krijgt ook de naburige draadloze netwerken te zien, inclusief de kanalen waarop die opereren (zie ook tip 8).

©PXimport

Interessante informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken in één oogopslag.

03 Indringers?

Heb je je draadloze netwerk afgeschermd met een wachtwoord, maar ben je er toch niet helemaal gerust op dat onbekenden geen verbinding kunnen maken? Het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard (Windows, OS X en Linux) is een handig hulpmiddel om na te gaan welke apparaten een verbinding hebben opgezet met je netwerk.

Na de installatie van de tool geef je aan welke apparaten van jou zijn. Vervolgens blijft Wifi Guard actief op de achtergrond en scant die om de dertig seconden je netwerk. Zodra een onbekend apparaat verbinding maakt, krijg je een melding. Het programma blokkeert helaas geen ongewenste verbindingen, maar geeft informatie over de onbekende bezoekers, zoals het IP- en MAC-adres.

©PXimport

WiFi Guard ligt op de loer en waarschuwt je voor indringers.

04 Virtuele router

Je bent onderweg en er is geen hotspot in de buurt. Wel heb je je laptop mee die via de ethernetkabel verbonden is. Dan maak je van je laptop toch gewoon een draadloze hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de draadloze netwerkadapter van je laptop. Zo'n virtuele hotspot opzetten kan nauwelijks eenvoudiger.

Je vult een SSID in, evenals een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wil delen. In de meeste gevallen zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router kan ook overweg met een 3G- of 4G-verbinding enz. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

©PXimport

Je pc of laptop fungeert voortaan ook als wifi-hotspot.

05 VPN

Dankzij openbare hotspots kun je bijna overal op internet met je mobiele apparaten. Handig, maar niet zonder risico, aangezien de meest openbare hotspots je data onversleuteld het netwerk op sturen. Dat maakt dat gevoelige informatie als wachtwoorden of creditcardnummers voor het grijpen liggen.

Je doet er in dat geval goed aan een versleutelde verbinding op te zetten. Dat kan met het gratis Hotspot Shield VPN, dat je data via een VPN-server (virtual private network) laat lopen. Een bijkomend voordeel van deze dienst is dat je (tot op zekere hoogte) anoniem kunt surfen en dat ook vaak sites met regioblokkades bereikbaar worden. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Android en iOS.

©PXimport

Een versleutelde VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers.

06 Wachtwoord vergeten!

Het kan voorkomen dat je het wachtwoord van je draadloze netwerk vergeet. Dat (WPA-)wachtwoord kun je weer leesbaar maken via (de webinterface van) je draadloze router of via een Windows-pc die draadloos is verbonden met je netwerk. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R, typ hier het commando ncpa.cpl in en klik op OK.

Klik met de rechtermuisknop op je draadloze netwerkverbinding en kies Status / Eigenschappen van draadloos netwerk. Open het tabblad Beveiliging en plaats een vinkje bij Tekens weergeven. Het is nog makkelijker met WirelessKeyView. Dit programma geeft je in één oogopslag alle WEP/WPA-wachtwoorden die op je pc zijn opgeslagen.

©PXimport

Sleutel vergeten? Het tooltje WirelessKeyView diept die wel voor je op!

07 QR-code

Je hebt je draadloze netwerk beveiligd met een sterk WPA2-wachtwoord. Verstandig, maar niet zo handig als je geregeld kennissen over de vloer krijgt die je toegang tot het netwerk wil verschaffen. Een oplossing is je SSID en het wachtwoord om te zetten in een QR-code.

Dat kan met de online QR Code Generator van Zxing, waarbij je in het bovenste uitklapmenu kiest voor Wifi network. Je hoeft de gegenereerde code dan maar af te drukken en via de QR-app op de smartphone van je bezoeker te laten inlezen. Die krijgt dan meteen toegang tot je netwerk zonder je wachtwoord te zien.

©PXimport

Toegang tot je netwerk via een QR-code.

08 Kanaliseren

In tips 1 en 2 noemden we al enkele tools waarmee je allerlei informatie over je eigen en naburige draadloze netwerken kunt aflezen. Zo kom je onder meer te weten welk kanaal of deel van de beschikbare frequentie die netwerken gebruiken. Binnen de 2,4GHz-band bijvoorbeeld zijn er veertien kanalen beschikbaar.

Kanalen kunnen elkaar echter overlappen en op die manier voor storing zorgen. Daarom doe je er goed aan je toegangspunt of router in te stellen op een kanaal dat zover mogelijk is verwijderd van de kanalen van de naburige netwerken: idealiter blijf je daar minstens vijf kanaalnummers vandaan. Gebruikt je buur bijvoorbeeld kanaal 6, dan stel je kanaal 1 of 11 in.

©PXimport

Het is vaak zoeken naar een geschikte plaats in de drukte van de 2,4 GHz-band.

09 Dualband

Draadloze netwerken die binnen de 2,4GHz-band opereren, hebben niet alleen last van overlappende kanalen, ze zijn ook gevoelig voor storingen van andere apparaten die vaak in dezelfde band actief zijn, zoals DECT-telefoons, babyfoons en magnetrons. Beschikt je mobiele apparaat over een 802.11n-netwerkadapter met ondersteuning voor 5 GHz, dan kun je die in de 5GHz-band laten werken, op voorwaarde dat ook je router of accesspoint dit ondersteunt.

Binnen deze band zijn ook 23 niet-overlappende kanalen beschikbaar. Om te vermijden dat je oudere mobiele apparaten buitensluit die bijvoorbeeld op 802.11g werken en alleen 2,4 GHz aankunnen, stel je je toegangspunt bij voorkeur op (simultane) dualband in. De nieuwste standaard 802.11ac ondersteunt uitsluitend nog 5 GHz.

©PXimport

Simultane dualband: iedereen tevreden.

10 Router als toegangspunt

Je wil draadloze ontvangst in diverse ruimtes van je woning of bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je meer dan één toegangspunt (accesspoint) plaatsen, die elk bekabeld met je netwerk zijn verbonden. Nagenoeg alle wifi-routers kun je overigens ook als een gewoon toegangspunt laten fungeren.

In dat geval voorzie je de toegangspunten bij voorkeur allemaal van hetzelfde SSID en wachtwoord, maar geef je elk toegangspunt een (zo) verschillend (mogelijk) kanaal mee. Bij drie toegangspunten in de 2,4GHz-band kun je bijvoorbeeld kanalen 1, 6 en 11 instellen.

©PXimport

Roaming over meerdere toegangspunten: zelfde SSID, verschillend kanaal.

11 Extender

Een extender of repeater is een alternatief om het draadloze bereik te vergroten. Deze vangt het draadloze signaal van je router of accespoint op en stuurt het versterkt weer door. In de meeste gevallen stelt de configuratie niets voor: je stopt de extender in het stopcontact en je vult het wachtwoord voor je draadloze netwerk in. Omdat je slechts een stopcontact nodig hebt, kun je de extender op veel plekken plaatsen, zolang die het signaal van je router of toegangspunt oppikt.

Houd er rekening mee dat door de werking van zo'n toestel de snelheid van het wifi-signaal (op de plaats van de extender) doorgaans wordt gehalveerd.

©PXimport

Extenders (ook repeaters genoemd) zijn makkelijk geïnstalleerd, maar hebben een negatieve impact op de snelheid.

12 Netwerkadapter

Blijkt je draadloos signaal ontoereikend, ga dan na of het zendvermogen van je toegangspunt wel op 100% staat ingesteld. Dat geldt ook voor de netwerkadapter van je pc. Dat kun je voor sommige adapters controleren door in Windows Apparaatbeheer (Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Apparaatbeheer) het eigenschappenvenster en vervolgens het tabblad Geavanceerd te openen.

Het is ook mogelijk dat het zendvermogen lager wordt ingesteld zodra je laptop in energiebesparende modus komt. In Windows 7/8 druk je Windows-toets+R in en voer je powercfg.cpl uit. Klik op De schema-instellingen wijzigen en kies Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Open Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk en stel die in op Maximale prestaties.

©PXimport

Zorg dat je netwerkadapter niet mee in slaap valt.

13 Tethering

Je bent onderweg met je familie en je hebt wel een mobiele verbinding (via 3G of 4G) maar een wifi-hotspot valt nergens te bespeuren. Dan kun je je smartphone eventueel als een hotspot laten fungeren. De meeste moderne smartphones (vanaf Android 2.2 en iOS 3.1.3) hebben namelijk tethering-functionaliteit, waarbij je je smartphone als wifi-hotspot inricht en op deze manier zijn mobiele verbinding deelt met andere apparaten die je verbindt.

In Android 4.x bijvoorbeeld vind je deze functie via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer / Tethering en draagbare hotspot. Je kunt echter ook een losse persoonlijke hotspot (mifi genaamd) aanschaffen, dat een vergelijkbare functionaliteit biedt.

©PXimport

Desnoods stel je je smartphone als een draagbare hotspot in.

14 Traffic shaping

Wanneer het gehele gezin tegelijk internet op gaat, krijgt een router het vaak zwaar te verduren. Een (draadloze) router die 'traffic shaping' ondersteunt kan dan een oplossing bieden. Die geeft standaard prioriteit aan verkeer dat zich niet teveel haperingen of vertraging kan veroorloven, zoals gamen, HD-video's en internettelefonie.

In de meeste gevallen kun je echter zelf de prioriteiten voor elk type verkeer vastleggen. Afhankelijk van de producent luistert deze technologie naar verschillende namen. Bij Belkin bijvoorbeeld heet dat Bit Boost, bij Sitecom heet het StreamEngine.

©PXimport

Traffic shaping prioriteert datapakketjes op basis van type voor een optimale bandbreedte.

15 Firmware-update

Beschik je over een wat oudere router of toegangspunt, dan kun je met een firmware-update vaak betere prestaties of een uitgebreidere functionaliteit krijgen. Bijvoorbeeld ondersteuning van VPN of een nieuwere wifi-standaard (zoals 802.11ac), maar soms ook een wat hoger zendvermogen. Je doet er in elk geval goed aan af en toe de site van de producent in de gaten te houden.

Volg hoe dan ook nauwgezet de instructies voor zo'n update en onderbreek die in geen geval. Wie niet bang is om te experimenteren kan ook een kijkje nemen op deze website. Hier vind je alternatieve firmware voor heel wat (oudere) draadloze routers.

©PXimport

Een firmware-update kan nieuw leven in je draadloze router blazen.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.