ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 betaalbare mesh-systemen voor geweldige wifi-dekking
© Linksys
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare mesh-systemen voor geweldige wifi-dekking

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goed wifi-mesh-systeem om de dekking in jouw huis te verbeteren? Vandaag hebben we vijf betaalbare modellen voor je gespot.

TP-Link Deco M4 (3-pack)

Tuig met de TP-Link Deco M4 tegen lage kosten een stabiel mesh-netwerk op! De werking is simpel. Verbind één station via een kabel met een router of switch. Vervolgens creëren de drie satellieten gezamenlijk een krachtig draadloos netwerk. In een doorsnee woning is het bijvoorbeeld slim om op elke verdieping een station te plaatsen. Volgens TP-Link heeft dit mesh-systeem een bereik tot wel 370 vierkante meter. Woon je groot, dan koop je desgewenst één of twee extra Deco M4-units. Je kunt tot wel honderd apparaten draadloos verbinden.

Voor videostreaming is de totale maximale snelheid van 1167 MB/s ruimschoots voldoende. Loop je met een smartphone door de woning, dan maakt het toestel automatisch verbinding met het krachtigste toegangspunt. Met behulp van de Nederlandstalige TP-Link Deco-app beheer je dit mesh-systeem eenvoudig. Zo staan er regelmatig nieuwe firmware-updates klaar en zie je welke apparaten er allemaal verbonden zijn. Je kunt ook de netwerksnelheid testen en voor elk gezinslid regels omtrent ouderlijk toezicht instellen. Benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze onafhankelijke reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

TP-Link Deco X50 (3-pack)

In levendige huishoudens met meerdere personen is een hoge netwerksnelheid een belangrijke factor. Zo kunnen gezinsleden zonder morren netwerkgames spelen en video's in een hoge resolutie streamen. Deze betaalbare basisset met drie stations is in dat geval een goede keuze. De TP-Link Deco X50 ondersteunt namelijk de wifi6-standaard. Aan de hand van vier datastromen van tweemaal 2402 MB/s (5 GHz) en tweemaal 574 MB/s (2,4 GHz) ervaar je vermoedelijk nergens vertraging. De fabrikant claimt in huis een dekking tot maximaal 604 vierkante meter. Je kunt ruim 150 apparaten draadloos verbinden.

Naast een upgrade van het draadloze netwerk voeg je met de Deco X50 ook flink wat vaste netwerkaansluitingen toe. Elk station bevat namelijk drie gigabitpoorten. Handig voor het geval je op een kamer bijvoorbeeld een smart-tv, audiosysteem, gameconsole of beveiligingscamera met een snoertje wilt verbinden. Een voordeel is dat je het draadloze netwerk op elk moment kunt uitbreiden. Schaf in dat geval een extra station of duopack aan.

ASUS ZenWiFi XD6 (2-pack)

Realiseer met dit duopack van de ASUS ZenWiFi XD6 een stabiel wifi-netwerk. Met een opgegeven dekking van zo'n 400 vierkante meter heb je in elke uithoek van de woning bereik. Naast een wlan-aansluiting voor verbinding met een router of switch telt de achterzijde van elke satelliet ook nog eens drie gigabitpoorten. Je kunt dus apparaten met een netwerkkabel aansluiten. Behalve de hier besproken standaarduitvoering is dit mesh-systeem ook inclusief muurbeugel te koop. Zo kun je de satellieten netjes positioneren.

De ZenWiFi XD6 heeft in totaal zes antennes. Daarvan zijn er twee gereserveerd voor de 2,4GHz-frequentieband, terwijl de overige vier een 5GHz-netwerk creëren. Onder ideale omstandigheden zijn er snelheden tot 574 MB/s (2,4 GHz) en 4804 MB/s (5 GHz) haalbaar. Dankzij ondersteuning voor de wifi6-standaard voldoet dit mesh-systeem voor de meeste huishoudens prima. Onder leiding van de ASUS Router-app kun je het draadloze netwerk eenvoudig configureren en beheren.

Xiaomi AX3000 (2-pack)

Als je een snel én goedkoop mesh-systeem zoekt, is dit duopack van Xiaomi een logische keuze. Beide units zijn vooraf in de fabriek geconfigureerd, waardoor de installatie zo is gepiept. Net zoals andere mesh-systemen gebruik je voor het beheer een mobiele app. Plaats de stations bijvoorbeeld op de begane grond en eerste verdieping of positioneer ze in verschillende kamers. Voor een ruimere dekking kun je een extra AX3000-station aanschaffen, al is dat voor een gemiddeld rijtjeshuis niet per se nodig. Ondanks het relatief lage prijskaartje is het product compatibel met de wifi6-standaard. Je kunt tot maar liefst 254 apparaten draadloos verbinden.

Voor een mesh-systeem in deze prijsklasse is de overdrachtssnelheid prima in orde. Via de 2,4GHz-frequentieband is er een snelheid van maximaal 574 MB/s haalbaar. Apparaten op de 5GHz-frequentieband kunnen zelfs rekenen op maximaal 2402 MB/s. De stations hebben gezamenlijk ook nog zes fysieke ethernetpoorten. Gunstig, want op die manier sluit je probleemloos apparaten zonder wifi-adapter aan.

Linksys Velop Pro 6E (3-pack)

Is een vliegensvlugge draadloze netwerkverbinding voor jou belangrijk, dan voldoet dit 3-pack van Linksys aan alle eisen. Zoals de productnaam al doet vermoeden, ondersteunt het mesh-systeem de wifi6E-standaard. Naast de gebruikelijke 2,4GHz- en 5GHz-radio’s zendt de Velop Pro 6E ook een 6GHz-signaal uit. Dat leent zich perfect voor zware netwerktoepassingen. De 5GHz- en 6GHz-frequentieband zijn allebei goed voor een snelheid van 2400 MB/s. Verder bedraagt de snelheid van het 2,4GHz-netwerk hoogstens 600 MB/s.

De installatie van de Velop Pro 6E is een fluitje van een cent. Volg gewoon de stappen in de Linksys-app op je smartphone. Je ziet vervolgens precies welke smartphones, tablets en overige apparaten er online zijn. In totaal heeft dit mesh-systeem een capaciteit tot 200 apparaten. Buiten de wan-poort heeft de behuizing een gigabitaansluiting, zodat je bijvoorbeeld een computer, smart-tv of netwerkswitch kunt koppelen. Tot slot is het duurzame productieproces het vermelden waard. Zo bestaat de behuizing uit gerecycled aluminium. Wie groot woont, schaft als aanvulling indien nodig een extra station aan.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv