ID.nl logo
Wifi-bereik meten met gespecialiseerde netwerk-tools
© PXimport
Huis

Wifi-bereik meten met gespecialiseerde netwerk-tools

Merk je dat je in je woning niet overal van wifi kunt gebruikmaken? Valt het signaal in sommige kamers weg? De oorzaak achterhalen kan met enkele tools die we in dit artikel aan je voorstellen. Daarmee kun je onder meer je wifi-bereik meten, zodat je weet waar de dekking van je draadloze netwerk precies eindigt.

Ekahoa Heatmapper

Op zoek naar de ideale locatie om je draadloze router te installeren? Veel mensen doen dit op goed geluk. Met Ekahoa Heatmapper pak je het doordacht aan. Je installeert het Windows-programma op de laptop en importeert een grondplan. Dat mag een jpg-, bnp- of png-bestand zijn. Wij gebruiken een foto van het elektriciteitsplan dat bij de meeste woningen voorhanden is.

Hierna plot je een zogeheten heatmap over de plattegrond. De term heatmap verwijst, naar analogie van hotspot, naar de sterkte van het wifi-signaal. Wandel traag door de ruimte, sta regelmatig stil en klik op de kaartlocatie waar je op dat ogenblik bent.

Aan het eind van je wandeling gebruik je de rechtermuisknop om de heatmap over de plattegrond te leggen. Op de kaart merk je aan de hand van kleurvlakken waar het signaal goed of slecht is. Donkergroen is uitstekend en rood betekent dat het een dode zone is met geen of weinig bereik.

Tegelijkertijd zie je welke andere draadloze netwerken je eigen wifi-netwerk verstoren. Door de router enkele keren te verplaatsen en opnieuw te meten, kom je tot de beste opstelling.

©PXimport

NetSpot

NetSpot is een tool die oorspronkelijk voor macOS werd ontworpen, maar inmiddels zijn er ook Windows- en Android-versies. NetSpot draait rond twee onderdelen: Discover en Survey. In de gratis versie lees je in het Discover-gedeelte de namen, de signaalsterkte, de frequentie (2,4 GHz of 5 GHz) en het type beveiliging.

Heel handig is ook het overzicht van de kanalen voor de verschillende netwerken. Op die manier ontdek je verbindingen in kanalen die elkaar overlappen. Klik je een netwerk aan, dan verschijnt een historisch overzicht van signaalsterktes en de wifi-frequenties van dit netwerk.

Interessant is ook het onderdeel Survey, waar je net als bij Ekahoa Heatmapper een heatmap opvraagt op basis van een plattegrond. Alleen jammer dat de Survey-functie pas beschikbaar is vanaf de Home-editie en die kost 49 dollar. In de gratis editie kun je alleen het grondplan van een fictief voorbeeld analyseren.

©PXimport

Homedale

Het gratis Homedale voor macOS en Windows toont alle actieve draadloze netwerken in de buurt. De software ondersteunt diverse draadloze netwerken (802.11a/b/g/n/ac) in de twee populaire frequentiebanden (2,4 GHz en 5 GHz). Bovendien verklapt Homedale het mac-adres, de fabrikant van de zenderhardware en de gebruikte beveiligingsmethode (wep, wpa, wpa2). Je ziet ook van welk kanaal wordt uitgezonden en wat de bitsnelheden zijn.

Homedale is een eenvoudige en erg lichte applicatie die geen installatie vereist en die dus ook vanaf een usb-stick werkt. Klik op het tabblad Frequency Usage en kijk op welke kanalen de verschillende netwerken zitten en hoe sterk hun signaal is.

De versie van Windows verschilt veel met die voor macOS. Het is nooit verstandig om conclusies te trekken op basis van een momentopname. Volg dus beter de signaalsterkte in het logboek en de grafiek van de geselecteerde toegangspunten over een langere periode.

©PXimport

Fing

Fing blijft een goede mobiele app (iOS en Android) om je wifi-netwerk in de gaten te houden. Eenmaal opgestart scant de app alle actieve apparaten in het netwerk. Je ziet het ip-adres, de fabrikant en de naam van het toestel. Tik je een apparaat aan dan kun je dat ook zelf een naam geven. Bovendien lees je wanneer Fing dit apparaat voor het eerst heeft gezien. Daarmee is het makkelijker om indringers op je draadloos netwerk te herkennen.

Je kunt zo ook nagaan of je netwerkapparaten zoals een printer of veiligheidscamera, nog wel met het netwerk zijn verbonden. Door op het apparaat te tikken, kun je enkele tests uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld scannen naar open poorten, pingen en de route traceren naar de computer of de server. Met de knop Evenementen krijg je alle wijzigingen in het netwerk te zien sinds de vorige scan. De tool test ook de internetsnelheid.

©PXimport

WiFi Commander

Een analysetool die er cool uitziet en in realtime resultaten toont, is WiFi Commander. Vooral de 3D-visualisatie waarmee je de signaalsterkte en de kanaaloverlapping volgt, oogt mooi. Je haalt de kleine desktop-app op in de Microsoft Store. Met de proefversie mag je dertig dagen aan de slag. Daarna betaal je slechts 4,99 euro.

Met deze tool voor Windows 10 scan je de ruimte om je heen en lees je informatie over elk toegangspunt. In een oogopslag zie je welke kanalen het minst worden gebruikt zodat je interferentie kunt minimaliseren. De mogelijkheden zijn verdeeld in vier categorieën: Netwerken, Monitor, 3D-analyse en Instellingen.

Het tabblad Netwerken toont de lijst met beschikbare connecties. Je hoeft alleen maar te klikken op de verbinding om alle details te lezen als bssid, kanaal en protocol. Via dit tabblad kun je ook verbinding maken of verbreken met de ssid. Monitor laat in realtime de evolutie van de verbinding zien. Je kunt daarbij filteren tussen 2,4 en 5GHz-banden of tussen beveiligde en onbeveiligde netwerken.

3D-analyse brengt grafieken in moderne stijl, 3D- of de klassieke 2D-stijl die het kanaalgebruik voor 2,4 GHZ en 5 GHz tonen. In Instellingen kun je de wifi-adapter selecteren en het thema wijzigen tussen donker of licht.

©PXimport

Wireless Network Watcher

Zonder dat je iets hebt geïnstalleerd toont tenslotte de gratis tool Wireless Network Watcher alle clients in het netwerk. Aan deze tool is niks ingewikkeld, gewoon installeren en scannen. Van elk apparaat en elke computer die op het netwerk is aangesloten, zie je het ip-adres, het mac-adres, het bedrijf dat de netwerkkaart heeft gefabriceerd en eventueel de computernaam.

Als je bepaalde merknamen niet herkent, kijk dan even op Google. In de meeste gevallen gaat er dan een belletje rinkelen en weet je over welk apparaat het gaat. In de opties stel je Wireless Network Watcher als waakhond in. Op die manier waarschuwt de applicatie je met een bliepje wanneer er een nieuw apparaat in het netwerk komt of wanneer een apparaat geen verbinding meer heeft. Alleen al de twee alarmfuncties maken het deze tool waard om te downloaden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube